Håndværkerfradraget kan være slut: Støttepartier presser på
Dét skal være slut med håndværkerfradrag på energirenoveringer. Sådan lyder det fra regeringens støttepartier, som alle ønsker at afskaffe håndværkerfradraget ved de kommende finanslovsforhandlinger. En ordning, som Socialdemokratiet ellers har fredet inden valget. Bliv klogere på holdningerne her.
Skal boligens vægge isoleres inden efteråret står for døren? Eller drømmer du om en varmepumpe eller et ventilationsanlæg til de varme og kolde tider? Så er der lige nu penge at spare for dig. Med håndværkerfradraget – også kaldet boligjobordningen eller servicefradraget – får du nemlig penge retur fra Skat, når du energirenoverer eller klimatilpasser boligen. Men den ordning er måske ikke for evigt.
Spørger du regeringens støttepartier skal det være slut med at trække udgifterne til håndværkerydelser fra i skat. Radikale Venstre (B), Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten (Ø) vil nemlig ved finanslovsforhandlingerne kræve håndværkerfradraget afskaffet. Socialdemokratiet (S) står dog fast.
Fakta om håndværkerfradraget
I 2018 blev håndværkerfradraget gjort permanent og grønt. Med håndværkerfradraget kan du i 2019 få fradrag på op til 12.200 kroner per person for energirenoveringer og klimatilpasning af din bolig. Dertil yderligere 6.100 kroner til serviceydelser, så som rengøring og børnepasning i hjemmet. Indberetningen sker gennem Skat.
Håndværkerydelser, der er fradragsberettet, er blandt andet: Isolering af ydervægge og tag, varmepumper, ventilation og solceller.
Derfor vil partierne afskaffe håndværkerfradraget
”Som et led i en ansvarlig økonomisk politik er man nødt til at tage bestik af, at der er utrolig meget gang i byggeriet. Og generelt er vi i en økonomisk situation med højkonjunktur. De penge kan vi bruge meget bedre for eksempel på det grønne område eller på velfærden, og det håber vi, at vi kan finde ud af på finansloven#, siger partiformand Morten Østergaard (B) til DR Nyheder.
Et argument, han ikke står alene med. Også partiformand Pia Olsen Dyhr (SF) mener, at håndværkerfradraget skal nedlægges til fordel for flere grønne tiltag.
Vi ønsker at nedlægge boligjobordningen og i stedet bruge pengene til en energisparefond, hvor danskerne kan søge om penge til at energiisolere deres huse. Det har vi brug for, hvis vi skal løfte klimaudfordringen.
Pia Olsen Dyhr
En grøn prioritering det tredje støtteparti Enhedslisten også deler:
”Vi skal skrotte ordningen helt. Det er en rigtig dyr skattefradragsordning, som typisk understøtter arbejde, som i forvejen ville være udført. Så den sætter ikke flere i arbejde, så det er dumt at bruge skattekroner på,” siger Enhedslistens gruppeformand, Jakob Sølvhøj.
Fradraget er godt for familier og håndværkerfirmaer
Trods modstand fra støttepartierne står Socialdemokratiet fast. Partiet mener nemlig, at håndværkerfradraget er en vigtig håndsrækning til familier og håndværkervirksomheder. Skatteminister Morten Bødskov (S) uddyber:
Socialdemokratiet har ingen planer om at afskaffe boligjobordningen, da den helt bestemt er med til at sikre, at hverdagen for rigtige mange familier kan hænge bedre sammen, ligesom den er en vigtig håndsrækning til mindre håndværksvirksomheder og deres ansatte.
Morten Bødskov
Hertil tilføjer han, at håndværkerfradraget også er et effektivt middel i kampen mod sort arbejde.
S fredede håndværkerfradraget før valget
Socialdemokratiet har ikke altid været fortaler for håndværkerfradraget. I 2015 udtalte statsminister Mette Frederiksen (S), at boligjobordningen ‘ikke er den bedste måde at bruge pengene på’. Men piben har fået en anden lyd.
Før valget lød et løfte fra det nye regeringsparti nemlig, at danskerne stadig kunne få fradrag til håndværkerarbejdet og rengøringshjælpen, hvis Mette Frederiksen vandt valget.
“Det er jo ikke nogen hemmelighed, at boligjobordningen ikke er en blomst, der har groet i vores have, men vi anerkender også, at den er populær. Det er vigtigt for mig at sende det signal, at den her ordning ikke bliver afskaffet, hvis der kommer en socialdemokratisk regering efter næste valg. Ordningen skal fortsætte i en eller anden form,” sagde finansordfører Benny Engelbrecht (S) til DR Nyheder ved årsskiftet.
Hos 3byggetilbud.dk følger vi forhandlingerne om håndværkerfradraget tæt.