Fagmandens råd: Dét skal du være opmærksom på, når du køber en bolig
Når du står overfor et boligkøb, er der mange vigtige elementer at tage stilling til. Køberrådgivning kan give dig et særligt indblik i boligens tilstand, da et sikkert overdragelsesgrundlag skal være på plads inden købsaftalen underskrives. Vi spørger fagmanden til råds, så du kan komme trygt igennem boligkøbet.

Denne artikel er skrevet i forbindelse med vores flyttetema på 3byggetilbud.dk. Her giver vi dig guides og viden til, hvordan du renoverer og vedligeholder i forbindelse med en flytning. Se hele flyttetemaet her ->
At købe egen bolig er en stor begivenhed, som kræver grundig overvejelse. Ud over at afstemme ens boligdrømme handler købsprocessen nemlig også om en sikker handel. Særligt for at undgå, at man som køber ender med hovedet i postkassen i en bolig fuld af fejl og mangler. Derfor spørger 3byggetilbud.dk køberrådgiver Christian Borregaard fra Købersside.dk til råds. For hvad skal du som køber være opmærksom på, når du køber en bolig? Få de gode råd her.
Afdæk dine krav til drømmeboligen
Drømmeboligen kan tage mange former. Nogle søger en stor og lys ejerbolig i en pulserende storby med en yndig altan, mens andre søger et parcelhus med plads til både carport og legehus. Derfor er det første step i boligsøgningen at finde ud af, hvordan du selv definerer din drømmebolig, og hvilke krav du ikke vil gå på kompromis med. Et step, som ikke er ligeså enkelt, som det lyder. Det kræver nemlig et grundigt forarbejde og gerne besøg i flere boliger med et ”til salg”-skilt.
”Brug meget tid på grundigt at afdække dine behov i forhold til din kommende bolig. Hvad skal den indeholde, hvor skal den ligge, hvad skal den kunne og så videre. Tag en runde med fremvisninger, få noget ’jord under neglene’ og finjuster eventuelt dine kriterier derefter. På den måde bliver du knivskarp på, hvad din drømmebolig er for en størrelse,” fortæller den erfarne køberrådgiver Christian Borregaard fra Købersside.dk. For jo mere du undersøger boligmarkedet, jo mere kan du præcisere dine ønsker til drømmeboligen og slå til, når den tilbyder sig.
Fordele ved køberrådgivning
Som køberrådgiver oplever Christian Borregaard de mange bekymringer og tanker, som opstår hos køber i forbindelse med bolighandlen. Bekymringer som kan mindskes, hvis køber allierer sig med professionelle, der kan rådgive før og under købsprocessen.
”Bekymringer opstår altid, når man skal til at køre dankortet igennem og særligt, når beløbet lyder på nogle millioner. Er det nu det rigtige? Kan vi komme af med det igen, hvis vi fortryder? Det er helt naturligt, at man ryster lidt på hænderne, når man skal købe bolig. Mit bedste råd er at overlade det økonomiske til banken og det juridiske til køberrådgiveren, og så ellers koncentrere sig om at finde den rigtige bolig,” siger Christian Borregaard, som erfarer, at en køberrådgiver giver en vigtig tryghed hos køberen.
Køberrådgiver = en ekstra forskring
En anden relevant fordel ved at gøre brug af professionel hjælp til boligkøbet er den ekstra forsikring, du får som køber. En køberrådgiver med ansvarsforsikring, står nemlig på mål for, at alt er i orden med din bolighandel.
”Den største bekymring ved ikke at bruge en professionel rådgiver er, at man selv står med ansvaret som køber. Eksempelvis kan sælger have informeret om en forurening på grunden i et vedlagt bilag til handlen, som du som køber måske har misset. Hvis du har hyret en rådgiver har denne ansvaret for, at sådan noget er i orden,” siger Christian Borregaard, som forklarer, at han i sit virke som køberrådgiver gennemgår alle relevante oplysninger i købsaftalen og går i detaljen med at forklare alle de langhårede termer for køber.
Fordele ved køberrådgivning:
- Professionel rådgivning og sparring
- Sikkerhed: Rådgiveren står til ansvar for, at handlen er i orden
- Tid du skulle have brugt på gennemgang af alle dokumenter kan du bruge på at finde den rette bolig
Hvorfor en tilstandsrapport?
En tilstandsrapport og et el-eftersyn er en vigtig del af boligkøbet. De to rapporter dokumenterer nemlig boligens tilstand, som giver en god idé om helbredet på boligen. Det er frivilligt om du vil have udarbejdet en tilstandsrapport, men det er en god idé for både køber og sælger.
For køber giver en tilstands- og el-rapport to grundige undersøgelser af boligens tilstand, som viser omfanget af, hvad der skal udbedres, og hermed, hvor mange penge, der skal postes i boligen efter overtagelse. Dertil giver en tilstandsrapport mulighed for, at du kan tegne en forsikring på de skjulte fejl og mangler, som ikke er beskrevet i rapporterne.
Der er dog også klare fordele for sælger ved at få udarbejdet en tilstandsrapport.
”Når sælger har udarbejdet en tilstandsrapport og et el-eftersyn, samt tilbudt at betale den halve præmie på et givent tilbud på en ejerskifteforsikring, så bortfalder det tiårige ansvar, som sælger ellers har for fejl og mangler,” forklarer Christian Borregaard.
Hvad er en K3’er?
Boligens fejl og mangler inddeles i hhv. K1-, K2- og K3-skader. K3-skader er akutte skader, der kræver øjeblikkelig udbedring, da der er en risiko for at andre bygningsdele kan tage skade også. K1- og K2-skader derimod kræver blot vedligehold eller udbedring på længere sigt.
Skaderne er ikke inddelt efter, hvor meget de koster at udbedre. En K3-skade behøver nødvendigvis ikke at koste mere end et par hundrede kroner at udbedre, og en K1-skade kan koste 50.000 kroner. Det er meget forskelligt fra sag til sag. En K3’er kan være en fuge i badeværelsesgulvet, som er utæt, hvilket giver mulighed for, at vand kan trænge ned i gulvet og ødelægge det.
Få altid en byggeteknisk rådgiver til at hjælpe med et tilstandssyn, hvis du er i tvivl om skadens omfang.