Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Alt du skal vide om el-tavler

Eltavlen er enhver ejendoms elektriske hjerte og derfor er det vigtigt at have en god eltavle, der kan klare hverdagens strabadser. Det kan derfor være en fordel at få tjekket om eltavlen synger på sidste vers, og trænger til en udskiftning. Her kan du læse meget mere om, hvornår man bør udskifte sin eltavle og hvem der bør gøre det.

De elektriske installationer i hjemmet, er en af de mest nødvendige ting, som den almene boligejer ikke nødvendigvis forstår alt omkring. Ethvert hjem med elektriske installationer har en el-tavle, der er udgangspunktet for al strøm i hjemmet. Her kan du høre meget mere om el-tavler, hvornår du med fordel kan overveje at få installeret en ny, samt hvem der må ordne elektriciteten i dit hjem.

Hvad er en el-tavle?

En el-tavle er det sted, som elektriciteten til alle installationer i boligen udspringer fra. Den elforsyning, der kommer fra elnettet, bliver modtaget af el-tavlen, der så dirigerer strømmen videre ud til de forskellige dele af boligen. Derfor er det også i el-tavlen, at sikringerne er placeret. På den måde er selve elinstallationerne i hjemmet i sikkerhed, skulle der ske en fejl eller en kortslutning.

Hvad er grupper i el-tavler?

Når el-tavler er samtaleemnet har du måske tidligere hørt ordet ’grupper’ blive omtalt i samme ombæring. Ordet grupper refererer til de forskellige dele af matriklen, der er koblet til elektricitet gennem el-tavlen. Det kan eksempelvis være en gruppe, der hedder køkken, en gruppe der hedder kælder, en gruppe, der hedder badeværelse og en gruppe, der hedder stue. På den måde er det muligt at afbryde strømmen til enkelte grupper gennem el-tavlen.

Hvornår skal el-tavlen skiftes?

Har ens ejendom eller bolig en el-tavle, der er blevet gammel, kan man med stor fordel overveje at få den skiftet. En ny el-tavle skaber større sikkerhed i hjemmet og forebygger samtidig flere unødige skift af sikringer, der kan forekomme ved ældre el-tavler. Det er også muligt at skifte el-tavlen til en ny, uden at man behøver at skifte alle boligens installationer. Man kan altså trække strømmen, der var tilkoblet den gamle el-tavle til den nye el-tavle og skifte den én til én på den måde.

Det er en autoriseret elektriker, der skal skifte din eltavle

Kan man skifte sin el-tavle selv?

Der er mange gode gør-det-selv projekter, men når det kommer til elektricitet, er det vigtigt, at man får en autoriseret elinstallatør til at hjælpe sig med udskiftningen. Det er aldrig ufarligt at give sig i kast med projekter, der indeholder store mængder elektricitet. Den autoriserede elektriker har mulighed for at slukke for al strømtilførsel mens el-tavlen bliver udskiftet, og ved lige hvordan skruetrækkeren skal drejes, så alt foregår under sikre omstændigheder. Har du en god dialog med din elektriker, kan du dog købe de materialer, der skal bruges til den nye el-tavle selv.

Hvad koster det typisk at få udskiftet en el-tavle?

Prisen på en ny el-tavle varierer meget alt efter den specifikke sag. Her har boligens størrelse samt specifikationer ved el-tavlen størst indflydelse på el-tavlens pris. En ny el-tavle samt udskiftning kan variere mellem alt fra 4.000 kr. til 12.000 kr. og udføres af en autoriseret elektriker.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *