Ny undersøgelse: Det er for besværligt at bygge med genbrug
Den grønne dagsorden var et vigtigt punkt under valgkampen i foråret 2019. Og mange danskere kiggede i samme retning som de grønne partier, da krydset skulle sættes. Det samme gør vi, når vi skal renovere eller bygge om i boligen. Dét viser en ny undersøgelse. Men lægger vi hånden på hjertet, synes vi også, at det er alt for besværligt.
En undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov, som Bolius står bag, konkluderer, at mere end hver femte boligejer og andelshaver har brugt genbrugsmaterialer i forbindelse med en om- eller tilbygning inden for de seneste to år.
Vi genbruger for at spare penge
I undersøgelsen svarer 24 procent, at de har brugt genbrugsmaterialer, når de har bygget om eller bygget til. 32 procent svarer, at de har brugt genbrug, når de har skullet have nyt køkken eller inventar til lejligheden.
Michael Søgaard Jørgensen der er lektor på Center for Design, Innovation og Bæredygtig Omstilling på Aalborg Universitet ser positivt på tallene.
”Hvis en tredjedel af de adspurgte har været forbi Den Blå Avis eller naboen for at finde genbrugsmaterialer, så er det ganske pænt,” siger han til Bolius.
At det betaler sig at genbruge, er der ingen tvivl om, og med tryk på ordet ”betale”, er det netop også det, som driver vores genbrugslyst. Vi vil nemlig gerne spare penge ved at få materialerne billigere. Det sekundære i vores genbrugsiver er at skåne miljøet.
Jorden er ikke et bundløst hul af ressourcer
Selvom vores primære tanke er at spare penge, er grundtanken i genbrug, at det skal hjælpe os med at spare på jordens knappe ressourcer. En undersøgelse fra Danske Regioner konkluderede i 2017, at de råstoffer som vi har tilbage i dag, som kalk, kridt, sten, sand og grus kun rækker til mellem 14 og 43 år mere i hver region. Derfor er genbrug i byggeriet også et vigtigt våben i kampen mod klimaforandringer.
Hvorfor er det så besværligt at genbruge?
I Bolius’ undersøgelse svarer hver fjerde, at de synes det er svært at finde netop dét materiale, som ville stå pænt til resten af deres hjem. Og hvis de finder materialet, svarer hver femte, at de er bekymret over kvaliteten af køkkenbordfliserne eller plankerne til gulvet.
Derudover bliver genbrugsmaterialer ofte ikke forhandlet med samme garanti, som hvis varen var ny. Det kan blive dyrt senere, hvis plankerne i gulvet pludselig slår revner eller bliver skæve. Læg dertil, at mange forsikringsselskaber kan lukke kassen i, når de hører, at du har bygget med genbrugsmaterialer. En erstatning på et nyt gulv kan altså blive svær at hive hjem, når materialerne kommer fra Den Blå Avis.
Håndværkerne vil gerne, men …
Når du har fået samlet alle materialerne og gerne vil i gang, er det en god idé at få en håndværker med om bord. Håndværkeren har erfaringen og kan også hjælpe dig med ideer og rådgivning. Men. For der er et men. Mange håndværkere kan nemlig få problemer med at dokumentere deres arbejdet – som loven foreskriver.
Birger Tannebæk Christiansen der er tekniskkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne giver et eksempel:
”Byggevareforordningen kræver, at de fleste produkter, man indbygger, skal være CE-mærket, og det gør, at gamle produkter ikke nødvendigvis kan bruges på ny,” siger hun.
En smuk gammel vandhave fra 60’erne kan for eksempel ikke bliver brugt i dag, da den ikke lever op til reglerne. Læg dertil, at mange ældre byggematerialer kan indeholde problematiske stoffer.
Derudover kan genbrugsmaterialerne give et længerevarende projekt end tiltænkt. Det kan være håndværkerne finder ud, at der ikke er materialer nok eller at nogle af materialerne er sundhedsfarlige og derfor må kasseres.
Læs også: Nedrivningsguide – fra planlægning til oprydning
Hvad er så løsningen, når genbrug er vejen frem?
Ifølge seniorkonsulent Katrine Hauge Smith fra Teknologisk Institut skal vi ikke slække på lovgivningen og vende det blinde øje til, når der bliver brugt genbrugsmaterialer. Hun siger:
”Vi skal finde en vej, hvor genbrug af byggematerialer kan indgå på en fornuftig måde. Det kan for eksempel ske ved at gøre det lettere for folk at vurdere kvaliteten af materialerne og oplyse om de muligheder, der er for at genbruge et materiale.”
En af de løsninger kunne være den som Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet har lavet. Et digitalt materialeatlas. Materialeatlasset giver dig mulighed for at søge på bygningsdele og byggematerialer samt sortere efter farver. Når du har fundet dine materialer, vil der også stå om der er problematiske eller farlige stoffer i det.
En anden løsning er ifølge Katrine Hauge Smith, at du som boligejer lægger pres på udviklingen med at få lavet bæredygtige forretningsmodeller.
”Du har mulighed for at påvirke efterspørgslen på genbrugte materialer ved for eksempel at spørge efter dem i byggemarkedet. Der er bestemt mulighed for at gøre en forskel og måske også påvirke den større byggeindustri på den måde,” afslutter hun.