Det kan stadig betale sig at udskifte gasfyret: Spar op mod 14.000 kroner om året
Gaspriserne er faldet efter et historisk højt niveau, men udskiftning af boligens gasfyr har forsat store økonomiske gevinster. Nye undersøgelser viser nemlig, at der stadig er god økonomi i at erstatte gasfyret med en energirigtig varmekilde som en varmepumpe. Vi dykker ned i tal og tendenser her.
“Ud med gas og ind med en energirigtig varmekilde”. Sådan kan en overskrift opsummeres, hvis man ser tilbage på boligejernes renoveringsmønstre det seneste år. Særligt efter krigen i Ukraine blev det nemlig tydeligt, at gas som opvarmningsform både var dyrt og tynget af usikkerhed. I dag er gaspriserne heldigvis faldet igen, men det betyder langt fra, at det ikke stadig kan betale sig at udskifte det gamle fyr med en varmepumpe. En udskiftning, der både kan mærkes på boligejernes varmeregning og være til gavn for dem, der ønsker at sælge boligen i fremtiden. Inden vi zoomer ind på tallene, tager vi dog først et lille skridt tilbage, for hvad er danskernes egentlige holdning til energirenovering?
God økonomi i energiforbedringer
Fordelene ved at energirenovere boligen er mange, men det står dog klart, at vi danskere særligt har én motivationsfaktor for at energirenovere: Økonomien.
Ifølge en ny Epinion-undersøgelse, som blev gennemført for Finans Danmark, er det ikke hensynet til klimaet, men derimod økonomiske besparelser, der motiverer boligejerne til at energiforbedre deres bolig. Tre ud af fem boligejere angiver nemlig økonomiske årsager som den afgørende faktor bag deres beslutning om at energiforbedre. Kun 5 procent af boligejerne svarer, at klimahensynet er den primære årsag til energiforbedringer. Og med god grund. De økonomiske besparelser ved at omstille boligens varmekilde til en energibesparende model er nemlig ikke til at overse.
Flere besparelser at hente ved udskiftning af gasfyr til varmepumpe
Når gasfyret udskiftes med en varmepumpe er der flere besparelser at hente:
- Evida har en afkoblingsordning, der gør det muligt for boligejere at spare afkoblingsgebyret fra gasnettet på ca. 8.000 kroner
- Når en bolig går fra opvarmning med brændsel (gas, olie eller træpiller) til at være opvarmet med el (luft-vand varmepumpe og jordvarme) er det muligt at få nedsat elafgiften for alt strømforbrug, der overskrider 4.000 kWh.
- Energistyrelsen har en varmepumpepulje, som nogle ansøgere er heldige at få midler fra, når de skal udskifte et fyr med en varmepumpe. Der er dog en lang række kriterier, der skal være opfyldt. Ligesom at der er flere ansøgere end der er midler til i puljen. Læs mere om varmepumpepuljen –>
Spar op mod 14.000 kroner om året
Selvom akut høje gaspriser ikke på nuværende tidspunkt er dagligdagen for boligejerne, bør man stadig overveje at få udskiftet boligens gasfyr med en energirigtig varmekilde. Især hvis vi ser på besparelserne i kroner og øre. En fælles analyse fra DI og Finans Danmark fra 2023 understreger nemlig, at der i dag fortsat er god økonomi i at udskifte gasfyret.
Samtidig er der også en række andre fordele ved at udskifte gasfyret med en mere energirigtig varmekilde.
Gaspriserne er faldet og det kan betyde at besparelsen er lavere. Men el-priserne er også faldet betydeligt i foråret 2023. Og jo lavere el-prisen er, jo lavere er prisen på opvarmning med varmepumpe også. Samtidig er der også mulighed for at spare på el-regningen, når huset bliver el-opvarmet, fordi elafgiften for alt strøm (ja, også det til PlayStationen, tv’et, belysningen og elkedlen) kan reduceres ved et forbrug over 4.000 kWh.
Fordele ved en energirigtig varmekilde i 2023
Energirigtige varmekilder er fordelagtige i flere hensigter. Når vi taler energirigtige varmekilder er det primært varmepumper, jordvarme og fjernvarme, som fremhæves. Her har vi samlet en række fordele ved at udskifte gas- eller oliefyret med en energirigtig varmekilde:
- Du sparer penge på varmeregningen
- Du kan få en mere klimavenlig varmekilde
- Din bolig kan stige i værdi
- Boligens energimærke kan forbedres
På vores søsterportal Energihjem.dk har vi samlet overblikket over de energirigtige varmekilder, der med store fordele kan erstatte gasfyret. Her sammenligner vi også varmekildernes fordele og økonomi. Skift dit fyr: Hvad skal jeg vælge?
Varmekilden har betydning for 4 ud af 5 boligkøbere
Det er ikke kun nuværende boligejere, der tænker ‘varmekilde-tanker’. Varmekilden har nemlig også afgørende betydning for fremtidige boligkøbere.
Ifølge en ny Epinion-undersøgelse angiver 80 procent, at varmekilden ville have betydning, hvis de skulle købe en bolig. Kun 3,5 procent angiver, at varmekilden ikke ville have nogen indflydelse på deres boligkøb.
Undersøgelsen viser også, at mange danskere ville undlade at købe en bolig med olie- eller gasfyr. Blandt dem, der angiver, at varmekilden vil have betydning for deres boligkøb, svarer hele 44 procent nemlig, at de ville afstå fra at købe en bolig, hvis den er opvarmet med olie- eller gasfyr.
Investering i en energirigtig varmekilde er med andre ord ikke kun til gavn for pengepungen her og nu, men også en langsigtet investering, hvis boligen en dag skal sælges.