Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Skal du indhente tilbud på renovering af badeværelse?

Badeværelsets kvadratmeter er ofte de dyreste kvadratmeter at renovere i boligen, og samtidig er renoveringen også rent byggeteknisk en kompleks størrelse, som kræver, at mange faggrupper skal involveres. Derfor er det godt at være forberedt, inden man påbegynder sin badeværelsesrenovering. Læs med her og bliv klogere på, hvad der er værd at vide, når du går i gang med at indhente tilbud på renovering af badeværelset.

En dyr renovering, som kræver overblik

Totalrenovering af et badeværelse eller etablering af et helt nyt badeværelse fra bunden er et dyrt projekt – og derfor er det en god ide at lægge en plan og et budget for renoveringen.

Ofte bliver mange overraskede over, hvor omkostningsfuld en badeværelsesrenovering kan være. Men man skal ikke lade sig narre, for selvom rummet kan være småt, er materialepriserne høje og mange krav til håndværksmæssige autorisationer fra flere faggrupper kræves ofte. Derfor kan man med fordel, inden man får tilbud på opgaven, sætte sig ned og overveje, hvad renoveringen skal dække over, og hvilke ønsker man kan vælge fra, hvis tilbuddet på badeværelsesrenoveringen bliver for dyrt.

Fungerer den nuværende placering af installationerne eller skal indretningen ændres? Skal alle elementer udskiftes? Skal der etableres et helt nyt badeværelse et andet sted i boligen? Hvilke materialer ønsker du, og hvor meget koster de? Ja, der er mange spørgsmål man kan stille sig selv, forud for en badeværelsesrenovering. Jo flere overvejelser man har gjort sig, jo bedre muligheder har håndværkerne for at give et tilbud som matcher ønsker, behov og budget.

Vælg de rette materialer

Når du vælger materialer til din badeværelsesrenovering, er det vigtigt at tænke både æstetik og funktionalitet ind i beslutningen. Materialerne skal kunne modstå høj luftfugtighed, daglig brug og være nemme at vedligeholde og rengøre for at sikre god hygiejne. Klinker til gulv og vægge, sanitet og armaturer findes i mange forskellige varianter og prisklasser. Håndværkerne kan vejlede dig til valg af materialer, og hvad der kan opfylde dine behov og krav – og som er godkendte til vådrum.

Renovering eller etablering af et badeværelse?

Er der tale om en renovering af et eksisterende badeværelse eller en nyetablering af et badeværelse i et rum, der ikke før har været benyttet som badeværelse? Omfanget af renoveringen bliver mere kompleks, hvis det er et nyt badeværelse, du ønsker. Når man ønsker at etablere et nyt badeværelse, er det en god idé at overveje, hvor eksisterende installationer er placeret. Hvis huset har et bryggers, vil mange af installationerne ofte allerede være samlet der, hvilket gør det fordelagtigt at placere badeværelset i nærheden. Dette forenkler tilslutningen af installationerne for håndværkerne, hvilket kan gøre renoveringsprocessen både hurtigere og billigere for dig som bygherre. Det samme princip gælder også for de fleste kældre, hvor der ofte er installationer. Derfor kan man med fordel etablere det nye badeværelse ovenpå, hvor installationerne i kælderen befinder sig.

Regler ved renovering af badeværelser

Badeværelser er sammen med bryggers og WC-rum med afløb et vådrum, hvilket er det mest fugtbelastede rum i boligen. Derfor er der, naturligt, også en række krav disse rum skal opfylde for at sikre, at fugten ikke medfører skader andre steder i boligen.

I bygningsreglementet er der en række krav og regler for, hvordan man skal renovere et badeværelse. Kravene dækker over følgende områder:

  • Placering af badeværelset og adgangskrav
  • Indretning af badeværelset og krav til fri afstand
  • Krav til materialer og konstruktioner i vådrum
  • Krav til ventilation og indeklima

Indretning og afstand

Ved etablering af et badeværelse skal installationer som toilet og håndvask have en fri afstand på 110 cm, for at skabe bevægelighed i rummet. Er der tale om en renovering af et eksisterende badeværelse, skal disse krav ikke opfyldes, dog anbefales det, at man skaber plads for at skabe tilgængelighed.

Materialer og konstruktioner

Materialer som anvendes til badeværelset, skal have en såkaldt MK-godkendelse. Godkendelsen sikrer, at materialerne kan modstå fugt og vand. Desuden kræver godkendelsen også, at materialerne skal kunne modstå forskellige kemikalier, vand og rengøringsmidler, som ofte anvendes i vådrum.

Det er ikke alle steder i badeværelset, hvor materialerne skal have en MK-godkendelse. I vådzone, hvor vægge og gulv udsættes for direkte vandpåvirkning, stilles særlige krav til vandtætning og materialerne skal være MK-godkendte. Området omkring toilettet betragtes derimod ikke som et vådområde. Det er dog stadig en god idé at lægge gulvet i dette område med samme krav som i vådrum, da det forbedrer hygiejnen.

Husk vådrumssikring

Når man renoverer badeværelset, skal man desuden være opmærksom på, at rummet skal være vådrumssikret. Vådrum er hele gulvet på badeværelset, de nederste 10 cm af alle vægge og områderne omkring bruseren, håndvasken og badekarret. Hvis badeværelset er mindre end 3,25 m², gælder det, at alle vægge tæller som vådrum. Dette er typisk for badeværelser i lejligheder, da der er større risiko for, at vand sprøjter op ad væggene.

Krav til vådrum

  • Gulve og vægge skal kunne modstå de fugtpåvirkninger, men også kemiske og mekaniske belastninger, som finder sted i vådrum ved almindelig brug.
  • Gulve og gulvbelægninger, herunder samlinger, tilslutninger og rørgennemføringer, skal være vandtætte, så der ikke skabes fugtskader.
  • I rum med gulvafløb skal gulvet i den vandbelastede del have fald mod afløbet.
  • Der må ikke være rørgennemføringer i gulvet i den vandbelastede del af rummet.
  • Vægge og vægbeklædninger, herunder samlinger, tilslutninger og rørgennemføringer, skal også være vandtætte i den vandbelastede del af rummet.

Desuden skal alle gulvarealer, som har et vandafløb have en hældning på 1-2 procent, så gulvet ikke oversvømmer.

Indeklima og ventilation

Indeklima og ventilation er også særdeles vigtigt at overveje ved renovering af badeværelser, grundet det høje fugtniveau. Der er krav fra bygningsreglementet, om at der skal være særskilt udsugning med en åbning på minimum 200 cm2. Derudover skal der være mulighed for at trække frisk luft ind for at sikre et godt indeklima. Ventilationsåbningen skal have en minimumsstørrelse på 100 cm² for at sikre dette.

Autoriseret arbejde

På badeværelset er der en række af opgaverne, som kræves udført af autoriserede håndværkere. Det betyder også, at man kun selv må udskifte vandhaner, toilet (gulvstående) og armaturer, hvis installationen er eksisterende, og der kan slukkes for stophanen i boligen. Lamper må man også selv udskifte, men så snart der ændres på kabelføring i faste installationer eller der skal etableres nye elektriske installationer, kræves det også at der bruges en autoriseret håndværker. Skal der laves helt ny kloakering, fordi der er tale om en nyetablering af badeværelset, skal dette også udføres af en autoriseret kloakmester.

Kræver badeværelsesrenoveringen byggetilladelse?

Når du indhenter tilbud på badeværelsesrenovering, bør du også undersøge om renoveringen kræver byggetilladelse.

Hvis du bor i et hus, kræves der ikke byggetilladelse til renovering, etablering, udvidelse eller flytning af et badeværelse, så længe det ikke påvirker boligens samlede areal. I en lejlighed er det derimod næsten altid nødvendigt at søge byggetilladelse og indsende en anmeldelse til kommunen. Dette gælder, hvis du planlægger at flytte vægge, foretage en udvidelse af badeværelset, sænke loftet eller ændre placeringen for de nuværende installationer. For at være helt sikker på, hvad du må gøre og hvad der skal anmeldes, er det en god idé at tale med kommunen før ansøgningen indsendes.

OBS: Nyt badeværelse eller toiletrum skal dog anmeldes til BBR-registeret, og det har du selv ansvaret for at sørge for.

Vær opmærksom på asbestholdigt fliseklæb

Er det eksisterende badeværelse af ældre dato, kan der være risiko for, at der er anvendt fliseklæb med asbest til opsætning af klinkerne. Badeværelsesfliser opsat i perioden frem til 1980 kan være sat op med asbestholdigt fliseklæb. Er badeværelset opført i denne periode skal en analyse af materialet foretages for at be- eller afkræfte om der er asbest til stede. Hvis der er tale om asbestholdigt fliseklæb skal en professionel pr. 1. januar 2025, med faglig kompetence og kendskab til at fjerne asbestholdigt materiale, stå for at fjerne fliserne.

Du kan læse mere om asbestreglerne på 3byggetilbud.dks asbestside.

Gode råd til valg af håndværker

Hvilken håndværker er den rette til badeværelsesrenoveringen? Ja, det kan være svært at finde ud af. Derfor har vi her samlet nogle nyttige råd til, hvordan du vælger den rette håndværker til dit projekt.

1-talGennemgå dine tilbud

Når du modtager tilbud fra de forskellige håndværkere, er det vigtigt at skabe et klart overblik, hvad hvert tilbud indeholder. Sørg for, at tilbuddet er detaljeret og beskriver, hvad projektet omfatter. Jo flere detaljer, jo bedre er du i stillet i forhold til eventuelle uenigheder med håndværkeren. Tilbuddet skal indeholde virksomhedens oplysninger, CVR-nummer, en klar beskrivelse af opgaven samt oplysninger om, hvorvidt materialer er inkluderet. Derudover bør startdatoen for projektet og prisen inklusive moms (for private) også fremgå af tilbuddet.

2.Lav grundig research af virksomhederne

Når du indhenter tilbud fra håndværkere, er det en god idé at undersøge de valgte firmaer nærmere. Besøg deres hjemmesider for at få indsigt i deres profil, kompetencer og tidligere projekter. Hvis firmaet ikke har en hjemmeside, kan du spørge dem om referencer eller billeder fra tidligere opgaver.

3.Husk at få besigtiget projektet

Større renoveringer, som for eksempel en badeværelsesrenovering, kræver ofte en besigtigelse. Via besigtigelsen kan håndværkeren nemlig vurdere standen af det eksisterende badeværelse, samt have et bedre grundlag for at vejlede dig til, hvordan projektet skal gribes an.

4.Få kontrakt og garanti på arbejdet

Inden arbejdet påbegyndes, bør du indgå en skriftlig kontrakt med håndværkeren. En kontrakt sikrer klare forventninger til projektet. Du kan eksempelvis bruge standardaftaler som AB18 eller AB Forenklet for at få en tydelig kontrakt med håndværkeren omkring badeværelsesprojektet.

Det er også en fordel at få garanti på arbejdet, så du er dækket, hvis der opstår fejl eller mangler. For eksempel tilbyder 3byggetilbud.dk en gratis entreprisegaranti, der dækker op til 35.000 kr. for private og 100.000 kr. for boligforeninger og erhverv.

5.Afslut opgaven ordentligt

Før du foretager den sidste betaling, bør du sammen med håndværkeren gennemgå det færdige arbejde på badeværelset for at sikre, at alt er udført som aftalt. Overvej også at få en uvildig tredjepart til at kontrollere arbejdet for eventuelle fejl. Hvis der opdages mangler, skal disse udbedres, inden den endelige betaling foretages.

Indhent 3 tilbud på badeværelsesrenoveringen

Har du endnu ikke indhentet tilbud på renoveringen af dit badeværelse? Kom i dialog med 3 forskellige håndværkere, som kan afgive tilbud på din badeværelsesrenovering via 3byggetilbud.dk.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *