Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Disse renoveringer bør du overveje, hvis du ønsker at sælge din bolig

I en tid med dygtige håndværkere, der giver muligheder for renoveringer og tilbygninger af den allerhøjeste kaliber, kan man som boligejer være fristet til at tage sin bolig til det næste niveau. Men det er ikke alle former for renoveringer, der skaber direkte forøget værdi i boligen – så hvilke renoveringer kan man egentligt betragte som investeringer? Vi har været i dialog med Henrik Hauthorn Jensen fra home, der ved hjælp af andre dygtige mæglere giver sit ekspert besyv på præcis dette spørgsmål.

Hvilke renoveringer bør du overveje ved et salg?

Det kan være svært at vurdere om det er det værd at foretage en renovering af boligen umiddelbart inden man vælger at sætte boligen til salg. Men ifølge Henrik Hauthorn Jensen, er det ofte en fordel at renovere sin bolig inden den ryger på markedet:

”Helt overordnet er der ingen tvivl om, at det altid er en god idé at forbedre og renovere sin bolig op til et salg. Det gør boligen mere attraktiv for køberne og øger salgbarheden,” siger han og fortsætter:

”Men det er ikke sikkert, at det er en ‘god forretning’, forstået på den måde, at det, du investerer i renoveringen, kommer tilbage én til én i form af en højere salgspris. Men de forbedringer, du foretager, kan medvirke til, at det er din bolig, der bliver valgt – at det er den, der bliver solgt frem for naboens. Det gælder om at finde det rette niveau.”

Badeværelse
Badeværelset er et af de steder, mange danskere vælger at renovere op til et salg

Store renoveringer som eksempelvis et nyt tag er ikke nødvendigvis en god idé set fra et økonomisk synspunkt, men kan medvirke til at få boligen solgt hurtigere. Til gengæld er der mange mindre renoveringer, som eksempelvis udskiftning af rør eller andre udbedringer, der kan medvirke til at den potentielle køber har mindre incitament til at opnå afslag i prisen.

”Det er meget individuelt i forhold til renoveringer. Men en kladde til tilstandsrapporten kan anbefales, da et forhold kan udbedres for eksempelvis 5.000 kr., men i en forhandling med køber, ville et nedslag i prisen ofte blive ganget med 10. Ellers er det generelt set en god idé at foretage rigtig grundig oprydning ude såvel som inde, samt udføre rengøring og andet mindre finish arbejde i boligen,” fortæller Gitte Ottendahl, Køberrådgiver i home.

”Der er derfor ingen ’tommelfingerregel’ for investering kontra afkast. Men manglende vedligeholdelse kan omvendt gøre en ejendom usælgelig, i værste fald. Ellers kan det ende med et stort afslag. Er du i tvivl om, hvilke projekter, du skal kaste sig over inden et salg, er det noget ejendomsmægleren kan rådgive om. Han/hun ved, hvad køberne efterspørger, og hvis du spørger mægleren til råds, undgår du at spilde krudt på noget, der ikke har værdi for køberne, ” supplerer Henrik Hauthorn Jensen.

Vinduer og tag
Det er ikke en god investering at renovere taget, hvis det er med henblik på salg

Hvilke renoveringer skaber mest værdi for sælger?

Der er stor forskel på, hvilke renoveringer eller udbedringer der lettest tjenes hjem gennem salget af boligen. En stigende trend er naturligvis de mere grønne renoveringer, der også er ensbetydende med prismæssigt lavere regninger for de nye købere.

”Mere isolering på loftet og i hulmuren er i toppen af renoveringer der tjener sig selv hjem, mens nye lav-energivinduer/-døre og nyt fyr eller skift til varmepumpe følger tæt efter. Alt sammen med et lavere energiforbrug og mindre CO2-udledning til følge,” fortæller Henrik Hauthorn Jensen. 

De nye energipriser har skabt større efterspørgsel efter energirenoverede boliger blandt køberne. Derfor kan det som sælger være en god idé at overveje, at udføre grønne forbedringer, inden man får udformet en tilstandsrapport og energimærket bliver udarbejdet. På den måde bliver boligen mere attraktiv på markedet blandt køberne. I og med at det er så vigtig en ting for køberne med grønne varmekilder, er det ikke en investering som du garanteret tjener hjem igen, men en investering, der gør din bolig attraktiv på markedet.

Hvis varmekilden skiftes til en ’grøn’ varmekilde, som f.eks. at oliefyr skiftes til en luft til vand pumpe, vil det som udgangspunkt være en væsentlig forbedring. Men også en udskrivning på 100.000 kr. eller mere, som du ikke nødvendigvis får hjem igen 100 procent – men det kan være det, der gør, at køberne ikke går uden om din bolig”

Henrik Hauthorn Jensen

Hvilke rum er vigtigst at have i stand ved et salg?

Vælger man at sætte boligen til salg, er der særligt to rum, som køberne ofte fokuserer på, når de kigger efter ny bolig. En undersøgelse fra august 2020 viser, at de mest populære rum at forbedre er badeværelser og køkkener. Selvom rummene som oftest ønskes at være i topstand fra købernes side, bør man i nogle tilfælde passe på med at foretage alt for store renoveringer i rummene.

”Man skal som sælger som udgangspunkt passe på med store renoveringer af køkken og bad. I hvert fald hele udskiftninger. Fordi det er nogle af de vigtigste rum for køberne, er et også her mange ønsker selv at sætte deres præg. Så en renovering kan let være ’spildt’, fordi køber ønsker andre farver, materialer og anden indretning. Men man kan sagtens friske op med ny bordplade, vask, blandingsbatteri og maling, der hæver helhedsindtrykket,” fortæller Henrik Hauthorn Jensen og fortsætter:

”I det hele taget er der en voksende tendens i forhold til for ti år siden, til at det er blevet vigtigere for køberne selv at sætte præg på boligen. Mange har ’en lille indretningsarkitekt’ i sig, og der er også en retrobølge i disse år, som gør, at ældre detaljer i boligen kan have positiv effekt på nogle køberes syn på boligen. Dem skal man passe på ikke at fjerne.”

Det er dog samtidig vigtigt ikke at lade for mange ting være til udbedring for de nye ejere, det kan nemlig være uoverskueligt at skulle forholde sig til flere større renoveringer som boligkøber, forklarer Henrik Hauthorn Jensen:

home-mæglerne fortæller også, at køberne som regel godt kan overskue ét større projekt. For eksempel at skifte vinduer og døre eller et tag. Men flere store renoveringer, vil som regel være for meget. Hvis der både er behov for et nyt tag, et nyt køkken og nye vinduer er det for meget for de fleste. På den anden side er der jo også en mindre gruppe købere, som direkte går efter et ’projekt’, men så skal salgsprisen også sættes med hensyn til, at boligen kræver en gennemgribende renovering til.”

Det er samtidig vigtigt, at de mindre løsninger bliver lavet på professionel vis, og ikke er udført som et gør det selv-arbejde.

”Det er vores råd, at man som sælger fokuserer på de små fejl og hængepartier i boligen, og får dem fikset. Det er vigtigt, at der ikke er dørhåndtag, der sidder løst, lister der ikke er sat fast, steder malingen er skallet af. Jo bedre finish, jo mere attraktiv er boligen, og det behøver ikke koste det store. Pas på med gør-det-selv-arbejde, hvis du ikke har evnerne. Så få hellere fat i en fagmand, så det står snorlige på fremvisninger.”

Få 3 uforpligtende tilbud på din maleropgave

Kvalitet går aldrig af mode. Står du med et malerprojekt, som du ønsker at få en pris på? Så forhør dig hos nogle af vores malerfirmaer. Du kan få 3 gratis tilbud på malerarbejde ved at trykke på knappen her:

Anlægsarbejde
Udearealer bør altid holdes skarpe op til et salg

Udearealer, carporte og garager i forbindelse med et salg

Det er ikke kun værelser, isolering og energikilder man skal have in mente, når man skal klargøre boligen til et salg. Det handler nemlig også om at have styr på haven og de tilhørende grønne og grå arealer.

”Glem ikke haven, hvis du sælger et hus. Forhaven er købers første indtryk af det sted, de måske skal bo. Haven skal stå pæn og ordentlig. Du behøver ikke investere i dyre rododendron-bede, som køberen måske ikke bryder sig om, men i stedet er det en god idé at luge ukrudtet mellem fliserne, slå græs, klippe hæk og så videre,” fortæller Henrik Hauthorn Jensen.

Det frarådes dertil generelt fra mæglerkredsen at bygge carporte og garager op til et salg af boligen – i hvert fald, hvis det er noget man forestiller sig skal øge værdien af boligen, eller gøre den mere attraktiv på det konkurrenceprægede marked.

placeholder

Skriv dig op og modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet, og modtag en mail én gang om måneden med relevant information om byggeri og boligrenovering.

Se vores privatlivs- og cookiepolitik her.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *