Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Haveopgaven fra A-Z: Få fagmandens råd til, hvordan du bedst tilgår dit haveprojekt

Annoncørbetalt indhold: Havearbejde kan være en stor og uoverskuelig mundfuld. For hvornår er det sæson for græssåning? Hvor meget grus skal der bruges, når fliseterrassen skal lægges? Og hvordan sikrer man, at løsningerne er holdbare? Vi får fagmand og indehaver Jacob Madsbøll Steffensen fra Madsbøll Havers gode råd til haveopgaverne her.

Denne artikel er skrevet i forbindelse med vores anlægs- og havetema på 3byggetilbud.dk. Her giver vi dig guides og viden til, hvordan du tilgår dine haveprojekter lige fra hegnsopgaven til en ny terrasse. I samme ombæring giver vi dig guides med al den information, du skal bruge, når foråret kalder dig i haven. Se hele havetemaet her ->

Foråret er for mange boligejere lig med havetid. Blomster i mange farver, træer der springer ud og en kop kaffe på terrassen i aftensolen. En velholdt have er noget, som vi alle drømmer om, men kan også virke uoverkommelig for mange. Derfor bruger mange boligejere en anlægsgartner til deres haveprojekter for at få en fagmands vurdering af alt fra beplantning til etablering af et nyt hegn. Vi spørger den erfarne anlægsgartner Jacob Madsbøll Steffensen fra Madsbøll Haver, hvad man skal være opmærksom på, når man påbegynder et haveprojekt, og får hans gode råd til processen.

Havekalenderen: Hvornår er det sæson for hvad?

Et vigtigt spørgsmål til havearbejdet er, ’hvornår er det sæson?’ Hvis du ikke har styr på, hvornår det er sæson for forskelig beplantning, beskæringer og belægning, kan det ende galt. Derfor er det vigtigt at sparre med en fagmand inden man kaster sig over have- eller belægningsarbejdet, lyder det fra Jacob Madsbøll Steffensen:

”Det er meget forskelligt, hvornår det er sæson for de mange haveprojekter. Det kræver viden om, hvornår noget er i sæson og hvornår man ikke må røre ved det. Ellers kan man risikere, at det hele er dødt eller ødelagt året efter,” forklarer anlægsgartneren og understreger, at det er en myte, at havearbejde kun kan laves, når vejret er til det.

”Hele året kan være et haveår, hvis man planlægger det rigtigt. Man kan eksempelvis lave træterrasser hele året rundt, og mange træer kan også beskæres hele året rundt,” siger Jacob Madsbøll Steffensen. Og der er ligefrem penge at spare, hvis man udnytter hele haveåret understreger fagmanden. De fleste anlægsfirmaer er nemlig så bookede hen over foråret og sommeren, at de tager en højere pris for anlægsprojekterne end når det er ude for sæson. Vent derfor med at lave træ-terrassen til den sidste del af året, hvis du vil have et bedre tilbud, lyder det gode råd fra Jacob Madsbøll Steffensen.

Madsbøll Havers havekalender

  • Såning af græs er mest optimalt i det tidlige forår eller i starten af efteråret. I disse perioder er jorden god at grave i og så sparer man også vandingen, da det regner mere. Sommeren er for tør til såning og om vinteren er jorden for hård at grave i.
  • e fleste træer kan beskæres hele året rundt og er mest optimale at beskære inden de springer ud.. Dog er enkelte træer og buske mere følsomme end andre og de kan i enkelte tilfælde tage skade. Rådfør dig med en anlægsgartner, hvis du er i tvivl
  • Flisebelægning er bedst om foråret eller efteråret. Hvis du skal have lagt fliser.

En god planlægning kan spare dig penge

Spørger man den alsidige fagmand er der især ét råd, som han vil give de haveglade bygherrer, der drømmer om at påbegynde et haveprojekt: Planlæg det ordentligt!

”Jeg oplever tit, at kunderne kaster sig ud i et haveprojekt uden at forstå omfanget af det. Skal du have etableret en fliseterrasse eller en støttemur kræver det eksempelvis meget gravearbejde og grus. Det er derfor vigtigt, at afstemme tidramme og omfang med håndværkeren inden opstart,” fortæller Jacob Madsbøll Steffensen.

Vidste du

Hvis du skal have etableret en støttemur på cirka 10 meter i længden og 80 cm i højden, skal der graves omkring et halvt ton ud pr. meter og lægges omkring 80 kg grus i bunden? Hvis ikke det gøres ordentligt vil støttemuren brase sammen efter et års tid.

Det kræver også tit flere brancher, når man skal i gang med en haveopgave, forklarer Jacob Madsbøll Steffensen:

”Der er mange haveopgaver, som kræver flere brancher. Når vi eksempelvis graver ud til terrasser finder vi tit ud af, at soklen ikke er i den bedste tilstand og skal repareres. Det kræver en murer. Så har man pludselig to processer i gang, og da mureren ofte kommer efter belægningsarbejdet er færdigt, skal han mingelere mellem fliserne og soklen, hvilket bliver noget juks.”

Derfor har Madsbøll Haver selv både anlægsgartnere, tømrere, brolæggere og en murer tilknyttet. Og der er penge at spare, hvis man finder et firma, der kan løfte hele opgaven. Det kan nemlig være dyrt at få en murer på opgaven efterfølgende, da mureren selv skal løfte de store fliser, og ikke kan komme ordentligt til soklen. Dertil kommer koordineringsarbejdet, som betyder, at hvis den ene håndværker ikke dukker op, så udskydes projektet.

”Den ene håndværker kan ikke komme videre, før den anden laver sit arbejde, og så trækker projektet ud. Håndværkere er i denne tid nogle primadonnaer, som kan vælge og vrage, derfor er det bedst, at have ét firma til hele opgaven. Så ved man, hvad man får og hvornår,” lyder anbefalingen fra Madsbøll Haver.

De tre gode råd fra fagmanden

  • Husk at udføre arbejdet efter sæson.
  • Udnyt hele haveåret og planlæg nogle af opgaverne uden for højsæsonen.
  • Brug et firma, der kan stå for hele opgaven, så du spare penge og tid på koordineringsarbejdet.

Få vejledning og et uforpligtende tilbud på dit haveprojekt

​Hos Madsbøll Haver V/Jacob Madsbøll Steffensen er de både ”grønne og grå gartnere”. Det betyder, at firmaet både gør sig i klassisk havearbejde og samtidig også løfter brolæggeropgaver. Dertil er Jacob Madsbøll Steffensen dobbeltuddannet både anlægsgartner og tømrer, og kan derfor også etablere træterrassen eller carporten i indkørslen. Læs mere om, hvad Madsbøll Haver kan tilbyde dig og din have på firmaets profilside.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *