Indberetning af håndværkerfradrag til SKAT i 2015, 2016 og 2017

Skrevet den 22. december 2015 af - 8 kommentarer

Få styr på, hvilke papirer du skal bruge, samt hvordan du korrekt indberetter dit håndværkerfradrag på SKATs hjemmeside.

Det skal siges, at SKAT har udmeldt, at forskudsopgørelserne hvert år kan foretages omkring oktober måned, og så bliver der omkring marts året efter åbnet for årsopgørelsen. Dvs. at du for skatteåret 2015 kan indberette din forskudsopgørelse i oktober 2015 og din årsopgørelse omkring marts 2016. Det er dog en god idé at læse med på SKATs hjemmeside for at få oplyst de præcise datoer.

Skatteåret 2015 er dog et specielt tilfælde. Eftersom håndværkerfradraget blev genindført i juni 2015, så skal du være opmærksom på, at selvom du noterer håndværkerfradraget i forskudsopgørelsen, bliver dette ikke overført til årsopgørelsen. Du skal derfor huske at dobbelttjekke i 2015. Fremover kan du dog godt regne med, at det kommer til at fungere normalt med forskudsopgørelsen og årsopgørelsen.

Nødvendig dokumentation til indberetning

Hvis du skal til at indberette håndværkerfradraget til SKAT, kan du finde din dokumentation til indberetningen frem, og så kan vi sammen få dit håndværkerfradrag indberettet. Det tager ikke mere end fem minutter at ordne, så det kan vi hurtigt få gjort.

Men inden vi går til indtastningen, synes jeg lige, vi skal danne os et overblik over de papirer, du skal have styr på for at kunne få håndværkerfradrag. Jeg tænker på fakturaer, betalinger og aftaler, som der er mellem dig og håndværkeren eller virksomheden, der udførte arbejdet i dit hjem.

Det er nødvendigt, at du oplyser følgende:

 • Adressen, hvor arbejdet fandt sted.
 • Det er vigtigt, at du får dokumenteret datoen for, hvornår arbejdet blev udført.
 • Du skal endelig også huske at have oplysninger om, hvad for et specifikt arbejde der blev lavet.
 • Du skal dokumentere, hvor meget du har betalt i løn. Arbejdslønnen skal stå på fakturaen.
 • Det er nødvendigt, at du betaler med bankoverførsler eller girokort.
 • Hvis du har købt en ydelse hos en virksomhed, så er det vigtigt, at du får skrevet deres CVR-nr. og får fakturanummeret med.
 • Er det derimod en person, du har fået ydet et arbejde fra, så er det et must, at du får personens CPR-nr. med på kvitteringerne.

For at gøre det nemmere for dig har vi lavet en tjekliste, som du kan downloade gratis og krydse af.

Sådan taster du det ind

Hvis du har fundet alle de nødvendige papirer frem, så synes, jeg, at vi skal gå videre til indtastningen på SKATs hjemmeside:

 • Gå ind på tastselv.skat.dk
 • Log på med NemID.
 • På forsiden vil du se to menuer: Til venstre har du menuen ”Årsopgørelse”, hvor du skal vælge ”Indberet servicefradrag (håndværkerfradrag)”.
 • Dernæst vil du møde en oversigt over, hvornår arbejdet blev udført. Vælg det år, du fik udført arbejdet.
 • Midt på siden finder du kategorien ”ligningsmæssige fradrag”, som er det andensidste felt i kategorien håndværkerfradraget.
 • Du skal her klikke på lommeregneren i højre side, hvorefter du kan udfylde dit håndværkerfradrag til dit helårshjem eller din feriebolig.

Nu er det så tid til at læne dig tilbage og vente på at få dit fradrag udbetalt. Undrer du dig over, hvor meget du kan spare, så læs bare videre her på vores sider, hvor du også kan få mere indblik i tidsfristerne for indberetningen af fradraget.

Gem dokumenterne

Husk nu endelig at gemme dine dokumenter!

SKAT kan nemlig finde på at genåbne din sag og undersøge, om alle dokumenterne er i orden i op til 4 år efter, du har modtaget fradraget.

Det er ikke noget, du behøver at bekymre dig om, når bare du husker at gemme de dokumenter, vi lige har gennemgået sammen. Jeg understreger det her, fordi det ikke altid er sådan, at folk gemmer på deres papirer.

Hvis du ikke kan dokumentere dit fradrag, i tilfælde af at SKAT vender tilbage, kan du risikere at skulle betale fradraget tilbage igen, også selvom du i første omgang fik godkendt fradraget.

Hvis du havde gavn af håndværkerfradraget i den her omgang, kan du eventuelt overveje, hvad du mere kan få gavn af ved at bruge det grønne håndværkerfradrag fremover.

Selvom fradraget kommer til at ændre sig, så har du stadigvæk masser af ting, du kan få lavet på din bolig. Du kan læse mere om, hvad håndværkerfradraget dækker i vores uddybende artikel, hvis du har lyst. Husk, at du også under de rigtige omstændigheder kan bruge håndværkerfradraget til sommerhuse og andelsboliger.

Skriv et svar

Kommentarer

 1. Hej. Hvordan trækker man håndværkerfradraget fra, når man står 2 på huset. Når huset er købt 50/50. Trækker vi det begge fra ?

  Svar
  1. Hej Carsten,

   Tak for din henvendelse. Håndværkerfradraget kan søges med op til 18.000 kroner pr. år pr. person over 18 år i husstanden. Dvs. I begge kan benytte jer af håndværkerfradraget og kan begge trække det fra.

   Bedste hilsner
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 2. Marianne Bern

  Jeg skriver på vegne af min bror, som hverken ejer et nemid eller en computer, hvordan kan han indberette håndværkerfradrag til skat ? På forhånd tak.
  Mvh Marianne

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Marianne,

   Tak for din henvendelse. Hvis din bror ikke er i stand til at håndtere den slags selv, så er der måske behov for, at han får et værgemål? Det kan du læse mere om her: https://www.3byggetilbud.dk/leverandoer/
   Der er også mulighed for at en anden (eksempelvis et familiemedlem) bliver autoriseret til at benytte en andens TastSelv. Det kan du læse mere om her: http://skat.dk/skat.aspx?oid=1924748
   Kontakt eventuelt SKAT, hvis du har flere spørgsmål – de har med stor sandsynlighed fået denne form for henvendelser før.

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 3. Hej jeg har fået lavet el i huset i 2015 men her først modtaget regningen nu kan jeg trække arbejdet fra stadig?vh Thommas

  Svar
  1. Hej Thommas,

   Tak for din henvendelse. På Skats hjemmeside står, at du stadig kan indberette håndværkerfradrag for 2016, 2015 og 2014. Der gives kun fradrag for arbejdsløn. Du kan læse mere om, hvordan du indberetter håndværkerfradrag fra 2015 på Skats hjemmeside: http://skat.dk/SKAT.aspx?oID=2242318.

   Bedste hilsner
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 4. Irma Schjødt Damsgaard

  Skal håndværkertilskud indsendes hurtigt eller kan jeg samle sammen til en gang om året og hvornår .

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Irma,

   Mange tak for dit svar. Du kan godt samle sammen, og indberette dit håndværkerfradrag samlet. Du skal blot være opmærksom på, at fradraget skal indberettes for det år, som arbejdet er udført og betalt i.

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar