Overvejer du at installere en varmepumpe i din bolig? Få tre uforpligtende tilbud på varmepumper hos 3byggetilbud.dk
Beskriv kort den opgave, du ønsker at få udført
Vores serviceafdeling kontakter dig telefonisk
Tre udvalgte leverandører giver dig et tilbud
Vælg frit mellem de tre tilbud, og opgaven udføres
Med en varmepumpe kan du omdanne udendørsluften til varme i huset – også om vinteren. Varmepumpen fungerer nemlig som et omvendt køleskab eller en omvendt air condition. Derfor kan den konvertere udeluften til varme selv ved meget lave udetemperaturer.
Varmen fra varmepumpen kan bruges både til rumopvarmning og opvarmning af brugsvand. Varmepumpen bruger elektrisk strøm til at drive selve varmepumpefunktionen med og til at fordele varmen i boligen. Men fordi den henter varme ud af udeluften, får du minimum 3 kW ud af hver kW el, som pumpen forbruger. Det reducerer energiforbruget med op til 30 % og de fleste moderne varmepumper har et endnu bedre energiregnskab.
Varmepumpen består af fire dele:
Fordamperen bruges til at optage varmeenergi fra udeluften. Det foregår i en enhed, der står placeret udendørs. Den udendørs varme varmer kølemidlet op, og fordi kølemidlet har et lavere kogepunkt end vand, bliver det hurtigt så varmt, at det begynder at koge og dermed fordamper.
Dampen fra kølemidlet føres så hen til kompressoren, hvor det trykkes sammen. Trykstigningen får temperaturen til at stige og det er denne temperatur, der afgives til kondensatoren i varmepumpens indendørs enhed. Det varmer boligen op og samtidig afkøles kølemidlet, så det igen bliver til væske, der kan løbe tilbage til fordamperen gennem varmepumpens termoventil.
Derefter kan processen starte forfra, så varmepumpen bliver ved med at hente varme ud af udendørsluften og transporterer den indenfor.
Vælger du at skifte din nuværende varmekilde ud med en varmepumpe, kan du få energitilskud til din nye varmepumpe. Tilskuddets størrelse afhænger af, om du sætter varmepumpen op i en helårsbolig eller et sommerhus, samt hvilken opvarmningskilde du skifter fra.
Betyder installationen af varmepumpen, at dit elforbrug stiger til over 4.000 kWh om året, kan du få tilskud til den del af elforbruget, der ligger over de 4.000 kWh. Det kræver dog, at elvarme er din primære varmekilde, hvilket er jo også er tilfældet, hvis du får opvarmet boligen udelukkende ved hjælp af en varmepumpe. Det vil dog fra år 2021 være afhængigt af energimærkninger, hvor stor tilskuddet vil være. Dertil bliver tilskuddet udstedt af Energistyrelsen.
Du kan læse mere om energitilskud til varmepumper og el-tilskud her.
Når du skal have opsat en varmepumpe, skal du sørge for at vælge en autoriseret installatør, der er tilknyttet varmepumpeordningen. Det er et krav for, at du kan få udbetalt tilskud til opsætningen af din varmepumpe. Du kan finde en liste over, hvilke kølemontører og vvs-firmaer der er autoriserede på Energistyrelsens side om varmepumper.
For at du kan få det største udbytte af varmepumpen, skal du sørge for, at din bolig er velisoleret. Derved opnår du den største besparelse ved at gå over til at opvarme boligen med varmepumpe. Derfor er det en god ide at få foretaget et isoleringstjek og foretaget nødvendig efterisolering i forbindelse med opsætningen af varmepumpen.
Når du vælger varmepumpen, skal du vælge den varmepumpe, der giver den største udnyttelse af den strøm, som pumpen forbruger. Det angives ved hjælp af det såkaldte SCOP-tal, der angiver hvor mange kW varmepumpen yder for hver kW energi, den forbruger. Tallet skal helst ligge så tæt på 4 som muligt ved luft-til-luft varmepumper og mellem 4,5 og 5 for luft-til-vand varmepumper.
Tjek også, at varmepumpen er frostsikkeret, hvilket typisk vil sige, at den kan klare udetemperaturer, der ligger under 20 graders frost.
Prisen på en varmepumpe afhænger især af kapaciteten og hvor energiøkonomisk varmepumpen er. De varmepumper der kan yde flest kW pr. kW el som de forbruger, er de dyreste. Samtidig afhænger prisen også af den timeløn, som kølemontøren eller vvs-firmaet tager for at sætte varmepumpen op. Denne kan variere en del i modsætning til anskaffelsesprisen for selve varmepumpen.
Derfor anbefaler vi altid, at du indhenter mindst 3 tilbud på en varmepumpe, før du beslutter dig for, hvilken leverandør du skal vælge. Lad dig ikke forføre af billige pakkeløsninger på de enkelte firmaers hjemmeside. En høj timeløn kan nemt maskeres ved at anvende en varmepumpe med lav effektivitet i den billige pakkeløsning.
Køb af en varmepumpe er en noget mere besværlig affære end at gå ned i en hvidevareforretning og se på et køleskab. For selv om du kan få oplyst energiforbruget og effektiviteten af varmepumpen, kræver det stadig, at det er dygtige fagfolk, der sætter den op, hvis du skal have det maksimale udbytte af varmepumpen.
Det er nemlig ikke bare at sætte varmepumpen i stikkontakten. Der skal f.eks. findes den mest effektive placering af varmepumpen, så den kan fordele varmen bedst muligt. Samtidig skal der føres ledninger og slanger ind gennem muren fra udeenheden til varmepumpen indenfor – og udeenheden skal stilles korrekt op.
Derfor kan det være svært at gennemskue, om det billige tilbud er en dårlig løsning, der er pakket lækkert ind, eller om det dyre virkelig er for dyrt, eller rent faktisk er det, der skal til, for at du får den bedste løsning.
Vil du slippe for at skulle bekymre dig om kvaliteten på de leverandører, der giver dig tilbud på din varmepumpe, kan du i stedet bruge vores tilbudstjeneste. Vi samarbejder med en fast kreds af køle- og vvs-firmaer over hele landet, som er autoriserede til at opsætte varmepumper.
Det er firmaer, vi kender indgående. Fordi vi indhenter brugervurderinger på alle de firmaer, som vinder opgaver gennem vores tjeneste, ved vi også, at de har leveret et stykke arbejde, som andre har været godt tilfredse med.
Derfor spiller netop brugervurderingerne en stor rolle, når vi skal udvælge de 3 firmaer, som vi sender ud for at give tilbud på din varmepumpe. Det giver dig en større tryghed i tilbudsprocessen, som du ikke havde haft, hvis du selv havde indhentet 3 tilbud på varmepumper.
Opgaver siden år 2000
Aktive håndværkere
Byer med håndværkere
Succesrate på indsendte opgaver