Alt hvad du skal vide om renovering af et bryggers
Et bryggers gemmer på uanede muligheder i alt fra praktisk opbevaring og stilfulde designs. Står du i vildrede ift. de muligheder, der er for dit bryggers og hvordan du kan forvandle dette ofte oversete rum til et centralt punkt i dit hjem, kan du læse med og få inspiration til at forny dit bryggers
Giv dit hjem et løft med en bryggersrenovering, der kan transformere et simpelt opbevaringssted til et multifunktionelt rum. I denne artikel fremhæves der, hvordan en renovering eller mindre justeringer af bryggersrummet kan øge både funktionalitet og æstetik.
Hvad kan et bryggers bruges til?
Ordet bryggers stammer fra bryghus og blev engang brugt som et selvstændigt hus til at brygge øl i. Senere hen blev bryghuset en del af stuehuset, hvor det så blev til bryggers. Det blev det rum hvor det grove husarbejde fandt sted. Med tiden blev bryggerset udviklet til en nydelig entre, hvor man kunne tage imod gæster. Hvis du ønsker at benytte dit bryggers som det primære eller den eneste entre i din bolig, er det en god idé at sørge for, at der er gode muligheder for skabsplads, samt at gøre det funktionelt til praktiske ting. Få mere inspiration her til hvad et bryggers kan bruges til.
Hvilken type belægning skal jeg vælge i bryggerset?
Når du vælger, hvordan dit bryggers skal indrettes, er det fordelagtigt at have in mente, hvad bryggersets funktion skal være. Hvis du skal udføre meget arbejde i dit bryggers – uanset hvilken slags, vil du i længden værdsætte, at det er indrettet funktionelt, så du har nemt ved at komme til redskaber og at rummet nemt kan gøres rent efter brug. Klassificeres dit bryggers som et vådrum, stilles der nogle krav til gulvbelægningen. Hvis dit bryggers primært er fællesnævner for en masse fodtrafik, er det naturligvis en god idé at montere gulvbelægning, som er slidstærkt, så det holder længst muligt. Det kan f.eks. være slidstærke klinker eller andet materiale, der gør, at gulvet tåler hyppig vandpåvirkning, skidt og rengøringsmidler. Der vil længere nede i artiklen, dykkes yderligere ned i krav til vådrumssikring.
Gode bud på gulvtyper der skal kunne rumme det, er eksempelvis vinylgulv som er en billigere løsning end klinker. Du kan også vælge terrazzo, beton eller epoxygulve. Skal dit bryggersgulv ikke udsættes for vandbelastning, skidt og rengøringsmidler er linoleum eller et lakeret trægulv gode bud. Uanset hvilket formål dit bryggers tjener, vil det være en fordel at vælge robuste vægoverflader. Har du gipspladevæg, kan du beklæde den med væv eller vægfilt og male over med vådrumsmaling. Det kan tåle det meste og er nemt at rengøre. En anden robust vægoverflade er stærke fliser eller klinker.
Udnyt bryggersets plads
Når det kommer til praktisk indretning, kan du med fordel overveje at montere skabe, som går helt op til loftet.
Et bryggers er nemlig ofte et mindre rum målt i kvadratmeter på gulvet. Og da er det om at udnytte rummets højde. Ved at installere skabe, der rækker helt op til loftet, optimerer du opbevaringspladsen. I de øverste, mindre tilgængelige dele af skabene kan du opbevare ting, som du sjældent bruger, såsom vintertøj og fodtøj.
Vælg en hensigtsmæssig type maling til bryggerset
I et bryggers er det ofte en god idé at anvende vådrumsmaling eller en vægmaling med relativt høj glans for at sikre, at den kan tåle afvaskning. Det er altid en fordel at investere i maling af høj kvalitet og sørge for at påføre flere lag på væggene.
Hvad koster det at renovere et bryggers?
Når bryggerset skal renoveres, afhænger prisen først og fremmest af, hvilken type renovering du har i tankerne. Hertil har flere faktorer, herunder rummets størrelse samt hvilke materialer og hvidevare du vælger, betydning for prisen på arbejdet. Hvis du allerede har installeret gulvvarme, som stadig kan benyttes, har du allerede sparet en dyr post i budgettet.
Her er eksempler på udførte bryggersopgaver og dets pris:
- Lægning af gulvfliser: Et bryggers på ca. 7 m2, hvor der skal fjernes fliser og lægges nye som kunden i forvejen har, koster 14.250,-
- El-arbejde: I forbindelse med en bryggersrenovering, hvor eltavle og elmåler skal flyttes fra et sted til et andet. Her vil flytning og montering af eltavle og elmåler inkl. ny gruppetavle koster omkring 12.500,-
- Større renovering af bryggers og etablering af toiletrum: Her indgår demontering + montering af vvs, nedrivning af fliser, slibning af fliser, etablering af afløb ved vandmåler, vandinstallation + vandmåler til nyt toilet, vådrumsbehandling, lægning af fliser på vægge og gulv, nyt gipsloft, spartel + filt + maling, opsætning af 3 spotlamper, udskiftning af dør, opsætning af et bwt anlæg, diverse el arbejde, opsætning af vægmonteret toilet, etablering af gipsvæg med skydedør, opsætning af ventilator, udskiftning af eksisterende vindue. Denne opgave er fra marts i 2022 og har inkl. tilbud kostet omkring 196.000,-
- Bryggers som skal omdannes til et badeværelse: Her er der etableret bruser + toilet, lægning af fliser, udbedret loft, blændet en dør og lavet et vindue i stedet, samt lavet murstens facade og etableret et skab til gas. Denne opgave er fra april 2023 og har kostet 220.000,-
Er der byggetekniske krav til et bryggers?
Der er som udgangspunkt ikke specifikke byggetekniske krav til et bryggers. Det afhænger nemlig af, hvilke slags installationer der findes i bryggerset, og hvad man vil bruge rummet til.
Har du en håndvask med vandhane er det nødvendigt, at der er tilstrækkelig afløbskapacitet. Dette kan opnås ved at installere en overløbsventil i håndvasken, hvis der ikke findes et afløb i gulvet.
Mange har deres bryggers udstyret med gulvafløb, men der findes ikke krav til at dit bryggers skal have installeret et gulvafløb, hvis der bygges om eller bygges nyt. Hvis bryggerset kan kategoriseres som vådrum, er der krav til udførelsen af konstruktioner og overflader.
Skal et bryggers vådrumssikres?
Et vådrum er et rum, der regelmæssigt udsættes for vand og har installeret et gulvafløb. Daglig påvirkning af vand og fugt gør vådrum, såsom badeværelser, særligt udsatte for skader. Rum som bryggerser, der indeholder brusere eller lignende faciliteter, klassificeres også som vådrum. I disse rum er det obligatorisk at installere vådrumsgulve og foretage vandsikring i overensstemmelse med SBI’s anvisninger.
Både gulve og vægge skal udføres, så de kan tåle fugtpåvirkning og overflader skal kunne tåle kemisk påvirkning fra rengøringsmidler, sæbe og andre stoffer, som naturligt vil forekomme ved brug.
Her kan du læse mere om SBI anvisninger for vådrum
Bliv klogere på dine bryggersbehov og stil dig selv følgende spørgsmål:
Hvis du skal renovere dit bryggers, kan du stille dig selv følgende spørgsmål og blive klogere på dine bryggersbehov
- Hvad er formålet med rummet? Det er en god ide at stille sig selv det spørgsmål om, hvad rummet skal bruges til. Det kunne f.eks være vaskerum, opbevaringsrum eller et rum til hobbyaktiviteter
- Hvad fungerer? Nævn 3 ting, som du/I er glad for i det gamle bryggers
- Genbrugsmuligheder: Er der noget som kan genbruges?
- Er der plads nok til bryggersdrømmen? Hvor meget plads har du/I til rådighed og hvilke inventarer kan udnytte pladsen?
- Opbevaringsløsninger: Hvor meget opbevaring har du/I brug for og hvad skal opbevares? Skal der være skabe, hylder eller måske skjulte opbevaringsmuligheder?
- Hvad rækker budgettet til? Lav et budget over, hvad du/I er villige til at investere i bryggerset
- Er der en tidsramme? Gør dig overvejelser om, hvornår projektet skal starte og hvornår det skal være færdigt
- Design og stil: Hvordan ønsker du/I, at bryggerset skal se ud? Skal det matche resten af husets stil, eller have en ny unik stil?
- Ventilation: Er der tilstrækkelig ventilation? Det er især vigtigt, hvis bryggerset skal bruges til tørretumbling eller anden dampgenererende aktivitet.
- Gulv og vægge: Hvilke materialer vil være mest praktiske og holdbare til gulv og vægge? Er der behov for vandresistente overflader?
Hvilke håndværkere kan blive relevante for dit bryggers-projekt?
Udfører en håndværker et stykke arbejde uden for det område, vedkommende er udannet inden for, er der stor risiko for byggesjusk. For at få det bedste resultat, er det derfor vigtigt, at håndværkeren er udannet til det der skal laves og har de rette færdigheder, så du ikke ender ud i en højere regning end forventet, grundet fejl og mangler, som der skal rettes op på.
Der er også visse fagområder, der kræver autorisation, hvor det ikke er tilladt at udføre arbejde uden de krævede kompetencer og godkendelse. Det er en god idé at du får helt styr på, hvad du ønsker at få lavet, så du er sikker på at kontakte de rette fagfolk. Er du i tvivl om, hvilke fagområder du kunne få brug for hjælp fra, kan du få et overblik herunder.
Hvis du skal benytte dig af autoriseret fagfolk, såsom vvs-, kloak eller elarbejde, skal du sikre dig, at håndværkeren er ansat i et firma, der har en autorisation fra Sikkerhedsstyrelsen. Det er som nævnt de 3 fagområder, el, kloak og vvs som kræver autorisation.
Elarbejde omfatter både etablering af ny el vedligeholdelse og reparation af eksisterende installationer. Det kan være alt fra trækning af kabler til etablering af eltavler eller kontakter. Derudover kan du bruge en elektriker til dit bryggersprojekt, hvis du skal have afbrudt eller installeret hårde hvidevarer, elvarme, alarmsystemer samt ventilationsanlæg.
Kloakarbejde kan bruges effektivt i et bryggers, hvis du skal have installeret en vaskemaskine og tørretumbler. Her er kloakarbejde nødvendigt for at sikre korrekt afløb fra vaskemaskiner og tørretumblere. Dette omfatter oprettelse af de korrekte afløbssystemer og vandtilførsler, så disse enheder kan fungere effektivt uden risiko for vandskader eller oversvømmelser.
Vvs-arbejde er afgørende for at sikre funktionalitet og komfort i et bryggers. Dette arbejde omfatter installation og vedligeholdelse af vandforsyning, opvarmning, og afløbssystemer. Mange bryggerser har en dybvask eller håndvask, der bruges til at håndtere større rengøringsopgaver eller til at vaske hænder og andre genstande, der ikke er egnet til køkkenet. Korrekt VVS-arbejde sikrer, at disse vaske har tilstrækkelig vandforsyning og afløb. Hvis bryggerset også fungerer som et tørreområde, kan installation af radiatorer eller gulvvarme (vandbåren eller elektrisk) være nødvendig for at opretholde en behagelig temperatur og fremskynde tørringsprocessen for tøj.
Læs mere her om fagområder du eventuelt kan få brug for.
Disse fagområder kræver IKKE autorisation
De fleste fagområder kræver ikke autorisation og det er primært kun de 3 ovenstående fagområder, du skal være opmærksom på har en autorisation.
Disse fagområder kan blive relevante for din bryggersrenovering og kræver ikke autorisation:
Malerarbejde: Malerarbejde omhandler overfladebehandling af forskellige materialer som mur, træ og metal, både indendørs og udendørs. I forbindelse med din bryggersrenovering kan en ny farve på væggene transformere udseendet af bryggerset. Det er en god ide at vælge farver, der reflekterer godt for at gøre rummet lysere og mere indbydende, især hvis bryggerset mangler naturligt lys.
Murerarbejde: Murerarbejde dækker en bred vifte af opgaver, herunder konstruktion af vægge, tage og gulve, både indendørs og udendørs. Arbejdet inkluderer også udretning af gulve, samt lægning og opsætning af fliser, klinker og mosaikker. Murerarbejder kan i din bryggersrenovering indebære nedrivning af en eksisterende væg, for at skabe et mere åbent rum, eller bygning af solide arbejdsflader til sortering af vasketøj og opbevaring.
Snedkerarbejde: indebærer en mere detaljeret og finere bearbejdning af materialerne. I en bryggersrenovering, kan eksempler på snedkerarbejde være fremstilling af vinduer og døre eller udskiftning af dørrammer, døre og vinduer hvilket kan forbedre både rummets isolering og udseende.
Tømrerarbejde: Når du står i en bryggersrenovering, kan du hyre en tømrer til at stå for at lægge nyt gulv eller udskifte det eksisterende, hvilket kan være afgørende for at forbedre rummets udseende og funktionalitet. Valg af materialer som fliser, vinyl eller laminat kan overvejes baseret på holdbarhed og let vedligeholdelse
Kan man omdanne et bryggers til et badeværelse?
Ja, det kan man og når huset har et bryggers vil de fleste installationer allerede være samlet i forvejen, og det kan derfor være smart at placere badeværelset der. Dette gør det nemmere at tilslutte installationerne for håndværkerne og gør derfor både processen kortere og billigere for dig som bygherre.
Mange af de byggetekniske krav, som der er til bryggerser, gælder også for badeværelser. Der stilles krav om, at gulve og vægge skal udføres, så de kan tåle fugtpåvirkning og almindelig brug. Derudover skal de kunne tåle kemisk påvirkning fra rengøringsmidler, sæbe og andre stoffer, som vil forekomme ved normal rengøring af et badeværelse eller vådrum.
Du kan læse mere om love og regler for badeværelser her.
Lugter dit bryggers af … bryggers?
Et bryggers kan nogle gange udvikle en karakteristisk lugt, der oftest forbindes med en klassisk bryggers-lugt. Dette kan skyldes, at der er højere fugtniveauer i bryggerset sammenlignet med andre dele af hjemmet. Hvis du bruger bryggerset til tøjvask eller som et grovkøkken, kan den øgede fugt skabe ideelle forhold for vækst af mug og skimmelsvamp, hvilket kan føre til lugtproblemer.
Med følgende råd, kan den klassiske brygger-lugt undgås:
- Tørrer du tøj i bryggerset? Tøj der kommer direkte ud af vaskemaskinen, kan nemt indeholde 2-3 liter vand, som fordamper og bliver til fugt, når tøjet hænges op.
- Lufter du nok ud? Det anbefales at lufte ud 3 gange dagligt med gennemtræk på 10 minutter ad gangen. Det kan også betale sig at montere en fugtstyret ventilator i bryggerset, som ofte ses på badeværelser.
- Kogevask er en god idé: En kogevask én gang om måneden er en fordel for at holde din vaskemaskine fri fra bakterier. Vask sæbeskålen jævnligt og tør gummilisten ved lågen ad, så kan du også undgå lugt, hvis din vaskemaskine står i bryggerset.
- Opvarm dit bryggers: Tidligere havde mange oliefyr, som afgav varme til bryggerset. Hvis du ikke længere har et oliefyr, skal du sørge for at have en anden varmekilde til rummet, såsom en radiator. Dette gør, at rummer er behageligt at opholde sig i, og der ikke opstår problemer med fugt i rummet som medfører lugt.
- Hvis vandlåsen i afløbet er udtørret, vil der ikke være noget til at blokere lugten fra kloakken. Det er derfor en god idé at hælde vand i afløbet løbende eller bruge glycerin en gang imellem for at undgå lugt.