Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Hvad kan man bruge en arkitekt til?

En arkitekt kan hjælpe dig sikkert i mål, når du skal bygge om, bygge til eller bygge nyt og være din pålidelige partner under dele af eller hele byggeprocessen. Vi ser her nærmere på arkitektens arbejde, hvad du kan bruge en arkitekt til, og faktorer, du bør tage i betragtning, når du vælger arkitekten til dit næste projekt.

Er drømmen at bygge egen bolig fra bunden af? Eller har familieforøgelse gjort, at der mangler et værelse, så der er brug for ombygning af boligen? Eller er det en ny tilbygning til boligen, du drømmer om? Så kan en arkitekt hjælpe dig sikkert mål. Arkitektens arbejde består bl.a. af planlægge og designe, stå for kontrakter og papirarbejde, føre tilsyn m.m.

En byggearkitekt kan sætte skub til dine byggedrømme og kan hjælpe ikke kun dig, der har store, særlige byggedrømme, men også dig, der blot har brug for en ny carport, ombygning eller tilbygning. Uagtet dit byggeprojektets karakter er der mange beslutninger at tage og mange elementer, faktorer og byggefaser at tage i betragtning. Det kan hurtigt føles som en stor, tung sag at skulle følge et byggeri til dørs – men her kan arkitekten tage en stor del af lasten, så du slipper for en træls, langtrukken proces. 

En arkitekt kan være behjælpelig med:

  • Udarbejdelse af tegninger til ombygning
  • Udarbejdelse af myndighedsprojekt
  • Etablering af tilbygning
  • Projektering ifm. ombygning

Når byggeprojektet står for døren, kan arkitekten hjælpe

En arkitekt kan gøre en verden til forskel for, om dit byggeprojekt går som det skal eller ej. Om det er nybyg, ombyg eller tilbyg, du drømmer om, kan arkitekten stå for dele af eller hele processen helt fra inspiration og idegenerering til tilsyn og tjek for fejl og mangler. Nogen ønsker, at arkitekten kun er del af idegenerering- og skitseringsfasen, mens andre ønsker, at arkitekten påtager sig en større rolle og er del af processen fra a til å. Vi ser her nærmere på de dele af byggeprocessen, som arkitekten kan være del af.

Inspiration og idegenerering

Først og fremmest kan en arkitekt hjælpe dig godt fra start. Til idegenereringen vil dig og arkitekten typisk gennemgå dine ønsker og krav, og er der tale om en om- eller tilbygning også gennemgå din bolig – enten på papir eller fysisk. Idegenereringen er typisk en samtale eller to, og det er her I sammen får talt alle dine ideer igennem. Og arkitekten kan give dig nogle nye input, og indspark i forhold til løsninger, materialevalg og funktion. Det kan sagtens være, at dine ideer i praksis ikke er mulige, men dette vil arkitekten kunne afklare for dig – ligesom denne kan hjælpe dig i forhold til at prioritere i dine ønsker og behov. Arkitekten kan også spare med dig om dit budget, se om det er muligt og ellers justere herpå, så ideer matcher til dit budget.

Hertil vil dig og arkitekten typisk tale om lokalplaner, byggeregler, tegninger m.m. og også en tidsramme. Inspiration- og idegenereringsfasen kaldes til tider også for et idémøde.  

Skitsering og skitseforslag

Når arkitekten har forståelse for dine ønsker og krav og har afstemt ideer, vil arkitekten visualisere disse via skitser. Skitserne er dine ønsker til dit byggeri på papir og viser slutresultatet for dig. Her vil du også kunne se, om der er noget, du føler mangler: Skal der i sandhed være fem frem for fire værelser eller er der egentlig brug for flere m2 i stuen?

Skitserne fungerer som ramme for dit byggeprojekt, så det er vigtigt, at de opfylder de ønsker og krav du har.

Foruden skitser består et såkaldt skitseforslag af et økonomisk skøn, forslag til materialer og tidsramme. I kan derfor fra dette skitseforslag få et skøn på projektets pris. Ofte er det sådan, at det økonomiske skøn normalt kan differere på mellem +/- 20 % fra den reelle pris på projektet. Ift. forslag til materialer vil arkitekten typisk inkludere i sit skitseforslag forslag til valg af materialer og farver. Hertil er der typisk oplyst en tidsramme for projektet, således du kan få en forståelse for de forskellige faser og den estimerede samlede tidsramme.

Tilladelser og papirarbejde: udarbejdelse af myndighedsprojekt

Du skal typisk søge om tilladelse fra kommunen, når du skal bygge nyt, til eller om, og her er det vigtigt, at alle tilladelser er i hus og at der er styr på alt papirarbejde. For at du kan få byggetilladelse skal du udarbejde et myndighedsprojekt, som er et sæt dokumenter, der i detaljer forklarer om projektet. Myndighedsprojektet bruges af kommunen til at udstede din byggetilladelse. Lader du en arkitekt stå for udarbejdelsen myndighedsprojektet, er du sikker på, at der er den tilstrækkelige information til at få en byggetilladelse.

Projektering & udbudsmateriale

I projekteringsfasen udarbejder arkitekten bl.a. byggetegninger, beregninger og materialeliste – og en samlet plan for projektet, som er fundamentet for den videre byggeproces. Planen skal fungere som et afsæt for de håndværkere, der skal være på projektet, så de kan gå direkte til værks. En grundig og detaljerig plan sikrer dig et byggeri uden større bekymring, da den klarlægger alt fra budget og beregninger til tidsplan.

Den detaljerede plan kaldes typisk et udbudsmateriale. Det er også dette udbudsmateriale, som du bruger, når du skal have tilbud på dit projekt fra håndværkere. Det er derfor vigtigt, at der er orden i dit udbudsmateriale, og det sørger arkitekten for.

Eksempel på indhold i udbudsmateriale:

  • Byggetegninger
  • Bygge- og materialeliste
  • Tidsplan
  • Statiske beregninger
  • Udbudsbrev og tilbudsliste

Kontrakt

Arkitekten hjælper også, når det kommer til at finde de rette håndværkere og den rette entreprenør til dit byggeprojekt. På den måde skal du ikke selv finde frem til håndværkere, der er dygtige og pålidelige – noget der typisk er et projekt i sig selv. Ofte har arkitekten et netværk af håndværkere, som denne stoler på og kan anbefale dig.

Hertil sørger arkitekten for, at der er orden i alle kontrakter, så der ikke er uønskede smuthuller og misforståelser i dem.

Tilsyn

Arkitekten kan sørge for at føre kontrol og tilsyn for, at dit byggeri kører som smurt. Der sker mange ting på én gang, og man kan hurtigt miste indblik i alle processer, der sker i byggeprocessen. Det kan føre til misforståelser og forsinkelser. Men arkitekten kan spare jer herfor, for som tilsynsfører leder, kontrollerer og fører arkitekten tilsyn, så dit byggeri kører efter planen. Arkitekten kan også stå for at koordinere mellem de forskellige faggrupper, så du ikke selv skal jonglere mellem de mange håndværkere.

Det er fornuftigt at lade arkitekten stå for at føre tilsyn, fordi denne kan tage de faglige briller på og ser, om dine håndværkere gør sit arbejde ordentligt, mens denne også hele tiden har øje for dine ønsker og krav.

Arkitekten sørger bl.a. for, at:

  • Dit byggeri efterkommer alle regler, lovkrav og afstandskrav
  • Alle dele af bygningskonstruktionen kan holde         
  • De arkitektoniske grundprincipper er overholdt
  • Byggeriet passer til de eksisterende bygninger

Tjek for fejl og mangler

Når dit byggeri er færdigt, er det vigtigt, at du sørger for, at der ikke er fejl og mangler i det. Får du tjekket for fejl og mangler af en arkitekt, kan du være sikker på, at dit byggeri ikke er en omgang byggesjusk. Og det er selvfølgelig vigtigt at gøre inden du tager dit nye byggeri i brug, for ellers kan det være vanskeligt at dokumentere, at det ikke er dig selv, der er skyld i fejlen. Lad derfor arkitekten gennemgå dit byggeri for fejl og mangler. Også en byggesagkyndig kan føre tilsyn for dig og tjekke for fejl og mangler.

Arkitekten kan også hjælpe, når…

Foruden at arkitekten kan realisere dine byggedrømme, sikre, at din bolig efterkommer lovkrav og sikre, at der ikke er fejl eller mangler efter arbejdet, kan arkitekten hjælpe når:

1.Du vil energioptimere boligen

Arkitekten kender til alle typer huse og kan derfor hurtigt hjælpe dig på vej, når du i dit byggeri ønsker at tænke energioptimering af boligen ind. For eksempel består en klassisk murermestervilla af en høj tagrejsning, et rødt tegltag, røde mursten og kælder, men isoleringen er ofte ikke særlig god. De originale vinduer er typisk 1-lags, væggene hulmursvægge og elinstallationer af ældre dato, men nye vinduer og hulmursisolering kan isolere boligen betydeligt, mens nye elinstallationer kan spare dig på energiregningen. En arkitekt har typisk øje for de klassiske karaktertræk ved de forskellige typer af huse og kan derfor hurtigt fortælle dig om de potentielle energiforbedringer, der er værd at tage i betragtning.

2.Du har brug for råd ift. køb af bolig

Arkitekten har et skarpt øje, som kan hjælpe dig, der vil købe bolig, på vej. Tager du en arkitekt med på råd, kan denne afklare boligens byggetekniske stand og vurdere prisen på de ændringer du ønsker, der skal ske ved boligen. På den måde kan du afklare, om du kan komme i mål og få den bolig, du drømmer om.

3.Du har brug for råd ift. salg for bolig

Vil du sælge din bolig, men er det vanskeligt at få den solgt? Eller kunne du tænke dig at øge værdien af din bolig inden du sætter boligen til salg? Så kan en arkitekt hjælpe dig på vej. Arkitekten vil nemlig kunne identificere mangler ved boligen – mangler, der hurtigt kan rettes op på og øge boligens salgspotentiale.

Vælg den rette arkitekt

Det er vigtigt at vælge den rette arkitekt, og her er der flere faktorer at tage i betragtning, herunder projekttype og stil:

Projekttype: Drømmer du om et nybyggeri, bør du vælge en arkitekt, der har styr på og erfaring i akkurat nybyggeri – og er det en ombygning eller en tilbygning, du drømmer om, bør du vælge en arkitekt, der har erfaring heri. Ofte har arkitekter et speciale, som de særligt gør sig i, og vælger du en, der har helt styr på lige præcis det slags projekt, du har brug for hjælp til, kan du føle dig mere tryg i processen.

Stil: De fleste arkitekter kan sagtens imødekomme de ønsker og krav, du har til stil – dette uagtet om de har en særlig stil, som de synes om. Dog bør man kigge efter en arkitekt, der matcher ens stil, så man hurtigt klikker ift. en løsning lige efter dine ønsker og krav.

Prisen på en arkitekt

Der er mange faktorer, der har betydning for prisen på en arkitekt, herunder arkitekten du vælger, byggeprojektets størrelse og om arkitekten skal stå for kun dele af eller helle byggeprocessen.

Det er forskelligt om arkitekten tager en timepris eller en procentdel af den samlede pris på projektet. Og begge dele kan variere en hel del fra arkitekt til arkitekt. Det skyldes, at arkitekter selv kan bestemme egne timepriser – og ofte kan man ikke bruge virksomhedens størrelse som rettesnor for prisen herpå.

Eftersom der er stor prisforskel på forskellige arkitekter, bør du få tilbud fra flere arkitekter, før du beslutter dig. Det kan du fra vores tilbudstjeneste – her kan du nemlig få tre tilbud på dit projekt fra arkitekter fra 3byggetilbud.dks store netværk. Og får du flere tilbud, har du et større sammenligningsgrundlag.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *