Værd at vide når du indhenter tilbud på nyt tag
En tagentreprise er en større renovering på boligen eller ejendommen. Med renoveringer af denne størrelsesorden er det en fordel at danne sig et overblik over, hvad projektet kommer til at omfatte, før håndværkerne giver tilbud på opgaven. Vi har i denne artikel samlet, hvad der er værd at vide, når du indhenter tilbud på tagrenovering– eller entreprise.
Hvad omfatter et nyt tag?
Førend du påbegynder din tagentreprise, hvor hele tagkonstruktionen skiftes, eller din tagrenovering, hvor kun dele af tagkonstruktionen opdateres, skal du være opmærksom på, at projektet har flere stadier. Stadierne er vigtige at have in mente, når man indhenter tilbud på nyt tag, så alle aspekter af projektet er overvejet inden det igangsættes.
Dertil er det også vigtigt at vide at tidsrammen for at få et nyt tag er omkring 2-4 uger – alt afhængig af opgavens omfang og kompleksitet. Projektet skal altså passes ind i periode, hvor man har overskud til at have håndværkere på grunden i en længere periode.
Besigtigelse og vurdering
Som det første vil håndværkerne undersøge taget og vurdere, om der skal foretages en renovering eller en komplet entreprise. Er taget over 35-50 år, alt afhængigt af tagtype, vil det i de fleste tilfælde være aktuelt at udskifte hele taget. Håndværkerne vil desuden undersøge standen på et eventuelt undertag samt tagkonstruktionen. Tagkonstruktionen skal også renoveres, hvis der ses tegn på skader eller svagheder i spær og lægter, som er de bærende elementer for selve tagbelægningen.
Afdækning og afmontering af eksisterende tag
Når håndværkerne har vurderet renoveringens omfang, kan arbejdet påbegyndes. Ved en tagentreprise skal man i de fleste tilfælde fjerne den eksisterende tagkonstruktion. Nogle håndværkere lægger dog ståltag ovenpå eksisterende eternittag, da ståltag er en let tagtype, og derved kan man spare omkostningerne ved at fjerne det gamle.
Ved afmontering af det eksisterende tag, skal håndværkerne sørge for at fjerne taget, så det ikke skader den underliggende konstruktion. Desuden skal materialerne håndteres korrekt og køres på genbrugspladsen. Har du et asbesttag, er der specifikke krav til håndteringen, som du kan læse mere senere i denne artikel eller i dette indlæg, der er specifikt udarbejdet til dig, som indhenter tilbud på udskiftning af asbesttag.
Undertag og tagkonstruktion
I forbindelse med udskiftningen af tagbelægningen, vil undertaget også skulle renoveres i nogle tilfælde. Ikke alle tagkonstruktioner har et undertag, da det ikke er påkrævet ved alle tagbelægninger. Et eternittag kræver f.eks. ikke et undertag, men det gør et tegltag.
Et undertag beskytter mod indtrængende vand, som kan give omkostningsfulde fugtskader. Der findes undertag i mange forskellige materialer, og valget afhænger af, hvilken tagbelægning man har, samt taghældningen på boligen. De valgte håndværkere til din tagentreprise vil kunne vejlede dig til, hvorvidt og hvordan udskiftning af dit undertag skal forløbe.
Foruden undertaget vil man i forbindelse med tagentreprisen også sikre at tagkonstruktionen er holdbar. En holdbar tagkonstruktion kræver at spærene, der er det bærende element, er funktionelle. Vinkelret på spærene er lægterne, som løfter selve tagbelægningen. Disse skal også renoveres, hvis der er opstået råd eller skader for at sikre en holdbar tagkonstruktion. Det er altså vigtigt at få gennemgået tagkonstruktionen og undertaget, når du indhenter tilbud på nyt tag.
Isolering
Når man udskifter taget, kræver bygningsreglementet i flere tilfælde efterisolering af taget eller tagetagen. Kravet træder i kraft, hvis efterisolering kan betale sig. Almindeligvis skal man efterisolere, hvis man har 175 mm isolering på loftet eller mindre, da det i dette tilfælde vil være rentabelt at isolere. Her vil man skulle isolere, så der er omkring 300 mm isolering i alt. Husk at undersøge om der er krav til, at du får efterisoleret, når du indhenter tilbud på nyt tag.
Tagbelægning
Det sidste stadie er lægning af tagbelægningen. Valg af materialer vil afhænge meget af, hvor meget tagkonstruktionen kan bære, hvilket udtryk man ønsker, og hvilke krav der er i lokalplanerne. Valg af tagtype er et af de centrale aspekter du skal overveje, når du indhenter tilbud på nyt tag.
Valg af tagtype
Der findes adskillige typer af tagbelægninger, som giver forskellige udtryk til boligen. Dog kan der være begrænsninger for valg af tagtype, alt efter hvilken taghældning boligen har.
Har man en lav taghældning på sin bolig vil lettere tagtyper være ideelle. Tagpaptag kan lægges på taghældninger ned til 1,5 grader og ståltag ned til 12 grader. Mellemtunge tagtyper kræver en middelhøj taghældning. Eternittag kan lægges på middelhøje taghældninger ned til 14 grader, og skifereternit kan lægges på taghældninger ned til 18 grader. Betontagsten og naturskifer er tungere tagtyper og kræver en taghældning på omkring 20 grader. Tegltag er også en tung tagtype, og her kræves det at boligen har en taghældning over 25 grader.
Tagtyperne har også forskellig levetid. Eternittag holder omkring 35-40 år. Ståltag kan holde op til 50 år – og det samme med betontagsten. Tegltag har en holdbarhed på 50-100 år, mens naturskifer kan have en holdbarhed på over 100 år. Der er flere overvejelser til tagtyper, som er værd at gøre sig, når man skal indhente tilbud på nyt tag.
Ændring af tagkonstruktion
Ønskes der en ny tagtype, kan det, som nævnt ovenfor være at tagkonstruktionen ikke kan holde, hvorfor den skal ændres. Dette gælder for eksempel, hvis man vil have en tungere tagtype end man førhen har haft. Dette kræver, at man dimensionerer tagkonstruktionen kraftigere blandt andet ved at hæve taghældningen. Derfor skal der opbygges nye spær, lægter og undertag. Tagentreprisen bliver derfor en mere omfattende renovering, hvilket er relevant at overveje i forbindelse med at man indhenter tilbud på tagentreprisen.
Nye regler om asbest
Er det et asbesttag, du skal have udskiftet, gælder der specifikke regler for håndteringen af dit tag. Fra 1. januar 2025 træder en ny autorisationsordning i kraft, som kræver, at virksomheder har en særlig asbestautorisation for at arbejde med asbesttage. Samtidig vil privatpersoner ikke længere have lov til at arbejde med asbestholdige tagkonstruktioner.
Allerede den 18. juni 2024 strammede Arbejdstilsynet reglerne for håndtering af asbest, og disse krav skal allerede nu følges af håndværkere, der nedtager asbesttage. Den nye praksis omfatter blandt andet:
- Der skal være to separate omklædningsrum – et til dagligt tøj og et til værnemidler og arbejdstøj – med adgang mellem rummene via et baderum.
- Alt arbejde med asbest skal anmeldes til både Arbejdstilsynet og kommunen senest 14 dage før arbejdet begynder.
- Arbejdstagere skal bruge åndedrætsværn med mindst et P2-filter og støvafvisende arbejdstøj.
- Ethvert arbejde, der indebærer asbesteksponering, skal registreres i en særlig protokol.
Sådan ved du, om du har et asbesttag
Der kan være asbest i dit tag, hvis du har et ældre eternit- eller skifereternittag. Som hovedregel kan du forvente, at hvis du har en af disse tagtyper, og dit tag er fra før 1984, vil det indeholde asbest. Er dit tag fra 1984-1988 kan der være asbest i, mens tage efter 1988 ikke indeholder asbest.
Du kan desuden kontrollere, om du har et asbesttag ved at se på det nummer, som står på pladens yderside:
- Numre med otte cifre, som starter med enten 4 eller 5 er fremstillet uden asbest.
- Numre med fem eller seks cifre, der starter med 0, 1, 3, 6, 5 eller 7 er fremstillet med asbest.
Tjek lokalplanen
Det er ganske almindeligt, at lokalplanen i et boligområde har servitutter for valg af tagtype. Dette skyldes, at man ønsker at bevare et samlet udseende for et område. Almindelige krav til tagkonstruktioner i lokalplaner er for eksempel krav til taghældningen i et parcelhusområde eller eksempelvis forbud mod at bruge en tagtype såsom glaseret tegl, da det kan skabe genskær, som kan forstyrre naboer.
Ændring af tagtype i BBR
Er det et ønske at skifte den eksisterende tagtype ud med en ny, skal ændringen desuden registreres i BBR, når arbejdet er afsluttet. Boligejere er selv ansvarlige for at BBR-oplysninger opdateres efter en tagrenovering. Ændringerne skal også noteres, hvis man udskifter et eksisterende eternittag med asbest ud med et nyt eternittag uden asbest.
Du kan opdatere detaljerne for din tagtype via selvbetjeningsløsningen “Ret BBR”. Ændringen registreres, hvorefter den indberettes til kommunen, som vil acceptere ændringerne.
Gode råd til valg af håndværker
Det kan være svært at finde ud af, hvilken håndværker, som er den rette til dit projekt. Vi har samlet nogle nyttige råd til, hvordan du vælger den rette virksomhed til din opgave.
Gennemgå dine tilbud nøje
Når du modtager tilbud fra de forskellige håndværkere, er det vigtigt, at du danner dig et grundigt overblik. Sørg for, at tilbuddet er detaljeret og fyldestgørende. Det bør indeholde virksomhedens oplysninger, CVR-nummer, en klar beskrivelse af opgaven, og om materialer er inkluderet. Derudover skal startdatoen for projektet og prisen inklusive moms (for private) også fremgå af tilbuddet.
Research virksomhederne
Når du indhenter tilbud fra håndværkere, er det en god ide at danne sig et overblik over de valgte firmaer til din opgave. Besøg deres hjemmesider og få indsigt i deres virksomhedsprofiler, kompetencer og tidligere projekter. Hvis firmaet ikke har en hjemmeside, kan du med fordel forhøre dig om de har en samling af billeder eller referencer fra tidligere projekter.
Husk at få besigtiget projektet
Tagentrepriser kan som tidligere beskrevet være omfattende renoveringer – og derfor er besigtigelse af projektet en god ide. Når en håndværker besigtiger din tagentreprise, vil de have mulighed for at vurdere forholdene præcist og rådgive dig om materialevalg samt, hvor stor en del af tagkonstruktionen der skal renoveres.
Få kontrakt og garanti på arbejdet
Inden arbejdet starter, bør du indgå en skriftlig kontrakt med håndværkeren. En kontrakt sikrer klare forventninger til projektet. Du kan eksempelvis bruge aftaler som AB18 eller AB Forenklet til at få tydelig kontrakt dig og håndværkeren imellem.
Dertil er det også en fordel at få garanti på arbejdet, så du er dækket, hvis der opstår fejl eller mangler. Eksempelvis tilbyder 3byggetilbud.dk en gratis entreprisegaranti, der dækker op til 35.000 kr. for private og 100.000 for erhverv og foreninger.
Afslut opgaven ordentligt
Før du foretager den sidste betaling, bør du sammen med håndværkeren gennemgå det færdige arbejde for at sikre, at alt er udført som aftalt. Overvej også at få en uvildig tredjepart til at kontrollere arbejdet for eventuelle fejl. Hvis der opdages mangler, bør disse udbedres, før den endelige betaling foretages.
Indhent 3 tilbud på tagrenoveringen
Har du endnu ikke indhentet tilbud på din tagrenovering? Kom i dialog med 3 forskellige håndværkere, som kan afgive tilbud på din tagopgave via 3byggetilbud.dk.