Få 3 tilbud
Sektion Energirenovering

Forbedring af energimærket gør din bolig mere værd

Husets energimærke spiller en større og større rolle for boligens værdi. Faktisk kan boligen blive flere hundredetusinde kroner mere værd, hvis energimærket forbedres. I Danmark har en væsentlig del af boligerne i dag dårligt energimærke, hvilket både kan afspejles i dyre el- og varmeregninger, samt i dårligt indeklima. Læs mere her om, hvor meget mere værd boligen bliver med et godt energimærke, og om hvordan man kan energirenovere effektivt.

Energirenoveringer som en investering i boligen

På trods af et større fokus på energiforbedrende renoveringer end tidligere, er der stadigvæk mange boliger i Danmark, som har et dårligt energimærke. Et dårligt energimærke kan være et problem, hvis man skal sælge huset, da gode energimærker er noget, som køberne i højere grad efterspørger end tidligere.

Ifølge Boligsiden.dk bliver villaer i dag solgt for op imod 2 millioner kroner højere, hvis de har et af de gode energimærker fx Energimærke A, sammenlignet med hvis de har energimærke G, som er det dårligste. Den store prisforskel skyldes dog ikke flere faktorer end udelukkende husets energimærke.

Eksempelvis indvirker boligens beliggenhed, størrelse og geografiske placering i landet naturligvis også på prisen. Desuden er villaerne med de gode energimærker ofte nyere end de med dårligt energimærke, hvilket også har indflydelse på prisen.

Hvis du energirenoverer en ældre bolig, vil den derfor aldrig blive 2 millioner kroner mere værd, men den kan stadig stige væsentligt i værdi, hvis energimærket forbedres. Ifølge Boligsiden, er der penge at hente, hver gang man forbedrer energimærket. Boligsiden estimerer således, at en forbedring af energimærket i nogle tilfælde kan få salgsprisen til at stige med op imod 430.000 kroner.

Energimærker bestemmes ud fra husets forbrug

Energimærket bestemmes ud fra en beregning af husets samlede energiforbrug. Helt forenklet sagt betyder det, at jo lavere husets energiforbrug er, jo bedre energimærkning vil det have. Faktorer som påvirker energimærket er fx husets isolering, og hvilken varmekilde huset benytter.

Jo dårligere boligen er isoleret, jo mere energi er man nødt til at bruge på at opvarme huset, og dette påvirker energimærket negativt. Og hvis boligen har en ældre varmekilde, som er dyr i brug, vil den også bruge mere energi end en nyere mere energivenlig varmekilde.

Fordele ved energirenoveringer

Det er ikke kun, hvis man går med salgstanker, at energirenoveringer kan være en rigtig god idé. Der er adskillige fordele forbundet med energiforbedrende renoveringer – Fordelene kan både være forbedret indeklima i boligen, og naturligvis en besparelse på el- og varmeregningen.

Det kan fx forbedre indeklimaet, hvis man efterisolerer eller får isolerende ruder, fordi man så kommer af med kuldebroer i boligen. Dermed får huset en mere ensartet temperatur og indeklimaet forbedres.

Så meget stiger en bolig i værdi, hvis husets energimærke skifter energiklasse.

Energirenovér effektivt

Ønsker man at energirenovere, men er i tvivl om, hvor man bør sætte ind, er der forskellige måder at komme i gang på. Fx hvis man vil isolere boligen, men ikke ved, hvor i huset varmen siver ud fra, kan man få foretaget en termografering af boligen.

En termografering kan i detaljer vise, hvor varmetabet sker. Man kan også overveje at få en energirådgiver ud, som kan hjælpe en på vej med projektet – Rådgiveren kan vejlede og rådgive til, hvad det vil kræve at forbedre boligens energimærke. Indledende øvelser som fx en termografering eller energirådgiver, kan nemt vise sig at være besværet værd, da chancen for, at man får nedsat husets energiforbrug væsentligt er større, end hvis man bare energirenoverer på må og få.

Forskellige typer energirenoveringer koster forskelligt, men fælles for alle energirenoveringer er, at de over tid er med til at tjene sig selv hjem – enten helt eller delvist. Og nogle af energirenoveringer kan endda tjene sig selv hjem på relativt kort tid i sparet forbrug.

OBS: Hen på efteråret er et optimalt tidspunkt at få lavet en termografering af boligen

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 kommentarer

Hej

Når man vil have en bedre energimærke skal der fortages nogle renoveringer, eks. udskiftning af vinduer eller døre osv. Er det noget en håndværker skal gøreog kun kan gøre når det kommer til energimærke? eller kan man selv gøre det og derefter vise det er blevet gjort? Vh Anita

AvatarMaria Carlsen

Hej Anita,
Mange tak for din henvendelse. I kan sagtens udføre noget arbejde selv (så længe det ikke kræver autorisation, certificering eller lign.) og når der foretages en ny energimærkning vil det blive medregnet i den samlede energimærkningsrapport.
/Maria – 3byggetilbud.dk

AvatarKasper Jensen

Vi er ved at købe hus, og Vi går med en drøm om at udskifte til en mere rentabel varmekilde.
Vi har af firmaet der tildeler energimærket, fået at vide at huset vil minimum stige fra D-C måske også til B hvis vi skifter fra olie til jordvarme.
hvor meget kan man stole på jeres tal? “vores” vurderingsmand mener at husets værdi vil stige med ca 50.000 (huset koster 1.600.000) hvilket ligger nærmere 3% end de 13-20% i skriver. Er det normalt der er så store udsving på sådanne vurderinger??

AvatarMaria Carlsen

Hej Kasper,

Mange tak for din besked. Det fremgår ikke så tydeligt af denne artikel, men tallene stammer fra en undersøgelse, der er lavet i samarbejde mellem Dansk Byggeri og Boligsiden.dk. Der er tale om en gennemsnitlig stigning i tidligere eksempler. Der er med andre ord ikke nogen garanti for, hvor stor prisstigningen vil blive i et enkelt tilfælde. Beliggenhed, prisen før energimærket og trends i markedet spiller naturligvis også ind. Du kan i denne rapport udarbejdet af SBI læse mere om sammenhængen mellem salgspris og energimærkning: http://www.sbi.dk/miljo-og-energi/energibesparelser/bedre-energimaerkning-bedre-pris.-netvaerk-for-energirenoveringole-michael/sbi-2013-06/at_download/file

/Maria – 3byggetilbud.dk

/Maria – Energihjem.dk

AvatarKarsten Hybel

Hej Toke
Har du dokumentation for din påstand om at husprisen stiger i takt med energimærkningen som det fremgår af diagrammet på denne side; https://www.3byggetilbud.dk/tips/forbedring-af-energimaerket/ ? Hvor mange hussalg indgår i grundlaget for beregningen og er der geografiske forskelle eller andre parametre som har betyfning for prisstigningen ved et bedre energimærke ?

Viser 0 af 6 kommentarer