Få 3 tilbud
Sektion Energirenovering

Sådan tjener du penge på dine energirenoveringer

Håndværkerfradraget kombineret med energirenoveringstilskuddet gør det lige nu ekstremt fordelagtigt at investere i energiforbedrende tiltag i boligen. Tilbagebetalingen på en energirenovering er derfor hurtigt nede på få år. Sammenholdes dette med stigende priser på el- og varme, så er afkastet på en energirenovering betydelig større end på en opsparing i banken. Vi har samlet nogle regneeksempler og gode råd til, hvordan du energirenoverer med stor økonomisk gevinst.

Opdatering: I 2021 er håndværkerfradraget grønt og dækker op til 25.000 kroner per person over 18 år. I 2021 kom også en ny energitilskudsordning, administreret af Energistyrelsen. I den nye pulje, der løber frem til 2026, er det muligt for boligejere at opnå tilskud til isolering, varmepumper og mekanisk ventilation og så vil der være tilskud til energimærkning.

Større afkast på energirenovering end opsparing

I gennemsnit har hver dansker 150.000 kr. stående i opsparing, men lige nu får danskerne ikke særligt meget ud af at have deres penge stående i banken. Pengene kan blive meget mere værd, hvis de bruges på energibesparende renoveringer af boligen. Den årlige besparelse på varmeregningen kan efter en energirenovering reduceres så meget, at en energibesparende renovering er langt mere fordelagtig end en bankopsparing.

Nogle former for energirenoveringer medfører et afkast på op til 25 procent efter skat, mens man i banken kun får et afkast på under 1 procent, forklarer forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen til TV2.dk. Energipriserne stiger stødt, så med mindre at priserne på el- og varme falder meget, så vil en energirenovering med andre ord være en sikker investering. Regnestykket bliver endnu bedre, når man tillægger håndværkerfradrag og energirenoveringstilskud.

Gør boligen grønnere med håndværkerfradraget

Sidste år anvendte mere end 550.000 danskere håndværkerfradraget. En tredjedel af dem anvendte håndværkerfradraget til energiforbedrende tiltag:

Så mange anvender fradrag til energirenoveringer

33%

Ifølge Dansk Byggeri svarer dette til at 11.300 boliger i 2013 har fået hulmursisoleret, skiftet vinduer eller installeret solcelleanlæg med støtte fra håndværkerfradrag.

På listen over ydelser, der udløser håndværkerfradrag, er der en lang række energimoderniseringer, som kan gøre boligen grønnere. Du skal dog være opmærksom på, at for 2016 er håndværkerfradraget ændret til et grønt håndværkerfradrag, hvor der kun er fradrag til energiforbedringer og så er fradraget på 12.000 kroner.

Håndværkerfradraget er en økonomisk støtteordning, der gør det muligt at trække op til 15.000 kroner fra i skat per person over 18 år i husstanden, når pengene er brugt på håndværkernes løn.

Tilskud til energirenovering

De danske energiselskaber tilbyder en kontant belønning, hvis du energirenoverer din bolig. Energiselskaberne vil gerne opkøbe din energibesparelse, hvis du får udført en energirenovering. Tilskuddets størrelse afhænger af, hvor mange kilowatttimer, som du sparer med din energirenovering. Besparelsen ligger typisk på mellem 20 og 40 øre per sparet kilowatttime. Det varierer hvor meget energiselskaberne betaler for din energirenovering, så det kan derfor godt betale sig at undersøge, hvem det er mest fordelagtigt at ’sælge’ sin energibesparelse til.

Skal du søge om tilskud til energirenovering er det meget vigtigt, at du sørger for at søge om tilskud inden du igangsætter arbejdet og bestiller materialer. Tilskuddet gives nemlig ikke med tilbagevirkende kraft. Først når energiselskabet har godkendt din energirenovering kan du igangsætte arbejdet.

Sådan søger du om tilskud til energirenovering:

  1. Kontakt energiselskab og ansøg om tilskud. Nogle energiselskaber har en formular, som man kan udfylde på deres hjemmeside.
  2. Energiselskabet godkender din ansøgning og du får en kvittering.
  3. Når energiselskabet har godkendt din energirenovering kan håndværkeren bestilles.
  4. Når arbejdet er udført indsender du kvittering og dokumentation på at arbejdet er udført til energiselskabet.
  5. Tilskuddet udbetales – enten som en check eller en overførsel til din konto.

Kombiner energitilskud med håndværkerfradrag:

Det er især energirenoveringer, der kan forbedre boligens klimaskærm og dermed reducere varmeregningen, som kan resultere i en stor økonomisk fortjeneste i form af fradrag og tilskud. Du kan både søge om håndværkerfradrag og tilskud til energirenovering på de fleste former for isoleringsopgaver, udskiftning af vinduer og døre til mere energirigtige modeller, installation af solfangere, samt installation af luft-til-luft varmepumper (der erstatter olie eller naturgasfyr).

Se eksempel i Papiruld Danmarks isoleringsberegner på, hvor meget du kan spare med en loftisolering.

Utallige fordele ved energirenoveringer

Fordelene ved energirenoveringer er utallige. Udover at du kan få en økonomisk gulerod i form af tilskud og fradrag, så er afkastet på en energirenovering også så stort, at det er mere økonomisk rentabelt end at have penge stående i banken. Samtidig resulterer energirenoveringer  i bedre indeklima i boligen, idet at gener fra træk og kulde undgås, når utætheder i bygningens klimaskærm ’lappes’.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

Viser 0 af 2 kommentarer