Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Renover dit sommerhus, så lejere flokkes om det

Har du et sommerhus, som du gerne vil renovere og istandsætte, så lejerne flokkes om det? Der er mange små parametre, du kan skrue på, og tiltag, som du kan tage, for at gøre dit sommerhus særlig attraktivt for lejerne.

Danske sommerhuse er populære og dansk hygge er ‘in’. Så ejer du et sommerhus, er der potentiale for, at du kan tjene godt på at leje det ud. Skønt sommerhusene særligt er populære om sommeren, er der faktisk god chance for, at du kan leje boligen ud alle årets sæsoner. For både danske og udenlandske turister elsker at rykke ud nær naturen – og hygge – og hygge kan man i særdeleshed i et sommerhus.

Har du planer om at leje dit sommerhus ud, kan det være en god ide at tænke lejerne ind, når du indretter og istandsætter boligen. Vi har hos 3byggetilbud.dk forhørt os hos boligmarkedsanalytiker hos Home, Henrik Hauthorn Jensen, der har pulsen på tendenserne på boligmarkedet.

Går du med en plan om at renovere og istandsætte boligen, så lejerne stiller sig i kø for at leje sig ind i lige præcis dit sommerhus, så er der flere punkter, der kan få dit sommerhus til at skille sig ud.

Ifølge Henrik Hauthorn Jensen er der flere faciliteter, der kan gøre dit sommerhus attraktivt for lejerne. Den vigtigste er dog stensikker: Der skal være sovepladser nok.

“Det vigtigste er at skabe plads til feriegæsterne i sit sommerhus. Vi hører fra udlejningsbureauerne og mæglerne, at mange gæster er på udkig efter et feriehus, hvor der er plads til to familier – det vil sige sovepladser til 8-10 personer. Evt. kan et hyggeligt og lunt anneks være en god ide, for at give plads til flere gæster,” fortæller Henrik Hauthorn Jensen.

Foruden sovepladserne kan faciliteter som opvaskemaskine, bålplads og internet have betydning for, om de sommerhus-glade turister vælger netop dit sommerhus som deres næste feriedestination. Og så skal der være plads til Fido.

Læs også –> Værd at vide om renovering og vedligeholdelse af sommerhuset.

Gør sommerhuset rummeligt, praktisk og sikkert

Skal turisterne strømme til lige præcis dit sommerhus, er det vigtigt, at du gør det rummeligt og sikkert – og indretter det praktisk. Afhængigt af dit sommerhus kan mange tiltag gøre boligen rummelig, sikker og praktisk, men tag følgende i betragtning:

1. Sørg for, at der er sengepladser nok

Generelt går lejerne ikke særlig meget op i, om sommerhuset har et bestemt antal kvadratmeter, så længe der er sengepladser nok. For det vigtigste for lejerne er, at der er nok plads til, at alle kan sove der, og som Henrik Hauthorn Jensen forklarer ovenfor, er der mange lejere, der leder efter et sommerhus med plads til to familier.

Og hvordan sørger man så lige for at skabe ekstra sovepladser i sommerhuset? Der er flere mulige løsninger, der ikke inkluderer en eller flere luftmadrasser i stuen.

Opfør et anneks

Et anneks er et perfekt lille gæstehus. Her kan man sove roligt samt trække sig lidt tilbage, når man føler for det. Du skal dog være opmærksom på, at der er skrappe krav til annekser, som skal benyttes til at sove i. Det er muligt at købe annekser i samlesæt, men de vil ofte ikke imødekomme kravene til boliger, der benyttes til beboelse. Det er derfor oplagt, at du får professionel hjælp af en håndværker, typisk en tømrer, som kan bygge dit anneks for dig – det er nemlig nemmere at imødekomme kravene, når man selv bygger det.

Opsæt en skillevæg

Har du et større værelse eller rum, kan du opføre en skillevæg og tilføje en dør – og så har du endnu et værelse, som dine lejere kan sove i. Et værelse til skaber rammerne for privatliv for flere, og så er det en ret let løsning at gå til. Igen er det en tømrer, der kan hjælpe dig i mål.

Få en hems

Er du ikke meget for at skulle opføre en skillevæg, er løsningen måske en hems? Er sommerhuset højloftet, kan en hems være den ideelle løsning for dig, der gerne vil skabe rum til flere sengepladser. En hems må maksimalt være 4,5 m2. Er den større, betragtes hemsen som et selvstændigt rum, og så gælder helt andre regler og betingelser. Endnu en gang er det en tømrer, der skal stå for arbejdet. Tømreren kan nemlig sørge for, at du får en sikker hems, som du selv og dine lejere trygt kan benytte.  

2. Sørg for, at der signal

Det dur naturligvis ikke, at der ikke er internet i sommerhuset. Det er nemlig vigtigt for lejere i dag, at de kan komme på internettet. Satellit-tvet er faktisk ikke så vigtigt mere, fordi mange i dag streamer film og serier frem for at se det, der kører i tv’et. Men internettet – det skal der være adgang til.

3. Lejerne gider ikke vaske op – så sørg for, at der er en opvaskemaskine

Lejerne gider ikke selv tage opvasken, og derfor er en opvaskemaskine et krav. Har du ikke allerede én kan en VVS’er hjælpe dig med at få opsat og installeret en for dig. Du kan også selv gå i kast, men vil du være sikker på, at alle rør sidder rigtigt og at opvaskemaskinen generelt er installeret korrekt, så lad heller en VVS’er installere maskinen for dig.

Det er en VVS’er, der kan hjælpe dig med at installere og tilslutte din opvaskemaskine. Du kan som udgangspunkt godt selv installere og tilslutte den, men det kan være en rigtig god ide at få professionel hjælp, så du er sikker på, at den installeres korrekt.

4. Køkkenet samler familien, så sørg for, at det spiller

Køkkenet er et samlingspunkt for mange familier, og derfor kan det være en rigtig god ide at sørge for, at køkkenfaciliteterne er i god stand og at køkkenet generelt er indbydende. Er dit køkken godt brugt og slidt, og skal du alligevel snart renovere det, kan du med fordel tænke dine fremtidige lejere ind.

Slidstærke materialer, der kan tåle at blive brugt og ikke kræver specialpleje er at foretrække og så sørg for, at der er god plads i køkkenet, så dine lejere kan bruge det som et samlingssted til at hygge sig med god madlavning og bagværk.  

Husk hyggen

Rigtig mange tager i sommerhus for at hygge, så sørg for, at sommerhuset er hyggeligt. Der er mange tiltag, som kan sikre hyggen. En brændeovn indenfor, eller en bålplads udenfor, kan skabe rammerne for hyggelige stunder, så har du ikke enten en brændeovn eller en bålplads i dit sommerhus, er tiden muligvis til det nu? Mens en brændeovn for alvor kan sætte gang i hyggen i især de køligere måneder, er en bålplads ideel til de sene sommernætter og snobrød.

Skal dit sommerhus toppe på hygge-skalaen, så sørg ligeledes for, at det er velholdt. Her mener vi ikke, at boligen skal være nybygget og fuld af de nyeste teknologier og gadgets, men at boligen fremstår velholdt: facaden er malet, så boligen ser pæn ud, træterrassen er behandlet, så man ikke får splinter, der er en ordentlig varmekilde, som kan varme alle rummene op (f.eks. vha. en eller flere luft til luft-varmepumper) m.v. Mange små bække gør en stor å, så sørg for at alt spiller, så dit sommerhus opfordrer til hyggelige stunder.

Menneskets bedste ven skal med

Vil du positionere dig og dit sommerhus rigtig godt på udlejningsmarkedet? Så får du her et rigtig godt tip: Tillad hunde i dit sommerhus, og gerne flere af dem.

Rigtig mange tager sin firbenede bedste ven med, når de rejser, og en hel del rejser med andre, der også har hund. Så tillader du, at feriegæsterne tager sine logrende bedste venner med, har dit sommerhus en klar fordel på markedet. Der er nemlig mange, der ikke tillader hunde af frygt for poteaftryk i møblerne og slidte gulve – men de bekymringer kan ekstra betræk på møblerne og et par gulvtæpper nemt løse.

Gode råd til dig, der vil udleje sommerhuset – eller sælge det:

 • Ryd op, ryd ud 
 • Klip hække, buske og hold plænen pæn
 • Mal facader, hegn og behandl træelementer
 • Fjern og udskift dårligt træværk, ret og børst fliser
 • Fjern rod i skur og kør væk
 • Find boligens gamle tilstandsrapport frem og få udbedret de kosmetiske fejl
 • Indret let og enkelt
 • Læg ny flis, muld, sand, grus i indkørslen
 • Fjern mos og andre belægninger indenfor, såvel som udenfor
 • Dæk de grimme områder på grunden af med billigt pileflet hegn, som er pænt og bæredygtigt
 • Frem med penslen og ret op på alle små skrammerne
 • Lav en ’vild grund’ – lav små stier og lad det vilde få frie tøjler.

Kilde: Morten Skovholm indehaver & ejendomsmægler MDE

Er min bolig mere salgsattraktiv, når den er udlejningsvenlig?

Nej umiddelbart ikke, lyder det fra Henrik Hauthorn Jensen, der dog tilføjer, at køberne alligevel er nysgerrige på budgetterne på udlejning.

” De købere vi pt. møder i markedet er ikke så interesserede i udlejning. Men de er alligevel nysgerrige på budgetter på udlejning, så mon det ikke er i manges tanker ud i fremtiden. Mange potentielle købere efterspørger et udlejningsestimat, så vi indhenter næsten altid et tilbud fra Sol & Strand, som vi samarbejder med, og indtaster dette i salgsopstillingen,” forklarer Henrik Hauthorn Jensen.

Han tilføjer, at købere i dag ofte ikke lejer boligen ud de første par år, de ejer boligen (det gælder naturligvis ikke købere, der specifikt har købt boligen for at udleje den). De første par år vil køberne nemlig gerne bruge boligen mest muligt selv og lære den at kende. Efter et par år er flere tilbøjelige til at leje sommerhuset ud, lyder det fra Henrik Hauthorn Jensen.

” De første år, de ejer sommerhuset, er der typisk ikke så mange, der lejer ud, medmindre de har købt huset decideret til udlejning… Det sværeste er ofte at komme i gang med at leje sit sommerhus ud – det er en mental hurdle for mange. Men efter et par års ejerskab, er der flere der får mod på at udleje sommerhuset. ‘Nyhedsværdien’ er måske dampet lidt af, og man vil også gerne have et tilskud til udgifterne ved at eje sommerhuset,” lyder det fra eksperten.

Salget af sommerhuse går godt

Ikke kun udlejning af sommerhuse er populært – det samme er det at købe sommerhus. Henrik Hauthorn Jensen fortæller, at en del familier, der lejer sommerhus i sommerferierne, får opbygget en appetit på det at bo i sommerhus, komme hinanden ved og eje selv i stedet for at leje. Og status nu her er, at det går ret godt med sommerhussalget.

” Det går faktisk helt godt med sommerhussalget for tiden, der overraskede positivt i oktober. Ifølge Home Boligbrief er fremgangen i salget 5,9 % sammenlignet med september og meget højere end for et år siden,” fortæller Henrik Hauthorn Jensen. Hertil viser Home Boligbrief, at sommerhussalget steg med yderligere 0,5 % fra oktober til november.

Der er derfor fin gang i sommerhussalget i oktober og november måned. I gennemsnit er det 23 procent af alle årets sommerhushandler, der foregår i ugerne 36-48, og fire ud af ti sommerhuse sælges i efterår- og vintermånederne, viser en opgørelse fra Home-kæden.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *