Få 3 tilbud
Sektion Energirenovering

Energiforbedringer kan spare dig op mod 30.000 kr. om året

En ny undersøgelse fra Realkredit Danmark / Danske Bank viser et stort potentiale for energiforbedringer i de danske husstande. Faktisk kan du spare op mod 30.000 kroner på varmeregningen, hvis du forbedrer boligens energimærke. Vi dykker ned i tal og tendenser her.

Vi ved det allerede: De danske husstande spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling. Faktisk kommer omkring 40 procent af vores CO2-udledning fra bygninger – og energipotentialet i de danske husstande er derfor stort. Hvor stort og hvor mange penge man kan spare på at energirenovere, kan du læse mere om her, hvor vi ser nærmere på undersøgelsen: ”Energimærkning og boligøkonomien” lavet af Realkredit Danmark (maj 2021)

Kort om energimærket

Siden 2010 har det været lovpligtigt med et gyldigt energimærke, når du skal sælge eller udleje din bolig. Med et energimærke får du indblik i husets energiforbrug og de energimæssige forbedringer, det kan betale sig at udføre. Energimærket fortæller om det samlede varmetab i dit hus pr. kvadratmeter, som placerer dit hus på energiskalaen A-G, hvoraf A-kategorien er opdelt i A2020, A2015 og A2010. Jo tættere dit hus er på A – jo mere energirigtigt er det.

Energimærker

Sådan fordeler energimærkerne sig

Der er stor forskel på de danske huses energimæssige stand – ligesom, at man på landsplan også kan se, hvilke kommuner der ligger i top på energimærkeskalaen og hvem, der befinder sig i den anden ende. Det ser vi på lige om lidt. Helt generelt er der aktuelt i omegnen af 600.000 gyldige energimærker herhjemme, og her fordeler det sig således:

  • 20 % har enten et energimærke F eller G
  • 18 % har energimærke E
  • 29 % har energimærke D (altså størstedelen)
  • 19 % har energimærke C
  • 5 % har energimærke B
  • 9 % har et energimærke A

Hvad er energipotentialet på din adresse?


Skanderborg tager førstepladsen

Figur. Den gennemsnitlige energieffektivitet i de danske parcelhuse på tværs af landets kommuner.
Kilde: SparEnergi.dk og egne beregninger fra Realkredit Danmark

Undersøgelsen fra Realkredit Danmark viser, at den kommune med de bedste energimærker er Skanderborg, hvor mere end hver femte hus har energimærke A. Generelt er energistanden god i Midtjylland, Aalborg og omegnskommunerne til København.

I den anden ende af skalaen finder vi kommuner som Lolland, Langeland og Ærø, hvor karakteren er i omegnen, hvor et gennemsnitligt parcelhus har et energimærke mellem E og F.

Spar op mod 30.000 kr. om året

Energimærket siger bestemt også noget om, hvor dyrt det er at bo på adressen. Ifølge beregninger fra Realkredit Danmark kan man faktisk spare 30.000 kr. på varmeregningen i et parcelhus på 140 m2 ved at gå fra det dårligste til bedste energimærke.

”Tallene viser, at der er tale om betydelige forskelle på den privatøkonomiske bundlinje. Forskellene i kroner og øre er endda ekstra meget værd i en tid, hvor det er relativt billigt at låne penge,” siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom hos Realkredit Danmark til Børsen.

Han forklarer også, at hvis man skal løfte et gennemsnitligt parcelhus fra energimærke G til C, så svarer det til 75.000-125.000 kr. pr. karakter, man forbedrer.

Et gyldigt energimærke til tilskudssøgning

Ønsker du at benytte dig af Energistyrelsens tilskudsordning – også kaldet Bygningspuljen – skal du bruge et gyldigt energimærke udarbejdet efter 1. oktober 2012. Dette gælder dog ikke for tilskudssøgning til varmepumper.

Energimærkets betydning for salg

Udover at give en indsigt i husets energirenoveringspotentiale, så kan energimærket også have en positiv betydning for både salgsprisen og liggetiden. For sammenlignes priser på tværs af energimærker vil huse med gode energimærker også være dyrest at købe.

”Energimærker har en betydning for prisen, men det bliver overskygget af de to helt fundamentale ting som størrelsen og boligens beliggenhed. Hvis du har to huse, du står og vakler imellem, kan energimærket godt blive udslagsgivende. For der kan være penge at spare på bundlinjen, og på den måde kan du faktisk få råd til et dyrere hus, fordi du har et større rådighedsbeløb med et bedre energimærke,” siger Christian Hilligsøe Heinig til Børsen.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *