Viden og gode råd om fugt og indeklima
Indeklimaet i din bolig påvirkes af flere forskellige faktorer, såsom fugt, støv, skimmelsvamp, kemikalier eller rygning. Dårligt indeklima kan resultere i træthed, hovedpine eller irriterede luftvejskanaler. Heldigvis er der meget du kan gøre for selv at få et godt indeklima. Få her tips til, hvordan du får friskere og sundere luft i boligen.
I løbet af en almindelig dagligdag er der mange aktiviteter, der forværrer luftkvalitet i din bolig. Alt lige fra madlavning, til bade eller når mennesker ånder tilfører fugt til luften i boligen. Som boligejer er der heldigvis meget man kan gøre selv for at ændre på indeklimaet i sin bolig. Simple tiltag, som rengøring og korrekt udluftning kan nemlig have stor indvirkning på indeklimaet.
Fugt i boliger
En familie på to børn og to voksne tilfører op til 15 liter fugt i døgnet til hjemmets luft. Fugten som mennesker tilfører kommer fra alt lige fra madlavning, sved, udånding eller brusebade.
Det er især i boligens vådrum, som køkken og bad at man skal være særligt opmærksom. Har man rum, som anvendes til at tørre tøj kan der også være en øget risiko her.
Det er vigtigt at man sørger for at få fugten ud af boligen, fordi at den ellers vil sætte sig på vinduer, ydervægge, gulve eller lofter. Når fugten sætter sig skaber den grobund for dannelse af råd og svamp i trækværk, både skjult i konstruktioner og på vægge og lofter.
Hvilke tegn er der på fugt i bolig?
- Dug på indersiden af vinduer og i rudens nederste kant mod træværket
- Tapet og maling, der buler eller løsner sig
- Fugt og svampevækst på vægge eller fuger
- Skuffer og døre der binder fordi at træet har bundet fugten
- Lugt af mug
Skimmelsvamp
Skimmelsvamp hænger ofte sammen med mængden af fugt i boligen. Skimmelsvampe er bittesmå svampe, som findes overalt i naturen. De kan brede sig og afgive sporer, når der er tilstrækkeligt med fugt til stede. De lever af organisk materiale og kan derfor trives på alt fra spånplader til tapet eller i støv og maling. Skimmelsvamp kan desuden ofte ses i fugerne mellem klinker på eksempelvis badeværelset. Er der problemer med skimmelsvamp i din bolig, så bør du være opmærksom på, at beboerne kan få gener og allergiske reaktioner.
Skimmelsvampe frigiver nemlig nogle giftstoffer, som kan resultere i sygdom. Symptomer på, at man er generet af skimmelsvamp er blandt andet irriterede øjne, næse og luftveje, træthed, svimmelhed eller koncentrationsbesvær.
Det anslås at 3-6 procent af den danske befolkning er allergiske over for skimmelsvamp.
Støv og rengøring
Støvmider trives godt i fugtigt miljø. Har man problemer med indeklima i boligen bør man derfor være ekstra opmærksom på, at gøre rent regelmæssigt. Sørg for at gøre rent ofte og vær opmærksom på ikke at købe kemiske rengøringsprodukter. De kan give hovedpine.
5 simple råd til et sundt indeklima i boligen:
1. Udluftning er alfa omega
Udluftning er utroligt vigtigt for et godt indeklima. Det anbefales derfor, at man udlufter med gennemtræk tre gange om dagen. Udluftningen må gerne vare i op til 10 minutter pr. gang.
2. Undgå mados
Tænd emhætten, når du laver mad eller åben vinduet. Du kan også lade den stå tændt lidt tid efter at maden er lavet, så du kan komme af med noget af den mados, som madlavningen resulterer i.
3. Hæng vasketøj op udenfor
Begræns fugt fra vasketøj og tør tøjet ude, når der er mulighed for det.
4. Konstant temperatur i boligen
Sørg for at holde en nogenlunde konstant varme i din bolig i vinterhalvåret. Jo koldere indeluften i en bolig er, jo større er sandsynligheden for at luften sætter sig som vand i rummene. Ifølge Boligejer.dk er en minimumstemperatur på 18 grader i alle boligens rum at foretrække.
5. Undlad brug af kemiske rengøringsprodukter
Mange rengøringsmidler indeholder kemiske stoffer, der kan have en negativ indvirkning på indeklimaet. Det bør du være opmærksom på, når du køber rengøringsprodukter og gå efter de rengøringsprodukter, der er mærket. Sørg i øvrigt for at lufte grundigt ud i forbindelse med brug af rengøringsmidler, så du undgår at kemikalier sætter sig i luften.
1 kommentarer
Alt dette og mere kan afhjælpes med et ventilations anlæg.
både i nye og ældre boliger: )
Viser 0 af 1 kommentarer