Få 3 tilbud
Sektion Energirenovering

Håndværkere skuffet over regeringens finanslovsudspil

Landets håndværkerfirmaer havde set frem til januar 2013, når regeringens energitilskud ville træde i kraft. Men nu er tilskuddet droppet i de igangværende finanslovsforhandlinger, og det skaber utilfredshed i håndværkerbranchen, der havde forventet en vækst og ekstra medarbejdere, hvilket de nu må spejde langt efter.

Den 1. januar skulle der have været åbnet op for i alt én milliard kroner, som landets boligejere og boligforeninger skulle kunne søge penge fra til energirenoveringer. Men i mandags fremlagde regeringen sit finanslovsforslag, hvori man havde valgt at droppe den kommende energipulje, og det har skabt skuffelse i håndværkerbranchen, der står uforstående over for beslutningen.

Meldingen fra flere håndværkerfirmaer lyder, at et tilskud til nye vinduer, solceller eller en isoleringsopgave ofte er det, der får husejerne til at gå i gang med projektet. Sådan oplever man det hos 3byggetilbud.dk, der formidler boligejeres bygge- og renoveringsopgaver i Danmark.

Kunne have medført flere hænder

”Det, vi hører fra vores leverandører, er, at de altid har ekstra travlt, når der er åbnet op for tilskudsordninger, og derfor havde branchen positive forventninger til energitilskuddet, der ville kunne have skabt flere hænder i byggebranchen og en generel vækst i samfundet, eftersom flere boligejere ville gå i gang med byggeprojekter. Samtidig er det ærgerligt, at regeringen ikke satser mere på grønne initiativer, når dens mål og ambition er at sænke CO2-udslippet,” siger kommunikationschef for 3byggetilbud.dk, der samarbejder med omkring 1000 håndværkerfirmaer i Danmark.

Et af firmaerne er Aktiv Sol, der leverer solcelleanlæg. Her er man skuffet over regeringens beslutning, blandt andet fordi man havde set frem til at øge antallet af medarbejdere.

En fatal beslutning

”Det er trist, fordi vi havde gode forventninger til puljen, som kunne have sparket tvivlerne i gang med deres byggeopgaver. Så jeg synes, det er fatalt. Vi havde haft den forhåbning, at energitilskuddet kunne give et skub fremad, så vi kunne få et nyt montagehold med tre nye medarbejdere, og derved ville puljen have gavnet hele vejen rundt med mere beskæftigelse, et bedre serviceniveau og vækst,” siger direktør Frank Jørgensen.

Inden puljen blev droppet, havde regeringen ikke sat et beløb på tilskuddets størrelse, men planen var umiddelbart, at husejere og boligforeninger kunne søge støttemidler til for eksempel installering af vinduer, hulmursisolering og solceller.

Går glip af 25-procent vækst

Hos Dansk Totalisolering, der blandt andet yder isoleringsopgaver, er man også skuffet over beslutningen.

”Det er en rigtig dårlig idé, fordi et tilskud betyder meget for kunderne. Det er ofte et tilskud, der får kunderne til at sige, at nu går vi i gang med at bygge eller renovere. For vores virksomhed kunne tilskuddet muligvis have medført en vækst på op mod 25 procent, men sådan bliver det nok ikke nu,” siger direktør Per Jensen.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *