Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Hvad dækker det grønne håndværkerfradrag?

Få overblik over det grønne håndværkerfradrag, hvornår du kan få gavn af fradraget, og hvad du kan få lavet derhjemme med fradraget.

OPDATERING d. 9.11.2020: I regeringens finanslov er det nu slået fast: Både håndværker- og servicefradraget skal hæves til 25.000 kroner per person i 2021. Læs mere om ændringen her.

Grunden til, at man har ændret fradraget til et grønt håndværkerfradrag, er, at vi fremover skal bruge det til at gøre vores hjem mere grønne. Altså er der i fremtiden en økonomisk gevinst ved at være miljøvenlig. Det kan du også læse meget mere om i vores grundige infografik om håndværkerfradraget og i vores artikel, der konkret forklarer, hvor meget du kan spare med fradraget.

Helt konkret får du fradrag, når du får udført arbejde, der hovedsageligt har med energirenovering og klimatilpasning at gøre. Ud over de grønne tiltag får du stadig fradrag for serviceydelser ligesom i 2015, og du kan også bruge det, hvis du ønsker at få tilsluttet bredbånd. Og til dig, der har en el-bil, kan jeg med glæde melde, at du nu kan få ladestik til el-bil installeret som en del af håndværkerfradraget (læs mere om aftalen, der førte til det grønne fradrag her).

Lad mig starte med at give dig en oversigt over håndværksydelserne, du kan få fradrag for:

 • Energirenovering
 • Energiforsyning
 • Klimatilpasning
 • Grøn vedligeholdelse
 • Ladestik til el-bil
 • Tilslutning af bredbånd
 • Energirådgiving

Energirenovering

Vi taler jo om et grønt håndværkerfradrag, så hvis du vil have solceller, en husstandsvindmølle, en regnvandsfaskine eller et biokedelanlæg, så kan du roligt begynde at lede efter en håndværker. Men der er også mange af de ”almindelige” håndværksopgaver, du stadig kan få udført med det grønne håndværkerfradrag, som fx isolering af tag, ydervægge eller gulv, samt udskiftning af vinduer, yder- og terrassedøre med glas. Det er en del af den energirenovering, som skal være med til at gøre din husstand mere grøn.

Energiforsyning

Energiforsyningen til dit hjem spiller en afgørende rolle for dit energiforbrug. Derfor dækker fradraget reparation og udskiftning af forskellige energikilder. Der er selvfølgelig fradrag, hvis du vil have installeret eller repareret solfangere og solceller. Mange af vores energiressourcer er ikke grønne, men kan du formå at optimere deres funktion, så du undgår spild, så bliver du belønnet med håndværkerfradraget. Du kan derfor godt få fradrag for reparation og udskiftning af gasfyrkedeler og varmeanlæg. Det samme gør sig gældende for fjernvarmeunits. Du kan også godt trække installation af varmepumper fra med håndværkerfradraget samt forbedring af ventilation.

Klimatilpasning

Som vi alle ved, så er det især vandskader, der kan være en udfordring i danske hjem. Du kan blandt andet få fradrag for installation eller reparation af regnvandsfaskiner, højvandslukkere, kloaker, dræn og nedsivningsanlæg. Døjer du med fugt eller vand, så kan du godt regne med, at du kan bruge fradraget i den sammenhæng.

Grøn vedligeholdelse

Bor du i et område med høj risiko for radon, kan du bruge fradraget til at sikre dit hjem mod radon. Ydermere er der også mulighed for at fjerne dele af dit hjem, som indeholder asbest og bly. Dette er en del af den grønne vedligeholdelse, men det er også godt for dit helbred at få det her ordnet.

Ladestik til el-bil

Vi ser i stigende grad flere el-biler i trafikken. Folks køb af el-biler har man valgt at belønne i det nye håndværkerfradrag. Du kan som noget nyt derfor få fradrag, hvis du vælger at få installeret et ladestik til en el-bil.

Installation af bredbåndskabler

Det kan være en dyr omgang, især hvis du bor i udkantsdanmark, og selvom det ikke lyder som et grønt tiltag, kan du faktisk få fradrag.

Energirådgivning

Hvis du gerne vil gøre brug af det grønne håndværkerfradrag, men er i tvivl om, hvor du skal starte, så kan du også få fradrag for energirådgivning.

Serviceydelserne gælder stadig

Husk, at det er ikke kun håndværkerarbejde, du kan få udført med det grønne håndværkerfradrag. Selvom der var tale om det, så blev serviceydelserne ikke fjernet fra det nye fradrag.

Du får lige en oversigt over serviceydelserne:

 • Rengøring
 • Vinduespudsning
 • Havearbejde
 • Børnepasning samt kørsel af børn

Som du kan se, giver det nye grønne håndværkerfradrag et hav af muligheder, så du skal ikke tøve med at gøre brug af det. Under de rigtige omstændigheder kan du også bruge håndværkerfradraget til sommerhuse, som du kan læse mere om her på vores sider.

Husk, at når du kommer til indberetningen af dit fradrag til skat, er det udelukkende arbejdstimerne, du kan få fradrag for. Jeg vil også gerne råde dig til at læse artiklerne om den sidste frist for indberetning samt kravene til dokumentationen, der skal til for at få fradraget.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

54 kommentarer

AvatarTOVE JENSEN

JEG SKAL HAVE UDSKIFTET MIT KØKKEN MED INSTALLATION AF KOMFUR OG KØL/FRYSER
KAN JEG FÅ HÅNDVÆRKERFRADRAG FOR MONTØRTIMER PÅ DET?
VENLIG HILSEN
TOVE JENSEN

Nynne GrothNynne Groth

Hej Tove

Tak for din kommentar. Der er desværre ikke fradrag på montørtimerne til køkkenrenoveringen. Det er kun de ydelser, der fremgår af listen her på siden, der er berettiget til håndværkerfradrag.

De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

Avatarhans jørn jensen

hej.
vores hus på 147 m er opført i 1974.
taget er med hele asbestplader, der er ved at være ret medtaget, især på nord siden.
vi vil have det skiftet i 2021 og samtidig have 100 mm mere isolering på loftet. vi har i dag 150 mm da vi har elvarme.
kan vi stadig få håndværkerfradrag i 2021 og hvor meget.
venlig hilsen
Hans J Jensen
Lindealle 20
8740 Brædstrup

AvatarPeter Oxbjørn

Er interesseret i alt vedr. Fradrag for pensionister

AvatarIb Christensen

Kan vi få fradrag.
Vandtrykket i vores haner er ikke hvad det har været,muligvis pga. tilstoppede rør.
Kan vi få tilskud til etablevering af nye rør, enten ved at bryde gulv op, eller ved at ændre rørføringerne..
Med hilsen
Ib Christensen

Nynne GrothNynne Groth

Hej Ib

Tak for din henvendelse. Håndværkerfradraget dækker over klimatilpasning og energirenoveringer, og derfor ikke udskiftning af tilstoppede rør.
Du kan se listen over godkendte ydelser her: http://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759

Bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

Viser 0 af 54 kommentarer

Vis flere kommentarer