Hold kælderen tør og forbedr dens indeklima med omfangsdræn
Mange boliger er ikke udrustet til at kunne håndtere de større mængder regn, der vil falde i fremtiden. De har derfor større risiko for fugtproblemer, der kan føre til store skader. Flere tiltag kan dog beskytte boligen bedre imod de større mængder regn – et af dem er et omfangsdræn. Omfangsdrænet har flere fordele og dem fortæller vores branchepartner i kloak- og entreprenørarbejde om her.
Regn, regn og atter regn. Ja, vi kan se frem til vildere vejr og mere regn i fremtiden på grund af klimaforandringer. Men mange af landets boliger er ikke udrustet til at kunne håndtere de store mængder nedbør, der vil falde, og det er problematisk for mange boligejere. Jorden mættes af vand, og det er derfor våd, våd jord, der ligger op af kælderydervægge og fundamenter. De fleste boliger kan tåle, at jorden af og til er våd, men flere boligejere mærker til fugtproblemer i kælder og bolig, når jorden konstant er våd.
Den våde jord kan føre til fugt i kælderydervægge og fundament, som kan føre til råd og skimmel samt større skader på boligen. Fugtige kælderydervægge kan gøre kælderen noget nær ubrugelig, og rejser fugten op gennem boligens fundament til boligens trækonstruktion, kan den skade konstruktionen.
Har du fugtproblemer i kælder og fundament, kan det formentlig betale sig at få lagt et omfangsdræn. Omfangsdrænet er et underjordisk system af drænrør, som ligger rundt om boligens fundament og som leder vand væk fra boligen af. Det er i mange tilfælde en effektiv løsning, når det kommer til afledning af regnvand, fortæller Lars Årsberg, kloakmester hos Unik Anlæg ApS, og tilføjer, at der derfor er tale om en for tiden populær løsning.
“Vi gør os rigtig meget i omfangsdræn for tiden. Det skyldes jo al det vand, der er kommet her i starten af 2024. Det regnede ligeledes meget i 2023, men der er kommet endnu mere vand her i 2024, så det er meget aktuelt at få lagt omfangsdræn,” fortæller kloakmesteren og tilføjer, at der er flere fordele ved at få lagt et omfangsdræn.
Omfangsdrænet ‘tapper’ jorden for vand og fugt
Omfangsdrænet er som sagt et underjordisk system af drænrør, som ligger rundt om boligens fundament og som leder vand væk fra boligen. Ved at ‘tappe’ jorden for vand, sikrer omfangsdrænet, at der ikke konstant ligger våd, fugtig jord op ad kældervæggene og fundamentet.
Lars Årsberg fortæller, at etableringen af et omfangsdræn er et større projekt, men at der er tale om en rigtig effektiv løsning – når den er udført korrekt.
“Kort fortalt hedder det, at vi graver ned til underkanten af fundamentet, underkanten af soklen. Herefter renser vi væggen af, og så sætter vi det på, der hedder en grundmursplade. Den sikrer ventilationen og sikrer mod fugt og vand,” fortæller eksperten og tilføjer: “Og uden på den her grundmursplade sætter vi isolering.”
Herefter lægges der et dræn i et stenlag i den rende, der løber langs boligen, fortæller eksperten videre om processen og tilføjer:
“Alt afhængigt af boligen skal der være x antal adgange til drænet, som kan lede det vand, der opsamler sig, væk. Vi anbefaler, at man leder det ud i haven. Der er jo tale om rent vand. Tilslutter man drænene direkte til kloakken, vil der ske det, vi tit ser, når der kommer større regnskyl og skybrud: Kloakken kan ikke håndtere regnmængderne og så løber der vand tilbage. Og det må det jo absolut ikke.”
Vigtig at man graver ned i den helt rigtige dybde
Han forklarer, at det er rigtig vigtigt, at man graver i den rigtige dybde og i den rigtige afstand til boligen. For graver man i den forkerte dybde, er der risiko for, at det nylagte omfangsdræn ingen effekt har samt risiko for sætningsskader.
Dybden, man graver i, afhænger af boligen, forklarer Lars Årsberg:
“Når det kommer til et hus, der har kælder, kan man ikke sige noget generelt, for det afhænger af kælderens dybde. Nogle har jo en kælder, der kun er 1 meter og 20 cm dyb, fordi de har en stue, der ligger højt, mens andre har en kælder, der er alt mellem 1 meter og 40 cm og 2 meter og 60 cm dyb – alt efter om stuen ligger i terræn. Når det kommer til et hus uden kælder, graver man typisk til en dybde på 90 cm. Tommelfingerreglen er, at man skal ned til underkanten af soklen.”
Tegn på fugt
Der er flere tegn på fugt, som du selv kan kigge efter i kælder og bolig. I boliger, der ikke har kælder, skal du kigge på soklen og efter fugtskjolder, løs puds og saltudblomstringer. I boliger, der har kælder, skal du ligeledes kigge på soklen og efter samme tegn – men fugten vil typisk vise sig først indvendigt på kælderydervæggene.
Kan du se og mærke, at soklen, fundamentet og/eller kælderydervæggene er fugtige, bør du få en professionel fagperson til at besigtige boligen og vurdere, om et omfangsdræn er den rette løsning for dig.
Kloakmesteren fortæller, at det tit giver mening at få lagt omfangsdræn i boliger, der har kælder, fordi det kan gøre en rigtig stor forskel, når det kommer til kælderens indeklima. I flere tilfælde kan det ligeledes betale sig for boliger uden kælder.
“Samler der sig store mængder vand omkring fundamentet, for eksempel efter større, langvarige regnskyl, giver det tit mening at få et omfangsdræn,” fortæller kloakmesteren og tilføjer: “Jeg vil generelt sige, at har man vand- eller fugtproblemer, kan det som regel altid betale sig at få lagt et omfangsdræn”.
Fordelene ved at få et omfangsdræn
Den helt store fordel ved at få et omfangsdræn er selvfølgelig, at det sørger for at lede vand og fugt væk fra boligen af. Det beskytter boligen og klæder den godt på til at kunne håndtere de større mængder regn, der vil falde i fremtiden.
Har du en kælder, er der flere fordele ved at få et omfangsdræn. En af de fordele er, at omfangsdrænet bidrager til, at kælderen får et bedre indeklima, og det gør, at man har en langt mere funktionel kælder. Ingen fugt og et bedre indeklima gør nemlig kælderen (og boligen) sundere, og man kan trygt og sikkert oplagre sine ting og sager i den uden at der går råd og skimmel i dem.
Lars Årsberg fortæller, at de, når de etablerer omfangsdræn, typisk efterisolerer kælderen samtidig. Dette bidrager yderligere til, at kælderen får et bedre indeklima. Han forklarer, at efterisolering af kælderen er oplagt ifm. etableringen af omfangsdræn, fordi jorden rundt om boligen i forvejen skal udgraves. Det betyder typisk, at merudgiften ikke vil være særlig stor. Husk, at jf. bygningsreglementet skal efterisolering ifm. en renovering gennemføres, såfremt det er rentabelt.
Unik Anlæg ApS
Unik Anlæg ApS er 3byggetilbud.dks branchepartner indenfor branchen kloak- og entreprenørarbejde. Unik Anlæg ApS løser alle former for kloak- og entreprenørarbejde – for både privatkunder og erhverv. Du er altid velkommen til at kontakte firmaet med små som store opgaver.