Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Sådan får du glæde af håndværkerfradraget inden det afskaffes

Det er nok ikke gået din næse forbi, at du fra 1. april 2022 ikke længere kan benytte dig af håndværkerfradraget. Her har vi samlet 4 gode råd til, hvordan du får størst glæde af fradraget inden det lukkes, og præsenterer alternative tilskudspuljer, du som boligejer kan benytte dig af i år.

I 2022 blev håndværkerfradraget reduceret til 12.900 kr. pr. person, hvor beløbet førhen lød på 25.000 kr. Samtidig kan du kun få fradrag for udvalgt håndværksarbejde, der er udført i hjemmet eller fritidsboligen t.o.m den 31. marts 2022. Vi dykker ned i, hvordan du får mest muligt ud af den økonomiske fordel, når du renoverer.

Råd 1: Tjek om arbejdet er fradragsberettiget

Personer over 18 år, som er skattepligtige i Danmark, kan få håndværkerfradrag til udvalgte håndværkeropgaver i privatboligen, sommerhuset og fritidsboligen – så længe, man selv betaler for arbejdet og det ikke betales via eksempelvis en fælleskonto.

Står du overfor et kommende projekt, kan du derfor overveje at igangsætte det allerede nu, så du kan få fradrag på opgaven inden det lukker permanent.

Det er dog ikke på alle håndværkeropgaver, du kan få fradrag på.
Overordnet dækker håndværkerfradraget:

  • Isoleringsarbejde
  • Reparation og forbedring af skorsten
  • Udskiftning af ruder og vinduer og terrassedøre med glas
  • Udskiftning af yderdøre, terrassedøre mv.
  • Installation eller udskiftning af varmestyringsanlæg
  • Arbejde på solfangere, solceller og husstandsvindmøller
  • Reparation eller udskiftning af gasfyrskedler og udvalgte varmeanlæg
  • Installation eller forbedring af ventilation
  • Udskiftning eller reparation af fjernvarmeunits
  • Installation af varmepumper
  • Klimasikring
  • Udvendigt malerarbejde
  • Afmontering af brændeovne
  • Radonsikring
  • Almindeligt havearbejde

OBS: Nogle af projekterne har forskellige krav til udførsel og omfang. Vi har samlet alt du skal vide her: Infografik om håndværkerfradraget

Råd 2: Indhent tilbud allerede nu

Flere håndværkere har allerede kalenderen godt fyldt op med projekter. Jo før du kan indhente et tilbud fra håndværkeren, jo større chance er der for, at du kan få glæde af fradraget.

Reglerne er nemlig, at du i år kan få fradrag for håndværksarbejde, der er udført i hjemmet eller fritidsboligen senest den 31. marts 2022 og er betalt senest den 31. maj 2022.

Det er kun muligt at få fradrag for håndværkerens arbejdsløn inklusiv moms. Der er altså ikke mulighed for at få fradrag for materialer eller gør-det-selv arbejde.

Råd 3: Lav en klar aftale med håndværkeren

Når du har fundet den rette håndværker til opgaven, er det vigtigt at afstemme, at arbejdet skal være udført således, at du kan nå at komme med på fradragsordningen. Håndværkeren kan også rådgive i forhold til ventetider på materialer, som i store dele af landet eksempelvis er længere end mange forventer på vinduer, der har en leveringstid på ca. 10 uger for vinduer med specialmål.

Vær derfor proaktiv i den gode dialog med håndværkeren, så I sammen kan finde den bedste løsningen inden for tidsrammen.

LÆS OGSÅ: Sådan indgår du en god håndværkeraftale

Du kan stadig benytte servicefradraget

Servicefradraget fortsætter som hidtil i 2022. Du kan altså stadig få fradrag for udvalgte serviceydelser, som er udført i hjemmet eller fritidsboligen. Herunder almindeligt havearbejde. Satsen for servicefradraget falder dog til 6.400 kr. pr. person i 2022.

Råd 4: Overvej alternative ordninger

Med de høje el- og varmepriser kan mange af energiforbedringerne betale sig selv hjem – også uden fradrag. Vil du se, hvor meget du sparer med fradraget, så har vi udviklet denne beregner:

Håndværkerfradrag

Servicefradrag



OBS.: Gælder kun frem til 1. april 2022.

DKK inkl. moms

Så meget kan du spare

Arbejdsløn ekskl. materialer
Udregningen sker med en skatteværdi på %
0 Kr.
Maksimalt fradrag 25.000 Kr.
Forventet besparelse*
0 Kr.
* Beregnes ud fra standardoplysninger fra Skat Få 3 gratis tilbud Se eksempel på beregning

Der findes også andre tilskudspuljer, som du kan overveje at bruge i stedet for håndværkerfradraget. Vær opmærksom på, at puljerne ikke kan kombineres. Vi har samlet nogle af dem her.

Energistyrelsens tilskudspulje

Energitilskuddet kan søges af dig, der ønsker at energirenovere helårsboligen. Energitilskuddet kan søges af privatpersoner, andelsbolig- og ejerforeninger samt virksomheder. Du kan eksempelvis søge til varmepumper, nye vinduer og isolering. Energitilskuddet løber til og med 2026, hvor der undervejs vil blive åbnet op for nye ansøgningsrunder. Næste tilskudsrunde åbner i 1. kvartal af 2022.

Læs alle detaljerne om energistilskuddet på vores søsterportal Energihjem.dk.

Skrotningsordningen

Når du skrotter dit gamle olie- eller naturgasfyr kan du købe en varmepumpe på abonnement gennem en såkaldt “energitjenesteleverandør”, som er godkendt af Energistyrelsen. Du skal altså ikke selv søge om abonnementet. Det skal energitjenesteleverandøren gøre. Energitjenesteleverandøren kan maksimalt opnå 25.000 kr. pr. varmepumpe. Puljen løber t.o.m 2024.

Mere om skrotningsordningen.

Afkoblingsordning

Afkoblingspuljen skal gøre det billigere at udskifte dit gasfyr. Puljen dækker de 8.000 kroner, som det i dag koster i afkoblingsgebyr. En ny tilskudspulje for 2022 forventes at åbne for ansøgning i februar 2022.

Viden om afkoblingspuljen.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *