Få 3 tilbud
Sektion Boligforeninger

Tørrelofter: Ejerforening fik nyt tag gratis

I en ejerforening på Parmagade i København er et gammelt loftrum blevet forvandlet til nye lejligheder. Det tog kun 13 måneder at forvandle 700 kvadratmeter pulterrum til nye 6 nye lejligheder. Ejerforeningen fik et nyt og gratis tag, tilskud til vinduer samt tilskud til omlægning af centralvarmesystemet.

Drømmer jeres boligforening om et nyt tag, nye vinduer, nyt varmesystem eller andre forbedringer af ejendommen? Så kunne det være en mulighed at sælge jeres loftrum fra. Netop dét gjorde ejerforeningen på Parmagade, som nu nyder godt af mange udbedringer af deres fine, gamle ejendom bestående af 66 lejligheder.

Men hvor starter I som boligforening, hvis de gamle lofter skal finansiere jeres nye tag? Og hvad skal man være opmærksom på? Byggeudvalget fra Parmagade sætter nu ord på deres samarbejde med Jels Huse.

Tre hurtige om ejerboligforeningen på Parmagade

  1. Foreningen består af 6 opgange
  2. Der var 60 lejligheder i foreningen – nu 66 lejligheder og med en ny femte sal
  3. Parmagade er beliggende på Amager i København

Taget trængte, en idé blomstrede

Idéen til den smarte byttehandel, startede for flere år siden, da taget var så slidt, at det trængte til at blive skiftet ud. Her besluttede foreningen sig for at spare op til et nyt tag, men da det gik relativt langsomt, gik tidligere bestyrelsesmedlem, Dan Holmer Andersen, i gang med at indhente tilbud fra firmaer, som kunne finansiere det nye tag ved at frasælge loftet.

Flere firmaer meldte sig på banen, og projektet mundede ud i en budrunde. Det jyske entreprenørfirma, Jels Huse, vandt opgaven, hvorefter projektet hurtigt gik i gang.

Hvor skal man begynde?

Det kan være vanskeligt at blive enige om renoveringsopgaver i en almindelig husstand, så hvordan bliver ejerne af 60 lejligheder enige om at skulle frasælge loftet, og hvilke fordele man ønsker at få i bytte?

På Parmagade besluttede Dan Holmer Andersen og Lisbeth Holmqvist, som sad i bestyrelsen, at nedsætte et byggeudvalg. De to ildsjæle meldte sig ind i byggeudvalget sammen med en tredjemand, så de på den måde kunne fordele de fremtidige opgaver delt imellem sig.

Vigtigst af alt; så havde de også mulighed for at klæde sig ordentligt på i forhold til at kunne præsentere det for resten af ejerforeningen på en generalforsamling.

Til trods for den grundige forberedelse var det ikke alle, der var positive omkring projektet. Lisbeth tog derfor sagen i egen hånd:

Jeg stemte simpelthen dørklokker og gik fra dør til dør og fik kontakt til beboerne. Og når man først får dem i tale, så kan de også godt forstå tingene, men der er selvfølgelig altid nogen, der ikke kan, men så må de jo følge med strømmen, når der er et flertal for det. Så længe folk har haft mulighed for at spørge ind og stemme om det, så kan vi jo ikke gøre mere.

forklarer Lisbeth Holmqvist, og fortsætter:

“Dem der så brokkede sig lidt, må man så sige, at de har haft muligheden. Og jeg har det sådan, at når man bor i en ejendom, så må man også tage ejerskab for det og interessere sig for det. Så at man har en person, som kan gå ind og tale med folk på en pæn og ordentlig måde, er noget, jeg synes er virkelig vigtigt i sådan et projekt her.”

For at få et kvalificeret flertal til projektet inviterede man til en ekstraordinær generalforsamling, hvor Jels Huse samt foreningens egen uafhængige byggerådgiver var med til at besvare spørgsmål. På den måde kunne de enkelte ejere stemme på et velinformeret grundlag. De fik et flertal, og projektet kunne endelig igangsættes.

Processen

Jels Huse ville til at starte med bygge 12 nye lejligheder på loftet og i bytte ville foreningen få nyt tag og splinternye vinduer i hele ejendommen uden ekstra omkostninger. Derudover blev de enige om, at centralvarmeanlægget skulle skiftes fra et såkaldt 1-strengsanlæg til et 2-strengsanlæg. Grundet nogle særregler i Københavns Kommune blev aftalen, at Jels Huse måtte bygge 6 lejligheder i stedet for 12. Derfor blev tilbuddet revideret til, at ejerforeningen gratis fik nyt tag, halvdelen af vinduernes pris og tilskud til det nye varmesystem.

Så det var ikke uden bump på vejen, at ejendommen på Parmagade fik en overhaling. Som Lisbeth Holmqvist siger, er det vigtigt at have en entreprenør på projektet, som sørger for, at man kommer let og elegant over bumpene:

Torben fra Jels Huse er er en meget løsningsorienteret mand. Han har været en rigtig god entreprenør, da han er fleksibel og tænker nogle kreative og anderledes tanker. Jeg vil sige, at det er meget trygt at have ham på sådan et projekt her, fordi man kan kommunikere med ham, og han deler sine tanker.

Lisbeth Holmqvist

En økonomisk fordel

Selvom der var store udgifter til advokat og byggerådgiver, så fastslår de to ildsjæle fra byggeudvalget, at projektet har været økonomisk fordelagtigt for deres forening:

”Der er ikke nogen tvivl om, at det havde været dyrere for foreningen, hvis vi på almindeligvis skulle have nyt tag, vinduer og varmesystem” siger Dan Holmer Andersen, mens Lisbeth Holmqvist følger op:

”Havde det ikke været for Jels Huse, havde vi kun været i stand til at skifte taget til en start. Derefter skulle vi have ventet nogle år med vinduerne og igen yderligere nogle år med varmesystemet. Og det er virkelig rart at få det hele gjort på én gang. Min overbo og jeg på henholdsvis 4. og 3. sal har virkelig meget glæde af varmen, det må jeg sige. Og fantastisk lækre nye vinduer. Først tænkte jeg, at det nok godt kunne vente, men da de så først blev udskiftet, så kunne jeg mærke, hvor dejligt det var.”

De gode råd, så din boligforening kan få renoveret ejendommen uden omkostninger

  1. Nedsæt et byggeudvalg af folk fra foreningen, som kan være tovholder på de forskellige ting under projektet. På den måde er det lettere at sikre god kommunikation mellem beboerne og entreprenøren. Derudover bør I sørge for at invitere relevante aktører med på en generalforsamling, når projektet præsenteres, så man undgår misforståelser og dermed sikrer den gode kommunikation, inden projektet iværksættes.

    Som Dan Holmer Andersen og Lisbeth Holmqvist siger:

    ”Kommunikationen har været nøglen til en god proces og et vellykket projekt på Parmagade”.
  2. En uafhængig byggerådgiver er vigtigt, for at sikre et stærkt fagligt samarbejde med entreprenøren. Samtidig er der flere professionelle øjne på de byggetekniske udfordringer, som vil opstå.
  3. Find en entreprenør, der kan sit håndværk. Der er bestemt ikke noget ved at få en entreprenør ind, som sjusker med detaljen. Fordelen ved denne smarte byttehandel er, at foreningen og entreprenøren har samme interesse, da Jels Huse nu ejer lejlighederne på toppen af Parmagade. Det giver de øvrige ejere en tryghed, at ham der står for renoveringen også selv har bundet egne penge i ejendommen. Og hvis taget ikke er lavet ordentligt, ja, så regner det først ind i hans lejligheder på 5. sal.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *