Hvad dækker det grønne håndværkerfradrag?

Hvad dækker det grønne håndværkerfradrag?

Skrevet den 22. december 2015 af - 52 kommentarer

Få overblik over det grønne håndværkerfradrag, hvornår du kan få gavn af fradraget, og hvad du kan få lavet derhjemme med fradraget.

OPDATERING d. 9.11.2020: I regeringens finanslov er det nu slået fast: Både håndværker- og servicefradraget skal hæves til 25.000 kroner per person i 2021. Læs mere om ændringen her.

Grunden til, at man har ændret fradraget til et grønt håndværkerfradrag, er, at vi fremover skal bruge det til at gøre vores hjem mere grønne. Altså er der i fremtiden en økonomisk gevinst ved at være miljøvenlig. Det kan du også læse meget mere om i vores grundige infografik om håndværkerfradraget og i vores artikel, der konkret forklarer, hvor meget du kan spare med fradraget.

Helt konkret får du fradrag, når du får udført arbejde, der hovedsageligt har med energirenovering og klimatilpasning at gøre. Ud over de grønne tiltag får du stadig fradrag for serviceydelser ligesom i 2015, og du kan også bruge det, hvis du ønsker at få tilsluttet bredbånd. Og til dig, der har en el-bil, kan jeg med glæde melde, at du nu kan få ladestik til el-bil installeret som en del af håndværkerfradraget (læs mere om aftalen, der førte til det grønne fradrag her).

Lad mig starte med at give dig en oversigt over håndværksydelserne, du kan få fradrag for:

 • Energirenovering
 • Energiforsyning
 • Klimatilpasning
 • Grøn vedligeholdelse
 • Ladestik til el-bil
 • Tilslutning af bredbånd
 • Energirådgiving

Energirenovering

Vi taler jo om et grønt håndværkerfradrag, så hvis du vil have solceller, en husstandsvindmølle, en regnvandsfaskine eller et biokedelanlæg, så kan du roligt begynde at lede efter en håndværker. Men der er også mange af de ”almindelige” håndværksopgaver, du stadig kan få udført med det grønne håndværkerfradrag, som fx isolering af tag, ydervægge eller gulv, samt udskiftning af vinduer, yder- og terrassedøre med glas. Det er en del af den energirenovering, som skal være med til at gøre din husstand mere grøn. Du kan

Energiforsyning

Energiforsyningen til dit hjem spiller en afgørende rolle for dit energiforbrug. Derfor dækker fradraget reparation og udskiftning af forskellige energikilder. Der er selvfølgelig fradrag, hvis du vil have installeret eller repareret solfangere og solceller. Mange af vores energiressourcer er ikke grønne, men kan du formå at optimere deres funktion, så du undgår spild, så bliver du belønnet med håndværkerfradraget. Du kan derfor godt få fradrag for reparation og udskiftning af gasfyrkedeler og varmeanlæg. Det samme gør sig gældende for fjernvarmeunits. Du kan også godt trække installation af varmepumper fra med håndværkerfradraget samt forbedring af ventilation.

Klimatilpasning

Som vi alle ved, så er det især vandskader, der kan være en udfordring i danske hjem. Du kan blandt andet få fradrag for installation eller reparation af regnvandsfaskiner, højvandslukkere, kloaker, dræn og nedsivningsanlæg. Døjer du med fugt eller vand, så kan du godt regne med, at du kan bruge fradraget i den sammenhæng.

Grøn vedligeholdelse

Bor du i et område med høj risiko for radon, kan du bruge fradraget til at sikre dit hjem mod radon. Ydermere er der også mulighed for at fjerne dele af dit hjem, som indeholder asbest og bly. Dette er en del af den grønne vedligeholdelse, men det er også godt for dit helbred at få det her ordnet.

Ladestik til el-bil

Vi ser i stigende grad flere el-biler i trafikken. Folks køb af el-biler har man valgt at belønne i det nye håndværkerfradrag. Du kan som noget nyt derfor få fradrag, hvis du vælger at få installeret et ladestik til en el-bil.

Installation af bredbåndskabler

Det kan være en dyr omgang, især hvis du bor i udkantsdanmark, og selvom det ikke lyder som et grønt tiltag, kan du faktisk få fradrag.

Energirådgivning

Hvis du gerne vil gøre brug af det grønne håndværkerfradrag, men er i tvivl om, hvor du skal starte, så kan du også få fradrag for energirådgivning.

Serviceydelserne gælder stadig

Husk, at det er ikke kun håndværkerarbejde, du kan få udført med det grønne håndværkerfradrag. Selvom der var tale om det, så blev serviceydelserne ikke fjernet fra det nye fradrag.

Du får lige en oversigt over serviceydelserne:

 • Rengøring
 • Vinduespudsning
 • Havearbejde
 • Børnepasning samt kørsel af børn

Som du kan se, giver det nye grønne håndværkerfradrag et hav af muligheder, så du skal ikke tøve med at gøre brug af det. Under de rigtige omstændigheder kan du også bruge håndværkerfradraget til sommerhuse, som du kan læse mere om her på vores sider.

Husk, at når du kommer til indberetningen af dit fradrag til skat, er det udelukkende arbejdstimerne, du kan få fradrag for. Jeg vil også gerne råde dig til at læse artiklerne om den sidste frist for indberetning samt kravene til dokumentationen, der skal til for at få fradraget.

SKAT har produceret en video, som også forklarer lidt om det grønne håndværkerfradrag:

Skriv et svar

Kommentarer

 1. hans jørn jensen

  hej.
  vores hus på 147 m er opført i 1974.
  taget er med hele asbestplader, der er ved at være ret medtaget, især på nord siden.
  vi vil have det skiftet i 2021 og samtidig have 100 mm mere isolering på loftet. vi har i dag 150 mm da vi har elvarme.
  kan vi stadig få håndværkerfradrag i 2021 og hvor meget.
  venlig hilsen
  Hans J Jensen
  Lindealle 20
  8740 Brædstrup

  Svar
  1. Hej Hans Jørn,

   Tak for din kommentar. Det lyder spændende med projektet i hjemmet. I kan stadig få håndværkerfradrag i 2021, og I kan læse mere om fradraget her: https://www.3byggetilbud.dk/tips/haandvaerkerfradraget-ny-finanslov/

   Rigtig god dag,

   De bedste hilsner
   Mette Blume
   3byggetilbud.dk

   Svar
 2. Peter Oxbjørn

  Er interesseret i alt vedr. Fradrag for pensionister

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Peter,
   Mange tak for din kommentar.
   Der er både håndværkerfradrag til dig der er på pension og dem, som endnu ikke er på pension. Vil du vide noget mere generelt vil jeg foreslå dig at henvende dig til skat eller måske ældresagen kan være behjælpelige med dit spørgsmål. Se eksempelvis denne side: https://www.aeldresagen.dk/viden-og-raadgivning/vaerd-at-vide/s/skat/personskat/skatteopgoerelsen
   Venlig hilsen
   Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 3. Ib Christensen

  Kan vi få fradrag.
  Vandtrykket i vores haner er ikke hvad det har været,muligvis pga. tilstoppede rør.
  Kan vi få tilskud til etablevering af nye rør, enten ved at bryde gulv op, eller ved at ændre rørføringerne..
  Med hilsen
  Ib Christensen

  Svar
  1. Hej Ib

   Tak for din henvendelse. Håndværkerfradraget dækker over klimatilpasning og energirenoveringer, og derfor ikke udskiftning af tilstoppede rør.
   Du kan se listen over godkendte ydelser her: http://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759

   Bedste hilsner
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 4. Bjarne Kent Nielsen

  Vi har netop for ca. kr. 30.000,- inkl. moms (heraf ca. kr. 5.000,- i arbejdsløn ekskl. moms) fået udført tilslutning til offentlig kloak i vores sommerhus 4560 Vig. I forbindelse med opgaven så kloakmesteren sig nødsaget til at få fældet et træ til ca. kr. 1650,- ekskl. moms.
  1) Er i berettiget til at søge om håndværkerfradrag til såvel arbejdslønnen samt fældning af træet?
  2) Kan både min kone og jeg søge fradraget?
  V.h.
  Bjarne Kent

  Svar
  1. Hej Bjarne,

   Tak for din henvendelse. Som håndværkerfradraget er nu, så omfatter det ikke træfældning og fjernelse af væltede træer. I kan begge søge fradrag, hvis I får udført fradragberettiget håndværk. I kan se en liste over ydelserne på Skat.dk: http://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759.

   Fradraget er 12.000 kr. pr. person pr. år og er øremærket håndværkerydelser og yderligere kan I søge 6.000 kroner er til serviceydelser i hjemmet.

   Bedste hilsner
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 5. Inger Frey

  Hej,
  Vi har i foråret 2017 fået udskiftet et næsten 40 år gammelt stråtag med et nyt (og meget tykkere) stråtag. Desuden har vi jo i den anledning også efterisoleret loftet samt fået gennemgået al elinstallation på loftet, så det er lovliggjort efter nye regler.
  Hvor mange af disse 3 store forbedringer på vores hus, kan jeg registrere på årsopgørelsens felt for “Håndværkerfradrag”?
  Mvh
  Inger

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Inger,
   Mange tak for din henvendelse.
   Der er håndværkerfradrag til isolering. Jeg har desværre ikke hørt om fradrag til nyt tag eller el-arbejde. Du kan her se en liste over hvilke ydelser, der er omfattet af håndværkerfradraget: https://www.3byggetilbud.dk/tips/haandvaerkerfradrag-infografik/
   Bedste hilsner
   Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 6. Mette Marie Thomsen

  Vi har købt hus pr 1/1 2018, men har reelt overtaget huset pr. 15/11 2017. Derfor har håndværkere allerede været i gang med renovering og forbedringer i 2017. Kan vi få håndværkerfradrag i 2017?

  Svar
  1. Stefan Sander Grods

   Hej Mette Marie,

   Tak for henvendelsen. Det afhænger udelukkende af, hvornår fakturen er dateret og hvornår I rent principielt står som ejere af huset.
   Er fakturaen eksempelvis fra december og I har stået som ejere af huset siden 15/11 eller 1/12, så er der mulighed for at få fradrag,

   Jeg håber, det var til en hjælp.

   Bedste hilsner,
   /Stefan – 3byggetilbud.dk

   Svar
 7. Vi vil gerne rive vores gamle hus ned og bygge nyt energirigtigt hus. Er der fradrag?

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Jesper,
   Mange tak for din kommentar. Du kan desværre kun få fradrag til vedligeholdelse og reparation af en eksisterende helårsbolig eller fritidsbolig. Du kan altså ikke få fradrag for nybyggeri.
   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 8. Marie Andreasen

  Hej. Jeg skal have nyt tag (deccra med tagrende i stedet for stråtag). Er der håndværkerfradrag for det? mvh Marie

  Svar
  1. Hej Marie,

   Tak for din henvendelse. Der er desværre ikke håndværkerfradrag på nyt tag. Du kan se en liste over godkendte ydelser på skat.dk: http://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759.

   Bedste hilsner
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 9. Hej. Vi skal have overstrøget vores tegltag. Vil mene, at det hører under “isolering af tag” og dermed også er dækket af det “grønne” håndværkerfradrag?? Idet det har en isolerende effekt, nedsætter det selvfølgelig varmeforbruget og er dermed energibesparende. På forhånd tak for svar 🙂 Mvh. Pia

  Svar
  1. Stefan Sander Grods

   Hej Pia,
   Tak for din henvendelse!
   Det er korrekt, at jeres projekt formentligt er en del af tagrenovering-kategorien, som favner bredt. I vil derfor have mulighed for at få fradrag for byggeprojektet.
   /Stefan – 3byggetilbud.dk

   Svar
 10. Daniel O'Rourke

  Hej,
  Vi overvejer at få installeret en pumpebrønd på vores hus for at hindre tilbageløb af kloakvand i vores kælder. Kan man få håndværkerfradrag herfor?

  Svar
  1. Hej Daniel,

   Tak for din henvendelse. Der er desværre ikke håndværkerfradrag at hente på pumpebrønd. Du kan læse mere om det ‘grønne håndværkerfradrag’, og de ydelser det dækker på Skats hjemmeside: http://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759.

   Bedste hilsner
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 11. Beathe Tang Lassen

  Hej
  Vi overvejer at skifte begge gavle og alt udvendig træ til vedligeholdelsesfrit træ
  Er der håndværkerfradrag herfor?

  Mvh Beathe

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Beathe,
   Tak for din henvendelse. Der er desværre ikke håndværkerfradrag til udskiftning af gavle. Du kan se en liste over ydelser, der er håndværkerfradrag til her: https://www.3byggetilbud.dk/tips/haandvaerkerfradrag-infografik/

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 12. wilhelm lind

  Kan man få håndværkerfradrag for afslibning af gulve i et sommerhus ?

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Wilhelm,
   Der er desværre ikke håndværkerfradrag til afslibning af gulve. Håndværkerfradraget er til grønne tiltag, som klimatilpasning og energirenovering.

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 13. Signe Funding Therkildsen

  Hej,

  Ved I, om man får håndværkerfradrag, hvis man skal have lavet inddækninger i kviste?
  På forhånd tak for svar.

  Mbh Signe

  Svar
  1. Stefan Sander Grods

   Hej Signe,

   Tak for henvendelsen.
   Som udgangspunkt burde du godt kunne få håndværkerfradrag for inddækninger af kviste, da det indgår i kategorierne “tagrenovering” eller “reparation af ydervægge”.
   Rigtig god weekend.

   /Stefan – 3byggetilbud.dk

   Svar
 14. Karen Faaborg

  Kan man få håndværkerfradrag for ny skorstensinddækning?

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Karen,
   Mange tak for din henvendelse. Jeg er faktisk lidt i tvivl omkring skorstenene. Ifølge Skats hjemmeside dækker fradraget flere former for reparation af skorstenen. Det tæller blandt andet: “Indsættelse af isolerende foring, Indsættelse af filter, Montering af røgsuger, Ændring af skorstenshøjde”. Falder arbejdet ind under nogle af disse kategorier, så er der fradrag. Alternativt vil jeg anbefale dig at rette direkte henvendelse til skat, så du kan få et præcist svar.

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 15. Vil hører om jeg kan trække montør fra da jeg har fået nyt køkken ind og har fået en håndværker til at sætte det op.mvh laila

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Laila,

   Tak for din henvendelse. Der er desværre ikke håndværkerfradrag til opsætning af nyt køkken. Håndværkerfradraget er i 2016 og 2017 kun til arbejde energirenovering og klimatilpasning.

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 16. Rita Vestergaard

  Hjælp venligst. personer har gjort mig opmærksom på, at jeg kan få håndværker fradrag for udskiftning af spot under overskabe i køkken til led indbygningsspot (montørtimer 4 stk) er det rigtigt?
  Tak for hjælpen.

  Svar
  1. Hej Rita,

   Tak for din henvendelse. Jeg har ikke hørt om håndværkerfradrag til udskiftning af spots, og jeg kan heller ikke finde det på Skats liste over ydelser, der er fradragsberettigede.
   Du kan se listen her: https://www.skat.dk/håndværkerfradrag

   Der er kun håndværkerfradrag til grønne tiltag som energirenovering eller klimatilpasning.

   Med venlig hilsen
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 17. Bjarne sørensen

  kan man få fradrag til en støttemur.
  mvh.
  Bjarne sørensen

  Svar
  1. Hej Bjarne,

   Tak for din henvendelse. Der er desværre ikke håndværkerfradrag til støttemur.
   Der er kun håndværkerfradrag til grønne tiltag som energirenovering eller klimatilpasning.

   Med venlig hilsen
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 18. Leif Kristiansen

  Hej!
  Her i 2017 har vi fået udskiftet begge gavle i vores hus med træ som ikke skal vedligeholdes.
  Kan man få håndværker fradrag på den udgift?

  Svar
 19. Hej
  Jeg overvejer at skifte mit asbest tag, kan jeg få håndværkerfradrag på det?
  Jeg har talt med tømmerne og han siger at
  Asbest taget skal være kortlagt og skal dokumenteres i form af en rapport, som han tror vil æder sig selv op i omkostninger, da sådan en rapport skal laves af et ingeniørfirma.
  Og hvis dette er sandt er der jo ingen fidus i det…
  Kan de hjælpe med svar og link der kan hjælpe mig, på forhånd tak…

  Svar
 20. John Bak Nielsen

  Vi skal have topbeskåret en del birketræer ude ved vores sommerhus, vil vi kunne få fradrag på sådan et arbejde.
  Mvh John

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej John,

   Tak for din henvendelse. Der er håndværkerfradrag til beskæring af buske og træer (fradraget omfatter dog ikke træfældning og fjernelse af væltede træer – det er én af de godkendte “serviceydelser i hjemmet”.
   Der er op til 6000 kroner, som kan fradrages per person over 18 år i boligen, når man skal have håndværkerfradrag til serviceydelser.

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 21. Flemming Olsen

  Hej
  Kan man få fradrag for slibning af gulve og andet tømre arbejde i en lejebolig.
  Mvh
  Flemming

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Flemming,

   Der er desværre ikke håndværkerfradrag til slibning af gulve. Der er kun håndværkerfradrag til grønne tiltag – altså energirenovering eller klimatilpasning, som eksempelvis isolering.

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 22. Bettina Winther Munk

  Kan vi få håndværkerfradrag for udskiftning af tagrender og inddækning, til større og fritliggende tagrender, hvor vi idag har inddækkede tagrender? De nuværende tagrender kan ikke klare vandmasserne ved middel og store regnskyl.

  Vh Bettina Munk

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Bettina,

   Tak for din henvendelse. Jeg har desværre ikke hørt om håndværkerfradrag til tagrender, og jeg kan heller ikke finde det på Skats liste over ydelser, der er fradragsberettigede.

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 23. Majbritt Thygesen

  Hej.
  Vi overvejer at lave nyt tag og i den forbindelse også isolere taget (det er ikke isoleret i dag). Så vidt jeg kan læse mig til, får man ikke fradrag for bygning af nyt tag, men kan vi få fradrag for isoleringen heraf, hvis vi får det specificeret på regningen? Og kan vi få fradrag for udskiftning af vindue i taget og udskiftning af kvist (begge dele en forbedring ift. isolering og energiforbrug?
  Mvh Majbritt

  Svar
  1. Louisa Vinther

   Hej Majbritt,
   Tak for dit spørgsmål – vi forstår godt, at man skal holde tungen lige i munden.
   Reglerne siger, at man kan få fradrag for efterisolering og isolering, men ikke for udskiftning af taget og kvisten.

   Samtidigt kan du få fradrag til udskiftning af vinduer (som du i øvrigt også kan få tilskud til, såfremt det er en energibesparende renovering).

   Læs mere om håndværkerfradraget her

   Håber, det var svar nok – held og lykke med projektet!

   /Louisa – 3byggetilbud.dk

   Svar
 24. Leif Vilandt

  Er kalkning af facader på et enfamiliehus fradragsberettiget m.h.t. arbejdsløn? 2016-2017

  Maling af facader er dækket, omfatter denne dækning også kalkning? Hvis ikke så hvorfor, hvor er logikken? Forklaring udbedes venligst.
  Det bør fremgå af listen over fradragsberettiget arbejde/ikke fradragsberettiget arbejde, hvor kalkning af facader henhører.
  m.v.h. Leif Vilandt

  NB. Send venligst besked til min mail adresse med svar på mit spørgsmål.

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Leif,

   Mange tak for din henvendelse. Jeg er faktisk ikke klar over, om kalkning hører under udvendigt malerarbejde – det vil jeg umiddelbart mene, men jeg kan desværre ikke garantere det. Logikken for hvilke ydelser, der er omfattet af håndværkerfradraget kan vi desværre ikke svare på. Det er Christiansborgs politikere, der har vedtaget ordningen, og SKAT, der administrerer den. Du kan på SKATS hjemmeside finde en uddybende liste over arbejde, der er omfattet af ordningen, http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oid=2234759&vid=0&lang=da og jeg vil også anbefale dig at rette henvendelse til SKAT for at få et bindende svar på, om kalkning er fradragsberettiget i 2015.

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 25. Esben Ravn

  Hej 3bygge,

  Jeg ville høre om det er muligt at få fradraget når man skifter alle el installationer til IHC wireless istedet?

  Vh. Esben

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Esben,
   Tak for din henvendelse. Jeg har desværre ikke hørt om håndværkerfradrag til arbejde på el-installationer.
   Du kan i denne infografik finde en liste over hvilke ydelser man kan få håndværkerfradrag til: https://www.3byggetilbud.dk/tips/haandvaerkerfradrag-infografik/

   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 26. John Poulsen

  Kan vi få håndværkerfradrag på udskiftning af lavenergi ruder/elementer i vores Have/udestue

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej John,
   Tak for din henvendelse. Ja, I kan godt få håndværkerfradrag, når I får udskiftet vinduerne i jeres udestue.
   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 27. Heidi Rasmussen

  Hej 3bygge
  Jeg vil høre om jeg kan bruge håndværkerfradrag til at lægge fliser ved mit sommerhus her i 2016? Og hvilke opgaver vil jeg kunne bruge håndværkerfradraget i sommerhuset?
  Hilsen
  Heidi

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Heidi,
   Tak for din henvendelse. Der er ikke håndværkerfradrag til nye fliser, men kun fradrag til udskiftning af faste belægninger til permeable (vandgennemtrængelige) belægninger. Du kan finde en komplet komplet liste over, hvilke ydelser der udløser et håndværkerfradrag her i vores infografik https://www.3byggetilbud.dk/tips/haandvaerkerfradrag-infografik/
   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar