Indberetning af håndværkerfradrag til SKAT i 2015, 2016, 2017 og 2018

Indberetning af håndværkerfradrag til SKAT i 2015, 2016, 2017 og 2018

Skrevet den 22. december 2015 af - 24 kommentarer

Få styr på, hvilke papirer du skal bruge, samt hvordan du korrekt indberetter dit håndværkerfradrag på SKATs hjemmeside.

Det skal siges, at SKAT har udmeldt, at forskudsopgørelserne hvert år kan foretages omkring oktober måned, og så bliver der omkring marts året efter åbnet for årsopgørelsen. Dvs. at du for skatteåret 2015 kan indberette din forskudsopgørelse i oktober 2015 og din årsopgørelse omkring marts 2016. Det er dog en god idé at læse med på SKATs hjemmeside for at få oplyst de præcise datoer.

Skatteåret 2015 er dog et specielt tilfælde. Eftersom håndværkerfradraget blev genindført i juni 2015, så skal du være opmærksom på, at selvom du noterer håndværkerfradraget i forskudsopgørelsen, bliver dette ikke overført til årsopgørelsen. Du skal derfor huske at dobbelttjekke i 2015. Fremover kan du dog godt regne med, at det kommer til at fungere normalt med forskudsopgørelsen og årsopgørelsen.

Nødvendig dokumentation til indberetning

Hvis du skal til at indberette håndværkerfradraget til SKAT, kan du finde din dokumentation til indberetningen frem, og så kan vi sammen få dit håndværkerfradrag indberettet. Det tager ikke mere end fem minutter at ordne, så det kan vi hurtigt få gjort.

Men inden vi går til indtastningen, synes jeg lige, vi skal danne os et overblik over de papirer, du skal have styr på for at kunne få håndværkerfradrag. Jeg tænker på fakturaer, betalinger og aftaler, som der er mellem dig og håndværkeren eller virksomheden, der udførte arbejdet i dit hjem.

Det er nødvendigt, at du oplyser følgende:

 • Adressen, hvor arbejdet fandt sted.
 • Det er vigtigt, at du får dokumenteret datoen for, hvornår arbejdet blev udført.
 • Du skal endelig også huske at have oplysninger om, hvad for et specifikt arbejde der blev lavet.
 • Du skal dokumentere, hvor meget du har betalt i løn. Arbejdslønnen skal stå på fakturaen.
 • Det er nødvendigt, at du betaler med bankoverførsler eller girokort.
 • Hvis du har købt en ydelse hos en virksomhed, så er det vigtigt, at du får skrevet deres CVR-nr. og får fakturanummeret med.
 • Er det derimod en person, du har fået ydet et arbejde fra, så er det et must, at du får personens CPR-nr. med på kvitteringerne.

For at gøre det nemmere for dig har vi lavet en tjekliste, som du kan downloade gratis og krydse af.

Sådan taster du det ind

Hvis du har fundet alle de nødvendige papirer frem, så synes, jeg, at vi skal gå videre til indtastningen på SKATs hjemmeside:

 • Gå ind på tastselv.skat.dk
 • Log på med NemID.
 • På forsiden vil du se to menuer: Til venstre har du menuen ”Årsopgørelse”, hvor du skal vælge ”Indberet servicefradrag (håndværkerfradrag)”.
 • Dernæst vil du møde en oversigt over, hvornår arbejdet blev udført. Vælg det år, du fik udført arbejdet.
 • Midt på siden finder du kategorien ”ligningsmæssige fradrag”, som er det andensidste felt i kategorien håndværkerfradraget.
 • Du skal her klikke på lommeregneren i højre side, hvorefter du kan udfylde dit håndværkerfradrag til dit helårshjem eller din feriebolig.

Nu er det så tid til at læne dig tilbage og vente på at få dit fradrag udbetalt. Undrer du dig over, hvor meget du kan spare, så læs bare videre her på vores sider, hvor du også kan få mere indblik i tidsfristerne for indberetningen af fradraget.

Gem dokumenterne

Husk nu endelig at gemme dine dokumenter!

SKAT kan nemlig finde på at genåbne din sag og undersøge, om alle dokumenterne er i orden i op til 4 år efter, du har modtaget fradraget.

Det er ikke noget, du behøver at bekymre dig om, når bare du husker at gemme de dokumenter, vi lige har gennemgået sammen. Jeg understreger det her, fordi det ikke altid er sådan, at folk gemmer på deres papirer.

Hvis du ikke kan dokumentere dit fradrag, i tilfælde af at SKAT vender tilbage, kan du risikere at skulle betale fradraget tilbage igen, også selvom du i første omgang fik godkendt fradraget.

Hvis du havde gavn af håndværkerfradraget i den her omgang, kan du eventuelt overveje, hvad du mere kan få gavn af ved at bruge det grønne håndværkerfradrag fremover.

Selvom fradraget kommer til at ændre sig, så har du stadigvæk masser af ting, du kan få lavet på din bolig. Du kan læse mere om, hvad håndværkerfradraget dækker i vores uddybende artikel, hvis du har lyst. Husk, at du også under de rigtige omstændigheder kan bruge håndværkerfradraget til sommerhuse og andelsboliger.

Skriv et svar

Kommentarer

 1. Hjørdis Kodahl

  Hvor mange år tilbage kan jeg indberette håndværkerfradrag til skat?

  Svar
  1. Hej Hjørdis

   Tak for din kommentar. Sidste chance for at indberette håndværkerfradrag for 2015 var i maj 2019. Du kan dog stadig indberette fradrag fra 2016-2017 her: https://skat.dk/skat.aspx?oid=1026

   De bedste hilsner
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 2. Susanne Petersen

  Hej. Kan man nå at trække en regning fra , som er 3 år gammel …. rensning af tag på et sommerhus….kr 14.000.
  Ejeren mente ikke man kunne få fradrag for det. Det mener jeg som nabo de kan ????
  På forhånd tak for svar. Mvh Susanne

  Svar
  1. Hej Susanne

   Tak for din henvendelse. På Skats hjemmeside finder du den samlede oversigt over, hvad håndværkerfradraget dækkede tilbage i 2016. Her kan du også indberette det: https://skat.dk/skat.aspx?oid=1026

   Umiddelbart kan jeg ikke se, at tagafrensning er fradragsberettiget, men du kan altid kontakte Skat, hvis du ønsker yderligere vejledning.

   De bedste hilsner
   Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 3. Benny Adriansen

  Det er umuligt at bruge jeres system – man bliver hele tiden “lempet ud”. Hvorfor kan man ikke ændre direkte på årsopgørelsen?
  Mvh

  Svar
  1. Hej Benny

   Tak for din kommentar. Jeg kan forstå, at du har problemer med “Tast-selv” på Skats hjemmeside. Det er Skat, du skal have fat i. Jeg ved, at mange er inde for at tjekke deres årsopgørelse i disse dage, så måske det er derfor, at du oplever problemer med Skats hjemmeside.

   Bedste hilsner
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 4. Hej.
  1. Kan man nøjes med at indberette for én af ægtefællerne, hvis fradraget overskrider fradraget pr. person? Hvis ikke hvordan indberetter man en faktura, der så nødvendigvis må deles på ægtefællerne?

  2. Fradraget omfatter arbejdsløn incl moms. Har man sidste år indberettet fradraget excl. moms, hvodan rettes det?

  Svar
  1. Hej Bo

   Tak for din henvendelse. Vi har lavet denne artikel omhandlende, hvordan du indberetter håndværkerfradraget: https://www.3byggetilbud.dk/tips/indberetning-skat-haandvaerkerfradrag/. For yderligere spørgsmål til, hvordan du konkret ændrer i din tidligere indberetning skal du kontakte Skat direkte. Deres kontaktinformationer finder du her: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759.

   God tirsdag.
   Bedste hilsner
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 5. Frederik

  Hej,

  Har Skat ændret deres hjemmeside? Når jeg logger ind, findes der kun tre menupunkter til venstre under årsopgørelse; “Se årsopgørelse”, “Ret årsopgørelse/selvangivelse” og “Betal skat”. Hvor indberettes til håndværkerfradraget?

  Mvh,
  Frederik

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Frederik,
   Jeg kan godt se at knappen er fjernet. Og jeg har skrevet til skat for at se, om den kommer retur.
   Hvis du her i 2018 ønsker at indberette eksempelvis håndværkerfradrag for 2017. Så skal du gøre følgende: 1. Gå til https://www.tastselv.skat.dk/ og log ind med dit nem-id. 2. Klik på “årsopgørelse” i den blå bar øverst på siden. 3. Klik herefter på “ret årsopgørelsen”. 4. Nu har du adgang til din gamle årsopgørelse. I sektionen “Ligningsmæssige fradrag” finder du et felt, som hedder “Håndværkerfradrag” og klikker på lommeregneren for at komme til indberetning af dit servicefradrag. 5. vælg boligtype 6. vælg ydelse (eksempelvis rengøring) 7. oplys cvr-nummer eller cpr-nummer på den, som har udført arbejdet. 8. indtast beløb.
   Bedste hilsner

   Svar
 6. Michael Hytting

  Ved udskiftning af radiatortermostater til nye og energibesparende typer – er det muligt at får fradrag for prisen på selve ventilerne?

  Svar
  1. Hej Michael

   Tak for din henvendelse. Du kan kun få håndværkerfradrag på håndværkerens arbejdsløn og derfor ikke materialerne. Det er altså selve udskiftet af radiatortermostatventilerne du kan indberette, men ikke købet af ventilerne. Du kan læse mere her: http://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759

   God dag
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 7. Thomas

  Hey 🙂

  Jeg har forudbetalt 20000,- for arbejde da desværre først blev færdig ultimo marts. På regningen står der hvad udført arbejdsløn er ex moms, kan jeg nå at trække det fra for 2017 ?

  Pft

  Thomas

  Svar
  1. Hej Thomas

   Tak for din henvendelse. Jeg vil anbefale, at du tager direkte kontakt til SKAT, da dit spørgsmål er af teknisk karakter.

   Bedste hilsner
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 8. Susanne Aaskov

  Hvornår kan jeg på skat se, når jeg har trukket håndværkerfradrag fra, hvad det vil betyde for min udbetaling af overskydende skat

  Svar
  1. Stefan Sander Grods

   Hej Susanne,

   Tak for din henvendelse. Jeg vil anbefale, du tager kontakt til SKAT. De kan helt sikkert fortælle dig, hvor du kan se det. Alt afhængigt af hvilken form for arbejde, som du har fået udført, vil du kunne trække beløbet fra i SKAT.

   Du kan se, hvad du kan få fradrag for i infografikken herunder:
   https://www.3byggetilbud.dk/tips/haandvaerkerfradrag-infografik/

   Bedste hilsner,
   /Stefan – 3byggetilbud.dk

   Svar
 9. Hej. Hvordan trækker man håndværkerfradraget fra, når man står 2 på huset. Når huset er købt 50/50. Trækker vi det begge fra ?

  Svar
  1. Hej Carsten,

   Tak for din henvendelse. Håndværkerfradraget kan søges med op til 18.000 kroner pr. år pr. person over 18 år i husstanden. Dvs. I begge kan benytte jer af håndværkerfradraget og kan begge trække det fra.

   Bedste hilsner
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 10. Marianne Bern

  Jeg skriver på vegne af min bror, som hverken ejer et nemid eller en computer, hvordan kan han indberette håndværkerfradrag til skat ? På forhånd tak.
  Mvh Marianne

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Marianne,

   Tak for din henvendelse. Hvis din bror ikke er i stand til at håndtere den slags selv, så er der måske behov for, at han får et værgemål? Det kan du læse mere om her: https://www.3byggetilbud.dk/leverandoer/
   Der er også mulighed for at en anden (eksempelvis et familiemedlem) bliver autoriseret til at benytte en andens TastSelv. Det kan du læse mere om her: http://skat.dk/skat.aspx?oid=1924748
   Kontakt eventuelt SKAT, hvis du har flere spørgsmål – de har med stor sandsynlighed fået denne form for henvendelser før.

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 11. Hej jeg har fået lavet el i huset i 2015 men her først modtaget regningen nu kan jeg trække arbejdet fra stadig?vh Thommas

  Svar
  1. Hej Thommas,

   Tak for din henvendelse. På Skats hjemmeside står, at du stadig kan indberette håndværkerfradrag for 2016, 2015 og 2014. Der gives kun fradrag for arbejdsløn. Du kan læse mere om, hvordan du indberetter håndværkerfradrag fra 2015 på Skats hjemmeside: http://skat.dk/skat.aspx?oid=1026&ik_navn=subtree.

   Bedste hilsner
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 12. Irma Schjødt Damsgaard

  Skal håndværkertilskud indsendes hurtigt eller kan jeg samle sammen til en gang om året og hvornår .

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Irma,

   Mange tak for dit svar. Du kan godt samle sammen, og indberette dit håndværkerfradrag samlet. Du skal blot være opmærksom på, at fradraget skal indberettes for det år, som arbejdet er udført og betalt i.

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar