Stort potentiale for at energirenovere de danske boliger
Den grønne omstilling og energirenovering har i en årrække stået højt på politikernes og boligejernes ønskeliste. Læs med her og få indsigt i potentialet for at energirenovere de danske boliger.
Selvom mange boligejere i den seneste år er blevet mere
energibevidste, er det kun hver fjerde bolig der har et energimærke i A og B,
som er de to bedste kategorier.
Hvad er et energimærke?
Med et energimærke får du indsigt i husets energiforbrug, og hvilke energiforbedringer der er rentable for dig. At noget er rentabelt betyder, at investeringen betaler sig selv tilbage. Energimærket vurderer konkret husets samlede varmetab pr. kvadratmeter, hvilket placerer huset på en energiskala fra A til G, hvor A yderligere er opdelt i A2020, A2015 og A2010. Jo tættere dit hus er på A, desto mere energieffektivt er det. Denne skala refererer til energikravene i bygningsreglementet. For eksempel lever et hus med energimærket A2015 op til kravene i bygningsreglement 2015.
En undersøgelse viser…
At boligejere tilsyneladende har et lidt for optimistisk billede af deres egen bolig. I en undersøgelse, som YouGov har udarbejdet for Gjensidige og EDC, vurderer to ud af tre, at deres bolig er i god eller meget god energimæssig stand. Det er dog i strid mod Energistyrelsens tal, hvor det kun er hver fjerde danske bolig, der befinder sig i de bedste energimærkekategorier, A og B.
Aktive energimærker
Ifølge de seneste tal fra Energistyrelsen, som er udleveret til Gjensidige, er der næsten 680.000 aktive energimærker for en- og flerfamiliebygninger i Danmark. Et energimærke viser bygningens energiforbrug og de forbedringer, der kan betale sig at gennemføre. Nybyggeri kan især opnå energimærke A, men ældre boliger kan også forbedre deres energimærke markant med de rette renoveringer, påpeger Lene Rasmussen, skadedirektør i Gjensidige, i undersøgelsen.
Der er stor forskel på at energirenovere et gammelt og et nyere hus. I visse tilfælde er det godt, hvis energimærket kan løftes til C eller D.
Når det gælder de boliger som er i dårligst stand energimæssigt, stemmer boligejernes svar ikke overens med fordelingen af energimærker. Blot ni procent af boligejerne vurderer selv, at deres bolig er i dårlig energimæssig stand, mens 20 procent af energimærkerne rent faktisk ligger i de dårligste kategorier, E, F og G.
Energimærket har indflydelse på bolighandler
Hvis energimærket er placeret i den kedelige ende, skal sælgerne af med et større afslag på deres bolig. Hos EDC, den landsdækkende ejendomsmægler, står det klart, at energimærker har fået en væsentlig betydning i de senere år.
Har en bolig energimærke G, får købere knap ni procent i afslag. Hvis boligen har energimærke A, er det gennemsnitlige afslag på mindre en tre procent, fortæller Jan Nordman, kommunikationschef hos de landsdækkende ejendomsmæglere, EDC. Et energimærke varer i 10 år og der er et lovkrav om, at bygninger skal være energimærket, før de kan sættes til salg.
Energioptimering sikrer dig mod fremtidige prisstigninger
Danskerne er blevet hårdt ramt af de høje energipriser, hvor flere begyndte at få en større interesse for grønne varmekilder og mulighederne for at få lov til at producere egen strøm via et solcelleanlæg.
Udover besparelser på varmeregningen, er det vigtigt for flere at føle, at de selv gør en aktiv indsats for at bidrage til at mindske det samlede forbrug af fossile brændstoffer i Danmark. Det kan gøre ved at energirenovere sin bolig og vedtage småreguleringer i hverdags adfærd og brugsmønstre. Læs mere her om, hvorfor det kan betale sig at energioptimere.