Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Terrasseguiden: Sådan vælger du den rette terrasse til din bolig

Hvad er en god terrasse? Det er der mange svar på. Der er nemlig mange elementer at tage stilling til, når du drømmer om en ny terrasse. Skal du vælge fliser eller træ? Hvor skal den ligge? Og hvad lyder regler og råd til den gode terrasse? Vi besvarer alle disse spørgsmål her i den store terrasse-guide.

Denne artikel er skrevet i forbindelse med vores anlægs- og havetema på 3byggetilbud.dk. Her giver vi dig guides og viden til, hvordan du tilgår dine haveprojekter lige fra hegnsopgaven til en ny terrasse. I samme ombæring giver vi dig guides med al den information, du skal bruge, når foråret kalder dig i haven. Se hele havetemaet her.

Når solens stråler rammer haven, kan det være fristende at påbegynde et terrasseprojekt. For der findes næsten intet bedre end aftensmad i det fri eller en slurk kaffe i morgensolen. Men hvordan sikrer du, at du får en god terrasse? 3byggetilbud.dk ser nærmere på terrasser og giver gode råd til, hvordan du vælger den rette terrasse til din bolig, og til dit behov. Vi sammenligner træterrassen med den brolagte fliseterrasse og undersøger regler samt retningslinjer for terrasseprojektet.

Kom godt i gang med dit terrasseprojekt

Terrasser er meget forskellige. Nogle er store og overdækkede, andre er små og hævet i niveau. Nogle er bygget i træ, mens andre er lagt med fliser. Terrasser har mange former og udtryk, og det kan derfor være svært at vide, hvilken type terrasse, der passer til netop din bolig. Gør dig derfor grundige overvejelser om, hvilke ønsker og behov du har til en kommende terrasse inden projektet søsættes. Dertil kommer de praktiske overvejelser, hvor du skal undersøge om det overhovedet er muligt at etablere en terrasse, der hvor du ønsker det.

Undersøg dette inden du påbegynder dit terrasseprojekt:

  • Hvad er dit budget for terrasseprojektet?
  • Materialevalg: Ønsker du den bygget i træ eller i sten?
  • Hvor skal terrassen ligge? Skal terrassen bygges i forlængelse af boligen eller placeres et særskilt sted i haven?
  • Skal terrassen være på solsiden, i læ eller et sted med aftensol?
  • Hvordan skal terrassen se ud for at passe til din bolig og din have? Skal træterrassen males efterfølgende?
  • Skal den være overdækket eller hævet over niveau?

Det kan være en god idé at alliere sig med en fagmand, når man skal planlægge sit terrasseprojekt. En fagmand kan be- eller afkræfte om ens terrassedrømme er realiserbare, og om det vil være billigere at gøre det på en anden måde. Prisen på en terrasse varierer nemlig meget efter, hvor besværligt det er for fagmanden at etablere den, det ønskede sted. Har man eksempelvis en meget skrå have, kan en hævet træterrasse være langt billigere end en fliseterrasse. Med en træterrasse kan man nemlig lægge strøer eller fundament direkte på jorden, fremfor en fliseterrasse, der kræver flere tons opgravning.

De tre primære terrassetyper

Der findes flere typer af terrasser, men primært tre slags er at finde i de danske haver. Den mest almindelige terrassetype er den terrasse, som er i niveau med haven. Denne type er nem at etablere og samtidig også nem at udvide, hvis du skulle have behov for dette. Den giver også en stor frihed i materialevalg, da den kan etableres i både fliser, træ, natursten osv. Hvis din have er skrå eller huset har en høj kælder kan en terrasse i flere niveauer eller en hævet terrasse være en bedre løsning. En hævet terrasse passer godt til boligens udtryk og er ofte etableret i træ med et fundament af træstolper.

Som en tilføjelse til terrassetyperne kan du vælge at overdække hele eller dele af terrassen. En overdækket terrasse gør det muligt at bruge terrassen, når vejeret er dårligt og kan skærme havemøblerne mod regn og dug. Overdækningen kan ske ved at etablere en markise eller ske mere permanent i form af et termo- eller trapeztag.

Træterrasse eller flisebelægning?

Når du har besluttet dig for en terrassetype, er det tid til at se nærmere på materialevalget. Her står valget primært mellem en terrasse i træ eller en terrasse lavet i fliser. Og spørger man en fagmand er der både fordele og ulemper ved begge dele.

Træterrasse

Falder valget på en træterrasse er det vigtigt, at du først og fremmest vælger et materiale, der kan tåle fugt, frost og andre vejrmæssige strabadser. En stor fordel ved træterrassen er, at den kan bygges året rundt, hvor fliseterrassen kræver at jorden ikke er hård. En træterrasse giver ofte et varmt look til boligen og egner sig til haver med skråninger. Med en træterrasse kan du også selv vælge farven på terrassen, da du kan male den som du ønsker. Du skal dog være opmærksom på, at en træterrasse kræver en del vedligeholdelse. Den skal behandles 1 gang om året med træbeskyttelse og træolie, og hvis den er slidt skal den slibes og grundes, som andet træværk. Dertil kan en træterrasse godt være glat i det våde vejr.

Gode træsorter til træterrassen:

Nogle af de mest anvendte træsorter til træterrasser er egetræ, fyr, gran, lærk, mahogni, ipén samt trykimprægneret træ. Plastiktræ som komposit er også et populært valg, da det ligner ægte træ, har en lang holdbarhed og stort set er splintfrie.

Flise- eller stenterrasse

En fliseterrasse anlægges typisk i enten natursten, klinker eller betonsten. Modsat træterrassen er fliseterrassen nem at vedligeholde og er skridsikker i det våde vejr. En fliseterrasse holder som udgangspunkt længere end en træterrasse, men kan rammes af alger og ukrudt som kræver behandling. Dertil kræver det ofte flere kræfter at etablere en fliseterrasse, da grus og jord skal graves ud og fliserne kan være tunge at bære på.

Regnestykke: Dét kræver anlægningen af 50 m2 fliseterrasse:

  • Opgravning af cirka 25 tons jord
  • Cirka 17 tons stabilgrus og 8 tons afretningsgrus
  • 5 tons belægningssten og 0,2 tons sand

Som regnestykket viser kan det hurtigt løbe op i mange tons, når fliseterrassen skal etableres. Selvom flisearbejdet virker mere omfattende, kan det være svært at slå fast, om det er billigst af få en flise- eller træterrasse i haven. Prisen på terrassetypen afhænger nemlig af, hvordan haven er bygget op. Til stor overraskelse for flere, kan prisen på naboens terrasse være helt anderledes end prisen på ens egen terrasse. Prisen fastsættes nemlig efter, hvordan niveauet i haven er og om der er plads til lægter eller fliser.

Dertil kommen en afvejning af, hvor besværligt terrassen er at etablere. En træterrasse kan derfor i nogle tilfælde være langt billigere end en fliseterrasse og omvendt i andre tilfælde. Det anbefales, at du tager en snak med en fagmand, og får hans besyv på terrassemulighederne og hvilken type, der er billigst at lægge i din have.

Regler og retningslinjer for terrasser

Der er kun få regler og retningslinjer, du skal tage højde for, når du skal have etableret en terrasse. Først og fremmest er terrasser ikke omfattet af den såkaldte bebyggelsesprocent, altså det antal kvadratmeter, der må bebygges med på din grund. Det betyder, at du gerne må have en bolig på det maksimale areal ifølge lokalplanen og samtidig have en terrasse.

Relevante regler:

  • På mindre grunde under de 300 kvadratmeter, må du kun etablere overdækninger på terrasser på maksimalt 5 procent af grundens areal.
  • For hævede terrasser er der krav om afstand til skel. I bygningsreglementet står, at en terrasse skal placeres mindst 2,50 meter fra skel mod nabo, vej eller sti. I tilknytning til sommerhuse gælder etableringen indenfor en afstand af 2,50 meter og 5,0 meter fra skel mod nabo, vej eller sti.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *