Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

GUIDE: Sådan søger du om byggetilladelse

Står du foran at skulle nybygge, ombygge eller tilbygge, skal du i de fleste tilfælde ansøge om byggetilladelse. Men hvad skal du være opmærksom på, når du søger? 3byggetilbud har lavet en guide til byggetilladelser, så du forhåbentlig kan komme godt i gang med dit byggeprojekt.


Denne guide er opdateret juni 2019

Hvad er en byggetilladelse

Byggetilladelsen er en godkendelse fra kommunen, der tillader dit byggeri, hvad enten der er tale om nybyg, ombygning eller tilbygning. Byggetilladelsen er i Danmark lovpligtig, og skal søges til alle nye byggerier, der har beboelse som formål. Ansøgningen skal bruges til at registrere den kommende bolig i BBR-registret, og skal derfor være ret nøjagtig.

En byggetilladelse fungerer først og fremmest som et middel til at sikre, at alle byggetekniske krav er overholdt i de byggerier, som foretages i Danmark. For kommunen er det også en måde at sørge for, at byggeriet ikke bliver placeret i fredet natur, strider imod den eksisterende lokalplaner eller lignende. Samtidig er der også reguleringer på, hvor mange procent af grunden, der må bygges på.

Byggeretten for parcelhusgrunde

30%

Hvis der er tale om almindelige parcelhusgrunde, er du igennem byggeretten sikret en bebyggelsesprocent på omkring de 30 %.

Hvad indeholder en byggetilladelse?

Når du udformer en byggeansøgning, skal du fremvise en detaljeret plan over byggeriet. Desuden kræver byggeansøgninger en præcis beskrivelse af højde, antal kvadratmeter, vejskel, naboskel og lignende. Ifølge Poul Nielsen, enhedschef i Teknik og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune er ansøgninger over hele landet rimelig ens:

I dag minder byggeansøgningerne over hele landet ret meget om hinanden, da de alle skal opfylde bygningsreglementet – dog kan de enkelte kommuner administrere loven lidt forskelligt, og ansøgningsmaterialet, hver kommune kræver, kan derfor variere.

Poul Nielsen, enhedschef i Teknik og Miljøforvaltningen

Hvordan søger man om tilladelse?

Som noget nyt har kommunerne i hele landet implementeret et ensartet ansøgningssystem til byggetilladelser. Det er en online portal kaldet Byg og Miljø, og kan findes på Byg og Miljøs hjemmeside. I modsætning til tidligere, vil man nu kunne ansøge på den samme måde, uanset hvor i landet man vil bygge, og formålet er dermed at gøre ansøgningsprocessen mere simpel. Inde på portalen har man mulighed for at uploade skitsetegninger og andre relevante papirer, og ideen er, at man på pædagogisk vis vil blive guidet igennem ansøgningsprocessen. Man logger ind på Byg og Miljø med sit NemID, som også er det login man benytter til sin netbank og eBoks. Hvis man ikke har et NemId skal man kontakte sin kommune, for at høre, hvad man så skal gøre. Ligeledes hvis man står med spørgsmål i forhold til byggetilladelsen, ansøgningsprocessen eller lignende er det stadig ens egen kommune man skal kontakte for svar. Kontaktoplysninger til byggesagsafdelingerne i samtlige landets kommuner kan findes i bunden af artiklen.

Byggeanmeldelse, byggetilladelse eller ingen af delene?

Inden du påbegynder dit byggeri, kan du med fordel finde ud af, om dit byggeri kræver tilladelse, anmeldelse, eller ingen af delene. Forskellige byggerier behandles forskelligt. En god huskeregel er, at indvendige ændringer i boligen, som regel hverken kræver anmeldelse eller tilladelse, medmindre der foretages store ændringer på afløb eller elinstallationer. Derudover er der heller ikke krav om at anmelde eller søge tilladelse til mindre byggerier, der ikke har beboelse til formål. Bygger du eksempelvis et skur på 10 m2 eller derunder, behøver du hverken at anmelde det eller søge om byggetilladelse. Det går så at sige under bagatelgrænsen.

Fra 1. juli 2017 blev bygningsreglementet ændret, og du behøver nu heller ikke længere at anmelde småbyggerier mellem 35-50 m2 til kommunen. Småbyggerier kan for eksempel være en carport, drivhus, skurer eller den overdækkede terrasse.

Planlægger du at rive dit enfamilieshus ned, skal du dog anmelde det til kommunen og visse indvendige ændringer i boligen kræver også at du anmelder det. Det kan være byggeprojekter, hvor der foretages større ændringer på afløbsrørene. Når du har anmeldt dit byggeri, må du påbegynde arbejdet 14 dage efter, såfremt kommunen ikke har kontaktet dig med indvendinger.

Alle større byggeprojekter i forbindelse med nybyg, ombygning eller tilbygning kræver til gengæld, at man ansøger kommunen om byggetilladelse. Større byggerier betegnes som byggerier på over 50m2, byggerier der udvider beboelsesarealet, og alt andet nybyg med henblik på beboelse. Eksempler på byggerier der kræver en byggetilladelse er: Sommerhuse, udestuer, enfamilieshuse, rækkehuse og udvidelse af etager. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit byggeri kræver byggetilladelse eller ej, så vær altid på den sikre side ved at kontakte din lokale kommune, der kan give dig svar. Kontaktinformationer til alle landets kommuner byggesagsafdelinger kan du finde i bunden af denne artikel.

Hvad koster en byggetilladelse?

Byggetilladelsers pris varierer fra kommune til kommune. Det er helt op til den enkelte kommune at fastsætte prisen for behandling af byggetilladelser. Eksempelvis har Odense Kommune valgt at afskaffe byggesagsgebyret helt, hvorimod det i andre kommuner kan koste adskillige tusinde kroner. Der kan også forekomme ændringer af gebyrerne, alt efter hvornår man ansøger om byggetilladelse, da de kan variere fra år til år.

I 2019 koster det for eksempel 937 kroner per time i Hørsholm Kommune for dem at sagsbehandle en byggetilladelse. Og i Middelfart Kommune ligger prisen på 300 kroner per time. Prisen svinger alt efter hvilken kommune man vil bygge i. For at få en ide om hvad man kan forvente at skulle betale, har Dansk Byggeri lavet en oversigt med estimater på, hvad byggetilladelse koster i alle landets kommuner.

Læs prisen på Dansk Byggeris hjemmeside her.

Hvornår i processen skal man søge om byggetilladelse?

Byggetilladelsen skal være på plads allerede inden arbejdet påbegyndes. Derfor bør man som bygherre være ude i god tid, da behandlingstiden på byggesager kan være lang, især i de større byer. Det kan derfor være en god ide at sende sin ansøgning cirka 6 måneder før byggeriet påbegyndes, hvis man vil være på den sikre side. Ifølge enhedschef Poul Nielsen behandler Københavns kommune hvert år omkring 12.000 ansøgninger om byggetilladelser, hvoraf de fleste godkendes:

Vi har i København et servicemål om, at behandlingstiden af en byggeansøgning ikke skal overskride 20 arbejdsdage fra vi har modtaget fyldestgørende ansøgningsmateriale. I mindre byggesager, som for eksempel et nyt badeværelse i en lejlighed, er servicemålet en behandlingstid på 5 arbejdsdage

Poul Nielsen, enhedschef i Teknik og Miljøforvaltningen

Grunden til, at det alligevel kan tage længere tid er, at der er andre faktorer, der kan forsinke processen. En hyppig grund til forsinkelser er, hvis det planlagte byggeri har for mange m2 i forhold til grundens størrelse:

Hvis det planlagte byggeri har for mange beboelseskvadratmeter i forhold til grundstørrelsen, og dermed overskrider byggeretten skal ansøgningen til orientering hos naboerne. Derudover skal der også undersøges, om der gælder lokalplan i området, der bliver påvirket af byggeriet. Hvis der er afvigelser fra lokalplanen kan det medføre en forlænget behandlingstid af byggesagen.

Poul Nielsen, enhedschef i Teknik og Miljøforvaltningen

Overskrider du din byggeret, skal du som bygherre have dispensation fra kommunen, før du må påbegynde dit byggeri.

Manglende byggetilladelse kan være en alvorlig sag

Hvis du bygger uden en byggetilladelse, kan du komme i store problemer, hvis det bliver opdaget. Manglende byggetilladelse kan både blive straffet med bøder og i alvorlige tilfælde, kan du blive tvunget til at rive byggeriet ned.

Der er mange gode grunde til ikke at forsøge at snyde med byggetilladelsen. Ved et eventuelt senere videresalg af boligen kan du også komme i problemer, hvis du, som byggeriets bygherre, ikke kan fremvise en gyldig byggetilladelse.

Er man i tvivl om, hvordan man skal søge om byggetilladelse, kan det ifølge Poul Nielsen være en rigtig god ide at få en professionel byggerådgiver ind over projektet:

Det kan være en god ide, at få en byggerådgiver eller byggesagkyndig ind over ansøgningen, da de er inde i lovgivningen og bygningsreglementet. Fordi de kender til de gældende bestemmelser, er der større chance for, at de kan hjælpe med at få lavet en ansøgning, der overholder alle krav.

Poul Nielsen, enhedschef i Teknik og Miljøforvaltningen

Kom godt i gang med dit byggeprojekt

For, at du nemmest muligt kan komme i gang med din byggesag, har vi her samlet relevante links og kontaktoplysninger til samtlige kommuner i Danmark.

Region Syddanmark

Assens Kommune
Billund Kommune
Esbjerg Kommune
Fanø Kommune
Fredericia Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Haderslev Kommune
Kerteminde Kommune
Kolding Kommune
Langeland Kommune
Middelfart Kommune
Nordfyns Kommune
Nyborg Kommune
Odense Kommune
Svendborg Kommune
Sønderborg Kommune
Tønder Kommune
Varde Kommune
Vejen Kommune
Vejle Kommune
Ærø Kommune
Aabenraa Kommune
Fold ud

Region Sjælland

Faxe Kommune
Greve Kommune
Guldborgsund Kommune
Holbæk Kommune
Kalundborg Kommune
Køge Kommune
Lejre Kommune
Lolland Kommune
Næstved Kommune
Odsherred Kommune
Ringsted Kommune
Roskilde Kommune
Slagelse Kommune
Solrød Kommune
Sorø Kommune
Stevns Kommune
Vordingborg Kommune
Fold ud

Region Midtjylland

Favrskov Kommune
Hedensted Kommune
Herning Kommune
Holstebro Kommune
Horsens Kommune
Ikast-Brande Kommune
Lemvig Kommune
Norddjurs Kommune
Odder Kommune
Randers Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Samsø Kommune
Silkeborg Kommune
Skanderborg Kommune
Skive Kommune
Struer Kommune
Syddjurs Kommune
Viborg Kommune
Aarhus Kommune
Fold ud

Region Nordjylland

Brønderslev Kommune
Frederikshavn Kommune
Hjørring Kommune
Jammerbugt Kommune
Læsø Kommune
Mariagerfjord Kommune
Morsø Kommune
Rebild Kommune
Thisted Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Aalborg Kommune
Fold ud

Region Hovedstaden

Albertslund Kommune
Allerød Kommune
Ballerup Kommune
Bornholms Kommune
Brøndby Kommune
Dragør Kommune
Egedal Kommune
Fredensborg Kommune
Frederiksberg Kommune
Frederikssund Kommune
Furesø Kommune
Gentofte Kommune
Gladsaxe Kommune
Glostrup Kommune
Gribskov Kommune
Halsnæs Kommune
Helsingør Kommune
Herlev Kommune
Hillerød Kommune
Hvidovre Kommune
Høje-Taastrup Kommune
Hørsholm Kommune
Ishøj Kommune
Københavns Kommune
Lyngby-Taarbæk Kommune
Rudersdal Kommune
Rødovre Kommune
Taarnby Kommune
Vallensbæk Kommune

Fold ud

Har du yderlige spørgsmål til byggetilladelser, er du meget velkommen til at skrive i kommentarfeltet.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

52 kommentarer

Hej. Vi vil gerne opføre en fritstående bygning der skal bruges til lidt af hvert. Det bliver en blanding af cykelskur, motionsrum og opholdsrum. Altså ingen fast beboelse, og ingen varme. Kun til kortere ophold.
Bygningen bliver på 36 kvm og overholder krav om afstand til skel.
Jeg synes ikke jeg kan finde nogen steder om det kræver byggetilladelse når der blot er tale om opholdsrum/hobbyrum?

Nynne GrothNynne Groth

Hej Tina

Tak for din kommentar. Jeg vil anbefale dig, at du kontakter enten kommunen eller en byggerådgiver, der kan hjælpe dig med en faglig vurdering. Vi har desværre ikke nogen byggetekniske eksperter siddende herinde.

De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

Byg selv drivhus – Her er de bedste drivhuse til selvbyg

[…] 3byggetilbud: Artikel med kontaktoplysninger til alle landets kommuner […]

AvatarEjnar Christensen

Hej,
Jeg har en grund på 1087 m2 med 2 bygninger. Bygning 1 er bebygget 130 m2 med 84 m2 fuldt udnyttet overetage. Bygning 2 er skur/carport der har bebygget areal på 69 m2 heraf udgør skur 23 m2. Hvad er min byggeprocent?
Mvh Ejnar

Nynne GrothNynne Groth

Hej Ejnar

Tak for din kommentar. Jeg vil anbefale dig, at du kontakter enten Kommunen eller en byggerådgiver, der kan hjælpe dig konkret med beregningen.

De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

AvatarAnnija Bodniece

Hej
Hvordan man giver fuldmagt til rådgiver?

Vh, Annija

AvatarMaria Carlsen

Hej Annija,
Jeg vil anbefale dig at tage kontakt til den kommune, som du skal bygge i. De kan med stor sandsynlighed fortælle dig, hvad de forventer af en fuldmagt.
Bedste hilsner
Maria – 3byggetilbud.dk

Viser 0 af 52 kommentarer

Vis flere kommentarer