Få 3 tilbud
Sektion Energirenovering

Omlægning til fjernvarme: Bliv klogere her

Der er mange fordele ved at benytte sig af fjernvarme som varmekilde. Det er nemt at vedligeholde og billigt i længden i forhold til andre varmekilder som elvarme, gas eller olie. Læs med her og hør meget mere om fordelene ved fjernvarme, eller få blot svar på nogle af dine spørgsmål om varmekilden.

Hvad er fjernvarme?

Kort fortalt bliver fjernvarme produceret på et kraftværk, og er opvarmet væske på omtrent 60 grader, der gennem rørsystemer bliver dirigeret ud i de danske stuer. Når vandet har varmet husstanden op, bliver det sendt tilbage til værket, hvor det kan varmes op på ny, for igen at blive sendt ud. Fjernvarme opfattes som en grøn varmekilde, i og med at omtrent to tredjedele af opvarmningen af væsken, foregår gennem grøn energi. De resterende gennem fossile brændsler. Sammen med varmepumper, er fjernvarme at finde som en af de mindst Co2-forurenende opvarmningskilder af boligen.

Hvad kræver det at få et fjernvarmeanlæg?

Omtrent to tredjedele af alle danskere har enten allerede fjernvarme som varmekilde, eller en oplagt mulighed for at få det. Det handler om hvorvidt din matrikel er placeret i et område med fjernvarmerør i jorden. I forhold til vedligeholdelse, er fjernvarme meget let at vedligeholde, så når man først har fået varmekilden etableret, har man overstået det besværlige stykke arbejde.

Kan jeg få fjernvarme?

Indtast din adresse hos DinGeo og se om du kan få fjernvarme på adressen.

Hvad koster et fjernvarmeanlæg?

Installationsprisen for et fjernvarmeanlæg ligger normalvis på 45.000-60.000 kroner inkl. trækning af rør. Dertil kommer den årlige udgift, der for den gennemsnitlige fjernvarme årligt koster 12.904 kr. til et hus på 130 kvadratmeter. Prisen er altså faldet fra de priser, der var aktuelle i 2019. Dertil er en vigtig sidebemærkning dog, at priserne varierer meget fra det ene varmeværk til det andet. Dette afhænger blandt andet af matriklens afstand til værket, type af brændstof og anlæggets økonomi. Dog ses det generelt, at fjernvarme er et billigere alternativ til opvarmning med elvarme, gas eller olie. Til sidst slipper man ved brug af fjernvarmeanlæg også for det årlige eftersyn, som nogle varmekilder kræver.

Hvor lang tid kan et fjernvarmeanlæg holde?

Fjernvarmeanlæg har generelt en længere levetid end andre typer af varmeanlæg, og dette skiftes ikke grundet slid, men på grund af gammelmodig teknik. Et fjernvarmeanlæg holder typisk 20-30 år, og det er meget sjældent at dele af anlægget skal skiftes undervejs. Med et fjernvarmeanlæg har du altså en varmekilde der både er sikker i drift og billig i vedligeholdelsespris.

Hvor lang tid tager det at få installeret fjernvarme?

Det er naturligvis forskelligt fra sag til sag, hvor lang tid det tager at installere fjernvarme på en matrikel. Dog tager det som oftest omtrent en uge, fra første spadestik, til at din bolig er koblet til fjernvarmeanlægget. Derefter kræver det så en dags arbejde for en VVS-montør, for at anlægget er tilkoblet.

Hvem kan installere et fjernvarmeanlæg?

I forbindelse med installation af et fjernvarmeanlæg, er det lovpligtigt at det bliver foretaget af en autoriseret VVS-montør. Dette er for at skabe sikkerhed om at arbejdet og tilkoblingen bliver foretaget på ordentlig vis. Få tilbud fra en erfaren fjernvarmeinstallatør her.

Kan man få tilskud til fjernvarme?

Energistyrelsen giver tilskud til: ”Vandbåren rumvarme ved fjernvarmekonvertering

Du kan få tilskud til at erstatte elvarme med et nyt varmesystem baseret på vand, både ved konvertering til fjernvarme og varmepumpe. Før var det kun varmepumpe.”

Læs mere om tilskudspuljen på vores søsterportal Energihjem.dk.

Du kan også benytte håndværkerfradrag til: ”Udskiftning eller reparation af fjernvarmeunits”. Læs mere om håndværkerfradraget her.

Er du i tvivl om hvor meget du kan få i håndværkerfradrag? Du er velkommen til at bruge vores beregner nedenfor.

Håndværkerfradrag

Servicefradrag



OBS.: Gælder kun frem til 1. april 2022.

DKK inkl. moms

Så meget kan du spare

Arbejdsløn ekskl. materialer
Udregningen sker med en skatteværdi på %
0 Kr.
Maksimalt fradrag 25.000 Kr.
Forventet besparelse*
0 Kr.
* Beregnes ud fra standardoplysninger fra Skat Få 3 gratis tilbud Se eksempel på beregning

Eksempel på udregning af håndværkerfradrag, 2021:

Når du skal beregne, hvor meget du reelt sparer, skal du finde 26 % af det indberettede beløb:

Udskiftning af vinduer (1 person) – 2021

Samlet entreprisesum: 76.000 kr.

Arbejdslønnen udgør: 52.000 kr.

Maksimalt fradrag ved en person: 25.000 kr.

26 % af 25.000 kr. = 6.500 kr.

Udskiftning af vinduer (2 personer) – 2021

Samlet entreprisesum 76.000 kr.

Arbejdslønnen udgør: 52.000 kr.

Maksimalt fradrag ved to personer: 50.000 kr.

26 % af 50.000 = 13.000 kr.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *