Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Indret haven, så den bliver let at holde

De fleste er glade for at bruge tid i haven, men knap så begejstrerede for ukrudt, højt græs og ubehandlet træværk. Havearbejde er tidskrævende og i en travl hverdag kan det være svært at finde tid til at luge, slå græs, beskære og plante. Vi giver her gode råd til, hvordan haven kan indrettes, så den er nem at holde.

Denne artikel er skrevet i forbindelse med vores anlægs- og havetema på 3byggetilbud.dk. Her giver vi dig guides og viden til, hvordan du tilgår dine haveprojekter lige fra hegnsopgaven til en ny terrasse. I samme ombæring giver vi dig guides med al den information, du skal bruge, når foråret kalder dig i haven.

Se hele havetemaet her ->

Vil du også have tid til at nyde haven og ikke kun yde i haven. Så giver vi dig her nogle konkrete råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du indretter din have.

Få struktur på haven

“Ordnung muss sein”. Tyskerne har vidst det i snart 100 år, og mange havefolk er efterhånden også klar over det. Orden og struktur er vigtigt. Især hvis du vil gøre haveplejen lettere.

Del haven op, så du får struktur. Eksempelvis kan en veldefineret græsplæne, som er let at komme til med plæneklipperen spare dig for meget tid. Mange snørklede græsarealer og øer af småbede kan se flotte ud, men de kan være vanskelige at vedligeholde.

Kantfliser rundt om bedene er en anden god idé – herved kan du lettere komme til med en plæneklipper ved at lade det ene hjul køre på flisekanten, når du slår græsset. De veldefinerede kanter er også dem, der får haven til at se flot ud og er med til at holde plænens form.

En god måde at få struktur på haven er også ved at anlægge en eller flere terrasser, så får du et klart og veldefineret område, hvor krukker, havemøbler og grill kan placeres.

Plantekasser og små bede

Hvis du ikke vil bruge flere timer dagligt på at passe haven, så er det en rigtig god idé, at du laver nogle små bede eller opsætter en plantekasse eller to. Med små sektioner i haven kan du lettere prioritere de forskellige områder efter deres pasningskrav og dine ønsker. Prioriter de bede og områder af haven, som du kommer mest i og som du ser mest på – eksempelvis, når du sidder på terrassen eller ser på, når du ankommer til din bolig.

Urtehave

Mange haveejere er glade for at have en urtehave, fordi urter er nogle af de nemmeste planter at dyrke, da krydderurter kræver forholdsvis lidt vedligeholdelse. Samtidig kan en urtehave bringe stor glæde fordi krydderurterne kan benyttes fra forår til efterår i madlavningen. En urtehave skal ofte have masser af sol og gerne lidt mager jord. Urtehaven skal også have god vand, men med regelmæssig dræning. Placer derfor din urtehave strategisk – har du den i flytbare krukker, så eksperimenter med, hvor de forskellige krydderurter trives bedst.

Nemme planter og lette blomster

Det er ikke ligegyldigt hvilke planter du vælger at pryde haven med. Flere af den samme slags planter skaber et ensartet udtryk og gør det samtidigt lettere for dig at pleje dem.

Blomster kan være svære at pleje – derfor kan det være en god idé at prioritere blomster på buske og træer. Blomster på buske og træer kommer igen år efter år. Det samme gør blomster på løg, som kan blomstre om foråret. Vær dog opmærksom på at forårsløg helst skal plantes om efteråret, hvis de skal blomstre om sommeren.

Tiltræk de rette dyr til haven

Pindsvin og fugle er gode at have i haven, fordi de kan hjælpe dig af med skadedyr som dræbersnegle, bladlus og larver. Hvis du vil tiltrække de gode nyttedyr, så skal du skabe nogle områder, som de har lyst til at opholde sig i. Pindsvin vil meget gerne have steder, hvor de kan gemme sig – et hjørne i haven med højt græs, kvas og brændenælder er ideelt.

plantekasse
Plantekasser gør havearbejdet overskueligt
Urtehave
Selv en lille urtehave kan være en stor glæde
Nemme planter
Plant nemme planter hvis tiden er knap
Pindsvin
Skab optimale forhold for de gode nyttedyr

Bekæmp stigende vandmasser

Mange boligejere har i de senere år oplevet, at deres haver og huse bliver vådere grundet klimaændringer. Mere regnvand og opstigende grundvand kan betyde vådere grunde. I haven kan du lave flere løsninger, der håndterer vandet på en hensigtsmæssig måde.

Omfangsdræn

Kan du se eller mærke, at sokkel og fundament suger fugt til sig som følge af meget vand omkring huset, så kan et omfangsdræn være løsningen. Et omfangsdræn er drænrør, som kan beskrives som en nedgravet tagrende, der ligger omkring huset. Omfangsdræn leder typisk vandet væk fra jorden og mod en regnvandsbrønd og herefter til kloakken.

Regnvandstanke

Regnvand fra husets eller skurets tag kan opsamles i regnvandstanke, så den kan genbruges til både havevanding og vanding af potteplanter, men også til bilvask, tøjvask og toiletskylning kan regnvand benyttes. De fleste vælger at have en regnvandstønde tilkoblet deres nedløbsrør.

Faskine

Mange boligejere med meget overskydende regnvand vælger at få en faskine nedgravet, så vand fra terrasse og tag kan trænge ned i gennem jorden. En faskine fungerer som et lille regnvandsdepot, der hjælper vand stille og roligt ned gennem undergrunden udenom kloaksystemet.

Regnvandsbede

Du kan også lave et særligt bed, der kan suge vandet. Et regnvandsbed er et bed med planter, der sørger for at regnen løber ned i jorden i stedet for at ryge ned i kloakken. Typisk er der i et regnvandsbed planter øverst og sand nedenunder, som vandet let kan løbe igennem. Flere kommuner tilbyder at give refusion af grundens tilslutningsgebyr, hvis du bygger en have med bede, der selv kan suge regnvandet i stedet for at det løber i kloakken.

Få hjælp af en professionel

Faguddannede anlægsgartnere og brolæggere kan hjælpe med både små og store opgaver i haven. De kan hjælpe med indretning af haven, så du får en have, der er flot i mange år og indrettet efter dine ønsker og behov. Mange anlægsgartnere tilbyder også haveservice-aftaler, så du slipper for selv at vedligeholde haven. Vil du have tilbud fra en anlægsgartner på dit kommende projekt, så benyt vores formular til at få 3 uforpligtende tilbud.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 kommentarer

Viser 0 af 1 kommentarer