Få 3 tilbud

Er KMO og VE et krav, når varmepumpen skal installeres?

Bliv klogere på om, din luft til vand varmepumpemontør eller -installatør lovmæssigt skal være KMO- og VE-godkendt. Vi dykker ned i både KMO og VE her på siden.

  • Nemt – Indsend din opgave online
  • Hurtigt – Bliv kontaktet inden 3 dage
  • Gratis – 100 % uforpligtende
  • Montører og installatører i hele landet
Se hvor enkelt det er
Varmepumpeinstallation

Så enkelt er det at indhente byggetilbud

indsend opgave

Indsend din opgave

Beskriv kort den opgave, du ønsker at få udført

Opgave behandling

Opgaven behandles

Vores serviceafdeling kontakter dig telefonisk

Tilbud modtagelse

Du modtager tilbud

Tre udvalgte håndværkere giver dig et tilbud

Vælg leverandør

Du vælger håndværker

Vælg frit mellem de tre tilbud, og opgaven udføres

Luft til vand varmepumpen er en populær varmekilde, men ved du, at man ikke selv må montere eller installere sin luft til vand varmepumpe? Monteringen skal enten en montør eller installatør stå for, mens kun en installatør må stå for installationen – det er pr lovkrav nemlig kun autoriserede installatører, der må installere, det vil sige tilslutte, varmepumper.

Hertil eksisterer der, alt afhængig af din varmepumpe, et krav om at montøren/installatøren være KMO-godkendt. Det er dog værd at undersøge om din montør/installatør har flere certificeringer –for kunne du tænke dig tilskud til Energistyrelsens varmepumpepulje, er ét af flere krav for at få tilskud, at du vælger en VE-godkendt installatør. Vi ser her nærmere på KMO og VE.

Er KMO vigtigt, når varmepumpen skal opsættes?

Først og fremmest: Om du skal bruge en KMO-godkendt montør/installatør eller ej, afhænger af din varmepumpe.

Du må ikke selv montere eller installere din luft til vand varmepumpe. Du skal derfor i kontakt med en montør og/eller installatør, der kan hjælpe dig i mål. Men når du skal vælge montør og/eller installatør, skal du undersøge om denne skal være KMO-godkendt.

KMO er Kølebranchens Miljøordning, der er Miljøstyrelsens autorisationsorgan, som varetager autorisation af virksomheder og ansatte, der skal arbejde i det, der hedder kategori II-IV. Er man KMO-godkendt, har man autorisation til at arbejde med HFC-kølemidler.

Krav til certificeringer

Varmepumper med mellem 0-2,5 kg HFC-kølemiddel:

Der eksisterer et lovkrav om, at man skal være KMO-godkendt for at man må arbejde på køleanlæg og varmepumper med 0-2,5 kg HFC-kølemiddel. Er man KMO-godkendt, har man gennemført en uddannelse i køleteknikker og derfor forstand på kølemiddel.

Kategori II er den uddannelsesgrad, man som minimum skal gennemføre for at kunne arbejde med køleanlæg og varmepumper med HFC-kølemiddel. Hertil skal man gennemføre en særlig test for at få en KMO-autorisation, som også er et krav for at må arbejde med køleanlæg og varmepumper med HFC-kølemiddel. Hertil skal virksomheden, man arbejder i, også være KMO-godkendt.

Varmepumper med mellem 0-2,5 kg kølemiddel, der ikke er HFC:

Ingen krav til certificering. Det vil sige, at er der mellem 0-2,5 kg kølemiddel af anden slags end HFC-kølemiddel i varmepumpen, er der ikke et krav om certificering.

Varmepumper med mere end 2,5 kg kølemiddel, HFC såvel som anden slags

Der eksisterer et lovkrav, der lyder at kun (køle-)montører med et kølemontørcertifikat (kategori I) må arbejde på varmepumper med mere end 2,5 kg kølemiddel i. Hertil skal virksomheden, som den certificerede kølemontør arbejder i, også være ISO-9001 certificeret.

Kølemiddel i varmepumper

Der løber i en varmepumpe kølemiddel, og det er via dens kølemiddel, at varmepumpen transporterer varmen rundt. Ikke alle varmepumper benytter samme slags kølemiddel, og eftersom nogle slags er miljøskadelige, såfremt de slipper ud i atmosfæren, er der krav om, at kun certificerede må håndtere anlæg med dem.

HFC-kølemiddel er et syntetisk kølemiddel, der, såfremt den slipper ud i atmosfæren, er miljøskadelig. Derfor er det på europæisk plan besluttet, at denne form for kølemiddel skal fases ud. Det er også derfor, at der er krav om, at man skal være KMO-godkendt før man må håndtere den. Har man en varmepumpe med denne slags kølemiddel i, er der ingen grund til at skrotte den, for man må gerne bevare varmepumpen indtil den ikke længere dur. Det vil blot være ulovligt at installere nye anlæg med HFC-kølemiddel fra 2025 af.

Eksempler på HFC’er: R140A, R404A og R134A.

Foruden HFC-kølemidler, skelner man mellem low GWP- og naturlige kølemidler. Low GWP-kølemidler er en gruppe HFC’er, der har en lav brændbarhed. GWP står for Global Warning Potential og er et indeks for effekten af de forskellige drivhusgasser målt ift. CO2. Eftersom de har en lav brændbarhed, nedbrydes de ret hurtigt i atmosfæren, og derfor har de, kontra de traditionelle HFC’er, lav GWP. Det vil sige, at Low GWP-kølemidler har en lav klimaeffekt.

Naturlige kølemidler er i modsætning til HFC’er, ja, naturlige og har stort set ingen negativ effekt på den globale opvarmning. Low GWP-kølemidler og især naturlige kølemidler, er stille og roligt begyndt at komme mere frem på det danske marked.

KMO-godkendelser til virksomheder

En betingelse for en KMO-godkendelse er, at virksomheden, der søger godkendelse, har mindst én ansat, der har en KMO-autorisation. Hertil skal virksomheden anskaffe sig en masse udstyr, herunder elektrisk termometer, vacuumpumpe og sikkerhedsdatablad for kølemidler.

Der skal være minimum 1 sæt af alt det påkrævede udstyr, og er der mere end én ansat med en KMO-autorisation, skal der være nok udstyr til, at de kan arbejde flere på samme tid. 

Lovpligtigt eftersyn af din varmepumpe

Der eksisterer et lovkrav om, at ens varmepumpe skal synes en gang årligt, såfremt der er mere end 1 kg kølemiddel i den. Det vil der som ofte være i en luft til vand varmepumpe. Et årligt eftersyn er med til at sikre, at varmepumpen fungerer helt optimalt.

Husk, at teknikeren, der skal syne din varmepumpe skal være KMO-godkendt, såfremt der er tale om HFC-kølemiddel. Når det kommer til varmepumper med + 2,5 kg kølemiddel, skal det være en uddannet kølemontør, der er ansat i et ISO 9001 certificeret kølefirma, som skal stå for varmepumpens eftersyn.

Hvad betyder VE til varmepumper?

En anden betegnelse, der er vigtig at kende til, er VE, som står for vedvarende energianlæg. Er du ikke helt sikker på betydningen af VE, kan du lære mere lige her. Og har du planer om at søge tilskud fra varmepumpepuljen, er der rigtig god grund til at læse videre.

VE-godkendelsesordningen

Energistyrelsen administrerer VE-godkendelsesordningen, som er er en ordning for installatører og montører, der har særlige kompetencer til at opsætte VE-anlæg. For at være del af VE-godkendelsesordningen skal man nemlig gennemgå en særlig uddannelse i en eller flere VE-teknologier. Varmepumpeanlæg, solcelleanlæg, solvarmeanlæg og biomassefyr er vedvarende energianlæg.

Er en virksomhed VE-godkendt, har den dokumentation på, at en eller flere ansatte har en særlig uddannelse i at installere en eller flere VE-teknologier. Vælger du en VE-godkendt virksomhed til at installere din varmepumpe, kan du være helt sikker på at du får en varmepumpe, der passer præcis til din bolig ift. størrelse, dimensionering m.m.

Virksomheder kan være VE-godkendt i en eller flere VE-teknologier. Så søger du en VE-godkendt installatør, der kan stå for installationen af din varmepumpe, skal du vælge en, der er VE-godkendt specifikt i varmepumper. Kig efter et lyst grønt VE-ikon på virksomhedens hjemmeside.

Vigtigt: EN VE-godkendelse erstatter ikke krav om autorisation eller regler ift. kølemidler mv. Det vil sige, at det skal være en installatør, der har en autorisation, der skal tilslutte varmepumpen.

Fordelene ved at vælge en VE-godkendt installatør

Der er to årsager til, at du bør vælge en VE-godkendt installatør til at stå for installationen af din varmepumpe.

Din VE-installatør forstår sig på varmepumper:

En VE-godkendt installatør sørger for at du få en varmepumpe, der passer præcist til din boligs behov. Den VE-uddannede har særlige kompetencer i monteringen og installationen af varmepumpen, så vil du være helt sikker på, at din installatør har styr på varmepumper, bør du vælge en VE-godkendt en af slagsen. 

Du kan få tilskud, når du vælger en VE-godkendt installatør:

Der åbner i september 2023 en varmepumpepulje, og fra varmepumpepuljen kan du søge om tilskud til en ny luft til vand varmepumpe (eller jordvarme), når du vil skifte fra en anden varmekilde. Det er Energistyrelsen, der administrerer varmepumpepuljen.

For at få del i varmepumpepuljen, er der et krav om, at du skal vælge en VE-godkendt installatør. Vælger du ikke en VE-godkendt installatør, kan du altså ikke få tilskud.

Krav til varmepumpepuljen

Kunne du tænke dig tilskud fra varmepumpepuljen, er der flere krav, du skal imødekomme. Foruden at du skal vælge en VE-godkendt installatør, gælder disse krav:

  • Du skal skifte fra en anden varmekilde – fra enten gas-, olie-, træpille-fyr til varmepumpe.
  • Du må ikke indgå en aftale med en håndværker, før du har din forhåndsgodkendelse fra Energistyrelsen.
  • Du må ikke påbegynde projektet eller indkøbe materialer, før du har din forhåndsgodkendelse fra Energistyrelsen.
  • Bor du et sted, der har eller får fjernvarme, kan du ikke få tilskud til en varmepumpe.

Vil du læse mere om varmepumpepuljen, har vi på vores søsterportal, Energihjem.dk, samlet al information om puljen.

Forskellen på en VE-montørvirksomhed kontra VE-installatørvirksomhed

En VE-montør og en VE-installatør er ikke det samme, ligesom en VE-montørvirksomhed og en VE-installatørvirksomhed heller ikke er det samme.

EN VE-montør har ikke en autorisation, og må derfor kun stå for monteringen af VE-anlægget. En VE-installatør har en autorisation og må derfor stå for montering og installation af VE-anlægget. Derfor kan en VE-installatørvirksomhed også stå for hele opsætningen af VE-anlæg, mens VE-montørvirksomheden kun kan stå for monteringen. VE-montørvirksomheden kan vælge at samarbejde med en installatørvirksomhed, der kan stå for installationen, det vil sige tilslutningen, af VE-anlægget.

Den ene certificering erstatter ikke den anden

Husk at den ene certificering ikke erstatter den anden. Har du en varmepumpe med mellem 0-2,5 kg HFC-kølemiddel, skal du vælge en installatørvirksomhed, der er KMO-godkendt og har autorisation til at tilslutte den. Kunne du også tænke dig at søge om tilskud fra varmepumpepuljen, skal du sørge for at installatørvirksomheden også er VE-godkendt.

Sådan VE-godkendes virksomheder

Virksomheder skal imødekomme tre krav før, at de kan kalde sig VE-godkendt:

  • Der skal i virksomheden være ansat minimum en VE-uddannet medarbejder
  • Virksomhedens KLS-system skal være tilpasset og godkendt af en kontrolinstans
  • Virksomheden skal ansøge om optagelse i VE-godkendelsesordningen. Det er Energistyrelsen, der administrerer ordningen, og derfor Energistyrelsen der optager virksomheder i VE-godkendelsesordningen.

Virksomheder kan som sagt få VE-godkendelser i en flere VE-teknologier og mere specifikt i de fire teknologier nedenfor:

Skal 3byggetilbud hjælpe med dit projekt?

Få 3 uforpligtende tilbud fra KMO- og VE-godkendte virksomheder

Det er ikke helt ligetil at finde den rette montør og/eller installatør til at opsætte ens varmepumpe, og derfor anbefaler vi, at du indhenter tilbud fra flere virksomheder. Ved at indhente 3 tilbud fra virksomheder, der kan stå for opsætningen af din varmepumpe, kan du være sikker på at finde den rette til at hjælpe dig. Vi samarbejder med et dygtigt netværk af virksomheder, der har sine autorisationer i orden.

Vi har formidlet byggeopgaver siden år 2000

opgaver siden år 2000
0+

Opgaver siden år 2000

aktive håndværkere i danmark
0

Aktive håndværkere Danmark rundt

byer med håndværkere
0

Byer med håndværkere

succesrate på indsente opgaver
0%

Succesrate på indsendte opgaver

Sådan vurderer kunderne 3byggetilbud.dk

Slip for besværet med selv at finde håndværkere