Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

6 forbedringer der kan hjælpe med at sælge huset

Selvom boligmarkedet har det bedre end længe, er det ikke altid nemt at sælge sit hus. Især i provinsen er der områder, hvor markedet stadigvæk ikke er helt i gear endnu. Og selv hvis man har købere på hånden, er det dejligt at få den bedst mulige pris for sin bolig. Læs mere og få 6 tips til hvilke forbedringer du kan lave på din bolig, så den sælger hurtigere eller til en bedre pris.

Når man skal sælge sit hus, er det altid rart at få den bedst mulige pris for det. Samtidig er det en balance, for man ønsker heller ikke, at et boligsalg skal trække ud i for lang tid, da man så risikerer at sidde med dobbelt husleje. For både at få en ordentlig pris, og komme af med huset hurtigst muligt, handler det derfor om at gøre huset så attraktivt som muligt for køberne. Der er naturligvis grænser for, hvor mange ressourcer man skal bruge på et hus, man skal af med, men visse ting er besværet værd. Ligeledes er der forbedringer, hvor investeringen ikke står mål med den værdi, det tilfører boligen. Meget dyre forbedringer såsom nyt badeværelse eller køkken vil ikke tilføre tilstrækkelig merværdi til boligen, og kan derfor ikke betale sig. Men mindre udbedringer er det værd at få lavet. Vi har her samlet 6 tips til udbedringer, der kan hjælpe dig med at få solgt boligen.

1-talForbedring af energimærke

En af de mest effektive måder at hæve boligens værdi er ved at forbedre energimærket på huset. I de senere år, har et godt energimærke på boliger været med til at hæve værdien betragteligt – især i provinsen. Ifølge Politiken var den gennemsnitlige kvadratmeterpris på et hus der havde Energimærke A lidt over 22.000 kroner. Et hus med energimærke G havde en kvadratmeterpris på lidt over 8000 kroner. Man kan dermed tale om en kæmpe forskel på husets værdi, alt efter hvilket energimærke det har. Så har man mulighed for at hæve boligens energimærke et trin eller to, er der penge at hente, da kvadratmeterprisen stiger med nogle procent, afhængig af energimærket.

Det handler her om at finde de billige investeringer, der kan forbedre energimærket – så er chancen for, at man tjener investeringen hjem større. Her kan en hulmursisolering være et godt bud, hvis boligen ikke allerede har fået det. Det er en relativt billig isoleringsløsning, der kan gøre huset mere attraktivt for køberne.

2-talMal indvendigt

Din bolig skal tage sig bedst muligt ud, når den skal sælges. Det handler om at få den til at fremstå så ny og indflytningsklar som muligt. Her kan en omgang maling gøre underværker. Der er en verden til forskel mellem en umalet bolig og en nymalet bolig. Væggene er måske fyldt med huller efter diverse hylder er taget ned, eller måske har væggene en farve, der var moderne i en svunden tid. Derfor er det en god ide at male alle indervæggene hvide. Det får husets rum til at fremstå nydelige, og de hvide vægge får også rummene til at virke lysere. At male et hus kan man både få professionelle til, men man kan også vælge at gøre det selv. Dermed kan man på billig vis hæve sin boligs værdi, når den skal sælges.

3-talGør rent og ryd ordentligt op

En af de simpleste måder at øge chancen for et salg af boligen, er ved at rydde ordentligt op og gøre ordentligt rent til fremvisningerne. Et urengjort badeværelse eller et køkkenbord fyldt med opvask øger ikke chancerne for et salg. Huset skal altså have en ordentlig overhaling, og her er det altså ikke tilstrækkeligt, at man støvsuger og tørrer spisebordet af. Det betyder, at alle flader i huset skal skinne, og hvis huset er overfyldt med møbler, skal der ryddes ud i dem. Hvis et hus er overfyldt kommer det til at fremstå mindre, hvilket ikke gavner i forhold til salget. Et godt råd er desuden at udskifte de udslidte ting, der ikke koster en formue – fx ser et gammelt badeforhæng ofte ganske utiltalende ud, men det koster ikke ret meget at udskifte det med et nyt. Og det kan få badeværelset til at se væsentlig bedre ud. Det er samtidig en god ide, at huset ser beboet ud, selv hvis du allerede er flyttet ud. Et helt tomt ubeboet hus, ser ikke ligeså appellerende ud for køberne. Derfor er det en dårlig ide, hvis huset er fuldstændig umøbleret til fremvisningerne.

4-talAlvorlige fejl skal udbedres

Medmindre boligen skal sælges som et decideret håndværkertilbud, er det nødvendigt at få udbedret de mest alvorlige fejl, der måtte være i boligen. De såkaldte K3-skader, der i tilstandsrapporten betegnes som alvorlige skader i huset, bør der tages hånd om, da de kan sænke husets værdi. K3-skader kan være hvis der er huller i husets klimaskærm (fx tag) eller utætheder i vådrummene. En K3-skade er man nødt til at få ordnet hurtigst muligt. En kritisk skade behøver til gengæld ikke at være specielt dyr at få udbedret. Mindre alvorlige K2- eller K1-skader kan i nogle tilfælde være dyrere at få lavet. Derfor behøver man ikke nødvendigvis være bange for at skulle sprænge budgettet for at få repareret K3-skader i boligen.

5-talHaven skal fremstå velplejet

Haven er en del af den samlede boligpakke, og bør derfor behandles på linje med resten af boligen. Hvis man skal sælge sit hus, er en nydelig have en god måde at få et hus til at tage sig attraktivt ud på – Det modsatte gælder desværre også. En have der er misligholdt, kan trække den samlede værdi af boligen ned. Derfor bør man få styr på haven og gøre den attraktiv. Det kan gøres ved at slå græsset, luge ud og forsøge at skabe nogle hyggelige kroge i haven til havemøbler. Køberne er også mennesker, og jo nemmere de kan forestille sig, hvor meget de kan nyde livet i haven, jo mere tilbøjelige er de til at købe huset.

6-talFiks småtingene

Få fikset alle de små fejl, der måtte være i boligen, som du selv har kompetencer til. Det er billigt, fordi du selv kan gøre det, og det kan overordnet være med til at få huset til at fremstå i bedre stand. Men lad være med at kaste dig ud i gør-det-selv projekter, som du ikke selv har de tilstrækkelige evner til at udføre. Du kan risikere at gøre fejlen større, end den var, før du gik i gang – og selvom visse ting, måske kan virke som en småreparationer, er du ikke altid selv autoriseret til at reparere dem. Det gælder fx elektriske installationer og VVS.

Hvis du har andre tips og råd til forbedringer, der kan hjælpe med at sælge huset, er du meget velkommen til at skrive dem i kommentarfeltet

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *