Så taget løfter sig: Gode råd til renovering og udskiftning af tag
Taget er et af husets vigtigste elementer, men også den del af huset, der udsættes for de største påvirkninger fra vejr og vind. Er taget slidt? Er det blevet grimt? Eller holder det ikke tæt, så er der mange forhold at tage stilling til: Hvornår skal taget udskiftes? Og hvornår kan man nøjes med blot at reparere det?
Sådan tjekker du, om der er behov for en tagrenovering:
Trænger dit hus til en tagrenovering kan det ofte ses med det blotte øje, men ikke altid. En mosbelægning kan eksempelvis syne af en lille plet, men den kan have meterlange tråde, der transporterer fugt ned i selve tagkonstruktionen. Har du tagpap på taget, så skal du være særligt opmærksom på revner eller tegn på fugtskader, som eksempelvis dampbuler i tagpappet. Ved et eternittag skal du være særligt opmærksom på, om taget har mistet sin oprindelige farve, eller om plader er knækkede eller smuldrede. På tegltage bør du skifte eller renovere taget, hvis der er mange nedblæste tegl, hvis der er utætheder omkring inddækninger ved vinduer eller skorsten, eller hvis der indvendigt er tegn på utætheder.
Det er ikke altid, at der er behov for en decideret tagudskiftning. Nogle gange kan det være nok at reparere på det eksisterende tag. En tagudskiftning er dyr, og koster mange penge, men er til gengæld en holdbar og vigtig investering i din bolig. Hvis man er i tvivl om taget skal renoveres eller udskiftes, så kan man søge rådgivning hos en uvildig rådgiver.
Hvor lang er tagets levetid?
Tagets levetid afhænger af en lang række forhold. Nogle tagbelægninger holder længe før de skal udskiftes, blandt andet fordi de er stejle, mens flade tage som regel har kortere levetid. Ligeledes spiller det ind på tagets levetid, om det ligger tæt på hav eller skov og hvor meget skygge, der falder på taget.
En anden vigtig faktor er vedligeholdelsen af taget gennem årene. Skal man have lagt et nyt tag, er det typisk tage af tagpap, plast og græstage, der er billige at få lagt, mens kobbertage, skiffertage og tegltage ligger i den dyrere ende. Til gengæld har de dyre tage en betydelig længere levetid end de billige.
Ønsker du at skifte typen af tagbelægning på dit hus, bør du være opmærksom på, at der er en række forbehold du skal tage. De såkaldt tunge tage består typisk af beton, tagsten og naturskifer, hvor eternit, tagpap og stålplader hører til de lette materialer. Et tungt tag kan udskiftes med et let tag, men det er ikke altid muligt at udskifte et let tag med et tungt på grund af bygningens tagkonstruktion.
Glaserede tegl og solceller
Vær opmærksom på, at de sorte glaserede tegl (og i nogle tilfælde også solceller) kan have en negativ indvirkning på dit naboskab. Teglene kan blænde eller reflektere uhensigtsmæssigt ned til naboen. Derfor er der flere og flere lokalplaner, der indeholder bestemmelser for, om husejere må få nye, blanke tage, der laver genskin.
Tagrens og tagmaling
De fleste tagbelægninger kan renses og mange af dem kan også males. Er taget grimt, fyldt med mos, men ubeskadiget, så kan en tagrensning være en god idé. Hvis taget er meget gammelt eller ødelagt kan en tagrens forstærke nedbrydningen af taget, og er derfor ikke altid den mest optimale løsning. Maling og rens af taget er først og fremmest en god idé, hvis man ønsker at få et pænere tag. En tagrens og tagmaling er også en god idé, fordi at behandlingen bekæmper alge- og mosdannelse og samtidig skaber en glat overflade, hvor vand og fugt lettere kan løbe af.
Ønsker du at få renset et tag, som indeholder asbest, så vær opmærksom på, at der er en række forholdsregler du skal tage. Kontakt derfor en fagmand på området for at få yderligere vejledning.
Udskiftning af tagbelægning
Er dit tag så gammelt og slidt, at det skal udskiftes, så er der en række forhold du bør bære opmærksom på. De forskellige tagbelægninger varierer i pris og holdbarhed. Samtidig varierer det hvilke løsninger, der er mulige på de forskellige tagkonstruktioner. Når man skal udskifte taget, er det vigtigt at tænke langsigtet. Står du overfor andre vedligeholdelsesarbejder eller renoveringsprojekter, så er det en økonomisk fordel, hvis du får dem foretaget i samme ombæring. Disse kan eksempelvis bestå i renovering af loftsrum, ovenlysvinduer eller etablering af en kvist. Ydermere er det en rigtig god idé at efterisolere taget i forbindelse med en udskiftning af taget. Beregninger viser, at varmetab gennem taget er 12 procent højere end via ydermurene, og taget kan derfor have stor betydning for din varmeregning. Den gældende lovgivning kræver, at man isolerer taget med ca. 300 mm, hvis det bliver udskiftet , medmindre at det ikke kan betale sig at efterisolere.
Regler og love for tagbelægning
Når man skal udskifte tagbelægning, så er det en god idé, at man undersøger hvilke love og regler, der gælder for tagets udseende, byggetilladelser og lokalplaner. Af bygningsreglementet fremgår det, at alle tage skal kunne modstå vind og være modstandsdygtige overfor brand. Derudover er der krav til isoleringen og ventilationen. Man skal også være opmærksom på, at lokalplaner kan indeholde krav til tagets udformning og belægning.