Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

5 gode råd til at forbedre strømmen i din bolig

Få fejl kan forårsage stor skade, når det kommer til strøm i din bolig. Brandrisici, ulovlige installationer og sikkerhedsmæssig fare kan undgås ved at vælge en autoriseret virksomhed til din opgave. Derudover kan elektrikeren også hjælpe dig til grønnere og mere bæredygtige løsninger, som kan medføre større besparelser på elregningen. Læs med i denne artikel og få de vigtigste råd til at få bedre strøm i din bolig.

Det er ikke sjældent, at en elektriker kommer ud til danske boligejere, som har fejl i deres elinstallationer. For Nicolai Alexander Skjershede, som er indehaver af Ren EL-Teknik ApS er kortslutninger og underdimensionerede installationer en del af den daglige arbejdsgang. Det er installationer, som kan medføre brandskader og forvrænge sikkerheden.

Ren EL-Teknik ApS er en autoriseret el-installatørvirksomhed og 3byggetilbud.dk’s kyndige branchepartner i elinstallation. I denne artikel giver de dig de bedste råd til at sikre og forbedre strømmen i boligen. I samme ombæring rådgiver de dig også til, hvordan du kan sikre en besparelse i boligen med nye elinstallationer.

1.Vælg en autoriseret elektriker

Sikkerhed er det første og vigtigste, du bør have i tankerne, når det gælder strøm i din bolig. Det er ikke for sjov at en autoriseret el-installatør har en uddannelse på 6 år. Fejl på spændingen eller strømmen kan nemlig resultere i større skader i form af varme og brand, hvis ikke installationerne udføres korrekt.

“I Ren EL-Teknik ApS underretter vi altid vores kunder om, at når en opgave omhandler strøm eller vand, så skal de altid kontakte en autoriseret virksomhed. Der er jo en grund til, at man som virksomhed skal have en autorisation. Der er rigtig mange reglementer, der skal overholdes for at det ikke går grueligt galt,” siger Nicolai Alexander Skjershede. Han uddyber desuden, at det udelukkende er de mest simple elinstallationer, som at hænge lamper op eller at udskifte stikkontakter 1:1, som en civilperson må udføre.

Elektrikeren kan hjælpe med en lang række forskellige opgaver:

 • Etablering af nye elinstallationer
 • Opsætning og flytning af lampesteder og stikkontakter
 • Gennemgang og fejlfinding af elinstallationer
 • Udskiftning og renovering af eltavler
 • Sikkerhedstjek af HPFI-relæer
 • Energioptimering af el- og varmeanlæg
 • Etablering af kablet og trådløst netværk
 • Etablering og tilslutning af ladestandere
 • Reparation og udskiftning af hårde hvidevarer
 • Opsætning og reparation af varmepumper

2.Få serviceret din eltavle

Det andet råd, som Ren EL-Teknik ApS typisk giver deres kunder, er at få eltavlen serviceret. “Det er altid en god idé at få serviceret eltavlen regelmæssigt. Eltavlen står nemlig for at sende alt strømmen ud i din bolig. Dertil holder den skak med, at der ikke er fejl i de installationer boligen anvender. Et godt råd er at få den kontrolleret hvert andet år,” siger Nicolai Alexander Skjershede.

3.Motioner dit relæ

Den vigtigste del af eltavlen, er den som sikrer dig mod fejlstrømme, der kan skade dig. Denne kaldes for en fejlstrømafbryder og kendes også som HFI eller et HPFI-relæ. Hvor HFI er en ældre type, udskiftes disse nu til HPFI-relæ. Begge relæer registrerer fejlstrømme i elektriske apparater og udkobler, hvilket betyder, at relæet afbryder strømmen. Det sikrer både mennesker og dyr mod at få for meget uhensigtsmæssig strøm igennem kroppen.

Det er rigtig vigtigt, at dit relæ overholder de udkoblingstider, som er foreskrevet for materiellet. Relæet er det allervigtigste der skal virke, da det beskytter dig, mens sikringerne beskytter installationerne i boligen,

siger Nicolai Alexander Skjershede

Hvis du oplever en fejlstrøm på højere end 30 mA, skal relæet slå fra for netop ikke at foretage skade på mennesker og dyr. “Det er derfor uhyre vigtigt, at vi som boligejere motionerer relæerne i eltavlen hvert halve år og dermed sikrer, at materiellet ikke sætter sig fast og kan udkoble ved farlige situationer” forklarer elektrikeren.

“At motionere sit relæ betyder, at du sikrer, at mekanikken er i orden – og det kan du gøre helt uden en elektriker. For at sikre at relæet er rustet til denne opgave, kræver det, at du motionerer dit relæ hvert halve år,” uddyber Nicolai Alexander Skjershede.

Sådan motionerer du dit relæ

Til at starte med skal du sørge for at dine elektriske apparater, som ikke kan tåle en afbrydelse, ikke er i brug. Hav derfor ikke en vask i gang eller opvaskemaskinen til at køre. På relæet finder du test-knappen, der ofte er mærket med et “T”. Når du trykker på denne knap, vil strømmen blive afbrudt, hvis relæet virker som det skal. Hvis dette ikke sker, skal du kontakte din lokale elektriker. Du motionerer relæet, så det ikke bliver tæret og træt.

4.Invester i kvalitetsmaterialer

Et område, hvor det kan være meget fordelagtigt at prioritere kvaliteten, er på materialer til elinstallationerne. Det skyldes, at billigere alternativer kan resultere i defekte installationer, som er på bekostning af din sikkerhed.

“Hos Ren EL-Teknik ApS har vi det fint med, at kunden ønsker at købe sine egne materialer, og vi installerer dem også. Dog skal man skal være opmærksom på, at der kan opstå nogle problematikker, hvis man vælger selv at købe billige og ikke professionelle materialer af en vis kvalitet,” forklarer Nicolai Alexander Skjershede.

Med billigere materialer kan man nemlig risikere, at det er anden eller tredje sortering, hvorfor de i højere grad kan have risiko for at have en defekt. Det betyder også, at Ren EL-Teknik ApS ikke kan give garanti på denne type installationer.

Vi vælger kun at købe vores stikkontakter igennem grossister, der sælger materialer til professionelle. Vi ved, at de materialer, vi tilbyder, er førstesortering. Det er altså de materialer, som først er blevet godkendt i forhold til de certificeringer, som er gældende på området. Med disse materialer kan vi yde to års reklamation, da vi selv kan stå inden for dem, og sikre kundens sikkerhed.

uddyber Nicolai Alexander Skjershede.

Sådan forløber din elopgave:

 • Kontakt en autoriseret el-installatør når du skal have etableret, udskiftet eller optimeret dine elinstallationer. Når du fx tager dialog til Ren EL-Teknik ApS spørger de ind til dine ønsker og arrangerer et uforpligtigende møde med dig.
 • Sæt tid af til, at du får afklaret, hvad dine forventninger er til projektet før elektrikeren kommer på besøg. Har du nogle specifikke ønsker og behov elektrikeren skal opfylde, er det vigtigt, at du kommunikerer dine tanker. Ærlig og åben dialog gør, at du hurtigere kommer i mål med din opgave.
 • Herefter afgiver elektrikeren et tilbud på din opgave. “Vi plejer ikke at give et fast tilbud, men derimod et estimat for at være så gennemsigtige som muligt. Der kan nemlig opstå så mange uforudsigeligheder med elarbejde, da mange af installationerne er gemt inde i fx væg og loft. Derfor har vi altid en åben dialog fra start af med kunden, så de ikke bliver chokerede, hvis prisen skulle afvige fra prisestimatet. Det gør, at vi aldrig har utilfredse kunder,” erfarer elektrikeren.
 • Ryd op og gør klar til elektrikeren skal udføre sit arbejde. “Vi møder nogle gange op til fx overtøj og sko, hvor vi skal arbejde. Både fordi vi ikke kan komme til, og fordi vi ikke vil ødelægge kundens ting, må vi rydde op, og det koster selvfølgelig, da vi bruger ekstra tid på det,” siger Nicolai Alexander Skjershede.
 • Når opgaven er færdig, spørger Ren EL-Teknik ApS altid, om der er spørgsmål eller vejledning, som du måtte ønske, inden de forlader din bolig. ” Vi gør meget ud af, at kunden skal have en god mavefornemmelse med boligens strøm- også i deres videre forløb når de er overlagt til sig selv. De skal være fuldstændig fortrøstningsfulde med det, der er blevet lavet,” siger Nicolai Alexander Skjershede.

5.Få elektrikeren med på råd og spar penge på elregningen

Ved udskiftning af elinstallationerne får du ikke bare bedre sikkerhed, men også mulighed for strømbesparende løsninger. Du kan med fordel invitere en elektriker på besøg for at få opdateret dine elinstallationer, få løsninger der skåner økonomien og planeten, samt lever op til den høje sikkerhed, moderne installationer tilbyder.

“Vi oplever, at der er større og større efterspørgsel på at få optimeret elinstallationerne, så de har et lavere forbrug,” siger Nicolai Alexander Skjershede. Han uddyber, at Ren EL-Teknik ApS i høj grad modtager forespørgsler på etablering af LED-lys – og det er med god grund. For LED belysning har en levetid på 10-15 år og bruger 4-5 gange mindre strøm end belysning med halogen, som holder ca. 2 år.

“Derudover efterspørger kunderne også stikkontakter, som kan måle elforbruget over Wi-Fi. På den måde kan de følge med i deres elforbrug på tæt hånd. Flere kunder ønsker også beregninger på deres strømforbrug og på hvilke installationer, der især sluger strøm, så de kan mindske deres forbrug, ” fortæller eksperten.

I takt med at der er kommet mere fokus på energibesparelse og grøn omstilling har Ren EL-Teknik ApS også valgt at udvide deres kompetencefelt. “Vi har været på flere kurser, så vi er helt kompatible med at opsætte ladestandere for vores kunder. Derudover har vi også udvidet vores kompetencer ved at blive certificerede til at installere varmepumper,” siger installatøren og afrunder: “Vi rådgiver og hjælper nemlig altid kunden til den vej, deres ønsker måtte følge dem hen.”

Ren EL-Teknik ApS

Ren EL-Teknik ApS er 3byggetilbud.dk’s branchepartner i elinstallation. Om end du er privatkunde, søger tilbud på vegne af din boligforening eller for erhverv, kan Ren EL-Teknik ApS udføre din opgave.
Firmaet varetager alle opgaver inden for el-arbejde. Mangler du en dygtig og kyndig elektriker, kan du kontakte Ren EL-Teknik ApS på:

Branchepartner el-installation

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *