Sådan prioriterer du energirenoveringer
En energirenovering er for mange en stor investering, som på sigt kan betyde mange besparelser. Udover at få besparelser på varmeregningen, så får man også bedre indeklima i og samtidig kan boligens energimærke forbedres, hvis du investerer i en energirenovering. Men hvordan prioriterer man hvor man skal sætte ind og hvilken renovering, der er mest hensigtsmæssig?
Energirenoveringer kan være komplicerede og svære at danne sig overblik over. Når man skal i gang med en energirenovering er der flere forhold og spørgsmål, som man skal tage stilling til. Og hvilken energirenovering er mest hensigtsmæssig i min bolig? Hvor kan jeg spare mest? Skal man lave flere energirenoveringer på en gang og ikke mindst hvad koster det?
Hvordan kommer man i gang?
Ole Sondrup er partner hos Energihuset Danmark. De vejleder ofte danskere, der skal energirenovere deres boliger. Ifølge Ole Sondrup er der mange danskere, der begynder de indledende øvelser til at igangsætte en energirenovering og betaler penge for eksempelvis vejledning fra energirådgivere eller termografering uden at gøre sig overvejelser om deres finansiering til energirenoveringerne er på plads.
Vi anbefaler altid at man som det første undersøger om man har råd til at energirenovere. Har man noget friværdi i boligen eller har man på anden vis den økonomiske råderet? Det er disse spørgsmål man skal sørge for at stille sig selv. Det går jo ikke, at man bruger penge på at få en energivejleder ud eller får lavet en termografering, hvis man ikke har penge til at igangsætte energirenoveringen”, forklarer Ole Sondrup.
Ole Sondrup
Her kan du energirenovere på din bolig:
Hvilken energirenovering skal man prioritere først?
Hvis du overvejer at igangsætte en energirenovering, er der flere indledende øvelser du kan foretage for at blive klog på, hvilken energirenovering du skal prioritere. Eksempelvis kan du kigge på dine varmeregnskaber og el-regning for de seneste år. Er forbruget højere end gennemsnittets kan dette være en indikation på, at en energirenovering bør overvejes. Der findes flere beregnere online, som du kan bruge til at se, hvor på skalaen dit energiforbrug placerer sig.
Er der et energimærke på boligen, så er det en oplagt mulighed at starte med at se på dette. Energimærket er nemlig ikke kun en energimæssig karakter af bygningen og dens energieffektivitet, men også en rapport med konkrete forslag og beregninger, der illustrer, hvordan boligens energiforbrug kan nedsættes. Ole Sondrup forklarer:
Energimærkningsrapporter er opdelt således, at de indeholder tre kategorier: De rentable forslag, de forslag, som er gode at lave, og de alternative forslag, hvor tilbagebetalingen er den højeste.
Ole Sondrup, Energihuset Danmark
De rentable forslag er konkrete forslag, som ofte har en tilbagebetaling på under 10 år. De fleste danskere prioriterer de rentable energirenoveringer, som eksempelvis isolering af loft og hulmur eller udskiftning af fyr, når boligen skal energiforbedres:
”Har man mulighed for at udskifte fyret til fjernvarme, så er det ét af de tiltag, der hurtigt kan tilbagebetales og derfor meget populært at udføre. Det koster typisk omkring 50.000 kroner at skifte et gammelt fyr ud til fjernvarme. Efterfølgende sparer man op til 20 procent på varmeregningen og udskiftningen af fyret er tjent hjem efter 7-8 år”, fortæller Ole Sondrup.
Prioriter rækkefølgen
Bor du i en bolig, som er bygget før 1970, så er isoleringen muligvis meget sparsommelig. Det er især i disse boliger, at der er masser af utætheder og kuldebroer. Af samme årsag er det derfor en god idé at prioritere isolering af hulmur frem for eksempelvis udskiftning af oliefyr, når du skal i gang med at energirenovere. Erstatter du oliefyret med en varmepumpe i et utæt hus får du nemlig ikke de besparelser ud af det, som du burde.
Energirenoveringer bør foretages i den rigtige rækkefølge og som tommelfingereregel bør man prioritere de billige energirenoveringer før man investerer i de dyre. Isoler hulmur og loft først, prioriter derefter en udskiftning af fyret og dernæst udskiftning af vinduer og døre til mere energirigtige versioner. Hav dog altid for øje hvilke specifikke behov, der er i netop din bolig. Trækker det så meget fra et vindue, at du ikke kan bruge rummet optimalt, så er det naturligvis hensigtsmæssigt at starte her.
Bedre indeklima med en energirenovering
Danskerne tilbringer i gennemsnit 16 timer om dagen indenfor i deres bolig. Derfor er et godt indeklima at foretrække. Energirenoveringer isolerer din bolig og fjerner dermed problemer som kulde, træk og fugt. Hermed får man øget komfort i boligen, og samtidig undgår man risiko for eksempelvis skimmelsvamp og fugtskader.
Boligen er mere værd med et godt energimærke
Når man energirenoverer sin bolig får man lettere ved at sælge den til en god pris, hvis man en dag ønsker at flytte derfra. En undersøgelse foretaget af Dansk Byggeri viser at en energirenovering kan øge salgsprisen på et parcelhus betydeligt. Undersøgelsen viste at et skift fra energiklasse G til F resulterer i en stigning i gennemsnitsprisen på mere end 30 procent.
Med andre ord er energimærket en meget vigtig faktor for huskøberne på lige fod med beliggenhed og udseende. Villaer med energimærke A bliver solgt til en gennemsnitspris på mere end 20.000 kroner pr. kvadratmeter, mens gennemsnitsprisen for boliger med energimærke G ligger på blot 8000 kroner pr. kvadratmeter.
Særligt i provinsen er energimærket af stor betydningen, mens beliggenhed har større betydning i Hovedstadsområdet.
Få støtte til dine energiforbedringer
Energiselskaberne er en del af en spareaftale, der går ud på, at de skal være med til at sikre at danskerne udfører energitiltag, Derfor yder de et kontant tilskud til en række energirenoveringer. Helt konkret opkøber energiselskaberne de kWh-timer, som slutforbrugerne sparer ved at energirenovere. Du kan få tilskud til energirenoveringer som efterisolering, udskiftning af gamle vinduer til mere energieffektive vinduer, overgang til mere energieffektiv opvarmning, opsætning af solfangere eller installation af solvarme. Tilskuddet er typisk på imellem 25 og 40 øre pr. sparet kWh. Du kan læse mere om tilskud til energirenovering her.
Når du søger om støtte er det meget vigtigt at du får godkendt tilskuddet før energirenoveringen igangsættes og før materialer indkøbes. Tilskuddet gives nemlig ikke med tilbagevirkende kraft.
5 gode råd til dig, der skal i gang med at energirenovere
1. Finansiering
Skal boligen energirenoveres, så sørg for at overveje hvor mange penge I har til at energirenovere boligen. Hvor meget kan I ofre? Rådfør jer eventuelt med banken, så I ved hvor mange penge I potentielt kan bruge.
2. Livssituation
Overvej hvor du og dem du eventuelt deler boligen er i jeres liv. Er I en familie, hvor børnene snart flytter hjemmefra? Eller går I med tanker om at flytte til noget større? Er der det mentale overskud til at igangsætte en byggeproces på nuværende tidspunkt? Og hvilket behov har I nu og om ti år?
3. Energimærke og prioritering
Er der et energimærke på din bolig. Så anvend dette til at prioritere hvilke energiforbedringer du vil investere i først. Ellers kan det være en god idé at søge uvildig rådgivning hos en energivejleder eller rådgiver.
4. Indhent flere tilbud
Indhent flere tilbud på den energirenovering, som skal foretages. Der er flere parametre at sammenligne tilbuddene efter. Både pris, løsning, garantiordninger og håndværkerens erfaring er værd at sammenligne tilbuddene på.
5. Søg tilskud
Sørg for at søge om tilskud før energirenoveringen igangsættes. i 2021 kommer en ny tilskudspulje, hvor du kan opnå tilskud til isolering, varmepumper og mekanisk ventilation og så vil der være tilskud til energimærkning. Den nye tilskudspulje administreres af Energistyrelsen. Læs mere om den nye tilskudsordning her.
1 kommentarer
Efter at have læst artiklen mangler jeg stadig et svar på hvordan man prioriterer energirenoveringer. Jeg surfer videre.
Viser 0 af 1 kommentarer