GRAFIK: Håndværkerfradraget forklaret (2015 update)

Skrevet den 10. april 2013 af - 101 kommentarer

Denne grafik giver dig et samlet overblik over håndværkerfradraget. I ugerne op til genindførelsen af fradraget har vi forberedt grafikken og researchet detaljerne, så resultatet kunne blive fuldstændigt korrekt og samtidig besvare alle de spørgsmål omkring fradraget, som du måtte have.

 UPDATE: Håndværkerfradraget er udløbet. Den sidste dag du kunne få arbejde udført med håndværkerfradrag var d. 31.12.2014. Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative har meldt ud, at hvis de vinder valget her i 2015, så genindføres fradraget med tilbagevirkende kraft, så opfordringen er at gemme håndværkerfakturaer fra 2015. 

Vores mål har været at lave en grafik, der på en let måde giver dig det store overblik og samtidig besvarer alle dine spørgsmål til detaljerne i ordningen. Vi håber, at du finder grafikken nyttig, og har du et spørgsmål, som du ikke finder besvaret i grafikken, sætter vi stor pris på en kommentar nederst på siden. Så skal vi straks svare på spørgsmålet og eventuelt også tilføje svaret i grafikken.

Det får du svar på

 • Håndværkerfradraget i 2013-2014
 • Så meget sparer du netto
 • Sådan indberetter du dit fradrag
 • Det kan du få fradrag til
 • Det kan du ikke få fradrag til
 • Hvornår udløber fradraget

Håndværkerfradrag - Infografik 2015


Andre relevante links

Kommentarer

 1. Carl Emil Sørensen

  Hvordan skal en andelsboligforening forholde sig, hvis de eksempelvis får foretaget malerarbejde eller renovation?
  Kan en samlet regning til andelsboligforeningen deles ud på andelene af foreningen, eller skal håndværker skrive separat faktura til den enkelte?

  Svar
  1. Hej Carls Emil
   Andelsboligforeninger kan ikke få del i håndværkerfradraget. Heller ikke ved at dele regningen ud, så længe det er foreningsarbejde. Den enkelte andelshaver kan selvfølgelig godt få håndværkerfradrag, hvis det gælder malerarbejde og individuelle renoveringer i lejligheden, men altså ikke opgaver i foreningen.

   Svar
 2. Skal flytte i en lejlighed i almen boligforening med B ordning, hvilket vil sige, at lejl. ikke er malet ved indflytning, og der er ingen penge på vedligeholdelseskontoen. Jeg skal derfor selv helt og fuldt betale for malerarbejdet, hvis jeg vil have den malet. Kan jeg få håndværkerfradrag?

  Svar
  1. Hej Anette

   Hvis det at male er under din råderet, så kan du godt få håndværkerfradrag. Det bør fremgå af din lejekontrakt – se mere her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1947018

   Svar
 3. Finn Andersen

  Vi har et Fritidshus som vi skal ha renoveret Vi har det sammen med min bror og søster som interessant selskab kan man få fradrag og hvordan

  Svar
  1. Hej Finn, det er et rigtig godt spørgsmål.

   Jeg er ret overbevist om at I desværre nok ikke har mulighed for fradrag. Jeg er dog ikke 100% sikker, så jeg vil jeg anbefale jer at kontakte SKAT for at få en sikker afklaring.

   Svar
 4. Thomas Knudsen

  Der er fra Ældresagen udsendt publikation, der antyder at der ligeledes kan anvendes håndværkerfradrag på anlæggelse af fliser – det fremgår dog ikke at orientering fra Skat.dk
  Er det en ny niece der også ydes tilskud til?

  Svar
  1. Hej Thomas, udendørs fliser ydes der desværre ikke fradrag til. Man kan derimod godt få håndværkerfradrag til fliser i badeværelser og lignende.

   Svar
 5. Hej 3Byggetilbud.

  Det er en vildt god infografik! tak for den. Jeg vil lige hører om der er fradrag på arbejdslønnen med installation af varmepumper i fritishuse?

  Mvh
  Tim

  Svar
  1. Hej Tim
   Tak for din kommentar.
   Mht. fradrag til varmepumper, så kan du godt få håndværkerfradrag til en varmepumpe, den må bare ikke kunne køle.

   Svar
 6. Hej
  Jeg er ved og skifte mit gamle oliefyr til et pillefyr, kan der bruges håndværkerfradrag på opsætning/installation.
  resten klarer jeg selv

  Svar
  1. Hej Frank

   Hvis ikke du har fjernvarme, kan du godt bruge håndværkerfradraget til installering af pillefyr.

   Svar
 7. I skriver at det kun er moms registrede firmaer med CVR nummer i Danmark man kan få fradrag fra. Er reglen for udførelse af renovering på sommer- og ferieboliger i udlandet fjernet?
  Se evt: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2013/06/01/091718.htm
  Danskere kan nu får fradrag for håndværkerregningen i udlandet.

  Svar
  1. Hej Karsten

   Tak for dit spørgsmål.
   Så vidt jeg kan se, kan man stadig få fradrag i udlandet. Der skulle ikke være sket nogle ændringer.

   Svar
 8. Hej Michael
  Hvorfor skriver i så i “grafikken” at firmaet skal have et CVR-nummer og være moms registreret i Danmark?

  Svar
  1. Hej igen Karsten
   Det er korrekt set. Firmaet skal ikke nødvendigvis være momsregistreret i Danmark. Bruger du fradraget i udlandet, skal firmaet bare være momsregistreret i det pågældende land, som det står inde på SKAT’s hjemmeside.

   Svar
   1. En udenlandsk håndværker skal være momsregisteret i Danmark for at udføre arbejde på danske ejendomme. Det står i momsloven. Leveringsstedet for en ydelse vedrørende en ejendom er stedet, hvor ejendommen er beliggende.. Leveringsstedet vil på danske ejendomme således være i DK = momsregistrering i DK.

    Svar
 9. Så er der vel heller ikke noget der hindrer udlandske håndværkerer i at udføre fradrageberettigt arbejde på boliger i Danmark?

  Svar
  1. Nej, formentlig ikke. Vi opdaterer grafikken med et afsnit omkring fradrag i udlandet.

   Svar
 10. Hvad med fliser , når jeg er handicappet…?

  Svar
  1. Desværre, men jeg vil ikke udelukke at der er andre tilskudsmuligheder eksempelvis ved kommunen. Så hvis jeg var dig, vil jeg forsøge at kontakte dem.

   Svar
 11. Eric Jouper

  Hej
  Har vi forstået det rigtigt at fradraget for fritidshuse ikke er 15000 pr ægtefælle, men at der kun kan fås
  de 15000 i samlet fradrag for fritidshuset ?

  Svar
  1. Hej Eric, tak for dit spørgsmål.

   Selvom begge ægtefæller ikke står anført som ejere af fritidshuset, så kan I begge kunne udnytte jeres håndværkerfradrag til renovering af fritidshuset. (Forudsætter at I er gift på det tidspunkt arbejdet udføres).

   Svar
 12. Jon Klose Larsen

  Tak for en informativ side, men jeg kan ikke finde svaret på mit spørgsmål – Nemlig om man kan få fradrag på etablering af kloak?
  Jeg er netop blevet tilkoblet det offentlige kloaknet, hvor jeg før havde en septiktank.

  På forhånd tak.
  Jon

  Svar
  1. Hej Jon, tak for dit spørgsmål. Der er håndværkerfradrag til kloakarbejde, det forudsætter dog at det er på egen grund. -Og så er det jo udelukkende arbejdslønnen som du kan få fradrag til. Derfor er det meget vigtigt, at materialer står for sig og arbejdsløn for sig på fakturaen.

   Svar
 13. Thomas Laursen

  Vi overvejer at få renoveret loftet i kælderen. I praksis skal det gamle loft nok pilles helt ned, og så skal der laves noget nyt. Desuden skal døren til kælderen udskiftes, og der skal etableres lys i loftet.
  Er disse job omfattet af håndværkerfradraget?

  Svar
  1. Hej Thomas
   Tak, for dit spørgsmål. De job, som du beskriver, er alle nogle som du kan få håndværkerfradrag til.
   Derudover vil jeg anbefale dig at undersøge om udskiftningen af døren vil medføre en energibesparelse, for så kan du muligvis ansøge om et energitilskud til denne renovering. Læs mere om tilskudsordningerne her: http://blog.3byggetilbud.dk/tilskud/
   Hvis du har brug for et tilbud på dine opgaver kan du indsende dem her: http://www.3byggetilbud.dk/indhenttilbud/
   Held og lykke med projektet.

   Svar
 14. Niels Hørlück

  Kan jeg få Håndværkerfradrag på en reparation som skal udføres efter stormen. Derydes samtidig tilskud fra forsikringen

  Svar
  1. Hej Niels,
   Tak, for dit spørgsmål. Hvis du har fået en skade på grund af stormen og dit forsikringsselskab betaler for vedligeholdelsesarbejdet, kan du få fradrag for den del af din selvrisiko, der svarer til arbejdslønnens andel af hele regningen.

   Svar
 15. Ulrik Toft

  Hej, kan jeg få fradrag i 2013 for byggeri som er planlagt og artiketstegnet i 2013 men udført i 2014. Tak.

  Svar
  1. Hej Ulrik,
   Tak, for dit spørgsmål.
   Nej, desværre. Arbejdet skal udføres i 2013, hvis du vil have fradrag for 2013. Du kan naturligvis få fradrag for 2014 på arbejde udført i 2014.

   Svar
 16. Med 3 felter, der kan skrives i, er det jo ikke lige til at vide, hvordan layoutet bliver, men jeg prøver at skrive i dette felt :o)
  Hvor stor skal arbejdsløn-regningen være på, for at man kan udnytte fradraget på 15.000,- hhv. 30.000,- (v. 2 voksne i husstanden) fuldt ud?
  Der er flere sites med gode oplysninger om håndværkerfradraget (inkl. SKATs site), men jeg har ikke lige kunnet finde svar på ovenstående.
  Mvh. Steen T.

  Svar
  1. Hej Steen,
   Tak, for dit sprøgsmål. Hvis jeg forstår dit spørgsmål rigtigt, så efterspørger du det maksimale beløb, som håndværkerens arbejdsløn må være? Du kan få håndværkerfradrag på op til 15.000 kr. (om året) for arbejdsløn. I jeres tilfælde, hvor I er to i husstanden kan I sammenlagt få fradrag på 30.000 kroner af håndværkerens løn. Det vil sige at I hver især kan spare ca 5000 kroner og sammenlagt ca 10.000 kroner (fradraget afhænger af skatteprocenten i jeres kommune, så beløbet varierer lidt), hvis I anvender 30.000 på håndværkerens løn. Jeg håber at du kan bruge informationerne.

   Svar
 17. Hej Maria
  Svar-feltet reagerede ikke lige, så jeg svarer hér i stedet.
  Tak for svar – nu forstod Prins Knud det også :o)
  Jeg var i tvivl om fradraget var en procentsats af arbejdslønnen, og om regningen derfor skulle lyde på xx kroner for at give fuldt fradrag. Jeg forstår nu, at man kan fradrage dét som regningen lyder på (arbejdsløn), dog maks. kr. 15.000 pr. voksne person.
  Fortsat god dag.

  Svar
 18. Lisa Hansen

  Er det rigtigt forstået, at i 2013+2014 for fritidshuse er der ikke noget maxbeløb på hvor meget man kan få fradrag på? (og i bekræftende fald gælder dette så KUN for fritidshuse? )

  Svar
  1. Hej Lisa,
   Tak, for dit spørgsmål. Der er et maxbeløb på håndværkerfradraget for fritidsboliger. Det årlige samlede fradrag er på 15000. Det er kun ejeren af fritidsboligen og ejerens ægtefælle, der kan få fradrag. Du kan læse mere om specifikationerne for fritidsboliger her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1947018

   Svar
 19. Hanne Kolte

  Fyret gik ud, og vi fik VVS til at ordne det. Kan arbejdslønnen til det fradrages?

  Kan reparation af stendige ved havet, hvor stien er offentligt tilgængelig, men del af vores grund? Ved oversvømmelse trækkes jord ud gennem diget.

  Svar
  1. Hej Hanne,
   Tak, for din henvendelse. Det kommer an på, hvilken form for fyr I har. Man kan få fradrag til pillefyr eller biomassefyr, men ikke til arbejde på oliefyr.
   Jeg kan ikke finde nogle specifikationer hos SKAT om stendiger, men jeg ved, at der ikke gives fradrag til ‘læmure og lign.’ og heller ikke til ‘Lægning af sten’. Du kan eventuelt kontakte SKAT for at få et svar fra dem.

   Svar
  2. Kan man fortsat få fradrag for udgifter udført i 2012? – udskiftning af en brusekabine – jeg har endnu ikke fået det indberettet…

   Svar
   1. Hej Maria,
    Tak, for din henvendelse.
    Ja, du kan stadig nå at få fradrag for arbejde udført i 2012 og håndværkerfradraget dækker håndværksarbejde under kategorien ‘reparation eller fornyelse af bad’. Du indberetter fradraget ved at logge ind på Tast Selv. Du kan læse mere her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2133856

    Svar
 20. Claus Rasmussen

  Hej – vi har en ejerlejlighed som vores datter bor til leje i. Kan vi få fradrag for renovering af badeværelse?

  Mvh
  Claus

  Svar
  1. Hej Claus,
   I kan få fradrag på håndværkerens løn til ‘reparation eller fornyelse af bad’. Får I udført arbejdet i 2014 kan I indberette fradraget i begyndelsen af 2015.

   Svar
 21. Ulrik B. Pedersen

  Hej Maria
  Vil bare kort og godt høre om man kan få håndværkerfradrag, for udskiftning af gammelt oliefyr/kedel, til nyt Oliefyr/kondenserende kedel. Vi har ingen mulighed i vort område for fjernvarme eller gas.
  Venligst Ulrik

  Svar
  1. Hej Ulrik,
   Tak, for din henvendelse.
   Der gives desværre ikke håndværkerfradrag på arbejde på oliefyr. Der gives desværre kun fradrag, hvis det er udskiftning til en anden varmekilde. Du kan se listen over service, der ikke ydes fradrag til her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1947018

   Svar
 22. Thomas Bundgaard

  Hej,

  Jeg vil gerne forhøre mig om det er korrekt forstået, at hvis vi får nyt tag på huset i 2014 der koster følgende:
  Materialer: isolering, tagsten, rygningsbånd osv 60000 kroner
  Arbejdsløn: 240.000 kroner
  Så kan jeg få et fradrag svarende til 30% af de 240.000 kroner, hvilket vil sige: 72.000 kroner via min skatteopgørelse? Er det korrekt forstået?
  På forhånd tak for jeres svar.
  Mvh.,
  Thomas

  Svar
  1. Hej Thomas,
   Tak, for din henvendelse. Jeg må desværre dig om at der er et maks på hvor meget du kan få i håndværkerfradrag om året. Du kan få håndværkerfradrag på op til 15.000 kr. om året inklusive moms for arbejdsløn til service og vedligeholdelse på din bopæl. Du bør dog være opmærksom på at flere personer i en husstand kan få fradrag for den del af en udgift, som de hver især har betalt.

   Svar
 23. Jeg har i 2013 fået lagt nyt tag på garagen. Hvordan kan jeg se (eller hvem vurderer) om taget er en del af “samme tagkonstruktion som boligens tag”? Garagen er ved siden af huset, og tagene er ikke længere af samme materiale (det var det før, vi fik nyt tag på), men noget af garagen deler mur med huset, og tagene på de to bygninger er bygget sammen. Tagene har ikke samme hældning.

  På forhånd tak for svaret!

  Svar
  1. Hej Morten,
   Tak, for din henvendelse. Umiddelbart vil jeg mene at du godt kan få håndværkerfradrag til taget på garagen eftersom at tagene på de to bygninger er ‘bygget sammen’. Jeg vil dog anbefale dig, at du kontakter SKAT for et svar, da det lyder som om at dit håndværksarbejde bevæger sig lige på grænsen til fradrag.

   Svar
 24. frede jacobsen

  Kan man hver især få fradrag for at lave kviste i stedet for skråvinduer som skal udskiftes ?.Vi er 3 familier som hver har en Ejerlejlighed i en erhvervsejendom.
  Venligst
  F.J.

  Svar
  1. Hej,
   Tak, for din henvendelse. Jeg kender desværre ikke nogle specifikationer for kviste i forbindelse med håndværkerfradraget. Fradraget gives desværre ikke til tilbygninger, men primært til renovering og vedligeholdelse af den eksisterende bolig, derfor tror jeg ikke at I kan få fradrag, men jeg vil anbefale at du kontakter SKAT for at få det afklaret.

   Svar
 25. er der fradrag til selve energimærkningen – el. er det kun de efterfølgende energiforbedringer ?

  Svar
  1. Hej Robert.
   Der gives desværre ikke fradrag til energimærkning, men der gives fradrag til en lang række energiforbedringer. Du kan finde en liste over, hvilke ydelser du kan få fradrag til her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1947018

   Svar
 26. Jens Mølbæk

  Kan i fortælle mig om der er håndværkerfradrag ,når jeg udskifter mit tag ,vinduer og døre i min udestue.

  Svar
  1. Hej Jens,
   Ja, du kan godt få fradrag til udskiftning af vinduer og døre i din udestue. Du kan også få fradrag til taget, hvis det er en del af samme tagkonstruktion, som boligens tag. Ønsker du 3 uforpligtende tilbud på dine renoveringsopgaver er du velkommen til at indsende din opgave her: http://www.3byggetilbud.dk/indhenttilbud/

   Svar
 27. Jan Sørensen

  Jeg har fået udført noget vvs arbejde i mit nye badeværelse d. 1/12-11 til d. 6/2-12 kan jeg stadig nå og benytte mig af håndværkerfradraget?
  Jeg overvejer også at få sandblæst og pudset huset udvendigt er det dækket af håndværkerfradraget.

  Svar
  1. Hej Jan,
   Tak, for dit spørgsmål. Du kan godt få håndværkerfradrag for arbejde udført i 2011 og 2012 med tilbagevirkende kraft. Er arbejdet betalt i 2012 går der op til en uge før du får en ny årsopgørelse, når du har indberettet det glemte fradrag – er arbejdet derimod udført i 2011 kan der gå op til 2 måneder før du får en ny årsopgørelse med fradraget på.
   Og ja, facaderenovering og sandblæsning er også dækket af håndværkerfradraget.

   Svar
 28. Britt Lindqvist

  Jeg har i oktober 2013 fået lavet nyt køkken. Jeg bor i en andelslejlighed. Jeg har selv valgt at udskifte alle køkkenlågerne til en pris på kr. 18.000. Heraf er arbejdslønnen små kr. 5.000,00. Hvorfor kan jeg ikke indberette det på min selvangivelse. Min revisor siger, at det er fordi jeg bor i en andelsbolig. Men jeg kan alligevel ikke rigtigt forstå det.

  Svar
  1. Hej Britt,
   Tak, for din henvendelse. Hvis det er en håndværker, der har udskiftet køkkenlågerne i dit køkken, så burde du kunne få håndværkerfradrag. Det er rigtigt at der ikke gives håndværkerfradrag til fællesarbejder i andelsboligofreninger, men hvis du selv betaler for arbejdet i din egen bolig, har ret til at vedligeholde din andelsbolig og iøvrigt bor i andelslejligheden, så kan du godt få håndværkerfradrag. Se bare her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1947018
   /Maria

   Svar
 29. Carsten

  Glimrende grafik. Forstår jeg det korrekt når jeg tolker at der ikke er et øvre loft for håndværkerfradrag i 2014?
  (Skat’s hjemmeside nævner nemlig fortsat kr. 15.000 pr. ægtefælle – max 30.000)

  Svar
  1. Hej Carsten,
   Tak, for din henvendelse. Fradraget gives per person og ikke per husstand. Hver person i husstanden, som er over 18 år kan få op til 15.000 kroner. Flere personer i en husstand kan få fradrag for den del af en udgift, som de hver især har betalt. Hver person skal indtaste sin andel af udgiften i TastSelv. Ægtefælder og samlevere med fælles økonomi kan dog som de eneste få lov til at dele som de har lyst.

   Svar
 30. Danni P

  Hej Maria
  Er det rigtigt forstået at jeg kan få håndværkerfradrag ved opsætning af en luft/luft varmepumpe, hvis blot jeg får håndværkeren (montøren) til at frakoble kølefunktionen på maskinen?

  Svar
  1. Hej Danni,
   Jeg ved at du kan få fradrag for opsætning af varmepumper, hvis de ikke kan køle, men om det er muligt blot at frakoble kølefunktionen for at du kan få fradrag ved jeg faktisk ikke. Jeg vil derfor anbefale at du kontakter SKAT for et svar.
   Med venlig hilsen
   Maria

   Svar
 31. I skriver at etablering af kloak i sommerhus kan indgå under håndværkerfradraget. Vi fik kloak tilsluttet i sommerhuset i 2012; tvang. Der var 2 regninger. 1 fra Odsherred Forsyning på kr 35.070 og så en VVS regning på yderligere 25.000 for tilslutningen til den offentlige del. Antager at det kun er arbejdslønnen på VVS regningen der kan bruges som fradrag? Takker for svar!

  Svar
  1. Hej Andy,
   Sommerhuse blev desværre først en del af håndværkerfradraget i 2013 – deraf dit manglende håndværkerfradrag.
   /Maria

   Svar
 32. kai evan pedersen

  Jeg har en håndværkerregning fra 2012. Kan jeg trække den fra?
  På forhånd tak for svar
  Kai Evan Pedersen

  Svar
  1. Hej Kai,
   Tak, for din henvendelse. Ja, du kan godt få håndværkerfradrag for 2012, sålænge arbejdet er på listen over ydelser du kan få fradrag for og du ikke har betalt med check eller kontanter, men derimod har betalt digitalt. Du indberettet via SKATs TastSelv. Der kan gå op til en uge før du modtager en ny årsopgørelse for 2012.
   /Maria

   Svar
 33. Jeg har netop købt en lejlighed, der mangler indvendige døre (men har dørkarme). Jeg vil få en tømrer/snedker til at finde nogle døre i samme stil og sætte dem op. Kan jeg trække hans arbejdsløn + moms fra i skat?

  Mvh Sidsel

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Sidsel,
   Tak, for din kommentar.
   Der gives desværre ikke fradrag til arbejde på indvendige døre i boligen.
   /Maria

   Svar
 34. Christian

  Hej. Vi har fået udført fradragsberettiget arbejde i år med en arbejdsløn over 30.000 kr. Min ægtefælle har ingen indkomst i år og kan således ikke anvende fradraget. Kan beløbsgrænsen fra min ægtefælle overføres til mig, så jeg kan trække 30.000 fra eller må jeg kun trække min del på 15.000 fra?

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Christian,
   Tak, for din henvendelse. Fradraget er per person, så du kan maksimalt få 15.000 kroner i fradrag. Jeg har desværre ikke hørt om, at man kan overføre sin ægtefælles fradrag.
   /Maria

   Svar
 35. Tove Christensen

  Vi har lige solgt vores hus og fik inden i flyttede et nyt HFI relæ sat ind, kan vi trække arbejdslønnen fra der ? Og i vores nye lejlighed har vi fået en elektriker til at sætte alle lamperne op, kan man også trække arbejdslønnen fra der
  Venlig Hilsen
  Tove Christensen

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Tove,
   Tak, for din henvendelse. Jeg har ikke set HFI relæ på SKAT’s liste over ydelser, der er dækket af fradrag. Nu ved jeg ikke hvilke lamper I har fået sat op, men jeg ved at man kan få fradrag, hvis man opsætter spots. Du kan finde SKAT’s uddybende liste over ydelser dækket af fradrag her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=9810
   /Maria

   Svar
 36. Carina Maria

  Hej.
  Vi er ved at købe hus og bor pt i lejebolig hvor vi selv skal stå for alt vedligehold. Vi regner med at få nøglerne til huset så vi kan sætte i stand men overtager (flytter først ind) pr 1/1-15. Kan vi på nogen måde benytte os af muligheden for håndværkerfradraget på isolering af det nye hus, eller skal vi bo i huset for at det kan lade sig gøre?
  med venlig hilsen
  Carina

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Carina,
   Hvis det er en helårsbolig, så skal I have bopæl i boligen mens arbejdet bliver udført. Så jeg tror desværre ikke at I kan få håndværkerfradrag til jeres isolering. Til gengæld burde I undersøge om I ikke kan få et tilskud til energirenovering i forbindelse med isoleringen. Du kan finde flere oplysninger om tilskud til energirenovering i denne artikel: http://www.energihjem.dk/tilskud-til-energirenovering/. I skal være opmærksomme på, at I skal søge om tilskuddet inden arbejdet udføres.
   Venlig hilsen
   Maria

   Svar
 37. morten nielsen

  Kan vi bruge håndværker fradraget til at få malet vores kolonihavehus i september i år ?

  Vh Morten

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Morten,
   Tak, for din henvendelse.
   I kan desværre kun få håndværkerfradrag til jeres kolonihavehus, hvis I betaler ejendomsværdiskat på kolonihaven (det er der ikke så mange, der gør på kolonihavehuse).
   Venlig hilsen
   Maria

   Svar
 38. Per Andersen

  Hej.
  Kan man fradrag på opsætning af markise ?
  Vh
  Per Andersen

  Svar
  1. Hej Per

   Jeg har ikke hørt om fradrag på markiser før. Dog står der på SKATs hjemmeside, at man ikke kan få fradrag for arbejde på overdækkede terrasser, hvilket muligvis inkluderer markiser. På listen over hvilke ydelser, der giver fradrag står markiser heller ikke nævnt. Du kan se listen over det arbejde, man kan få fradrag for på SKATs hjemmeside: https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=9810&vId=0
   Mvh
   Toke

   Svar
 39. Allan Frederiksen

  Hejsa

  Vi har en luft til vand varmepumpe som ikke kan køle som vi fik sat op i 2011 istedet for oliefyr. Spørgsmålet er om vi kan trække arbejdslønnen fra lovpligtig service på den fra som håndværkerfradrag? Hvis vi kan gælder det for både 2012/2013 og 2014?

  Mvh Allan

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Allan,
   Tak, for din henvendelse. Jeg troede egentlig kun at eftersyn af varmepumpe var lovpligtigt såfremt den kunne køle? På SKATs liste over ydelser dækket af fradraget kan jeg desværre kun se ‘installation’ af varmepumper men ikke service, så jeg tror ikke at du kan få håndværkerfradrag. Du kan eventuelt kontakte skat for et uddybende svar.
   /Maria

   Svar
 40. Karsten Vinther Jensen

  Hej.
  Min mor bor i Tønder, og har folkeregisteradresse i den bolig hun ejer.
  Jeg bor på Ærø til leje i et hus min mor ejer.
  Nu skal der drænes rundt om huset. Mor betaler og får fradraget.
  Men spørgsmålet er nu om hun skal bo/have folkeregisteradresse i huset på Ærø, for at kunne få håndværkerfradraget.
  Hilsen
  Karsten

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Karsten,
   Tak, for din henvendelse. På Skats hjemmeside fremgår det desværre, at man skal bo i boligen mens arbejdet udføres (hvis det er en helårsbolig). Du kan finde betingelserne her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1947018
   Hilsen Maria

   Svar
 41. Henrik Nørgaard

  Vi har fået skiftet tag og efterisoleret, og vi vil gerne søge fradrag for løn til håndværkere. Vi har et hjemmeboende barn over 18 år og kan derfor søge fradrag for 3 personer i husstanden. Som jeg har forstået, skal hver person betale for arbejdet og derefter indberette til Skat. Hvordan gør vi det i praksis?

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Henrik,
   Tak, for din henvendelse.
   Ægtefæller og samlevere med fællesøkonomi kan fratrække hver deres del af en regning, som den ene har betalt. Hjemmeboende børn kan derimod kun få fradrag for den del af udgiften, som de selv har betalt. I kan sagtens få en fælles faktura, men I skal kunne dokumentere hvilken del de forskellige i husstanden har betalt. Det har ikke nogen betydning hvis navn, der står på fakturaen. Jeg håber at det giver lidt afklaring.
   Venlig hilsen Maria

   Svar
 42. Anne-Marie Nielsen

  Hej,
  ønsker meget gerne at vide, om det er muligt, at bruge håndværkerfradraget fra samme person, både i sommerhuset, hvor der er blevet malet (vedkommende er ejer af sommerhuset) og i helårsboligen, hvor der skal sættes nogle nye vinduer i, hvor vedkommende bor (vedkommende er ikke ejer af helårsboligen?

  På forhånd tak for svar.

  Med venlig hilsen

  Familien Nielsen

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Familien Nielsen,
   Tak, for henvendelsen. Man kan godt få fradrag for arbejde, der er udført på både sommerhus og helårsbolig. Det er dog stadig kun 15.000 kroner per person, som man kan få fradrag for. Man behøver ikke at være ejer af helårsboligen for at få fradrag i den. Ægtefæller, samlevere og hjemmeboende børn (over 18 år) kan også få fradrag.
   /Maria

   Svar
 43. Kenneth Kjærulff

  Hej Maria

  Jeg skal have udskiftet og malet både sternbrædder og galv. Gavlen er af træ.
  Vil jeg kunne få fradrag til dette ?.
  Mvh.
  Kenneth

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Kenneth,
   Tak, for din henvendelse. Jeg er ret overbevidst om, at det arbejde du skal have udført er fradragsberettiget, men jeg er ikke 100% sikker. Der er helt klart fradrag til at få malet. Alle former for reparation og udskiftning på tag er også dækket, men jeg kan ikke finde noget specifikt om sternbrædder. Jeg vil derfor anbefale dig at tage kontakt til skat, hvis du vil være helt sikker.
   Med venlig hilsen
   Maria

   Svar
 44. Vil bare sige tak for informativt site – hvor sproget er på godt dansk i øjen højde

  Svar
 45. Tristan O'Dwyer

  Hej,
  Vi er lige i gang med salg vores hus og køb en ny (gammel!!!) hus som skal renoveres, vi har til 1st Februar 2015 til at gør huset klar, kan vi brug håndværker fradrag her i November/December 2014, vi første flytte til 1st Feb. til det ny hus(adresse skift).
  Tak

  Mvh Fam. O’Dwyer

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Tristian,
   I kan desværre ikke få håndværkerfradrag på arbejde, der udføres i en bolig, hvor I ikke bor. Desværre. Hvis I skal have lavet nogle former for energirenoveringer (isolering, udskiftning af vinduer, nye varmekilder mm.), så kan I til gengæld få et tilskud til energirenovering til dette- Du kan læse mere om tilskuddet her: http://www.3byggetilbud.dk/tips/saadan-tjener-du-penge-paa-dine-energirenoveringer/
   /Maria

   Svar
 46. Winnie Nielsen

  Hej.
  Min samlever (gennem 20 år) har modtaget faktura på arb. løn for 47.000 for lægning af gulv i vores stue. Kan jeg trække de 15.000 på min selvangivelse, selv om jeg ikke står på fakturaen, eller skal vi få tømreren til at lave fakturaen om? Skal der laves 2 separate fakturaer?? Vi har en datter der bor hjemme og er over 18 år – kan hun også trække de 15.000??. Altså hvis tømreren laver den på 3 fakturaer??

  VH Winnie m/familie

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Winnie,
   Tak, for din henvendelse. Samlevere med fælles økonomi kan som de eneste dele fradraget, som de har lyst, og trække hver deres del af en regning fra, selvom det er den ene, der har betalt hele regningen. Derfor burde det ikke være noget problem, at du får fradrag.
   Hvis din datter også skal have fradrag, så skal I sørge for, at hun selv betaler et beløb svarende til den del hun skal have fradrag for. Beløbet skal betales elektronisk, enten til håndværkeren eller til forældrene i forbindelse med forældrenes betaling af beløbet til håndværkeren.
   Så længe I bor i samme husstand kan I nøjes med en enkelt faktura. Det vigtigste er, at I (og jeres datter)kan dokumentere betalingen med et kontoudtog eller en kvittering.
   Jeg håber, at I bliver glade for jeres nye gulve og at I får jeres fradrag.

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 47. René Jensen

  Hej

  Kan man ikke få håndværkerfradrag i en bolig man har lejet ud og ikke selv bor i.
  Jeg har fået sat nye vinduer i og efterisoleret hulmuren, det er er jo begge dele energibesparende, med hensyn til CO2 udledning.

  Svar
  1. Toke Joensen

   Hej René
   Tak for din kommentar. Svaret på dit spørgsmål er desværre, at nej det kan man ikke. Inde på SKAT’s hjemmeside skriver de således: “Du kan kun få servicefradrag for vedligeholdelsesarbejde, som bliver udført, mens du har fast bopæl i boligen.”
   Du kan læse mere om de nøjagtige regler inde på SKATs hjemmeside: https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1947018
   /Toke – 3byggetilbud.dk

   Svar
 48. Heine Simoni Jørgensen

  Kan man få håndværkerfradrag for om-og tilbygning til fritidshus. Vi bor i huset medens arbejdet udføres.

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Heine,
   Håndværkerfradraget er desværre udløbet med udgangen af 2014. Medmindre at håndværkerfradraget bliver genindført, så er det ikke muligt at få fradrag for arbejde, der udføres i 2015 eller senere.
   /Maria -3byggetilbud.dk

   Svar
 49. Vi er et par der ikke er gift, vi er lige flyttet i hus 1/1-15, vi har så fået nøgler i nov 2014 og fået gjordt boligen klar med blandt andet nyt naturgasfyr, og et par andre ting.

  Kan vi få håndværkerfradrag, selv om vi først overtog huset 1/1-15 men fik håndværker til at ordne lidt inden den dato.

  ps. vi fik nøgler efter vi underskrev købskontrakt

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Morten,

   Tak, for din henvendelse. Ifølge SKAT, så skal man bo i boligen mens arbejdet bliver udført. Har I derfor boet i jeres gamle bolig (og haft folkeregister-adresse der) mens arbejdet er blevet udført, så er I desværre ikke berettiget til håndværkerfradrag.

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 50. flemming nielsen

  hej jeg vil godt vide om jeg kan få hondværkerfradrag på mit arbejde jeg har selv afmonteret det gamle oliefyr og opsat et pille fyr i 2014 brugt cirka en vedkend på arbejdet jeg har regning på fyr og materialer men ikke på arbejdsløn da jeg jo selv har monteret det jeg er uddannet vvs mand. hilsen Flemming

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Flemming,

   Tak for din henvendelse. Man kan desværre kun få håndværkerfradrag på arbejdsløn, men ikke på materialer.

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar

Skriv et svar