Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Hvor meget sparer jeg? Beregning af dit håndværkerfradrag

Få indsigt i, hvor meget du har mulighed for at spare ved at bruge håndværkerfradraget, og hvordan du beregner din besparelse.

OPDATERING d. 9.11.2020: I regeringens finanslov er det nu slået fast: Både håndværker- og servicefradraget skal hæves til 25.000 kroner per person i 2021. Læs mere om ændringen her.

Det er et godt spørgsmål, så lad os sammen se på det og få skabt et overblik over, hvad du kan spare i håndværkerfradrag.

Ydelserne bliver todelt fra 1. januar 2016

Der er meget nyt ved håndværkerfradraget, bl.a. ydelserne det grønne fradrag dækker over, men også selve beløbet og måden det deles op på.

Det samlede håndværkerfradrag kommer til at stige fra 15.000 kr. til 18.000 kr. per person. Heraf kan du bruge 12.000 kr. til håndværksarbejde, og de resterende 6.000 kr. kan du bruge til serviceydelser. Med andre ord har du 3.000 kr. mere til rådighed pr. person, når det grønne håndværkerfradrag bliver introduceret (Læs mere om de nye tiltag her).

Du skal være opmærksom på, at der ikke er nogen begrænsning pr. husstand. Samtlige myndige personer har ret til et håndværkerfradrag. Det er derfor meget vigtigt, at I husker at anmelde jeres håndværkerfradrag som en ydelse på hvert jeres navn individuelt og ikke som en husstand. Du kan også få fradrag for sommerhus og andelsbolig.

Opdel fakturaerne mellem jer

Hvis der er mere end en person boende et sted, så er det vigtigt, at I opdeler arbejdsopgaverne. Hvis vi siger, at I har to opgaver, der skal udføres, så vil det ideelle være, at I fakturerer en opgave på hvert jeres navn.

Hvis I kun har én opgave, fx at få skiftet vinduerne ud derhjemme, og det tager to uger, så kan I gøre det sådan, at du faktureres for den første uge og din samlever/partner den anden. Det er måske et meget forenklet eksempel, men det er sådan logikken er med det her. Du må endelig ikke undervurdere vigtigheden af det, for hvis I gør noget forkert her, så ender det med, at I ikke er berettiget til jeres håndværkerfradrag.

Hvor meget kan du få

Lad mig give dig et eksempel på, hvad jeg mener:

Hvis vi antager, at du har en familie, der består af to voksne og to børn under 18, så har I tilsammen 24.000 kr. til håndværksarbejde samt 12.000 kr., der kan bruges til serviceydelser, hvilket bl.a. kan være børnepasning og kørsel til jeres børn. Serviceydelserne kan I også bruge til at vinde kvalitetstid med hinanden, ved at I kan få udført sådan noget som rengøring eller havearbejde som en del af serviceydelserne.

Antager vi så, at børnene er myndige eller bliver det inden årets udgang, så hæver I faktisk jeres rådighedsbeløb. For en familie med to voksne og to myndige børn vil tilsammen kunne få 48.000 kr. i fradrag til håndværksarbejde og 24.000 kr. til serviceydelser, hvis børnene betaler deres egne fakturaer.

Det er selvfølgelig ikke et krav, at I er en familie. Det kan også være, at I blot er nogle venner eller bofæller, som er gået sammen om at købe et hus og bor der sammen. I det tilfælde vil samme regler gælde for jer, som de gør i eksemplet foroven med familien.

Det er afgørende, hvor du er bosat i landet. Hvis du er bosat i en kommune, hvor kommune- og kirkeskatten samt sundhedsbidraget er høje, så vil du netto spare mere. Lad mig give dig et eksempel på, hvad jeg mener. I gennemsnit betaler man i Danmark 25,3% i kommuneskat, 3% i sundhedsbidrag og 0,9% i kirkeskat. Hvis du lægger de tre procenttal sammen, giver det 29,2%.

For at regne din besparelse ud, skal du gange de 29,2% med dit fradrag.

Som eksempel giver 0,292 X 18.000 kr. en kontant besparelse på 5.256,- kr. Beløbet, du sparer i skat er altså 5256 kr.

Ved hjælp af det her lille regnestykke kan du med det samme finde ud af, hvor meget du kan spare.

For at du kan få fradraget, er det vigtigt, at du har de rigtige papirer klar, så du er velkommen til at læse videre i vores artikel, der beskriver dokumentationskravene til fradraget. Du kan også finde hjælp til indberetningen af dit fradrag til SKAT, ved at læse vores artikel om emnet. Husk også at få fradraget registreret inden sidste frist.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 kommentarer

AvatarBent Gottlieb

Beregnet håndværker fradrag for kr.9724 x til 2839.41, ( x 0,292%), men skattevæsenet giver
mig kun kr. 1500.

Nynne GrothNynne Groth

Hej Bent

Tak for din kommentar. På Skat.dk står følgende: “Fradragets skatteværdi er ca. 26 %. Så hvis dit håndværkerfradrag er 3.000 kr., sparer du ca. 780 kr. i skat.”

Du kan kontakte skat, hvis du ønsker yderligere vejledning til deres udregning.

De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

Avatarlissi petersen

jeg overvejer at få isoleret mit loft det koster ca 21.000 kr. hvor meget kan jeg få i håndværker tilskud og hvordan skal jeg søge om det med venlig hilsen
Lissi Petersen
Bursø 4930
Maribo

Nynne GrothNynne Groth

Hej Lissi

Tak for din henvendelse. Angående håndværkerfradraget, så kan du få fradrag på op til 12.200 kroner pr. person i 2019. Du indberetter håndværkerfradraget via TastSelv Borger på Skattestyrelsens hjemmeside. Her fremgår det også, hvilke håndværkerydelser, du kan få fradrag på. Her står eksempelvis ‘isolering af ydervægge og gulv’. Oversigten og guiden til indberetning finder du her: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759. Det er dermed også Skat du skal have fat i, hvis du har yderligere spørgsmål til, hvordan du kommer godt videre med at indberette håndværkerfradraget.

Du kan også søge om energitilskud på din isoleringsopgave. Vi har lavet en liste med de energiselskaber, der tilbyder tilskud her: https://www.energihjem.dk/energiselskaber-med-tilskud/. Husk, at du skal ansøge om energitilskud inden arbejdet udføres og materialerne indkøbes.

Bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

AvatarChristian

Hej.

Kan må få fradrag for indendørs malerarbejde?

Mvh. Christian

AvatarFlemming

Hej
vi har i husstanden 2 voksne (ingen hjemmeboende børn)
vi har fået nye vinduer og yderdøre i vores hus, og timeløn for isættels er ca 29000 med moms
kan vi så trække 24000 fra, eller er det man kan trække fra eksl. moms
MVH
Flemming

Viser 0 af 15 kommentarer

Vis flere kommentarer