Få 3 tilbud
Sektion Boligforeninger

Ny finanslov: Ingen skattefordele ved forældrekøb

Forældre som har købt en ejerlejlighed til deres barn har kunne opnå skattemæssige fordele, men det varer ikke evigt. Den nye finanslov lægger op til, at de fleste af de fordele forsvinder ud af den såkaldte virksomhedsskatteordning i 2021.

Der har været fordelagtige skatteregler til forældre, som har købt en ejerlejlighed til deres børn. Det sætter regeringen nu en stopper for med den nye finanslov, skriver DR Nyheder.

Det er regeringen sammen med Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti blevet enige om. De vil sætte en stopper for, at virksomhedsskatteordningen bliver brugt til udlejning til nærtstående familiemedlemmer. Ifølge aftalen skal de nye regler træde i kraft i 2021.

Læs mere om virksomhedsordningen

Er du til det juridiske aspekt af virksomhedsordningen, så læs med her.

Det handler om renteudgifter og fradrag

Forældre der i dag har beriget deres børn med en ejerlejlighed har fuld fradragsværdi af deres renteudgifter. Men sådan skal det ikke længere være. Fradragsværdien af renteudgifterne til et forældrekøb skal være på niveau med private renteudgifter. Det betyder, at et forældrekøb får den samme fradragsværdi som alle andre.

Beregninger viser, at værdien af rentefradragsretten vil blive reduceret til 25,6-33,6 procent fra 55,9 procent i dag.

Hvor mange handler er i dag et forældrekøb?

Gennem de senere år har der også været voldsomme stigninger i særligt de store byer i Danmark på ejerlejligheder. Der er derfor ingen tvivl om, at forældrekøb har bidraget til prisstigningerne. Men hvordan er temperaturen for forældrekøb, som køber ejerlejlighed til deres børn anno 2019?

Tal fra Realkredit Danmark viser, at markedet for forældrekøb toppede tilbage i 2013. Her udgjorde 18,4 procent af alle handler for ejerlejligheder et forældrekøb. I 2019 udgør forældrekøb cirka 10 procent af markedet. Så hvad rykker det nye forslag ved?

Hvad får det af konsekvenser?

Som udgangspunkt vil det påvirke efterspørgslen negativt på ejerlejligheder i de store byer. Det samme gælder prisen. Men hvad giver det i skattekassen?

Partierne bag den nye finanslov venter, at afskaffelsen af forældrekøb under virksomhedsordningen vil sende cirka 130 millioner kroner i statskassen det første år, og at beløbet i 2022 forventes at stige til 230 millioner kroner.

Cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig vurderer, at der dog er grænser for, hvad indgrebet vil betyde. Han udtaler til Politiken, at:

“Lige i øjeblikket med de lave renter så spiller ordningen ikke så stor en rolle, men der kan jo komme stigende renter, og det kan let påvirke interessen for forældrekøbte lejligheder. Men vi skal huske på, at de, der køber lejligheden til deres børn, hovedsagelig gør det for at hjælpe deres børn, og de har en god økonomi.”

Cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *