Tagguide: Sådan tilgår du tagrenovering og finder det rette tag til din bolig
Står du overfor en tagrenovering eller ønsker du et nyt tag på boligen, er mulighederne mange. Her får du et overblik over de forskellige tagtyper, deres pris, funktionalitet og holdbarhed og guiden til, hvordan du igangsætter en god tagrenovering.
Denne artikel er skrevet i forbindelse med vores tag- og facadetema på 3byggetilbud.dk. Her giver vi dig guides og viden til, hvordan du vedligeholder og renoverer dit tag eller din facade. I samme ombæring giver vi dig guides med al den information, du skal bruge, når du står overfor en tag- eller facaderenovering. Se hele tag- og facadetemaet her.
Udvalget er stort, når man går med tanker om et nyt tag. Det kan være svært at finde frem til hvilket tag, der vil passe bedst til boligen og hvad fordele og ulemper er ved de forskellige tagtyper. Dertil kommer spørgsmålet om krav til tagisolering og nye tagrender. 3byggetilbud.dk ser nærmere på de forskellige tagpriser, deres funktionalitet samt holdbarhed og sammenholder tagtypernes styrker og svagheder. Dertil får du et indblik i, hvordan man påbegynder en god tagrenovering og hvad du skal være opmærksom på, når taget trænger til en kærlig hånd.
Tagrenovering: Start med et tagtjek
Det våde og kolde vejr er hårdt mod boligens tag og derfor er det vigtigt, at man ikke nedprioriterer at vedligeholde taget. Gennem løbende renovering af dit tag, kan du forlænge levetiden på taget med mange år og udsætte en eventuel tagudskiftning. Enhver tagrenovering bør starte med et tagtjek, hvor taget gennemgås både indvendigt og udvendigt af en fagmand. Tagtjekket er også med til at fastsætte, hvorvidt det kan betale sig at reparere taget, eller om det er tid til at udskifte taget. Det anbefales, at der årligt tjekkes for fejl, så man er forberedt på pludselige storm- eller vandskader, som ellers kan koste dyrt.
En tagrenovering kan typisk bestå af:
- Udskiftning af beskadigede tagplader
- Udskiftning af ødelagt undertag
- Udskiftning af tagbelægning
- Opspænding af tagplader
- Efterisolering af taget
- Tagrens, imprægnering og maling af tag
Oversigt: Vejledende priser for et etplanshus inklusiv stillads:
- Betontagsten (nyt): 1800 kroner pr. m2 eksklusiv moms
- Bølgeeternittag (nyt): 850 kroner pr. m2 eksklusiv moms
- Eternitskifertag (nyt): 2100 kroner pr. m2 eksklusiv moms
- Naturskifertag (nyt): 2500 kroner pr. m2 eksklusiv moms
- Tagpaptag (nyt): 900 kroner pr. m2 eksklusiv moms
- Tagpap ovenpå nuværende tagpap-tag: 400 kroner pr. m2 eksklusiv moms
- Tegltag (nyt): 2000 kroner pr. m2 eksklusiv moms
- Ståltag (nyt): 1800 kroner pr. m2 eksklusiv moms
- Ståltag lagt ovenpå bølgeeternit: 1500 kroner pr. m2 eksklusiv moms
Isolering koster cirka 150 kroner pr. m2 eksklusiv moms oveni tagprisen.
Rens og maling af taget
Hvis taget ikke trænger til en udskiftning, men er slidt grundet alger og mos, er tagrensning en god måde at forny taget på. Tagrens fjerner nemlig alger og mos fra taget og minimerer herved risikoen for, at taget bliver nedbrudt og utæt. Efter en tagafrensning kan man med fordel få malet taget, så det fremstår så godt som nyt. Da eternittag og asbesttag kan indeholde giftige stoffer er tagrens underlagt særlige restriktioner. Derfor anbefales det, at der bruges en fagmand til tagrensningsopgaven.
Typisk vil det koste mellem 150-200 kroner pr. m2 eksklusiv moms at få renset taget. Prisen kan dog variere alt efter, hvor ødelagt tagkonstruktionen er, samt om det er et 1- eller 2-plans hus.
Tagudskiftning: Hvilket tag skal du vælge?
Skal taget på boligen udskiftes, er der mange tagtyper at vælge imellem. Vigtigt er, at du overvejer, hvordan det nye tag kommer til at virke på huset, både i forhold til om materialet er for tungt til konstruktionen, hvordan holdbarheden er og om udseendet vil passe til boligen. Der er fordele og ulemper ved de forskellige tagtyper, og det handler om at undersøge markedet inden du beslutter dig for den endelige tagtype. Det anbefales, at du tager en snak med flere fagmænd, og får deres besyv på tagtyperne og deres holdning til hvorvidt det kan lade sig gøre, at få den tagtype, du ønsker.
Oversigt: Holdbarhed og minimum hældning:
- Betontagsten: Holdbarhed: 50-70 år. Minimum taghældning: 20 grader.
- Bølgeeternittag: Holdbarhed: 30-40 år. Minimum taghældning: 20 grader. Nemt at montere, men kan revne med tiden.
- Eternitskifertag: Holdbarhed: 30-40 år. Minimum taghældning: 20 grader. Et let alternativ til naturskifer.
- Naturskifertag: Holdbarhed: Lang holdbarhed med 80+ år. Minimum taghældning: 25 grader.
- Tagpaptag: Holdbarhed: 20-40 år. Fordel: Kan lægges ved lav taghældning, men en ulempe er, at det kan indeholde tjære, som er brændbart.
- Tegltag: Holdbarhed: 50-70 år. Minimum taghældning: 20-25 grader. Det skal vedligeholdes regelmæssigt.
- Ståltag inkl. decra: Holdbarhed 40-50 år. Minimum taghældning: 5-12 grader. Lakken falmer med årene.
Isolering koster cirka 150 kroner pr. m2 eksklusiv moms oveni tagprisen.
Nej til nedbør
Et udskift af taget sker ikke over natten. Det anbefales at en tagudskiftning sker i perioder, hvor der ikke er meget nedbør. Månederne december-april er statistisk set de måneder med mindst nedbør i Danmark og derfor en god periode at udskifte taget i. I samme omgang som en tagudskiftning er det væsentligt også at tage stilling til, om der skal nye tagvinduer og gavle, tilføjes mere isolering på loftet og om tagrenderne også skal udskiftes. Det er vigtigt, at man som boligejer ikke glemmer at vedligeholde og fokusere på de udvendige dele af boligen, da nedprioritering af dette kan ende i kulde, fugt og skimmelsvamp.
Isolering af tagkonstruktionen
Som en vigtig del af både tagrenovering og tagudskift er isolering eller efterisolering af tag. Isolering er med til at nedsætte energiforbruget i boligen, hvilket kan ses på både varmeregningen og mærkes på indeklimaet i boligen. Der findes forskellige former for isoleringsmateriale, som enten lægges som batts eller indblæses i de steder på loftet, hvor man ikke kan komme til. Kravene til hvor tykt et isoleringslag der skal lægges findes i Bygningsreglementet. Her opgives isoleringstykkelsen ud fra en forudsætning om, at der bruges mineraluldsbatts til isoleringen. Hvis du bruger et andet isoleringsmateriale, skal isoleringen muligvis være tykkere eller tyndere.
Tagrender
Står du overfor en tagudskiftning, skal du også tage stilling til om boligens tagrender også trænger til fornyelse. Utætte og tilstoppede tagrender kan nemlig medføre store og dyre skader på boligen. Tagrenderne beskytter boligen for de mange vandmasser, der kan føre til nedbrydning, råd og frostsprængninger på boligen træværk, facade og fundament. Tagrender kan holde mellem 15-35 år alt efter materialet og hvor de er placeret på boligen.
- Plasttagrender har en holdbarhed på 15-25 år. Det er den billigste løsning og de er nemme at sætte op.
- Zink- og ståltagrender har en holdbarhed på 30-35 år. Det er en lidt dyre løsning end plast, men de er solide.
- Kobbertagrender har en holdbarhed på 25-35 år og har et flot æstetisk udtryk.
En sag fra virkeligheden. Vidste du?
Nyglaseret tegltag var før i tiden forbeholdt større herregårde, slotte og palæer. Men de senere år er de glaserede teglsten blevet mere almindelige at spotte på hustage også. Den glatte overflade gør tagtypen nem at vedligeholde for mos og alger, men refleksionsværdien på tagstenene betyder dog også, at en del af lyset tilbagekastes. Da dette kan være til stor gene for naboen og derfor er glaseret teglsten blevet forbudt i flere lokalplaner.
I Lystrup ved Århus valgte en generet person at trække sin nabo i retten, da genskin fra naboens sortglaserede tegltag var til stor gene. Den 6. januar 2018, afgjorde Højesteret sagen og ejeren af det sortglaserede tegltag, blev mødt med et krav om at fjerne de tagplader, som gav genskinsgener.
Går du med tagdrømme?
Det er altid en god idé at alliere sig med en fagmand, hvis du går med tanker om en tagrenovering eller et tagudskift. Kontakt firmaer gennem 3byggetilbud.dk og få tre gratis og uforpligtende tilbud på din tagopgave.