Sådan forbereder din virksomhed sig på de nye ESG-krav
De nye europæiske regler skal gøre det nemmere at se, hvordan virksomheder arbejder med bæredygtighed. Læs med her og bliv klogere på hvordan din virksomhed kan imødekomme kravene til ESG-rapportering.
Hvad er ESG?
ESG står for ’Environment, Social og Governance’. Det er en samlebetegnelse for miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold i en virksomhed. ESG er en måde at arbejde med bæredygtighed på, som i stigende grad vinder indpas i både danske og internationale virksomheder. ESG fungerer som en ramme skabt til at vurdere og forstå, hvordan virksomheder påvirker deres omgivelser og opererer inden for de tre vigtige områder: miljø, socialt ansvar og styring.
Miljømæssige forhold
Den første dimension af ESG, miljø, omhandler virksomheders påvirkning af det naturlige miljø. Dette indebærer deres tiltag og politikker inden for områder som klimaforandringer, ressourceforbrug, energieffektivitet og affaldshåndtering. Virksomheder, der prioriterer miljøhensyn, arbejder på at reducere deres negative indvirkning på økosystemet og fremme bæredygtige løsninger.
Sociale forhold
Den sociale dimension af ESG fokuserer på, hvordan en virksomhed påvirker mennesker og samfundet omkring sig. Denne dimension dækker aspekter som medarbejderrettigheder, diversitet og inklusion, arbejdsforhold, sundheds- og sikkerhedsstandarder samt engagement i lokalsamfundet. Virksomheder, der prioriterer sociale hensyn, stræber efter at skabe et retfærdigt og inkluderende arbejdsmiljø og bidrager aktivt til de samfund, de er en del af.
Ledelsesmæssige forhold
Governance-dimensionen i ESG omhandler, hvordan en virksomhed ledes og organiseres. Det omfatter faktorer som bestyrelsens sammensætning, etiske retningslinjer, gennemsigtighed i beslutningsprocesser samt overholdelse af gældende lovgivning og standarder. God styring skaber tillid og ansvarlighed i virksomhedens ledelse og understøtter dens langsigtede bæredygtighed.
Er der krav om at arbejde med ESG?
Ja, loven om bæredygtighedsrapportering stiller krav til, at store virksomheder og børsnoterede virksomheder skal rapportere efter en række standarder inden for henholdsvis E, S og G.
Selvom lovgivningen om bæredygtighedsrapportering kun gælder for store virksomheder, kan arbejdet med ESG stadig være relevant for langt de fleste danske virksomheder.
Små og mellemstore virksomheder vil kunne blive mødt af krav og forventninger om at skulle kunne dokumentere sit arbejde med bæredygtighed fra kunder og samarbejdspartnere.
Hvilken værdi bidrager et klimaregnskab med til din virksomhed?
Et klimaregnskab opgør virksomhedens CO2-udledning. Klimaregnskabet omfatter både din virksomheds egen udledning og udledningen, der stammer fra virksomhedens værdikæde, som består eksempelvis leverandører og kunder. Dette giver en samlet oversigt, som du kan bruge til at spore udviklingen i udledningen år for år, sætte klimamål og målrette dine reduktionstiltag. Metoden hjælper dig med at identificere de aktiviteter, der har størst betydning for dit samlede klimaaftryk, så du kan opstille specifikke mål for reduktion.
Fra 2024 blev en række store virksomheder omfattet af lovgivningen CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), der stiller krav til bærdygtighedsrapportering. Har man en mindre og ikke børsnoteret virksomhed, vil man stadig kunne opleve at modtage henvendelser om ESG-data. En erhvervskunde kan eksempelvis efterspørge data om både din virksomheds og dine produkters CO2-udledning, eller andre etiske forhold i produktionen.
Gode grunde til at arbejde med ESG
Du kan være direkte og indirekte påvirket af de nye lovkrav
EU introducerer i disse år en række lovgivninger, der forpligter visse virksomheder til at omstille sig i en mere bæredygtig retning. De nye lovforslag betyder blandt andet, at udvalgte virksomheder i højere grad skal kunne dokumentere og måle deres bæredygtighedsindsatser inden for ESG.
Selv hvis din virksomhed ikke direkte påvirkes af de nye krav, kan du forvente, at kunder og investorer i stigende grad vil efterspørge dokumentation for dine produkters eller din virksomheds bæredygtighed.
Derfor kan det være en fordel allerede nu at begynde at måle og dokumentere jeres bæredygtige initiativer og ESG-data, så I er forberedte på fremtidige krav.
Find potentielle forbedringer i din virksomhed
At opgøre og dokumentere dine ESG-indsatser kan give et bedre overblik over din virksomheds aktiviteter, hvilket kan hjælpe dig med at identificere områder med potentiale for forbedring.
For eksempel kan der være økonomiske fordele ved at reducere energiforbruget, eller skabe et mere præcist overblik over virksomhedens og produkternes klimaaftryk. Dette kan danne grundlag for innovation, produktudvikling og en omstilling mod mere bæredygtig produktion.
Ved løbende at dokumentere dine bæredygtige indsatser kan du sammenligne resultaterne over tid, følge udviklingen og styrke din virksomheds konkurrenceevne.
Dokumentation af dit arbejde
Et klimaregnskab er et nyttigt redskab til at vurdere og kommunikere din virksomheds klimamæssige modenhed og præstation. Det kan være særligt relevant, hvis du skal dokumentere dine klimaindsatser for en samarbejdspartner eller bank. Klimaregnskabet hjælper dig også med at opfylde klimarelaterede krav fra myndighederne, som for eksempel rapportering og regulering. Du skal udarbejde et klimaregnskab, hvis du er omfattet af reglerne for bæredygtighedsrapportering. Når du formidler oplysninger om din virksomheds klimaaftryk og bæredygtighed, er det vigtigt at være opmærksom på markedsføringsloven og undgå greenwashing.
Hvordan kan virksomheder bruge 3byggetilbud.dk til ESG?
Vil I reducere virksomhedens CO2-udledninger som led af jeres klimaregnskab, kan 3byggetilbud.dk være et nyttigt værktøj. Virksomheder kan nemlig bruge 3byggetilbud.dk som led i deres arbejde med ESG ved at benytte platformen til at finde håndværkere til energirenovering, installation af solceller eller optimering af bygningers energiforbrug, hvilket kan reducere CO2-udledning og forbedre miljøaftrykket.
Hos 3byggetilbud.dk kan virksomheder nemt indsende opgaver, hvor vores håndværkere står klar til at hjælpe med at optimere eller forbedre tekniske anlæg som ventilation, vand/varme- og kølesystemer. Mange leverandører arbejder allerede med avancerede, energieffektive løsninger, der reducerer energiforbrug og sikrer bedre indeklima.
3byggetilbud.dk kan dermed hjælpe virksomheder med at adgang til leverandører, der arbejder mod at optimere eller forbedre virksomheders instanser der kan påvirke eller optimere miljøaftrykket.
Indsende opgaver og vores håndværker kan hjælpe med at optimere eller forbedre deres anlæg, ventilation, vand/varme, kølesystemer.
Optimering af centralvarme-, ventilations- og vandanlæg som en del af ESG-strategien
Hvis din virksomhed ønsker at forbedre energieffektiviteten og reducere CO₂-udledningen, kan opdatering af gamle anlæg som centralvarme-, ventilations- og vand/varmesystemer være en oplagt løsning. Ligesom solcelleanlæg, spiller disse anlæg en central rolle i virksomheders ESG-strategier ved at mindske energiforbrug og miljøpåvirkning.
Gamle, ineffektive anlæg – som ofte findes i industri- og fødevarevirksomheder – bruger unødvendigt meget energi. Moderne teknologier kan reducere energiforbruget markant – eksempelvis ved hjælp af avancerede CTS-systemer, som justerer og overvåger ventilation, køling og opvarmning i realtid. Dette sikrer et bedre indeklima, lavere omkostninger og en mere bæredygtig drift.
Hos 3byggetilbud.dk kan din opgave nemt indsendes, og vores håndværkere såsom VVS’ere og elektrikere står klar til at installere energieffektive systemer, der optimerer driften. For eksempel kan et intelligent ventilationssystem, automatisk tilpasse energiforbruget og skabe betydelige besparelser.
Ved at investere i moderne teknologi og bæredygtige løsninger sikrer du, at din virksomhed ikke kun reducerer sit miljøaftryk, men også lever op til nutidens ESG-krav.
Skal vi hjælpe jer med tilbud fra håndværkere?
Indsend opgaven via vores opgaveformular og modtag 3 uforpligtende tilbud på jeres opgave.