Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Frygt: Vores byggelyst kan falde i 2013

Med regeringens afskaffelse af håndværkerfradraget, en energipulje og en forringelse af lukrativt solcelletilskud er der ingen incitamenter til at stimulere det private byggeri i 2013. Alene håndværkerfradraget ser ud til at koste 5.000 stillinger i byggebranchen, og dermed er der ingen udsigt til vækst i den private byggesektor næste år, lyder det fra branchen.

UPDATE: April 2013 er håndværkerfradraget blevet genindført med fuld virkning i 2013 og 2014, så boligejere igen kan få op til 15.000 kroner i skattefradrag på håndværkernes arbejdsløn. Læs mere om fradraget.

Først droppede man en planlagt energipulje, der skulle give tilskud til private boligejere, der energirenoverede. Så røg håndværkerfradraget, der har skabt 5.000 ekstra arbejdspladser i byggeriet siden sommeren 2011. Og nu har regeringen valgt at forringe den populære nettoafregning til solceller

Dermed har man skåret en række tilskudsordninger væk. Ordninger, der de seneste år under den økonomiske krise har været med til at stimulere boligejernes byggelyst, men i 2013 er der ikke mange midler at hente fra staten, hvilket kan få en negativ konsekvens for det private byggeri.

Ingen udsigt til vækst

”Vi tror ikke på nogen vækst i 2013, når det gælder den private bygge- og renoveringsaktivitet. Når de her tilskudsordninger falder væk, så falder byggeaktiviteten, og derfor er der ingen udsigt til vækst i det private byggeri i 2013. Alene afskaffelsen af håndværkerfradraget kommer til at koste op mod 5.000 stillinger fordelt med knap 4.000 i byggebranchen og godt 1.000 i de erhverv, der leverer varer og tjenester til byggebranchen. Hvis det her skal vendes, skal vi have genskabt tilliden hos de private boligejere, så de igen begynder at investere,” siger seniorøkonom i Dansk Byggeri Finn Bo Frandsen til 3byggetilbud.dk.

Hos 3byggetilbud.dk, der formidler byggeopgaver mellem firmaets 1.000 leverandører og landets boligejere, har man i 2012 oplevet en vækst i byggeopgaver på omkring 25 procent, især grundet håndværkerfradraget og nettoafregningen til solceller, der nu er forringet med regeringens nye solcelleaftale. Og hos byggeportalen ærgrer man sig over, tilskuddene er røget, da de har haft en positiv effekt.

Stor interesse for tilskud

”Gennem 2012 har vi oplevet en stor efterspørgsel på diverse tilskudsmuligheder. Dagligt har boligejere kontaktet os for at høre, hvilke tilbud, der passer til deres byggeprojekt, og derfor er det ærgerligt, at håndværkerfradraget nu ryger, da det var så populært. Omvendt er priserne på materialer og håndværkerlønninger lige nu fordelagtige, og derfor er det en god idé at bygge og renovere nu, hvor priserne er i bund. Vi oplever, at boligejere bliver overrasket over, hvor billigt det kan gøres i dag,” siger kommunikationschef hos 3byggetilbud.dk.

Udover håndværkerfradraget havde regeringen planer om at afsætte én milliard kroner til en energipulje, der skulle give tilskud til private energirenoveringer i 2013 og 2014. Denne pulje har man valgt at droppe, og ifølge Finn Bo Frandsen er det ikke vejen at gå, når man tænker på, at energipriserne vil stige de kommende år.

Behov for energirenoveringer

Vi ved, at tilskudsordninger er stimulerende for byggeaktiviteten, og hvis planen er, at vi skal spare på energiforbruget, forstår jeg ikke, hvorfor man ikke gennemførte energipuljen. Der er et behov for at komme i gang med at energirenovere den eksisterende boligmasse, hvilket kan skabe mange nye arbejdspladser. Med tiden vil energipriserne stige, og så bliver alle opmærksomme på at energirenovere og isolere boligen

Finn Bo Frandsen, seniorøkonom i Dansk Byggeri

Håndværkerfradraget løber frem til den 31. december 2012, hvorfra det er slut med tilskud til håndværkernes arbejdsløn.

Vil du udnytte de lave håndværkerpriser, så send din bygge- eller renoveringsopgave ind til 3byggetilbud.dk, hvorefter du modtager tre uforpligtende tilbud.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *