Gælder håndværkerfradrag også for sommerhus og andelsbolig?

Gælder håndværkerfradrag også for sommerhus og andelsbolig?

Skrevet den 22. december 2015 af - 14 kommentarer

Læs mere om kravene, du skal leve op til, så du kan få gavn af håndværkerfradraget for arbejde udført på andelsboliger og sommerhuse.

Du kan godt bruge håndværkerfradrag på dit sommerhus og din andelsbolig, men kun under bestemte omstændigheder.

Det er meget vigtigt, at du opfylder de krav, der gør sig gældende for sommerhuse og andelsboliger, hvis du vil nyde godt af besparelsen, du får med håndværkerfradraget. Jeg vil derfor lige give dig et par råd med på vejen, inden du leder efter en håndværker og skal til at samle den nødvendige dokumentation, som du skal bruge til indberetningen hos SKAT. Se også vores tjekliste, som sikrer, at du husker det hele.

Sommerhuse

Lad os starte med sommerhuse. Der er et par krav, der skal være opfyldt:

 • Du bruger selv dit sommerhus som en fritidsbolig.
 • Du betaler ejendomsværdiskat af sommerhuset.

Begge punkter skal være opfyldt, hvis du vil have håndværkerfradrag.

Desuden skal du vide, at sommerhuse og andre fritidsboliger, som kun udlejes i erhvervsmæssige sammenhæng, ikke er omfattet af ordningen. Hvis du til gengæld kun delvist lejer dit sommerhus ud, kan du alligevel bruge håndværkerfradraget, men dog ikke til serviceydelser.

Du skal også vide, at det kun er ejeren og dennes ægtefælle, der kan få fradrag, men hvis der skulle være flere ejere, kan de hver især gøre brug af det.

Sommerhus i udlandet

Hvis du har et sommerhus i udlandet, kan du kun benytte dig af håndværkerfradraget, hvis dit sommerhus bliver ejendomsværdibeskattet i Danmark. Og så er det også et krav, at du anskaffer dig dokumenter, der oplyser om dobbeltbeskatningsaftale.

Inden du begynder at lede efter papirer, vil jeg foreslå, at du kontakter SKAT i Danmark og får afklaret med dem, hvilke dokumenter de kræver, at du anskaffer fra det land, du har sommerhuset i. Dernæst kunne det være en god idé at kontakte den danske ambassade i det pågældende land. Det kan godt være svært at finde vej til de helt rigtige papirer, så det kan den lokale danske ambassade godt give dig gode råd til.

Kolonihavehuse

Der er mange, der tænker på deres kolonihavehus som et sommerhus, og det giver god mening, siden de for det meste kun er beboelige om sommeren. Men de fleste kolonihavehuse er ikke omfattet af ordningen, fordi der typisk ikke betales ejendomsværdiskat af det, idet der ikke skal betales hverken ejendomsværdiskat eller ejendomsskat af en andel i en haveforening.

Andelsboliger

Det, som er afgørende, er, om du på kontrakten med dit boligselskab står som ansvarlig for renovering eller reparation af boligen. Står du som ansvarlig på kontrakten, så er du berettiget til håndværkerfradrag, hvis du vil have lavet håndværksarbejde i din andelsbolig. Er det derimod boligforeningen, der står som ansvarlig for vedligeholdelse og renovering, så er det ikke dit ansvar at renovere andelsboligen, og derfor er du heller ikke berettiget til håndværkerfradrag.

Som du kan se, er der et par ting, du skal være obs på for at få håndværkerfradrag til et sommerhus eller en andelsbolig.

Hvis du lever op til de her krav, så skal du bare huske at registrere dit håndværkerfradrag inden sidste frist. Nu hvor du ved, om du kan bruge håndværkerfradraget, kan du læse mere om hvilke ydelser fradraget dækker.

Skriv et svar

Kommentarer

 1. Karina Hersild

  Jeg har et sommerhus oppe ved Sejerøbugten
  Jeg bruger det selv og lejer det ikke ud
  Kan jeg trække tømning af septitank fra som håndværkertilbud

  Svar
  1. Hej Karina

   Du kan se en liste på Skats hjemmeside over, hvad håndværkerfradraget dækker over her: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759

   Her står der kun ‘udskiftning af opsamlingstank’, som en fradragsberettiget ydelse. Du kan altid kontakte håndværkeren eller Skat, hvis du har brug for ydereligere uddybning. Har du brug for tilbud på arbejdet, så er vores gratis service naturligvis til rådighed: https://www.3byggetilbud.dk/indhenttilbud/

   De bedste hilsner
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar
 2. Verner

  Kan jeg få fradrag for en ny terresseoverdækning,ejer og bruger selv huset, lejer ikke ud.

  Svar
  1. Kære Verner,

   Tak for du skriver til os. Det er desværre ikke muligt at få fradrag for din terrasseoverdækning. Hvis du ønsker at se, hvilke fradrag du kan få i 2019 kan du læse mere på SKATS hjemmeside her: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759

   Med venlig hilsen

   Ida – 3byggetilbud.dk

   Svar
 3. Hej
  Vi har købt et gammelt sommerhus fra 1960´erne med et etanittag (asbest). Kan vi benytte håndværkerfradraget til at fjerne dette?
  mvh
  Anders

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Anders,
   Tak for din kommentar. Der er håndværkerfradrag til at fjerne dette. Skat skriver følgende om kriterierne: Kortlægning og fjernelse af bygningsdele, der indeholder asbest, PCB og bly; Du kan kun få fradrag for at fjerne forurenede bygningsdele, hvis der er foretaget kortlægning, som kan dokumenteres i form af en rapport eller lignende. Fjernelse af forurenede bygningsdele omfatter nedtagning og bortskaffelse, inkl. bortkørsel.; Fradraget omfatter ikke gebyrudgifter i forbindelse med deponering.; Arbejdsløn til reetablering af fjernede bygningsdele er kun fradragsberettiget, hvis der er tale om arbejde, der i øvrigt er fradragsberettiget.

   Derudover skal du være opmærksom på, at håndværkerfradraget udløber med årets udgang.

   Bedste hilsner
   Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 4. john vøhlert

  Vi har købt en grund, hvor der står en del træer/buske på grunden. Har vi mulighed for at benytte håndværkerfradrag til at få en håndværker/gartner arbejdstimer eller lign. til at dække disse omkostninger+

  Ha’ en god dag
  john

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej John,
   Mange tak for din henvendelse.
   Der er servicefradrag til opgaver i haven, som eksempelvis “Klipning af hæk”, “Lugning” og “Beskæring af buske og træer (fradraget omfatter ikke træfældning og fjernelse af væltede træer)”. Til serviceydelser i hjemmet er der 6.000 kroner i fradrag.
   Bedste hilsner

   Svar
 5. Lene Falk-Adamsen

  Hej
  Min søster og jeg ejer et sommerhus sammen. Hvordan er det med håndværkerfradraget?
  Har vi begge fradrag? Beløb? Har vores ægtefæller også fradrag, sommerhuset står kun i min søster og mit navn.

  Svar
  1. Stefan Sander Grods

   Hej Lene,

   I har hver især 18000,- i håndværkerfradrag, hvor 12000 af dem er for håndværksydelser og de resterende 6000,- er for serviceydelser. Kun dem, som står som ejere af sommerhuset er berettiget til håndværkerfradrag. I har dog begge to mulighed for at få håndværkerfradrag for arbejde, der er udført i sommerhuset – men I kan ikke begge to få fradrag for det samme stykke arbejde. Du kunne eventuelt få fradrag for udført el-arbejde, mens din søster kunne få for udført VVS-arbejde.
   Opdelingen er helt op til jer, I skal blot være opmærksomme på, ikke at indberette for det samme stykke arbejde, som har samme faktura-nummer.

   God dag.

   Venlig hilsen,

   /Stefan – 3byggetilbud.dk

   Svar
 6. Mads Videbæk

  Hej!
  Jeg har fået installeret en varmepumpe i sommerhuset, kan man ikke fratrække arbejdsløn for
  installation/arbejdsløn som håndværkerfradrag på selvangivelsen/Skat.

  MVH/MADS

  Svar
  1. Maria Carlsen

   Hej Mads,
   Mange tak for din henvendelse.
   Hvis du ellers opfylder kravene for håndværkerfradrag til sommerhus, så kan du godt få fradrag til opsætning af varmepumpen.
   /Maria – 3byggetilbud.dk

   Svar
 7. Maria Carlsen

  Hej Jørge

  Tusind tak for din kommentar. Jeg har opdateret artiklen nu, så den afspejler de nye krav efter årsskiftet.

  Svar
 8. Jørge Pape

  Hej.
  Jeg vil foreslå, at I får opdateret denne side om håndværkerfradrag til sommerhus.
  Jeg blev meget forvirret over jeres oplysning om, at der er krav om helårsbeboelse. Forvirringen øges, når I andet sted anfører, at kravet blot er benyttelse som fritidsbolig.
  Jeg har efterfølgende undersøgt det via Skats hjemmeside og Bolius. Ingen steder står det nævnt noget om helårsbenyttelse, derimod nævnes, at det var krav FØR 2016. Så nu må det bare være kravet om benyttelse som fritidsbolig, der er gældende.
  Vh
  Jørgen

  Svar