Energirenovering: Frit valg – et skidt valg
I forbindelse med regeringens nye energiforlig blev det besluttet at spare det uvildige rådgivningsorgan Go’ Energi væk. Reklamefiguren Enok Energinguaq bliver arbejdsløs, og danskerne mister en upartisk rådgiver på det store energi-renoveringsmarked.
Markedet for energirenoveringer er i høj kurs. Det er nærmest blevet trendy at energirenovere sit hus eller sin lejlighed, hvad end det er for pengepungens eller miljøet og klimaets skyld. Og vi er heldigvis godt stillet i Danmark, da den nuværende regering har valgt at fortsætte med BoligJobordningen, som blev indført af Lars Løkke. Den tidligere regering havde fremtidsbrillerne solidt placeret på næseryggen, da de i krystalkuglen kunne se, at tilskud til renovering af gamle – ofte utætte og slidte – bygninger ville være en god løsning for danskerne.
Tilmed var tilskuddet et incitament til at få mere gang i beskæftigelsen, der trængte til en gevaldig optur. Det gør den desværre stadig, hvorfor det kun glæder både byggebranchen såvel som Hr. og fru Danmark, at tilskudsordningen stadig lever i bedste velgående, og næste år erstattes af grøn støtteordning. Så døren for energirenoveringer står piv-åben – både for andelsboligejeren såvel som for landmanden.
Energirenoveringer er mange ting
Energirenovering er nemlig alt lige fra hulmursisolering, udskiftning af gamle vinduer til energiruder, vandspare på vandhanen, opsætning af solcelleanlæg til udskiftning af varmekilde. Man kan starte i det små med beskedne renoveringer som udskiftning af gamle vinduer, hvor man ofte kan opnå en meget stor besparelse. Det er ikke uden grund, at ordsproget ”at fyre for gråspurvene” klinger bekendt i mange danskeres ører. Der er virkelig noget om snakken.
Når man har fået blod på tanden, og resultaterne ikke kun viser sig ved en større ”grøn” samvittighed og på varmeregningen, er det måske tid til større renoveringer. Er tagets levetid ved at rinde ud, er det oplagt at montere solceller i forbindelse med lægning af nyt og bedre-isolerende tag.
127.000 hits
Men hvordan griber man en energirenovering an? Og hvordan med finansieringen på den lange bane? Hvad kan bedst betale sig for lige mig? I skrivende stund er der stadig mulighed for at gå online og læse gode råd og få inspiration på goenergi.dk. Men som en del af det nye energiforlig nedlægges det uvildige rådgivningsorgan, der er tilknyttet Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, og som har haft til formål at lære danskerne om energibesparelser. Ud af et årligt budget på ca. 90 mio. kr. kanaliseres 30 mio. kr. dog fortsat til arbejdet med at videreføre Go’ Energis nuværende aktiviteter i Energistyrelsen. Men der er langt fra 30 til 90, og dem, der mærker den markante forskel, er danskerne.
Så hvor går jeg så hen nu? Tja, ved en simpel google-søgning på ordet ’energirenovering’ får du omtrent 127.000 hits. Så kan du jo bare vælge frit.