Få 3 tilbud
Sektion Erhverv

El-arbejde hos erhverv

Mange virksomheder har gamle elinstallationer, der trækker en masse strøm og ikke er vedligeholdt. Det kan derfor ofte betale sig at gå en lang række af sine elinstallationer igennem, men også tilføje nye elinstallationer, der kan spare jer penge på sigt. Vi ser i artiklen her nærmere på el-arbejde hos erhverv.

Når det kommer til virksomhedens elinstallationer, er det vigtigt at sørge for, at de er sikre og vedligeholdt – det gælder for alle virksomheder lige fra kontoret, lageret, værkstedet eller butikslokalerne. Hertil kan det ofte betale sig at gå sine elinstallationer igennem for at se, om der er potentiale for økonomi- og energimæssige forbedringer. I artiklen her kan du få brugbar information om alt fra belysning og måling af elforbrug til information om bl.a. adgangskontrol, ladestandere og solceller. Vi ser nemlig nærmere på typisk el-arbejde hos erhverv.

Belysning

Når det kommer til belysning, er der mange mulige løsninger, men ikke alle løsninger er optimale. For der er flere ting at tage i betragtning, når det kommer til den rette belysning. Først og fremmest er det essentielt, at der er belysning nok – det gælder på kontorer, lagerrum, gangarealer m.m. Hertil bør man tænke ind:

  • Belysningsstyrke: Der er krav til styrken af belysningen og typisk skal værdierne være på 200 eller 500 lux. Ved mere lyskrævende arbejde skal værdierne dog være på 1.000 eller 1.500 lux.
  • Lysfordeling: Lyset bør rettes på det objekt, der er i fokus, men det må ikke være så stærkt eller skarpt, at kontrasten til andet er for stor. Det anbefales, at man bruger lys, der er en mellemting mellem et skarpt og blødt lys.
  • Blænding: Belysning, der blænder, gør det vanskeligt at se det, man arbejder på, og man skal derfor anstrenge sig for at se. Det kan føre til bl.a. træthed.
  • Flimmer: Også flimmer gør, at det er vanskeligt at se. Når lys flimrer, kan det være vanskeligt at se om f.eks. en maskine står stille eller ej, og derfor øger flimmer i værste fald risikoen for ulykker.

Forbud mod T5 og T8 lysstofrør på trapperne

Mange virksomheder benytter i dag lysstofrør, men der er god grund til at skifte til LED-belysning. Der kommer i august 2023 et forbud for de mest almindelige lysstofrør – dem der hedder T5 og T8. Og T5 og T8 lysstofrør hænger på mange danske arbejdspladser. Derfor opfordrer Energistyrelsen også til, at arbejdspladser skifter nu – inden efterspørgslen (og heraf prisen) på LED-belysningen stiger.

Men der er anden god grund til at skifte til LED. På elregningen sparer et sådan skift jer mellem 50 og 90 %. Hertil holder LED længere, faktisk mellem 5 til 7 gange længere. Så skifter I fra lysstofrør til LED lysstofrør (eller anden form for LED lys), skal I ikke skifte lysstofrør særligt ofte.

I sparer også, når I skifter fra halogen til LED

Der er ikke kun god grund til at skifte fra lysstofrør til LED, men også god grund til at skifte fra halogen spot til LED. På elregningen sparer et sådan skift jer mellem 30 og 40 %. Hertil holder LED længere – mellem 5 til 7 gange længere. Så skifter I fra halogen spot til LED, skal I ikke skifte pærer særligt ofte.

Sensorer sparer jer penge

Tit er lagre, kontorrum og gange oplyst, men er der f.eks. ingen, der benytter kontorrummene eller ingen, der går på gangene, er der ingen grund til, at der er lys. Og lyset tærer på elregningen – og det er der ingen grund til. Hos den autoriserede elektriker Ren EL-Teknik ApS, erfarer man, at mange benytter sensorer til at styre belysningen, så der ikke er lys tændt steder, der ikke er i brug.

“Vi har kunder, der gerne vil spare på belysningen, og de bruger en masse sensorer, så lige så snart nogen bevæger sig, så tændes der lys”

Nicolai Alexander Skejershede, medindehaver af Ren EL-Teknik ApS

Tit er det ret enkelt og billigt at få sensorer eller anden intelligent lysstyring installeret – særligt når det sættes ift. de besparelser, I kan få fra skiftet. Den korrekte løsning for jer afhænger af flere faktorer og derfor bør få professionel hjælp fra et firma, der er eksperter akkurat heri.

LED løsninger

Der er mange løsninger, når det kommer til LED-belysning. Vi ser her nærmere på 3 populære løsninger:

LED-lysrør: Det er muligt at få LED-lysrør, der minder om lysstofrør. Ligesom lysstofrørene, er LED-lysrørene egnet til, når der er brug for meget lys. Det anbefales ikke, at man sætter LED lysrør i et armatur til lysstofrør, men ønsker man at genbruge de gamle armaturer, skal en elinstallatør først fastslå, at armaturerne kan ombygges, så de passer til LED-lysrør.

LED-paneler: LED-paneler er en populær løsning til loftsystemer på for eksempel kontorer og i gangarealer. LED-panelerne kommer typisk i en størrelse på 60×60 cm. LED-panelerne passer til mange former for lofter og er enkle – og derfor en populær løsning.

LED-spots: LED-spots er også populære. De er særligt gode til, når man ønsker lys på et bestemt spot i f.eks. udstillingslokaler. Man kan få både spotlamper og indbyggede spots i LED.

Leder I efter en elektriker eller en elinstallatør, der kan stå for at skifte den gamle belysning til ny? Så kan I få 3 gratis tilbud fra 3byggetilbud.dk. Kunne I tænke jer en totalløsning, kan I kigge efter et firma, der er ekspert i større belysningsprojekter. På den måde kan I få en belysningsløsning, der er unik, flot og funktionel – og som sikrer jer størst mulige besparelser.

Bimåleren er ideel for større virksomheder

Ønsker I et indblik i eget elforbrug, bør I få installeret en bimåler. I et standard elkredsløb er der to typer af elmålere: nemlig en elmåler og en bimåler. Elmåleren måler al den el, som alle elinstallationerne bruger. Men en bimåler, der i sig selv ikke er en nødvendighed, kan fortælle mere om elforbruget for bestemte elinstallationer eller en del af bygningen. Og derfor benytter mange virksomheder en bimåler – bimåleren klarlægger nemlig elforbruget for de enkelte elinstallationer og afslører, om en eller flere installationer trækker en masse strøm.

Når man skal måle elforbrug, ser man enten på det direkte eller det indirekte elforbrug. Det direkte elforbrug ser man på i almindelige hjem, mens man ser på det indirekte elforbrug i virksomheder. I et almindeligt hjem måles der på den strøm, der løber direkte igennem hjemmet, men i virksomheder, der ofte benytter transformere, måler man altså det indirekte elforbrug.

Der findes et væld af varianter, når det kommer til bimålere – for eksempel kan man få bimålere til stikkontanter, så man kan måle, om ens apparater bruger en masse strøm. Man kan også få en bimåler til ens varmepumpe, så man kan følge dens elforbrug, eller en bimåler til elbilen, der kan fortælle om elbilens forbrug af el.

Det er en elektriker eller elinstallatør, der skal installere bimåleren, så kunne I tænke jer at følge jeres elforbrug nærmere, skal I kontakte professionelle, der kan hjælpe jer på vej.

AV-løsninger

AV står for audiovisuel og AV-løsninger er derfor løsninger inden for lyd, billede og film. Mange møder, præsentationer, konferencer m.m. sker nu online, og det stiller krav til lys, lyd og billede i møde- og konferencerum. For driller teknikken og fryser skærmen eller hakker lyden, er der risiko for, at man misser vigtig information. Lydanlæg, touch- og infoskærme, computere og mikrofoner skal spille sammen og alle dele skal helst let kunne betjenes.

Hertil er der mange ting, som man skal tænke ind: Skal skærmen være en touch eller være en passiv skærm, er det at foretrække en projektor, som kan skjules i loftet, skal der installeres mikrofon eller skal I bruge den i computeren, og skal betjeningssystemet kunne betjenes af alle?

Der er mange løsninger, når det kommer til alt bl.a. lys, lyd, video og betjening heraf, og den rette løsning for jer afhænger af de ønsker og behov, I har. I bør derfor forhøre jer hos eksperter i AV-løsninger og få hjælp af en elektriker, når det kommer til at installere løsningerne.

Vedligehold elinstallationerne

Det er vigtigt, at virksomhedens elinstallationer og tekniske anlæg er i orden, for el er farligt og skadede installationer kan føre til personskader. For at sikre sig, at alle elinstallationer er i orden og sikre, bør de efterses regelmæssigt. Og her skal man få professionel hjælp fra enten en elektriker eller en aut. elinstallatør.

Foruden at efterse, at elinstallationerne er sikre, så der ikke sker personskader, afklarer et eftersyn at installationerne efterkommer alle lovkrav – og forbygger driftsstop i produktionen. Nogle firmaer tilbyder en abonnementsaftale, så de kommer på regelmæssig basis og efterser elinstallationerne og tekniske anlæg.

Ændringer i eller tilføjelser af nye elinstallationer

Skal der ændres i eller tilføjes nye elinstallationer, har I brug for en elektriker eller en elinstallatør – for kun de må arbejde på faste elinstallationer i bygningen. Så skal der for eksempel trækkes kabler og etableres stikkontakter, er det en elektriker eller en elinstallatør, der skal stå herfor.

Der kan til tider opstå brug for ændringer i eller tilføjelser af nye elinstallationer. Om der skal skabes nye stikkontakter eller ny belysning i loftet, så skal en elektriker eller elinstallatør på arbejde, således elinstallationerne installeres korrekt. Men skønt der er lovkrav, der skal efterkommes, kan elektrikeren eller elinstallatøren, der skal hjælpe jer i mål, tilpasse elløsningerne til de mange af de ønsker, krav og behov, som I har.

Når Nicolai Alexander Skejershede fra Ren EL-Teknik ApS, er på arbejde sørger det erfarne elektrikerfirma altid for at imødekomme kundens ønsker og behov:

“Når der er nogen, der kontakter os, for eksempel er der nogen, der kunne tænke sig flere stikkontakter, så lytter vi selvfølgelig til kundens ønsker og behov og forsøger herefter at guide kunden i den retning, vi føler de skal følge, for at få det resultat, de kunne tænke sig.”

Der er få ting, som man gerne selv må – og det gælder også for virksomheder. For eksempel må man gerne tilslutte et køleskab, f.eks. i kantinen, skifte en stikkontakt, så længe der allerede er en stikkontakt der, og montere en lampe, såfremt der er en eksisterende installation (husk dog på, monterer man den selv, er det ikke er sikkert, at garantien på lampen gælder længere). Vi anbefaler, at I får professionel hjælp til alt el-arbejde – så er I sikre på, at I der ikke sker personskader.

Man må ikke arbejde på udendørs elinstallationer selv

Mens man gerne må skifte en stikkontakt til en ny eller montere en lampe indenfor, må man faktisk ingenting, når det kommer til de udendørs elinstallationer. Det vil sige, at kunne I tænke jer for eksempel udendørs belysning eller udendørs stikkontakter, så skal en elektriker eller elinstallatør stå herfor.

Vidste du?

Når det kommer til langt det meste el-arbejde, skal professionelle stå for det. Det skyldes, at el er særligt farligt at arbejde med, og derfor skal elinstallationerne efterkomme de lovkrav, der eksisterer og sørger for at installationerne er sikre. Derfor arbejder elektrikere og elinstallatører også på særlig vis. Nicolai Alexander Skejershede fra Ren EL-Teknik ApS forklarer, at processen ofte er baglæns:

“Langt de fleste elektrikere arbejder baglæns, og det betyder, at skal der sættes stikkontakter op, sætter vi først stikkontakterne op, herefter trækker vi kablerne og så slutter vi af ved eltavlen. Så kommer der spænding på og så strømmen til”

Ladestander

Kunne I tænke jer grønne firmabiler i form af elbiler, skal I selvfølgelig kunne lade dem op. Men der er flere løsninger at vælge imellem – professionelle kan hjælper jer, så I vælger den rette løsning for jeres virksomhed.

Kunne I tænke jer ladestandere, er der flere ting I skal tænke ind, herunder:

Antal ladestandere: I skal beslutte jer for antallet af ladestandere på p-pladsen, men er I usikre på det rette antal for jer, kan ladeoperatøren guide jer og få jer til at tænke flere ting ind. For har I for eksempel mange kunder, der har elbil, men også mange ansatte, der har elbil, skal I måske etablere ekstra ladestandere, så I er sikre på, at der er nok.

Kan elinstallationerne klare landestanderne? I skal sikre jer, at jeres elinstallationer er forberedt, så der er strøm nok. Er der ikke nok ampere i den eksisterende installation, skal der tilføjes flere. Det er en aut. elinstallatør, der skal afklare dette for jer. Det er også den aut. elinstallatør, der skal opsætte og installere ladestanderne.

Nedgravning af elkabler

Skal der graves nye kabler i jorden f.eks. til ladestandere, udendørs stikkontakter eller belysning, er det en aut. elinstallatør, der skal stå for tilslutningen af installationen. Gravearbejdet kan man få en entreprenør til at hjælpe med, men når det kommer til at føre kablerne i jorden, skal den aut. elinstallatør på arbejde.

Nicolai Alexander Skejershede fortæller, at når der skal graves elkabler i jorden, er der særlige krav til dybder og markering. Om dybden forklarer han, at “renderne skal være i en dybde på enten 70 eller 35 cm, og reglerne for markering afhænger heraf” og fortsætter:

“Har renderne en dybde på 35 cm, skal kablerne dækkes af en rød dækplade – det kaldes for mekanisk beskyttelse”.  På den røde dækplade, skal der stå teksten ELKABEL, så når nogen møder den, ved de, at der derunder ligger elkabler. På den måde beskytter den elkablerne. Der er ikke samme krav for render, der har en dybde på 70 cm. Her skal der blot være et rødt markeringsbånd, der indikerer, at der under dette bånd er elkabler.

Elinstallatøren står for at føre kablerne i jorden, dimensionere kablerne og tilslutte dem til elinstallationen.

Særlige regler for landbrug og gartneri

Når det kommer til elektriske installationer ved landbrugsejendomme og gartnerier gælder særlige regler for nedgravningen af kabler i jorden, nemlig kapitel 705 i Sikkerhedsstyrelsens standardsamling. Og den bestemmer, at ved landbrugsejendomme og gartnerier skal kabler graves ned i jorden i en dybde på minimum 60 cm – og de skal beskyttes af mekanisk beskyttelse. Der gælder særligt skærpede regler her, fordi bl.a. tunge maskinerier kører og pløjer i jorden.

Solceller

Flere virksomheder vælger at satse på grønnere energi og installerer derfor solceller. Der er da også flere gode grunde til at få solceller op. Først og fremmest er der en økonomisk fortjeneste i solceller – besparelsen ligger på typisk mellem 15 til 30% af virksomhedens årlige energiforbrug. Som udgangspunkt vil et solcelleanlæg tjene sig selv hjem på mellem 5-10 år.

Foruden den økonomiske fortjeneste er solcelleanlægget også et miljømæssigt fornuftigt valg. Solcellerne udnytter energien fra solens stråler og er derfor en grøn energikilde, der udleder en minimal mængde CO2. Da solcellerne producerer grøn energi, understøtter et solcelleanlæg også virksomhedens grønne profil. I kan derfor brande virksomheden via en stærkere CSR-profil.

Der er forskellige løsninger, når det kommer til at få et solcelleanlæg. Det er for eksempel muligt at få solceller på tagsiderne, facaden eller på en nærliggende mark. Uanset solcelleanlæggets placering, er det vigtigt, at solcelleanlægget har den rette dimensionering. Den rette dimensionering sikrer, at I opnår bedst mulig udnytte af anlægget.

Vil I også springe på den grønnere energibølge, bør I alliere jer med specialister i solceller, der sikrer, at I får det rette anlæg.  

Adgangskontrol

Det er et større projekt at kontrollere nøgler og låse til virksomheden, og mister en ansat en nøgle, skal hele nøgle- og låsesystemet potentielt lægges om. Et elektronisk adgangskontrolsystem kan dog erstatte det ellers så manuelle arbejde, der er i at håndtere mistede nøgler og adgang til afdelinger. Hertil sørger et adgangskontrolsystem for, at sikkerheden er i top. For er der nogen, der mister en nøglebrik, kan brikken hurtigt spærres.

Et adgangskontrolsystem er et digitalt system, der ikke gør brug af traditionelle nøgler, men heller nøglebrikker (eller adgangskort). Gennem det digitale system kan den, der administrerer adgangen bl.a. spærre nøglebrikker, åbne døre inden for et tidsrum og fra- og tildele adgang til forskellige afdelinger i bygningen.

Mange større koncerner benytter sig allerede af adgangskontrol – fordi der er stor sikkerhed i adgangskontrollen, og det er let at administrere alles adgang til bygningen. Der er mange mulige løsninger, når det kommer til adgangskontrol, og den rette løsning for jer, kan I få hjælp til fra et erfarent firma. I kan benytte vores portal til at få 3 gratis tilbud.

Tip: Tag elektrikeren med på råd

Skal I istandsætte, renovere eller lignende, så overvej at tage en elektriker med på råd inden I træffer en fast beslutning. Elektrikere har ofte gode idéer til, hvordan belysning kan være med til at fremhæve bestemte produkter eller til, hvordan mødelokaler fremstår lækre og professionelle.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *