Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Sådan vedligeholder du facaden på din bolig

Facaden spiller en central rolle for enhver bolig. Først og fremmest er facaden blikfanget udadtil, som danner rammen for selve boligen. Men facaden er også en af boligens mest udsatte områder. Både vind og vejr sætter sine tydelige tegn over årene, og det er derfor vigtigt at vedligeholde boligens facade, hvis kulde, fugt og skimmel skal holdes ude.

Denne artikel er skrevet i forbindelse med vores tag- og facadetema på 3byggetilbud.dk. Her giver vi dig guides og viden til, hvordan du vedligeholder og renoverer dit tag eller din facade. I samme ombæring giver vi dig guides med al den information, du skal bruge, når du står overfor en tag- eller facaderenovering. Se hele tag- og facadetemaet her.

Valget af facade påvirker flere aspekter for boligejeren; boligens udtryk, indeklima, holdbarhed og graden af vedligeholdelse. Hvor ofte facaden skal renoveres kommer an på, hvilken facade boligen har, men på sigt trænger alle facader til en kærlig hånd. Vi ser nærmere på de forskellige facadetyper, hvor ofte de skal vedligeholdes, og hvordan du kan håndtere renoveringsprocessen.

Hvorfor skal facaden vedligeholdes?

  • Vedligeholdelse og renovering øger boligens værdi
  • Boligens udtryk forbliver flot og indbydende
  • Det kan give et bedre indeklima
  • Du holder kulde og fugt ude med en velrenoveret facade

Facadetyper

I Danmark findes typisk fire forskellige typer facade: Mursten, træ, fibercement og gasbeton. Nogle facadetyper behøver meget vedligeholdelse, mens andre lettere kan klare tidens tand.

Murstensfacade

Murstensfacade

Facader af mursten har traditionelt været den mest udbredte løsning i Danmark. Først og fremmest ser en murstensfacade flot ud og giver et udtryk af kvalitet. Mange danskere har også valgt at benytte sig af mursten til facaden, da materialet næsten ikke kræver nogen form for vedligeholdelse. Samtidig er holdbarheden på en murstensfacade også særdeles god, og i visse tilfælde kan facaden holde flere hundrede år. Generelt tåler mursten det danske klima, men over tiden kan selv en murstensfacade trænge til vedligeholdelse.

Her kan det være, at facaden skal afrenses for snavs, puds og alger, hvilket typisk bliver gjort ved en sandblæsning. Ved en sandblæsning blæses finkornet sand direkte på facaden for at fjerne skidtet. Er facaden pæn nok i forvejen, vil sandblæsningen ikke være nødvendig før pudsningen. Når sandblæsningen er udført, er pudsning af facaden en god idé, så facaden igen kommer til at se mere spændende ud. Du kan vælge at pudse facaden gennem fx filtsning eller vandskuring. Mørtlen mellem murstenene kan også over tid blive slidt. Her vil det give mening at omfuge facaden, hvor gamle fuger først kradses ud og nye etableres. På den måde får facaden et nyt, friskt udtryk, og samtidig øges boligens levetid, da nye fuger holder fugt ude.

Hvad koster vedligeholdelse af en murstensfacade?

Trænger facaden til en omfugning, vil det typisk koste cirka 650 kroner pr. m2 inkl. moms. Hvis man som boligejer vælger at sandblæse og derefter pudse facaden gennem filtsning, vil begge renoveringer koste cirka 250 kroner pr. m2 inkl. moms. Vælges en pudsning med armeringsnet, som giver en stærkere facade, vil det koste op imod 400 kroner pr. m2 inkl. moms. Når renoveringen er udført, vil facaden se mere indbydende ud og kan holde op til 50 år frem, så investeringen betaler sig også godt igen.

Træfacade

Træfacade

En anden populær facadetype er træ. Træ vælges ofte af de boligejere, der ønsker et moderne udtryk, som giver et afbræk fra det ellers murstensprægede boligmarked. Udfordringen er dog, at træ er et organisk materiale, som derfor over tiden vil blive nedbrudt. En træfacade kræver derfor mere vedligeholdelse, hvis ikke råd eller svamp skal opstå. En måde at undgå at træet nedbrydes er ved løbende at overfladebehandle det. Er uheldet alligevel ude, kan brædderne dog relativt nemt afmonteres og udskiftes. Selve renoveringen er dog mere omfattende end som så, da de nye brædder skal renses og grundes, før de endeligt kan blive malet og monteret på facaden.

Hvad koster vedligeholdelse af en træfacade?

En træfacade vedligeholdes typisk ved maling eller udskiftning af brædder. Prisen vil variere meget alt efter hvilken træsort, brædderne er lavet af. Gennemsnitligt vil en maling af facaden dog koste cirka 150 kroner pr. m2 inkl. moms, og den vil skulle udføres hvert femte år.

Facade med fibercement

Facade med fibercement

En facade, der fra tid til anden benyttes i de danske boliger, er fibercement. En fibercementfacade vil typisk bestå af plader, som udarbejdes af materialerne cement, kalk, fibre og vand. Pladerne har en levetid på om imod 50 år, og ofte gives der en garanti på 15 år. Fibercementplader er i sig selv rimelig lette at vedligeholde, da materialet kan tåle alt slags vejr. Dog kan pladerne over tiden ændre farve grundet forurening, og i så fald skal pladerne udskiftes helt. Går pladerne i stykker, kan de heller ikke repareres og udskiftning vil endnu en gang være nødvendigt. Et godt råd er årligt at stramme skruerne, tjekke ventilationen bag pladerne og fjerne planter eller alger, som måtte have ophobet sig på fibercementpladerne.

Hvad koster vedligeholdelse af en facade med fibercementplader?

Facader med fibercementplader vil næsten være vedligeholdelsesfrie. Pladerne kan holde op i mod 50 år, men når de endelig går i stykker, skal de også udskiftes helt. Alt efter om de skal have en speciel udformning, vil de variere meget i pris.

Gasbetonfacade

Gasbetonfacade

Sidst men ikke mindst findes også materialet gasbeton. Specielt i 50’erne og 60’erne var denne facadetype særdeles populær, særligt grundet den relativt gode isoleringsevne på daværende tidspunkt. Nu til dags isolerer moderne blokke så godt, at der produceres lavenergihuse af dem. Facader af gasbeton kræver dog en vis grad af vedligeholdelse. Er boligen opført i 50’erne eller 60’erne kan facaden efterhånden komme til at se slidt ud. For at opfriske facadens udtryk, kan en afkalkning af facaden være vejen frem. På den måde træder stenene og konturerne i karakter og facaden fremstår igen flot og indbydende. Det er også en mulighed at pudse gasbetonfacaden, hvis der ønskes en flot finish. Det vil dog medføre løbende arbejde, da denne pudsning skal vedligeholdes løbende fremadrettet. Er facaden bygget af ældre gasbetonsten, kan det på sigt også blive nødvendigt at efterisolere facaden, idet denne slags facade kan fremstå en anelse kolde på indersiden.

Hvad koster vedligeholdelse af en gasbetonfacade?

Renovering af en gasbetonfacade vil typisk ske på ældre huse, som trænger til en kærlig hånd. Er facaden ordenligt isoleret, vil facaden typisk blot skulle pudses. Det vil, ligesom for murstensfacader, koste cirka 250 kroner pr. m2 inkl. moms. Kræver facaden en efterisolering, kan det dog løbe op i en pris på 1.100 kroner pr. m2 inkl. moms. Til gengæld vil boligejeren spare penge på varme og have en facade, der tager sig godt ud i mange år frem.


Hvordan tjekker jeg om facaden skal renoveres?

  • Mursten: Tjek fugerne og kig efter puds og alger
  • Træ: Tjek om malingen skaller af, og om brædderne er slidte
  • Fibercement: Tjek skruerne og fjern planter og snavs
  • Gasbeton: Tjek om facaden er porøs eller om der er frostsprængninger

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *