Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Genbrugsguld: Private boligejere anvender i stigende grad genbrugsmaterialer til renovering

Genbrugsmaterialer er kommet i høj kurs på danskernes renoveringsprojekter. DBA viser med nye tal, hvor populære de brugte materialer er. Og hos 3byggetilbud.dk kan flere håndværkerfirmaer påtage sig opgaver, trods materialerne førhen har været i brug.

Når danskerne skal have renoveret deres bolig, bestræber de sig i højere grad på at
tage brugte byggematerialer i brug, fremfor at indkøbe splinternye klinker, fliser, planker og byggematerialer.

Det viser tal fra både DBA og 3byggetilbud.dk.

Brugte fliser og klinker er populære

På dba.dk kan danskere købe og sælge i kategorien byggematerialer.

DBAs seneste opgørelse viser, at efterspørgslen på fliser er særligt stor. Søgninger i kategorien ’fliser’, er steget med 20 procent i april 2023 kontra april 2022. I maj 2023 er denne søgning steget med 30 procent sammenlignet med maj 2022.

Klinker er ligeledes efterspurgte på dba.dk. Når maj 2023 sammenlignes med maj 2022 er der en stigning i søgningerne på ’klinker’ med 20 procent. Juni måned har også vækket danskernes interesse for klinker, hvor antallet af søgninger på klinker, er steget med 23 procent fra 2022 til 2023.

Det er herligt, at danskerne tilsyneladende bliver mere og mere venligt stemte overfor at bygge med brugte materialer.  Ofte køber man jo hellere lidt for meget end for lidt, når man bygger, så meget af det, der er til salg på DBA, er faktisk nye – brugte – materialer, der egentlig bare var til overs, fordi man ikke brugte af sin buffer, da man ombyggede. Det ville da også være synd, hvis disse materialer bare skulle gå til spilde.

Julie Schoen, presseansvarlig hos DBA.

Håndværkere har fået øjnene op for at genbruge byggematerialer  

3byggetilbud.dk modtager henvendelser som spænder bredt fra renovering af badeværelser med gamle klinker til indkørsler med genbrugssten, tagudskiftninger med genanvendte tagsten og ældre køkkener, der skal genopsættes på ny i en anden bolig.

Med mere end 70.000 henvendelser fra danskere, som ønsker et tilbud fra håndværkere, kan 3byggetilbud.dk også mærke, at flere vil renovere med genbrug. Og heldigvis er håndværkere blevet gode til at takke ja til sagerne:

Der var engang, hvor vi måtte afvise en del sager, fordi vores tilknyttede håndværkere havde svært ved at hjælpe, når bygherre selv havde indkøbt materialer. Men i dag er der langt flere, der siger ja til de opgaver.

Maria Sauer Carlsen, kommunikationschef hos 3byggetilbud.dk

Renovering med brugte materialer – Her er 3 gode råd

Når du skal renovere med brugte materialer, så er det en god idé, at du gør dig disse overvejelser:

  1. Mængderne er væsentlige: Ligegyldigt om der er tale om et badeværelsesgulv, en tagrenovering eller en fliseterrasse, er det vigtigt at have nok materiale – og gerne ekstra. Ekstra materialer skal kunne indgå til småskader samt dække spild, hvorfor det anbefales at have 5-7 procent mere materiale end arealet foreskriver.
  2. Garanti og regler: Selvom du får en professionelt håndværkerfirma til at udføre din opgave, er du ikke dækket under de samme garantier, som når firmaet selv har indkøbt materialerne. Det er derfor væsentligt, at du får sat dig ind i reglerne for garanti, samt materialets alder og forventede levetid, før du indkøber materialerne.
  3. Faglig ekspertise er den bedste alliance du kan få: En fagmand kan altid rådgive dig, hvis du skal renovere. Derfor er den bedste anbefaling at rådføre dig og spare med et håndværkerfirma, der kan sætte dig ind i alt fra materialevalg til hele renoveringsprojektet – og ligeledes om opgaven kræver, at du involverer et firma med autorisation til at lovliggøre renoveringen.

Hvorfor er genbrug vigtigt?

Jo mere der genbruges, desto mindre af jordens råstoffer bruges og jo mindre CO2 udledes. Dermed forekommer en masse økonomiske og klimamæssige fordele til at genbruge. Mange danskere har et højt forbrug, og genbrug af materialer betyder et mindre forbrug, så er det et skridt i den rigtige retning.

Byggematerialer, der kan genbruges og genanvendes

Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald har lavet et gratis materialeatlas. Det muliggør at undersøge, hvorvidt du kan genbruge det pågældende byggemateriale. Guiden er brugbar til både nedrivning, når byggematerialer skal fjernes eller når der skal bygges nyt.

Find guiden her; VCOB – Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet – VCØB eller læs på Bolius.dk om byggematerialernes kvalitet; Byggematerialers kvalitet: Guide til valg af byggematerialer

Læs også: Ny undersøgelse: Det er for besværligt at bygge med genbrug (2019)

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *