Sådan tjener du penge på dine energirenoveringer

Sådan tjener du penge på dine energirenoveringer

Skrevet den 10. september 2014 af - 2 kommentarer

Håndværkerfradraget kombineret med energirenoveringstilskuddet gør det lige nu ekstremt fordelagtigt at investere i energiforbedrende tiltag i boligen. Tilbagebetalingen på en energirenovering er derfor hurtigt nede på få år. Sammenholdes dette med stigende priser på el- og varme, så er afkastet på en energirenovering betydelig større end på en opsparing i banken. Vi har samlet nogle regneeksempler og gode råd til, hvordan du energirenoverer med stor økonomisk gevinst.

sparer penge

Opdateret den 22. juni 2020

Større afkast på energirenovering end opsparing

I gennemsnit har hver dansker 150.000 kr. stående i opsparing, men lige nu får danskerne ikke særligt meget ud af at have deres penge stående i banken. Pengene kan blive meget mere værd, hvis de bruges på energibesparende renoveringer af boligen. Den årlige besparelse på varmeregningen kan efter en energirenovering reduceres så meget, at en energibesparende renovering er langt mere fordelagtig end en bankopsparing. Nogle former for energirenoveringer medfører et afkast på op til 25 procent efter skat, mens man i banken kun får et afkast på under 1 procent, forklarer forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen til TV2.dk. Energipriserne stiger stødt, så med mindre at priserne på el- og varme falder meget, så vil en energirenovering med andre ord være en sikker investering. Regnestykket bliver endnu bedre, når man tillægger håndværkerfradrag og energirenoveringstilskud.

Gør boligen grønnere med håndværkerfradraget

Sidste år anvendte mere end 550.000 danskere håndværkerfradraget. En tredjedel af dem anvendte håndværkerfradraget til energiforbedrende tiltag:

1/3

Ifølge Dansk Byggeri svarer dette til at 11.300 boliger i 2013 har fået hulmursisoleret, skiftet vinduer eller installeret solcelleanlæg med støtte fra håndværkerfradrag.

På listen over ydelser, der udløser håndværkerfradrag, er der en lang række energimoderniseringer, som kan gøre boligen grønnere. Du skal dog være opmærksom på, at for 2016 er håndværkerfradraget ændret til et grønt håndværkerfradrag, hvor der kun er fradrag til energiforbedringer og så er fradraget på 12.000 kroner.

Håndværkerfradraget er en økonomisk støtteordning, der gør det muligt at trække op til 15.000 kroner fra i skat per person over 18 år i husstanden, når pengene er brugt på håndværkernes løn.

Læs også: GRAFIK: Håndværkerfradraget forklaret

Tilskud til energirenovering

De danske energiselskaber tilbyder en kontant belønning, hvis du energirenoverer din bolig. Energiselskaberne vil gerne opkøbe din energibesparelse, hvis du får udført en energirenovering. Tilskuddets størrelse afhænger af, hvor mange kilowatttimer, som du sparer med din energirenovering. Besparelsen ligger typisk på mellem 20 og 40 øre per sparet kilowatttime. Det varierer hvor meget energiselskaberne betaler for din energirenovering, så det kan derfor godt betale sig at undersøge, hvem det er mest fordelagtigt at ’sælge’ sin energibesparelse til.

Skal du søge om tilskud til energirenovering er det meget vigtigt, at du sørger for at søge om tilskud inden du igangsætter arbejdet og bestiller materialer. Tilskuddet gives nemlig ikke med tilbagevirkende kraft. Først når energiselskabet har godkendt din energirenovering kan du igangsætte arbejdet.

Sådan søger du om tilskud til energirenovering:

 1. Kontakt energiselskab og ansøg om tilskud. Nogle energiselskaber har en formular, som man kan udfylde på deres hjemmeside.
 2. Energiselskabet godkender din ansøgning og du får en kvittering.
 3. Når energiselskabet har godkendt din energirenovering kan håndværkeren bestilles.
 4. Når arbejdet er udført indsender du kvittering og dokumentation på at arbejdet er udført til energiselskabet.
 5. Tilskuddet udbetales – enten som en check eller en overførsel til din konto.

Kombiner energitilskud med håndværkerfradrag:

Det er især energirenoveringer, der kan forbedre boligens klimaskærm og dermed reducere varmeregningen, som kan resultere i en stor økonomisk fortjeneste i form af fradrag og tilskud. Du kan både søge om håndværkerfradrag og tilskud til energirenovering på de fleste former for isoleringsopgaver, udskiftning af vinduer og døre til mere energirigtige modeller, installation af solfangere, samt installation af luft-til-luft varmepumper (der erstatter olie eller naturgasfyr).

OBS: Nyt energitilskud i 2021
I 2021 bliver den nuværende energitilskudsordning erstattet af en ny tilskudspulje, administreret af Energistyrelsen. I den nye pulje bliver det muligt for boligejere at opnå tilskud til isolering, varmepumper og mekanisk ventilation og så vil der være tilskud til energimærkning. Læs mere om den nye tilskudsordning her.

I nedenstående eksempel er Papiruld Danmarks isoleringsberegner anvendt til at illustrere, hvor meget du kan spare med en loftisolering:

Eksisterende isolering: ingen
Ny isolering: 300 mm
Areal som skal isoleres: 130 m2
Huset opvarmes med: Fjernvarme
Kroner pr. liter/m3/kWh: 0,6
Energibespareslse pr. år: 20150 kWh
Bruttopris inkl. moms: 25.025 kr.
Statens energitilskud: 2.075 Kr.
Håndværkerfradrag: 3.959 Kr.
Årlig varmebesparelse: 12.090 Kr.
Pris efter tilskud & fradrag: 18.992 Kr.
Tilbagebetalingstid: 1,57 År.
Skattefrit afkast: 63,66 %
Priserne i regneeksemplet er vejledende.

Utallige fordele ved energirenoveringer

Fordelene ved energirenoveringer er utallige. Udover at du kan få en økonomisk gulerod i form af tilskud og fradrag, så er afkastet på en energirenovering også så stort, at det er mere økonomisk rentabelt end at have penge stående i banken. Samtidig resulterer energirenoveringer  i bedre indeklima i boligen, idet at gener fra træk og kulde undgås, når utætheder i bygningens klimaskærm ’lappes’.

Skriv et svar

Kommentarer

 1. Kan denne artikel ikke opdateres til 2015/16 regler ?

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Lars,
   Tak for dit input. Det vil vi absolut se nærmere på. Indtil da, kan du læse mere om hvordan man kan få håndværkerfradrag til energiforbedringer i 2016 og 2017 i vores infografik om den kommende ordning her: https://www.3byggetilbud.dk/tips/haandvaerkerfradrag-infografik/
   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar