Tilbygning: Kom godt i gang med dit tilbygningsprojekt
Der er godt nyt for boligejere, der ønsker at bygge til. Fra den 1. juli 2017 skal småbyggeri mellem 35 og 50 kvadratmeter nemlig ikke længere anmeldes til kommunen inden start. Men hvilke gode råd er der til dig, der skal i gang med en tilbygning? 3byggetilbud.dk har snakket med en fagmand, der guider dig igennem tilbygningsprocessen fra start til slut.
Overvejer du at bygge til, få et nyt skur, en ny carport eller et drivhus i haven? Så er der gode nyheder. Fra den 1. juli 2017 bliver det nemlig nemmere for boligejere at påbegynde deres tilbygningsprojekter, da småbyggeri mellem 35 og 50 kvadratmeter ikke længere skal anmeldes til kommunen inden start. Vi ser nærmere på de nye ændringer og får en fagmands gode råd til, hvordan du griber dit tilbygningsprojekt an.
Ny lov – herre på egen matrikel
Transport- og bygningsminister Ole Birk Olesen (LA) vil gøre det nemmere for boligejere at bygge nyt skur, carport, drivhus og andre mindre bygninger på egen grund. Dette skal ske ved at fjerne det krav i Bygningsreglementet, som betyder at småbyggeri mellem 35 og 50 kvadratmeter skal anmeldes til kommunen inden start.
”Det er et godt princip, at man som udgangspunkt er herre på egen matrikel, så længe man ikke generer naboerne,” siger Ole Birk Olesen til Jyllands-Posten.
Forslaget ændrer ikke på, at boligejerne fortsat skal efterleve lokalplaner og byggetekniske regler om skurets højde, afstand til skel og andet. Hvis du ønsker at bygge over 50 kvadratmeter, skal du altså stadig søge byggetilladelse til dette. Spørger man fagmand og direktør Per Petersen, fra O Hornbæk Murerfirma ApS, vil den nye lov uden tvivl gøre tilbygningsprojekter nemmere for både bygherrer og entreprenører.
”Det bliver uden tvivl meget nemmere med den nye lov. Bare det at folk, der skal bygge til, som eksempelvis en garage, ikke skal vente med en behandlingstid på op til 6-8 uger i de travle perioder, vil lette processen meget,” fortæller Per Petersen.
Per Petersen har selv mange års erfaring med tilbygningsprojekter, store som små, og hans udmelding er klar: ”Jeg oplever tit at folk gerne vil i gang med projektet i morgen, når de har besluttet at de ønsker at bygge til. Det vil jo rent faktisk blive muligt med den nye lov”.
Gør dig tanker om dit tilbygningsprojekt
Hvad end du skal have bygget en carport i indkørslen, et skur i haven eller udvide boligen med et ekstra rum er det vigtigt, at du har gjort dig nogle tanker om den ønskede tilbygning inden projekts opstart. Jo flere tanker du har gjort dig inden, du kontakter entreprenøren, jo bedre afstemning og proces, erfarer Per Petersen og uddyber:
”Jo flere tanker bygherre har gjort sig omkring projektet inden første kontakt jo bedre. Så kan entreprenøren altid komme med inputs, erfaring og vejledning bagefter, men det er meget nemmere, når bygherre har en overordnet idé om, hvad de gerne vil have”.
Det skal du overveje inden du bygger til
- Økonomi: Hvad er budgettet til dit tilbygningsprojekt?
- Behov: Hvordan passer tilbygningen til jeres boligbehov? Flytter børnene hjemmefra eller kommer der nye til? Har I planer om at anskaffe endnu en bil? Osv.
- Funktion: Hvilke funktion skal tilbygningen have? Hvad skal rummet bruges til? Skal det være et rum, du kan opholde dig i hele året rundt, som skal opvarmes? Hvor meget væg- og opbevaringsplads har du brug for? Hvilke møbler, maskiner eller andet interiør skal, der være plads til i tilbygningen?
- Haven: Hvilke betydning får tilbygningen for din have? Da en tilbygning tager noget af havearealet skal du overveje, hvor meget af haven du ønsker at inddrage, så du stadig har den nødvendige udendørsplads.
Dialogen med entreprenøren
Når du har gjort dig nogle overordnede tanker om dit tilbygningsprojekt, er det tid til at indhente tilbud på projektet, og dermed finde den rette håndværker til opgaven.
Det er altid en god idé at invitere håndværkeren forbi til en besigtigelse, så I i fællesskab kan afstemme tilbygningens udformning i forhold til forventninger, tidshorisont, størrelse og materialer. Per Petersen fra O Hornbæk Murerfirma ApS anbefaler, at man som bygherre husker at få klarlagt hele byggeprocessen, så man ved, hvilke arbejdsgange, der sker hvornår.
”Det er vigtigt at bygherre og entreprenør får snakket tingene igennem. Lav en tidshorisont i fællesskab samt afstemt, hvornår entreprenøren kan gå i gang, og hvornår de kan være færdige. Det er især vigtigt ved større tilbygninger, hvor samtlige faggrupper skal koordineres, så man ikke får en masse spildtid i projektforløbet,” fortæller Per Petersen.
Tidshorisont
Tidsrammen for et tilbygningsprojekt afhænger selvfølgelig af tilbygningens omfang, om der skal graves og lægges kloakering samt, hvor mange faggrupper, der skal ind over projektet. Ønsker man en beboelig tilbygning eller udvidelse af huset på cirka 50 kvadratmeter tager det omkring 3-4 måneder.
Materialevalg
Man kan bygge til på alle slags huse. Materialevalget er dog vigtigt da en tilbygning nemt kan se kunstig ud. Per Petersen anbefaler derfor, at man ikke prøver at få tilbygningen til at ligne det gamle hus, hvis dette ikke er muligt.
”Her kan man eksempelvis vælge at lave en hel knaldsort tilbygning. Det gør vi tit på ældre huse. Jeg vil hellere have noget, der skiller sig lidt ud, så man kan se det er nyt. Så kan man lave noget smart med noget træbeklædning på, så det ser lidt lækkert ud,” fortæller Per Petersen.
Danskerne efterspørger rum med højt til loftet
Der er ingen projekter der er ens og det er individuelt, hvad man laver af løsninger til folk i dag, oplever Per Petersen. Dog er der én tilbygnings-trend, som går igen:
”Folk vil gerne have store rum med højt til loftet. Det er vigtigt at være opmærksom på rummets placering på boligen i forhold til lysindfald, så rummet vender rigtigt, og man får så meget lys ind som muligt”.
Sådan håndterer du tilbygningsprojektet
- Lav et udkast med dine forventninger til tilbygningen. Overvej hvad tilbygningen skal bruges til, størrelse, materialer osv.
- Afstem tidshorisonten. Husk at det tager tid at etablere en større tilbygning, hvis der både skal graves, støbes og kombineres med flere faggrupper.
- Kontakt en entreprenør som kommer ud og tager en snak med dig, så der kan ske en konstruktiv afstemning på stedet.
- Lav tegninger over projektet.
- Normalt skal du indhente tilladelse fra kommunen inden start, men dette gælder kun projekter på over 50 kvm. efter den. 1 juli 2017.
Spar penge på din byggetilladelse
Som udgangspunkt er indhentelse af tilladelse til et mindre tilbygningsprojekt rimelig nemt, da de fleste entreprenører gerne vil være behjælpelige med at indhente tilladelsen på projektet, men det er ikke altid gratis at indhente en byggetilladelse. Prisen på en byggetilladelse varier nemlig fra kommune til kommune, da det er helt op til den enkelte kommune at fastsætte prisen på behandling af byggetilladelser. Eksempelvis har Odense Kommune valgt at afskaffe byggesags-gebyret helt, hvor det i andre kommuner kan koste flere tusinde kroner. Det nye forslag derfor at, der både er tid og penge at spare, hvis man påbegynder sit tilbygningsprojekt efter den 1. juli 2017.