Asbest er et mineral, som forekommer naturligt i en række bjergarter. Asbest er modstandsdygtigt overfor brand, fugt og kemi – og samtidig har det været et relativt billigt materiale at udvinde. Derfor har det været et hyppigt anvendt byggemateriale frem mod 1980’erne. Dog er brugen af asbest ikke lovlig i dag. Dette skyldes, at det er sundhedsskadeligt at arbejde med asbestholdige materialer.
I arbejdet med asbest spaltes materialet til fibre, som kan indåndes som støv. Asbesttøvet indeholder så tynde fibre, at de kan bevæge sig via luftvejene og endda trænge ind i blodbanerne og herved bevæge sig rundt i kroppen. Det er skadeligt, når støvet finder vej ind i kroppen. Faktisk er det en dokumenteret årsag til kræft i især lungehinden, æggestokkene og i struben.
Har du asbestholdige materialer i din bolig, er dette dog ikke ens betydende med at din bolig er farlig – ej heller betyder det, at du skal udskifte materialerne lige nu og her. Asbest er i sig selv ikke farligt, så længe at asbesten er indkapslet, og derfor er asbestholdige materialer heller ikke ulovlige at have i boligen.
Forbud mod asbest gennem årene
Man har længe forsøgt at skærpe omgangen med asbest. Allerede i 1972 oprettede man det første påbud mod brugen af asbest i byggebranchen – her i isoleringsmaterialer. Dette blev efterfulgt af et forbud i 1980 mod at bruge asbest andetsteds end i tagbeklædninger. I 1988 blev al anvendelse af asbest i tagplader forbudt og indtil 2005 var det udelukkende i pakningsmaterialer, lejeforinger og enkelte friktionsbelægninger, hvor der måtte være asbest. Herefter blev al fremstilling, import, brug og arbejde med asbest forbudt.
Hvor kan der findes asbest i boligen?
Asbest er at finde forskellige steder i ældre boliger, blandt andet i tagplader af eternit, isolering, fliseklæb eller armeringen i støbt gulv.
Asbest findes i følgende materialer:
Tagplader (af eternit)
Eternitplader til beklædning
Loft- og vægplader
Gulv af vinyl
Puds
Støbegulv
Isolering af rørinstallationer
Isolering til elkabler
Fliseklæber (til f.eks. lægning af gulv)
Spartel- og fugemasse
Ventilations- og aftrækskanaler
Især i tagplader forekommer der ofte asbest. Mange parcel- og typehuse er opført i 60’erne, 70’erne og 80’erne og de originale eternittage indeholder derfor som oftest asbest. Det estimeres at over 1.000.000 boliger har asbesttag.
Sådan tjekker du om der er asbest i dit eternittag
Du kan nemt tjekke om dit eternittag indeholder asbest.
Tage fra før 1984 indeholder asbest.
Tage fra 1984-1988 kan indeholde asbest.
Tage fra efter 1988 indeholder ikke asbest.
For at undersøge, om dit tag indeholder asbest, kan du kontrollere det nummer, der står på pladens yderside. Indgår der bogstaver i nummeret, er pladerne fremstillet uden asbest.
Numre, der består af kun tal, kan deles op i to grupper:
Numre med otte cifre, der altid starter med enten 4 eller 5. Disse plader er fremstillet uden asbest.
Numre med fem eller seks cifre, der kan starte med 0, 1, 3, 6, 5 eller 7. Disse plader er fremstillet med asbest.
Bortskaffelse af asbestholdigt affald
Skal du bortskaffe asbestholdigt affald, skal du følge samme lovkrav til håndtering af asbestholdigt affald, som gælder for virksomheder og selvstændige. Det betyder, at du som privatperson skal sørge for, at asbestholdigt materiale, der ikke længere er i brug, samles, fjernes fra arbejdsstedet og bortskaffes som affald.
Det asbestholdige affald skal bortskaffes i lukket emballage, eksempelvis i kraftige plastposer, der kan lukkes, og som slutter helt tæt. Emballagen skal mærkes, så der fremgår oplysning om, at den indeholder asbest.
Husk at følge din kommunes regler for bortskaffelsen af asbestholdigt affald. Uanset om man er privatperson eller virksomhed, skal man foretage en anmeldelse af byggeaffaldet. Dette skal ske via Anmeldelsesskema for byggeaffald. Reglerne og praksissen for bortskaffelse af asbestholdigt affald varierer fra kommune til kommune. Eksempelvis koster det i Kolding Kommune ikke ekstra at få hentet asbest på hjemmeadressen, da dette er dækket af affaldsgebyret.
I maj 2024 blev der vedtaget en ny autorisationsordning angående asbest, som trådte i kraft den 1. juli 2024. Den nye asbestautorisationsordning betyder, at det fra den 1. januar 2025 kun er autoriserede virksomheder, der må stå for nedrivningen af asbestholdigt materiale. Privatpersoner og ikke-autoriserede virksomheder må fra årsskiftet af ikke varetage hverken inden- eller udendørs nedrivningsarbejde af asbestholdigt materiale – med mindre, at der er tale om kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter.
Asbestautorisationsordningens betydning for virksomheder
Som sagt hedder det, at det fra den 1. januar 2025 kun er autoriserede virksomheder, der må stå for nedrivningen af asbestholdigt materiale (inden- såvel som udvendigt). Det betyder, at vil en virksomhed fra den 1. januar 2025 (fortsat) varetage nedrivningsarbejde af asbestholdigt materiale skal den autoriseres til det af Sikkerhedsstyrelsen.
Ikke-autoriserede virksomheder må gerne udføre kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter som eksempelvis nedtagning af få asbestholdige tagplader eller få fliser fastgjort med asbestholdigt fliseklæb.
Asbestautorisationsordningens betydning for privatpersoner
De nye regler betyder ligeledes, at privatpersoner fra den 1. januar 2025 ikke må stå for nedrivningen af asbestholdigt materiale (inden- såvel som udvendigt). Fra årsskiftet af må nedrivning af asbestholdigt materiale kun udføres af virksomheder, der har autorisationen til det.
Privatpersoner må gerne udføre kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter som eksempelvis nedtagning af få asbestholdige tagplader eller få fliser fastgjort med asbestholdigt fliseklæb.
Sådan håndteres asbest fra juni 2024
Mens asbestautorisationsordningen trådte i kraft den 1. juli 2024, træder det nye krav om autorisation først i kraft den 1. januar 2025. Det betyder, at det, indtil den 1. januar 2025, stadig tilladt for både privatpersoner og ikke-autoriserede virksomheder at varetage samme asbestarbejde, som de kunne forinden de nye regler blev vedtaget. Dog er det ikke noget som anbefales af Arbejdstilsynet. For desuden at skærpe omgangen med asbestholdige materialer har Arbejdstilsynet i juni 2024 ændret praksissen for håndteringen af materialerne.
Arbejdstilsynet anbefaler dog, at privatpersoner får hjælp til arbejdet af professionelle og har desuden ændret praksissen for håndtering af asbest fra juni 2024. Dette skyldes at grænseværdien for, hvor meget asbeststøv der udledes ved nedrivning af eternittage overskrides – og arbejdet altså er mere sundhedsskadeligt end først antaget. Derfor skal man allerede nu håndhæve denne praksis, der betyder at:
Ved arbejdspladsen skal der være adgang til to særskilte omklædningsrum – ét til det daglige tøj og ét til personlige værnemidler og arbejdstøj. Færdslen mellem de to rum skal ske via et baderum.
Arbejdet skal anmeldes til Arbejdstilsynet førend det påbegyndes (husk, at det ligeledes skal meldes til din kommune 14 dage før, at arbejdet påbegyndes).
Man skal bære åndedrætsværn med mindst P2 filter samt støvafvisende arbejdstøj.
Al udsættelse for asbest skal registreres i en protokol for at sikre at de gældende sikkerhedsregler overholdes.
Virksomheder skal søge om autorisation hos Sikkerhedsstyrelsen, men før en virksomhed kan søge, skal den have et forhåndsgodkendt kvalitetsledelsessystem og en godkendt fagligt ansvarlig tilknyttet virksomheden.
OBS: Husk at anmelde asbestarbejde til Arbejdstilsynet
Arbejdet med asbest og materialer, der indeholder asbest, herunder den afsluttende rengøring for asbeststøv i forbindelse med arbejdet, skal anmeldes til Arbejdstilsynet, før arbejdet påbegyndes. Dette krav gælder både for indendørs og udendørs arbejde.
Sådan autoriseres en virksomhed
Det forhåndsgodkendte kvalitetsledelsessystem: Virksomheden skal udarbejde et kvalitetsledelsessystem til egenkontrol af arbejdet med nedrivning af asbest. Kvalitetsledelsessystemet skal beskrive, hvordan de ansatte arbejder med nedrivning af asbestholdigt materiale og indeholde en slutevaluering af, om arbejdet er udført efter Arbejdstilsynets regler om asbest. Kvalitetsledelsessystemet skal forhåndsgodkendes af en uafhængig kontrolinstans, der skal være godkendt af Sikkerhedsstyrelsen.
Den fagligt ansvarlige: Virksomheden skal ydermere have en godkendt fagligt ansvarlig tilknyttet virksomheden i mindst 30 timer om ugen. Den fagligt ansvarlige har til opgave at sikre, at opgaver, der kræver autorisation, bemandes korrekt og udføres af medarbejdere, der har modtaget tilstrækkelig instruktion. Hertil skal den fagligt ansvarlige også sikre, at der føres tilstrækkeligt tilsyn med arbejdet, og at arbejdet udføres efter Arbejdstilsynets regler om asbest.
En forudsætning for at kunne tage uddannelsen som fagligt ansvarlig er, at har gennemført den eksisterende 4-dages arbejdsmarkedsuddannelse (AMU) i arbejde med nedrivning af asbestholdigt materiale og en ny, supplerende arbejdsmarkedsuddannelse (AMU) af kortere varighed for fagligt ansvarlige.
Tilmelding til den nye AMU-uddannelse forventes at kunne ske på hjemmesiden, amukurs.dk, fra september 2024.
Først når virksomheden har et forhåndsgodkendt kvalitetsledelsessystem og en godkendt faglig ansvarlig tilknyttet virksomhed, kan den søge om autorisation. Ved ansøgningen skal der betales et gebyr på 4.975 kr.
Massiv efterspørgsel på udskiftning af eternittage i sommeren 2024
3byggetilbud.dk har blandt de danske boligejere kunne mærke, at de har forberedt sig på, at der ville komme nye stramninger angående håndteringen af asbest. Antallet af tagentrepriseopgaver er i første halvår af 2024 steget med 40 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Desuden er antallet af opgaver omhandlende asbesthåndtering steget med 118 procent i samme periode. Stigningen i både antallet af asbestopgaver samt projekter angående renovering af tag vidner om at flere og flere boligejere ønsker at udskifte det gamle eternittag.
Den massive efterspørgsel har desuden ført med sig at man må væbne sig med tålmodighed, hvis man ønsker sit tag udskiftet. I august 2024 melder en stor del af 3byggetilbud.dks håndværkere tilbage, at de er bookede for tagentrepriser indtil årsskiftet. Desuden har efterspørgslen også betydet, at eternitplader er i restordre og først vil kunne leveres i foråret 2025.
Hvad skal du vide som bygherre?
Skønt man ikke længere benytter asbestholdige byggematerialer, er der fortsat asbest i rigtig mange af landets boliger. Og når de materialer skal fjernes, skal det ske efter strenge retningslinjer, da asbeststøv er rigtig sundhedsskadeligt.
Er der asbest i min bolig?
Det kan der være. Asbest blev nemlig hyppigt brugt i byggeri tilbage i især 60’erne, 70’erne og 80’erne. Mens mange er bekendt med, at mange eternittage er asbestholdige, er der færre der ved, at der kan være asbest bag fliserne på badeværelset i det fliseklister, der blev brugt til at påføre fliserne og i isoleringen, rundt om rørene i bryggerset. Faktisk kan der gemme sig asbest i alle rum, i tage og facader mv., hvis din bolig er opført i perioden 1900 til 1990.
Skal jeg fjerne asbest i min bolig?
Nej, det skal du som udgangspunkt ikke. Det er lovligt at lade asbestholdigt materiale være i boligen, da det ikke er farligt, når det er sikkert indkapslet. Det er ikke lovligt at genbruge byggematerialer, der indeholder asbest, så ved renovering eller nedrivning skal det asbestholdige materiale fjernes.
Er det farligt at bo i en bolig med asbest?
Nej, det er ikke farligt at bo i en bolig med asbest – så længe asbesten er sikkert indkapslet i byggematerialerne. Det er ligeledes derfor, at det er lovligt at lade asbestholdigt materiale være i boligen.
Det er først, når der rodes i eller ved det asbestholdige materiale, at der kan opstå problemer. Knækkes, skæres, eller på anden vis beskadiges asbestholdigt materiale, eller skal det fjernes i forbindelse med en renovering, kan de sundhedsskadelige asbestfibre sprede sig i luften, og så er det farligt.
Det skal du gøre, såfremt der er asbest i din bolig
Er din bolig fra før 1990 og står en renovering for døren, bør du få udført en forundersøgelse, der viser, om der er asbest i byggematerialerne. Undersøgelsen skal udføres inden renoveringen går i gang og bør udføres af professionelle fagfolk.
Har du viden om, at du er asbest din bolig, har du pligt til at oplyse det til din håndværker, så denne kan beskytte sig selv og tage dig nødvendige foranstaltninger.
Er asbest farligt?
Ja og nej. Asbest er i intakt form ikke farligt, men det er asbeststøv. Asbeststøv består af luftbårne fibre i form af tynde nåle, der kan spaltes til en tykkelse på 3 mikrometer. 1 mikrometer er lig 1/1000 millimeter, og derfor kan det blotte øje ikke se de tynde nåle. Eftersom asbeststøv består af luftbårne fibre, er der risiko for at få dem i luftvejene, og jo tyndere de er, jo længere kan de rejse via luftvejene. Faktisk kan de tyndeste af tynde fibre trænge fra luftvejene videre rundt i kroppen. Asbeststøv er derfor sundhedsskadeligt ved indånding – og endda rigtig sundhedsskadeligt.
Må jeg selv fjerne asbest?
Ja og nej. Frem til den 1.1.2025 må du i princippet gerne selv stå for udvendig nedrivning af asbestholdigt materiale. Husk, at du naturligvis skal følge reglerne for nedrivningen og bortskaffelsen af asbest. Det anbefales kraftigt af Arbejdstilsynet, at du får professionelle til at fjerne det asbestholdige materiale.
Du må ikke selv varetage indvendigt asbestarbejde – og fra den 1.1.2025 må du heller ikke længere selv varetage udvendigt nedrivningsarbejde af asbest. Fra årsskiftet af hedder det, at kun autoriserede virksomheder må varetage indvendigt såvel som udvendigt nedrivningsarbejde af asbestholdigt materiale. Privatpersoner og ikke-autoriserede virksomheder må (fra 1.1.2025) stadig gerne selv varetage kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter som nedtagning af få asbestholdige tagplader eller få fliser fastgjort med asbestholdigt fliseklæb.
Gælder reglerne om asbest for privatpersoner?
Ja, Arbejdstilsynets regler gælder også for privatpersoner. Arbejdstilsynet er dog ikke tilsynsmyndighed i forhold til ejeren af en bolig, hvor ejeren selv fjerner asbest.