Få 3 tilbud
Sektion Erhverv

Vælg den rette gulvbelægning til din virksomhed 

Skal der lægges gulv i de nye industrilokaler eller skal det gamle butiksgulv skiftes ud til et nyt, er der mange gulvløsninger at vælge imellem. Afhængig af virksomheden skal et nyt gulv kunne klare alt fra høj belastning til tab af væsker – og så skal det imødekomme ønsker og krav til stil og udseende. Det er en større sag at vælge det rette gulv til virksomheden. Vi ser nærmere på de forskellige gulvløsninger her.

Det er vigtigt at vælge den rette gulvbelægningen til virksomheden, så den matcher de behov og krav, du, ansatte og kunder har. Der kan f.eks. være særlige krav til stil og udtryk i butikker, restauranter og showrooms og krav til komfort i gangarealer, kontorer og konferencerum. Der er flere faktorer at tænke ind, for at sikre, at den nye gulvbelægning er den rette til din virksomhed.

Der eksisterer flere former for gulvbelægning, som alle har forskellige fordele (og ulemper) til sig. Vi ser her nærmere på gulv i laminat, vinyl, linoleum, epoxy og polyurethan.


Trægulv

Trægulv

Et trægulv er en klassisk løsning, der aldrig går af mode. Det er en populær løsning til især kontorer, restauranter, cafeer, showrooms m.m. – generelt til rum og lokaler, der stiller krav til stil og æstetik. Et trægulv er smukt, men robust, og får det den rette vedligeholdelse holder det i mange år.

Man skelner mellem et massivt og parketopbygget trægulv. Et massivt trægulv er af massivt træ, mens et parketopbygget trægulv er opbygget af tre lag. Topfladen er af massivt træ, mens de andre lag typisk består af gran, fyr, krydsfiner eller spånplader.

Et trægulv kan monteres på flere måder, men man skelner mellem bærende og ikke-bærende gulvbelægning. Et bærende gulv er et gulv af planker, der ligger på strøer eller bjælker, som understøtter dem, men ellers er der et hulrum under det bærende gulv. Det stiller krav til de planker, man benytter, da de skal kunne klare vægten af mennesker og møbler selv. Et ikke-bærende gulv er et gulv, der ikke kan bære sig selv. Der skal derfor et bærende undergulv til. Et ikke-bærende gulv kan være et flydende gulv, og det vil sige, at det skal ikke sømmes eller limes fast.

Uanset måden, du vil lægge dit trægulv på, er der flere faktorer, du skal tage i betragtning. Alle materialer du skal benytte til at lægge dit trægulv skal akklimatiseres minimum 48 timer forinden dit gulv lægges. Hertil skal du sørge for, at luftfugtigheden er på mellem 40 og 60 %, mens temperaturen er på mellem 18-24 grader – også under lægningen. Desuden skal du sørge for, at dit undergulv er helt plant og klart til lægningen af det nye trægulv. Endeligt skal du huske på, at alt afhængig af metoden, du vil lægge dit gulv efter, kan der være yderligere faktorer, du skal tage i betragtning.

Fordele:

Flot, elegant udseende: Et trægulv er en klassiker, når det kommer til gulvbelægning, og en særlig årsag hertil er dets flotte, elegante udseende, der kan sætte atmosfæren i hele lokaler.

Et hårdt trægulv er slidstærkt: Et hårdt trægulv er slidstærkt og kan derfor klare, at der er høj trafikbelastning i form af mange, der går på det dagligt. Hårde træsorter er bl.a. eg, ask, valnød, bambus.

Et lakeret trægulv er slidstærkt: Lakken beskytter dit trægulv og gør det slidstærkt. Det er derfor fornuftigt, at du behandler dit gulv. Det vil en professionel gulvlægger kunne hjælpe dig med.

Et massivt trægulv kan slibes mange gange: Er dit trægulv efter en årrække slidt at se på, kan det få nyt liv via en afslibning eller afhøvling. Og et massivt trægulv kan slibes mange gange. Det vil sige, at når lakken er slidt op eller der er hakker i fladen, kan en afslibning og en efterfølgende behandling gøre dit trægulv smukt igen.

Ulemper:

Er fugtfølsomt: Et trægulv er fugtfølsomt og det faktum skal faktisk tænkes ind i alt fra montering til vedligeholdelse og rengøring. Det betyder også, at et trægulv ikke egner sig til alle former for erhverv.

Der skal fugtspærre under et laminatgulv: Skal du lægge et ikke-bærende trægulv på et undergulv af træ, skal der lægges fugtspærre herimellem. På den måde kan der ikke komme fugt nedefra og op i dit trægulv, der som sagt er fugtfølsomt.

Der kan komme sprækker i dit trægulv: Da et trægulv er et naturligt materiale, arbejder det, og det betyder, at det påvirkes af temperatur- og fugtændringer. Derfor vil der med tiden komme sprækker i det.

Egner sig til:

Et smukt, naturligt trægulv egner sig især til virksomheder, der ønsker en flot belægning, der bidrager til en flot, elegant atmosfære. Trægulv egner sig til bl.a.:

  • Kontorer
  • Butikslokaler
  • Konferencerum
  • Gangarealer
  • Showrooms

Prisen på trægulv:

Prisen afhænger af flere faktorer, herunder typen af trægulv, du ønsker dig, træsort og måden, det skal lægges på, og underlag. Prisen pr. m2 træ starter fra omkring 200 kr. og op. Hertil skal man lægge den pris til, gulvlæggeren tager for at lægge dit nye gulv.


Laminat gulv

Laminatgulv

Et laminatgulv er et gulv, der i udseende typisk ligner træ, men også sten, skifer m.m. Når det kommer til dets udseende, er det kun fantasien, der sætter grænser – næsten. Laminatgulv er en særlig populær løsning til kontorer, butikslokaler og konferencerum på grund af dets udseende.

Et laminatgulv består af flere lag af sammenpressede træfibre samt en imprægneret papirflade. Særligt laminatgulv, der i udseende ligner træ, er populær, men også laminatfliser og -klinker er en mulig løsning, der er værd at tage i betragtning. Når det kommer til laminatgulv, der i udseende ligner træ, kommer i typerne 2-stav, 3-stav, plank, skibsplank og stavparket.

Denne form for gulvbelægning har ofte et kliksystem, der gør det let at lægge. Det gør det til et flydende gulv, da der skal ikke lim eller søm til at fæstne det. Laminatgulv kan lægges på et eksisterende gulv, men det er vigtigt, at det er et plant underlag. Levetiden på denne form for gulvbelægning er typisk på mellem 10-20 år.

Fordele:

Slidstærkt: Laminatgulv er et slidstærkt gulv, der egner sig til høj trafikbelastning. Nogle former for laminatgulv består af flere lag, der gør dén form for laminatgulv ekstra slidstærkt.

Rengøringsvenligt: Det er let at rengøre et laminatgulv. Skal det vaskes, kan man nemlig blot bruge en gulvmoppe og rengøringsmiddel.

Let vedligeholdelse: Der skal ikke tænkes i slibning eller efterbehandling af denne gulvbelægning. Derfor er der kun brug for lille vedligeholdelse i form af rengøring.

Fås i flere udseender: Der er mange løsninger at vælge imellem, når du skal vælge laminatgulv. Det kan imitere alt fra træ til sten, skifer m.m., og derfor kan det fås i flere udseender. Du kan endda vælge en løsning, der har en struktur lig dét, den imiterer.

Ulemper:

Ingen forbedring af akustikken: Typisk forbedrer et laminatgulv ikke akustikken i et rum, og akkurat akustikken er vigtig for rummet i f.eks. butikslokaler, showrooms, restauranter m.m. Det vil sige, at når man vælger at lægge et laminatgulv skal man skænke akustikken en ekstra tanke eksempelvis ved at opsætte akustiklofter.

Egner sig ikke til vådrum: Laminatgulv tåler vand, men kun i et lille omfang. Derfor egner laminatgulv sig heller ikke til vådrum.

Det er ikke muligt at slibe og efterbehandle et laminatgulv: Det vil sige, at når det er slidt, skal det skiftes.

Der skal fugtspærre under et laminatgulv: Der skal lægges fugtspærre mellem betongulv og laminatgulv, så der ikke kommer fugt op fra betonen.

Egner sig til:

Et flot laminatgulv kan næsten virke som en tro kopi af et trægulv. Derfor egner det sig særligt til virksomheder, der ønsker et trægulvsudseende, men ikke ønsker vedligeholdelsen, der hører hertil. Laminatgulv egner sig bl.a. til:

  • Kontorer
  • Butikslokaler
  • Konferencerum
  • Showrooms

Prisen på laminatgulv:

Laminatgulv koster fra 80 kr. pr. m2 og opefter. Hertil skal man tillægge den pris, som gulvlæggeren tager for monteringen heraf. Timeprisen herpå er typisk på mellem 500-900 kr., men det varierer fra gulvlægger til gulvlægger. Hertil vil prisen afhænge af flere faktorer, såsom om der er et eksisterende gulv, der skal fjernes, om der er brug for nivellering, og om der skal lægges et særligt støjdæmpende undergulv. Desuden skal der tages højde for antal m2, der skal lægges, og valg af laminat.


Vinylgulv

Et vinylgulv er et gulv i blød plastik. Det er tyndt og elastisk, men er et robust og slidstærkt gulv, der tåler vand. Derfor er det også et populært valg i mange industrier. Vinyl er som sagt plastik (PVC), men mere specifikt en sammensætning af plastik, stabilisatorer, blødgørere, fyldstoffer m.m. Sammensætningen gør det blødt og behageligt at gå på.

Vinyl fås i forskellige typer, nemlig i vinylplanker, -fliser og -ark. Det vil sige, at ønsker du et gulv, der har alle fordelene ved vinyl, men f.eks. ligner fliser, er dette muligt i form af vinylfliser. Vinylgulv kan lægges på en lang række gulvflader af f.eks. beton og træ, men også på spånplader og krydsfiner gulvplader. Det kan dog være nødvendigt at gulvfladen skal primes inden pålægningen af vinyl.

Når det kommer til lægningen af vinylgulv, afhænger denne af typen af vinylgulv. Det er muligt at få vinylgulv i ruller, der fæstnes vha. fejelister, eller i baner/planker eller fliser, der ofte har et kliksystem. Når det kommer til lægningen af vinylgulv i vådrum, bør man lade en gulvlægger med GVK-certifikat stå herfor. Denne har den rette viden og erfaring til at lægge vådrumsvinylgulv korrekt. Levetiden er på mellem 10-20 år.

Fordele:

Slidstærkt: Vinyl er et slidstærkt materiale, der kan klare stød og høj trafikbelastning. Derfor egner det sig til flere forskelle industrier – og er derfor et populært valg.  

Forbedrer akustikken: Vinyl er som sagt blød plastik – og derfor absorberer et vinylgulv også en del af støjen fra f.eks. trin og støj. Derfor egner denne form for gulv sig særligt til rum og lokaler, der stiller krav til akustikken. Dette gælder måske især i kontorrum, butikker, cafeer og restauranter m.m.  

Fås i flere udseender: Der er mange udseender at vælge imellem, når man vælger vinyl. Man kan få vinylplanker, -fliser og -ark, og det gør, at der er uanede valg at vælge imellem, når det kommer til at vælge vinylgulv.

Fås i glat eller ru struktur: Vinyl fås som et glat gulv, men også i en mere ru flade. Dette er en fordel i rum og lokaler, der stiller krav til skridsikkerhed.

Det kan egne sig til vådrum: Alt afhængig af typen af vinylgulv, du vælger, kan det egne sig til vådrum. Det er dog ikke alle typer vinylgulv, så vær opmærksom på, at du vælger vådrumsvinyl, såfremt du ønsker at lægge vinyl i et vådrum, f.eks. i rengøringsrum.

Rengøringsvenligt: Det er nemt at rengøre et vinylgulv, og det er derfor også nemt at vedligeholde det. En gulvmoppe og rengøringsmiddel fungerer fint her.

Ulemper:

Det er ikke muligt at slibe og efterbehandle et vinylgulv: Du kan ikke slibe og efterbehandle et vinylgulv, da det er af plastik. Det vil sige, at når det er slidt, skal det skiftes.

Kunstigt udseende: Det er ikke alle typer af vinylgulv, der har et kunstigt udseende, men vinyl er plastik og derfor mener nogen, at visse typer af vinylgulv ser kunstigt ud.

Potentiel misfarvning: Vinyl kan tage farve til sig – det vil sige at udsætte dit vinylgulv for f.eks. olie, asfalt, væsker m.m. længere tid, kan farven herfra misfarve vinylen.  

Egner sig til:

Et vinylgulv er praktisk, fordi det er slidstærkt og let at rengøre. Hertil bidrager det til en god akustik. Derfor passer denne gulvbelægning godt til flere industrier. Vinylgulv egner sig bl.a. til:

  • Skoler
  • Sygehuse
  • Kontorer
  • Butikslokaler
  • Laboratorier
  • Storkøkkener

Prisen på vinylgulv:

Alt efter typen af vinylgulv, du vælger koster det fra 50 kr. pr. m2 og opefter. Hertil skal man tillægge den pris, som gulvlæggeren tager for monteringen – denne vil tage omkring 1.000-1.500 kr. pr. m2 at få lagt vinylgulv inkl. materialer. Dog afhænger prisen af flere faktorer, herunder antal m2, der skal lægges, underlag, og valg af vinylgulv.


Linoleumsgulv

Linoleum er et organisk materiale, og som gulv består det primært af linoleumscement, der tilsættes forskellige materialer såsom træmel, korkmel, stenmel m.m. I modsætning til de øvrige omtalte gulvtyper, er et linoleumsgulv ikke et syntetisk produkt, men et naturligt et.

Levetiden på et linoleumsgulv kan komme helt op på mellem 20-50 år. Det skyldes bl.a., at det kan reparere sig selv – til en vis grad. Det er et elastisk materiale, der næsten flyder sammen igen, efter der er kommet skrammer i det. Der er selvfølgelig visse skrammer og hakker, der er for dybe, og som det ikke kan reparere selv. Men småskrammer kan dit linoleumsgulv selv klare.

Linoleumsgulv kommer i ruller, der skal svejses sammen, eller i paneler eller firkanter, der har et kliksystem. Skal der lægges linoleumsruller i rum, der er mere end 2 meter bredt, skal der en professionel gulvlægger til, for samlingerne skal svejses sammen med et særligt værktøj.

Fordele:

Et gulv af naturligt materiale: Da et linoleumsgulv er et af naturligt materiale, betragtes det ikke som et materiale, der belaster vores klima.

Slidstærkt: Et linoleumsgulv er slidstærkt, og kan som sagt reparere sig selv. Det gælder dog kun nogle skrammer.

Absorberer støj: Med linoleum er der tale om et blødt materiale, og derfor absorberer det også støj. Derfor egner det sig godt til rum og lokaler, hvor akustikken skal være i orden.

Rengørings- og vedligeholdelsesvenligt: Det er nemt at rengøre linoleumsgulv og også vedligeholde det.

Fås i flere udseender: Det er muligt at vælge mellem et væld af farver og mønstre, og derfor kan I sagtens finde en løsning efter jeres smag.

Ulemper:

Skal plejes: Et linoleumsgulv kan klare en masse slid og kan som sagt reparere sig selv, når der kommer små skrammer i det. Dog skal det plejes for at det holder sig pænt. Når det ser tørt ud, trænger det til pleje. 

Tåler ikke alle rengøringsmidler: Du skal være opmærksom på, at et linoleumsgulv ikke tåler rengøringsmidler, der har en PH-værdi på 10. Du må derfor ikke bruge brun sæbe, klor, acetone, soda, gulvlak og lud. Hertil må man heller ikke bruge for meget rengøringsmiddel, når man renser sit linoleumsgulv, da det kan føre til en mat og fedtet flade.

Der kan komme en grå belægning: Det kan ske, at dit linoleumsgulv ser gråt ud – det skyldes kalksæbe. Dette kan fjernes ved brug af en kalkfjerner på en opløsning på 5-10 %.

Egner sig til:

Linoleumsgulv er rart og behageligt at gå på og egner sig til hyppig trafik. Hertil sørger det for at tage en del af lyden – det egner sig derfor til store rum og lokaler med mange mennesker. Linoleumsgulv egner sig til bl.a.:

  • Institutioner
  • Sygehuse
  • Butikker
  • Lagre
  • Gangarealer
  • Kantiner

Prisen på linoleumsgulv:

Prisen på pr. m2 linoleum starter fra 100 kr. Hertil skal man tillægge den pris, som gulvlæggeren tager for lægningen heraf. Det er derfor heller ikke muligt at give en fast pris på linoleumsgulv, da der er mange forskellige faktorer, der skal tages i betragtning, herunder antal m2, der skal lægges, underlag, og valg af linoleumsgulv.


Polyurethangulv

Polyurethan er en hærdeplast – ligesom epoxy er. Derfor er et polyurethangulv også et gulv af plastik. I modsætning til gulv i epoxy, er gulv i polyurethan blødt og fleksibelt. Det er et slidstærkt gulv, der kan klare høj belastning og stød – derfor egner det sig godt til alt fra kontorlokaler og klinikker til skoler og sportshaller. Denne form for gulvbelægning kan lægges på en lang række flader, f.eks. et gammelt trægulv og også lægges på flader, der ikke er helt glatte.


Ved et hærdeplastgulv som polyurethan skelner man mellem, om der er tale om en 1- eller 2-komponet hærdeplast. 1-komponent hærdeplasten hærder ved luftkontakt, mens 2-komponenten består af en resin og en hærder, der ved sammenblanding hærder til plast. Levetiden er på mellem 10-30 år.

Ønsker du et polyurethangulv, skal du kontakte en fagmand, der kan hjælpe dig videre. Der skal nemlig teknisk snilde og faglig ekspertise til at lægge et polyurethangulv.

Fordele:

Slidstærkt: Der er tale om en slidstærk gulvbelægning, der kan klare høj belastning. Det klarer også fint stød og tab af tunge ting – og derfor er det en populær løsning inden for flere forskellige industrier.

Sikrer en god akustik og komfort: Polyurethanbelægningen er slidstærk, men blød. Det betyder, at belægningen sikrer en god akustik, da den absorberer en del af lyden, f.eks. fra trin. Et polyurethangulv hedder også et komfortgulv som følge af dets høje komfort i form af en lun og blød flade.

Et gulv uden fuger: Der er ingen fuger i et polyurethangulv, og derfor kan der ikke sætte sig skidt i de bittesmå riller. Det gør denne gulvbelægning belejlig til brug i rum, der stiller høje krav til hygiejnen såsom laboratorier og klinikker.

Rengøringsvenligt: Det er let og ligetil at rengøre et polyurethangulv, for der skal kun en moppe og sæbevand til.

Vandtæt: Polyurethanbelægningen er vandtæt, og derfor egner den sig også til tab af væsker og vådrum såsom køkkener, vaske- og rengøringsrum. 

Tåler kemikalier: Polyurethanbelægningen kan også klare kemikalier, såsom olier og fortyndede opløsningsmidler.

Fås i flere nuancer og farver: Polyurethan fås i mange forskellige farver og overflader, klar og pigmenteret, mat, satin eller blank finish.

Ulemper:

Kan ikke imitere træ, sten, fliser m.m.: I modsætning til f.eks. laminatgulv, kan et polyurethangulv ikke imitere f.eks.  træ, sten og fliser, men har typisk et ensartet udseende. Dette er selvfølgelig ikke en ulempe for alle.

Ikke lige så slidstærkt som epoxy: Til trods for at polyurethan er et slidstærkt materiale, er det ikke lige så slidstærkt som epoxy, der også er en hærdeplast.

Egner sig til:

Polyurethangulv er et fugefrit gulv, der er slidstærkt, men blødt. Det er let at rengøre og vandtæt – og derfor egner det sig til en lang række industrier. Polyurethangulv egner sig til bl.a.:

  • Skoler
  • Butikker
  • Kontorlokaler
  • Showrooms
  • Cafeer
  • Restauranter
  • Laboratorier
  • Klinikker
  • Lagre

Prisen på polyurethangulv:

Prisen starter på omkring 700-1.000 kr. pr. m2. inkl. støbningen af en professionel, men det er flere faktorer, der påvirker prisen på lægningen af et polyurethangulv. Faktorer at tage i betragtning er bl.a. antal m2, der skal lægges, ønsker til design, underlag m.m.


Epoxygulv

Epoxy er en hærdeplast ligesom polyurethan. Derfor er et epoxygulv også et gulv af plastik. I modsætning til polyurethangulv, er et epoxygulv hårdt, men det er særdeles slidstærkt og solidt. Et epoxygulv kan klare særlig tung belastning og er derfor en særlig populær løsning i værksteder, garager, lagerhaller m.m.

Epoxy består af en resin og en hærder, og er derfor en 2-komponentløsning. Ved sammenblanding hærder blandingen til plast. Levetiden er på mellem 10-30 år.

Man kan som udgangspunkt godt selv lægge epoxygulv, men det anbefales kraftigt, at man får professionel hjælp. Det skal støbes på, og mange trin i processen kan gå galt. Derfor bør man få en gulvmand til at stå for støbningen.

Fordele:

Robust og slidstærkt: Et epoxygulv er et særligt robust og slidstærkt gulv, der kan klare høj belastning og stød. F.eks. egner det sig særlig godt til biler og maskinerier i hhv. garager, værksteder og fabrikker.  

Skridsikkert: En anden fordel ved denne form for gulvbelægning er, at det er skridsikkert. Det egner sig derfor godt til rum og lokaler, der stiller større krav til sikkerheden.

Rengøringsvenligt: Det er let og ligetil at rengøre et epoxygulv, for der skal kun en moppe og sæbevand til.

Et gulv uden fuger: Der er ingen fuger i et epoxygulv, og derfor kan der ikke sætte sig skidt i de bittesmå riller. Det gør denne gulvbelægning belejlig til brug i rum, der har høje krav til hygiejnen såsom laboratorier og klinikker.

Tåler kemikalier: Epoxygulv kan også klare væsker som olier, kemikalier, benzin.

Fås i flere udtryk: Du kan vælge mellem flere farver, nuancer og mønstre. Derfor kan du få et unikt epoxygulv, der passer til din virksomhed.

Ulemper:

Skal vedligeholdes: Det er som sagt let at rengøre et epoxygulv, men det skal også vedligeholdes. Der vil nemlig forekomme et naturligt slid, som gør det mindre slidstærkt. For at forebygge dette og sikre sig, at småskrammer ikke fører til større skrammer, skal der regelmæssigt lægges et nyt lag epoxy. Dog kan der gå op til 10 år før der er brug for en ny omgang epoxy.

Det gulner med tiden: Man skal være opmærksom på, at denne form for gulvbelægning ikke er et UV-stabilt gulv, og derfor vil det efterhånden gulne.

Skal helst påføres på en hård flade: I modsætning til et polyurethangulv skal epoxygulv helst lægges på en hård flade såsom beton.

Egner sig til:

Da der er tale om et særdeles solidt og slidstærkt gulv, egner epoxygulv sig særligt til industrier, der benytter tunge fartøjer, maskiner og anlæg. Epoxygulv egner sig derfor bl.a. til:

  • Kældre
  • Lagre
  • Værksteder
  • Garager
  • Institutioner
  • Sportshaller
  • Butikker

Prisen på et epoxygulv:

Prisen på et epoxygulv afhænger af flere faktorer, men ligger i omegn af 500-750 kr. pr. m2. Som sagt kommer dette an på flere faktorer, herunder timeprisen, som gulvlæggeren tager for det, samt f.eks. gulvtykkelse, underlag, og ønsker til design og udseende.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *