Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Bliv klogere på tagpapløsninger

Tagpap har mange gode egenskaber. Og med materialets fleksibilitet, er det muligt at lægge det på alle typer af tagkonstruktioner. Men der er stadig en række faktorer, man skal være opmærksom på, hvis man vælger at få lagt tagpap. Læs med her og få svar på en masse spørgsmål om tagpap.

Der er en række fordele ved tagpap og du kan læse med her og se hvilke. Vi har rådført os hos en ekspert i tagpap, Michael Kjær Jakobsen fra Skelby Tagdækning, som forklarer om processen i at lægge tagpap.

Hvad er tagpap?

Engang bestod tagpap blandt andet af uld- og bomuldsfibre. I dag består tagpap af polyester- eller glasfiltarmering. Og hvor det førhen var muligt at finde pap i taget, er det heller ikke muligt længere. Tagpap er et fleksibelt og alsidigt materiale at lægge, og det kan som sagt lægges på alle typer af tagkonstruktioner. Det adskiller sig fra mere traditionelle tagbelægningsformer, som tegltag, ved at det er tyndere og mere bøjeligt.

Opbygning af tagpap på tage

Det kan variere om tagpap skal lægges i et eller to lag. Hvis tagpappet består af to lag, vil lagene være forskellige. Underpap er underlaget, der gør det helt tæt og er særligt til, hvis taget har en lille hældning. Overpap består af to og er det lag, som lægges øverst på tagdækningen.

Michael Kjær Jakobsen fra Skelby Tagdækning forklarer:

Skal der lægges nyt tagpap, vil vi altid lægge to lag. Men hvis man er i gang med en renovering, kan man nøjes med et lag. Man kan også lægge nyt tagpap ovenpå det gamle. Det afhænger bare af, hvor længe det gamle tag har været utæt.

Tagpap-eksperten forklarer også, hvordan han vejleder i, hvor mange lag tagpap man behøves.

Michael Kjær Jakobsen,
indehaver af Skelby Tagdækning

Jeg gør meget ud af grundig vejledning og har altid kundens pengepung for øje. Det vil sige, at jeg også vil gøre det så billigt som muligt for kunden. Så jeg er altid ærlig, herunder når det kommer til, om der er brug for et lag tagpap. Jeg vejleder aldrig kunden til, at der skal lægges to lag, hvis ikke det er nødvendigt

Michael Kjær Jakobsen fra Skelby Tagdækning

Kræver tagpap et underlag?

Ja, tagpap kræver et underlag. Det kan eksempelvis være brædder eller godkendte OSB-plader. Og dette underlag skal beklædes med underpap.

Er der forskel på tagpaps kvalitet?

Før du vælger dit tagpap, er det altid en god idé forinden at have afklaret, hvilke krav og forventninger du har til tagdækningens kvalitet og levetid. Der er nemlig forskel på, om det er hus, skur eller carport. Det er ikke kun valget af tagpap, der er afgørende for holdbarheden. Det er også tagkonstruktionens type og alderen på bygningen som holdbarheden afhænger af.

Hvis du skal have tagpap af højeste kvalitet, skal du vælge tagpap, der indeholder SBS-højpolymerbitumen.

Der er den billige hobbymodel og så er der den dyre. Forskellen på dem er, at hobbymodellen ikke samarbejder med taget på samme måde, som den dyre model der indeholder SBS. Så hvis folk selv har købt den billige type tagpap, og vil have mig til at lægge det, vil svaret være nej, for den type vil man kun bruge til legehuse.

Michael Kjær Jakobsen, Skelby Tagdækning

Hvilke farver findes tagpap i?

Der findes flere farver inden for tagpap og standardfarverne er:

  • Hvid
  • Teglrød
  • Grøn
  • Sort
  • Lys grå

Det er muligt at få tagpap i andre farver også, men det vil ofte kræve en større ordre og leveringstiden kan være længere.

De fleste får den almindelige sorte farve, men på frysehuse lægger vi ofte hvid tagpap.

Tagpap ekspert, Michael Kjær Jakobsen

Et frysehus er en bygning indrettet til nedfrysning og opbevaring af fødevarer (især kød og fisk).

Skal tagpap lægges en bestemt sæson på året?

Michael Kjær Jacobsen forklarer, at det er muligt at få lagt tagpap året rundt, men det er mere besværligt i regnvejr.

“Man kan ikke svejse tagpappen på i regnvejr og underlaget skal altid være tørt. Hvis man vil have lavet tagpap, selvom det er regnvejr, skal man bare fjerne vandet og sørge for områderne er tørre, der hvor det skal brændes på.”

For at vedligeholde tagpappen fortæller Michael Kjær Jakobsen, at det er en fordel at tømme tagrenderne og han uddyber følgende:

”Det er altid godt om foråret og efteråret at tømme tagrenderne for blade og genstande. Ellers kan tagbrønden stoppe og så kan vandet stige op på taget. Det er godt at gøre to gange om året, og man kan enten selv gøre det og ellers kan jeg komme ud og gøre det.”

På hvilke tage kan du bruge tagpap?

Tagpap er et fleksibelt materiale, og kan derfor bruges til specielle tagudformninger. Dets anvendelsesmulighede er mange. Derfor kan du i princippet bruge tagpap på alle typer tag, men du skal være opmærksom på de gældende regler i dit område. Det er nemlig ikke sikkert, at det er tilladt at anvende tagpap på din bolig.

Må man selv lægge tagpap?

Der er ingen regler for, hvem der må lægge tagpap, men skal du have et nyt tagpap, anbefales det, at du får en professionel til at udføre opgaven. Du kan godt prøve kræfter med selv at lægge tagpap, hvis det eksempelvis er på et skur eller en carport. Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på, hvis du tager opgaven i egen hånd.

  1. Det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er helt ufarligt at brænde tagpap på taget. Der kommer nemlig en stor flammer, som kan være årsagen til brandskader i forbindelse med fastbrænding af tagpap.
  2. Det kan svært at kontrollere, at banerne bliver lagt snorlige, hvis ikke det er en erfaren tagpaplægger, som udfører opgaven.
  3. Både forarbejde og udførelse kræver øvelse. Og det er affgørende for tagkonstruktionens holdbarhed, at begge dele udføres korrekt, så der ikke trænger fugt ind.

 Man skal kende godt til brugen af varmen, for hvis ikke det får den rette varme, sætter det sig ikke ordentligt sammen med taget og så kan man bare pille det af. Får det derimod for meget varme, kan det gå direkte igennem. Tagpapeksperten tilføjer:

Hvis man selv varetager opgaven og lægger tagpap uden at have erfaring med det, kan det ende ud i et utæt tag og vandskader.

Michael Kjær Jakobsen fra Skelby Tagdækning

Holdbarhed

Michael Jakobsen fra Skelby Tagdækning forklarer, at tagpap har holdbarhed i op til 50 år.

Levetiden af tagpappet afhænger af følgende:

  • Materialevalg og antal lag
  • Underlagets kvalitet
  • Tagets hældning
  • Vedligeholdelse, som består af at du årligt tjekker om, der er steder tagpappen har løsnet sig, som skal klistres fast igen

Bæredygtig tagpapløsning:

Grønne tage har en positiv betydning for biodiversiteten på og omkring din bolig. Sedumtaget består af planter, der bliver sået i bakker på taget. Sedum er en blanding af forskellige plantesorter, som opsluger vandet. En kombination af jordtypen og plantearter skaber de bedste forudsætninger for at kunne holde på vandet, og på den måde sparre sedumtaget din bolig for unødig vand. For mellem 50-70 procent af alt vandet, der falder, kan blive opsamlet af det grønne sedum, og vandet bliver derfor på taget og siver langsomt ned i kloakken, så den ikke belastes. Udover at sedum hjælper mod belastning på afløbssystemerne reduceres oversvømmelser efter skybrud også.

Skelby Tagdækning

Skelby Tagdækning er 3byggetilbud.dks branchepartner indenfor tagpapdækning og er derfor eksperter i alt der omhandler tagpap. Skal professionelle tagpapdækkere varetage dit projekt, så kan Skelby Tagdækning hjælpe. Hos dem er:

  1. Grundig rådgivning og vejledning
  2. Deadlines og aftaler overholdes
  3. Altid udført arbejde af topkvalitet

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *